Honden Rassen

Noorse Elandhond

Noorse-Elandhond

De Noorse Elandhond, ook bekend als de “Norsk Elghund,” is een oud Scandinavisch ras dat zijn oorsprong vindt in Noorwegen. Het ras dateert waarschijnlijk uit de Vikingtijd en heeft door de eeuwen heen gediend als veelzijdige werkhond, vooral bij de jacht op groot wild, zoals elanden en beren. Met zijn sterke jachtinstinct, uithoudingsvermogen en aanpassingsvermogen aan barre weersomstandigheden heeft de Noorse Elandhond een belangrijke rol gespeeld in de Noorse cultuur en geschiedenis.

Officiële naam : Noorse Elandhond
Andere namen : Norsk Elghund, Norwegian Elkhound
Oorsprong : Noorwegen

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

Volgens de Fédération Cynologique Internationale (FCI) wordt de Noorse Elandhond beschreven met de volgende kenmerken:

 • Hoofd: Wigvormig, met een brede schedel en een rechte neus.
 • Oren: Staand, driehoekig en alert gedragen.
 • Ogen: Donker van kleur, middelgroot, en amandelvormig.
 • Lichaam: Compact, met een sterke rug en een goed ontwikkelde borst.
 • Vacht: Dicht, dubbel, met een zachte ondervacht en een ruwe bovenvacht.
 • Kleur: Verschillende tinten grijs, met karakteristieke lichte markeringen op het gezicht, borst, onderbenen en staart.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
52-56 cm
Gewicht
23-27 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
48-52 cm
Gewicht
18-22 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot 12 weken
 • Puppy : 12 weken tot 6 maanden
 • Volwassen : 6 maanden tot 8 jaar
 • Oudere : 8 tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Jachthondinstinct: Noorse Elandhonden staan bekend om hun uitstekende jachtkwaliteiten, waaronder het volgen van geuren en het waarschuwen van jagers voor wild.

 • Stevige Bouw: Met een compacte en stevige bouw zijn ze goed aangepast aan ruw terrein en zware weersomstandigheden.

 • Staande Oren: De staande oren dragen bij aan hun alertheid en maken hen geschikt voor hun rol als jachthonden.

 • Loyaal en Toegewijd: Noorse Elandhonden zijn loyaal aan hun eigenaren en vormen sterke banden met hun gezin.

Temperament en Gedrag

 • Waakzaamheid: Van nature waakzaam, fungeren ze ook goed als waakhonden, alert op mogelijke bedreigingen.

 • Vriendelijkheid: Noorse Elandhonden kunnen vriendelijk zijn, vooral naar hun gezin, maar kunnen voorzichtig zijn tegenover vreemden.

 • Energiek en Actief: Dit ras heeft een aanzienlijke hoeveelheid energie en vereist regelmatige lichaamsbeweging om gezond en tevreden te blijven.

 • Intelligentie: Noorse Elandhonden zijn intelligent en leren snel, wat hen geschikt maakt voor training.

 • Zelfstandigheid: Vanwege hun geschiedenis als jachthonden hebben ze vaak een zekere mate van zelfstandigheid.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn enkele tips voor de optimale verzorging van een Noorse Elandhond:

Door deze richtlijnen te volgen, kun je ervoor zorgen dat je Noorse Elandhond een gezond, gelukkig en goed verzorgd leven leidt.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Noorse Elandhond, ook wel bekend als de Norsk Elghund, is over het algemeen een gezond en robuust ras. Ze hebben echter enkele specifieke gezondheidsproblemen en aandachtspunten waar eigenaren op moeten letten:

 1. Heupdysplasie en Elleboogdysplasie: Zoals bij veel middelgrote tot grote hondenrassen, kunnen heup- en elleboogdysplasie voorkomen. Dit zijn aandoeningen waarbij de gewrichten zich abnormaal ontwikkelen en kunnen leiden tot kreupelheid en artritis.

 2. Oogproblemen: Sommige Noorse Elandhonden kunnen gevoelig zijn voor oogziekten, waaronder progressieve retina atrofie (PRA) en cataracten. Reguliere oogonderzoeken zijn belangrijk om de gezondheid van de ogen te bewaken.

 3. Schildklierproblemen: Hypothyreoïdie kan bij sommige Noorse Elandhonden voorkomen. Dit is een aandoening waarbij de schildklier niet voldoende hormonen produceert, wat kan leiden tot symptomen zoals gewichtstoename, lethargie en haaruitval.

 4. Hartproblemen: Net als bij veel andere rassen kunnen Noorse Elandhonden vatbaar zijn voor hartaandoeningen. Regelmatige veterinaire controles en een gezond dieet zijn belangrijk voor de cardiovasculaire gezondheid.

 5. Epilepsie: Epileptische aanvallen kunnen voorkomen bij sommige Noorse Elandhonden. Als je merkt dat je hond aanvallen heeft, is het belangrijk om dit met de dierenarts te bespreken voor een juiste diagnose en behandeling.

 6. Gewichtsbeheersing: Het behouden van een gezond gewicht is cruciaal om overmatige druk op de gewrichten te voorkomen en de algemene gezondheid van de hond te behouden.

 7. Vachtverzorging: De Noorse Elandhond heeft een dikke, dubbele vacht die regelmatige verzorging vereist. Vooral tijdens het verharen kan dagelijks borstelen helpen om losse haren te verwijderen en klitten te voorkomen.

 8. Warmtegevoeligheid: Vanwege hun dikke vacht kunnen Noorse Elandhonden gevoelig zijn voor oververhitting in warme weersomstandigheden. Zorg voor voldoende schaduw en water.

Het is altijd raadzaam om regelmatig de dierenarts te raadplegen voor gezondheidscontroles en vaccinaties. Bij het overwegen van de aanschaf van een Noorse Elandhond is het verstandig om samen te werken met een gerenommeerde fokker die zich inzet voor het fokken van gezonde dieren en die genetische screenings uitvoert om erfelijke aandoeningen te verminderen.

De Noorse Elandhond is niet alleen een bekwame jachthond, maar ook een toegewijde metgezel met een sterk karakter. Deze beschrijving biedt een overzicht van de geschiedenis, fysieke kenmerken en temperament van de Noorse Elandhond. Potentiële eigenaren moeten rekening houden met hun behoefte aan activiteit en de juiste training om een gezonde relatie met dit traditionele Noorse ras te bevorderen.

De geschiedenis van de

Noorse Elandhond

De Noorse Elandhond, ook bekend als de Norsk Elghund of de Noorse Elandhond Grijs, is een oud en inheems Noors ras met een geschiedenis die teruggaat tot de Vikingtijd. Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis van de Noorse Elandhond:

Oorsprong in Noorwegen: De Noorse Elandhond is een oud ras dat zijn wortels heeft in Noorwegen. Het is een van de oudste Scandinavische hondenrassen en wordt verondersteld te zijn ontstaan in de regio die nu bekend staat als Noorwegen.

Vikingtijd: Het ras heeft zijn oorsprong in de Vikingtijd, wat betekent dat het al eeuwenlang bestaat. Tijdens deze periode werden de Noorse Elandhonden gefokt en gebruikt door de Vikingen voor verschillende taken, waaronder de jacht op groot wild, zoals elanden en beren.

Jacht op elanden: Het primaire doel van de Noorse Elandhond was om te assisteren bij de jacht op elanden, waarvoor ze speciaal werden gefokt. Deze honden waren behendig, vastberaden en hadden een uitstekend reukvermogen, waardoor ze geschikt waren voor de uitdagende taak van het opsporen en vasthouden van elanden.

Verschillende kleurvariëteiten: De Noorse Elandhond kent twee kleurvariëteiten: Grijs (Graa) en Zwart (Svart). Beide varianten hebben vergelijkbare kenmerken en eigenschappen, maar verschillen in hun vachtkleur.

Veelzijdige hond: Naast hun rol als jachthond werden Noorse Elandhonden vaak gebruikt als waakhonden en gezelschapsdieren door de Scandinavische bevolking. Hun veelzijdigheid maakte hen populair in verschillende taken.

Rasstandaard: In de vroege 20e eeuw werden rasstandaarden voor de Noorse Elandhond vastgesteld. Deze standaarden legden de kenmerken en eigenschappen vast die wenselijk werden geacht voor het ras.

Internationale erkenning: De Noorse Elandhond kreeg internationale erkenning en werd opgenomen in hondenverenigingen over de hele wereld. Het ras werd gewaardeerd om zijn historische betekenis, werkvermogen en vriendelijke aard.

Huidige status: Tegenwoordig blijft de Noorse Elandhond populair in Noorwegen en daarbuiten. Het wordt nog steeds gebruikt voor de jacht, maar ook als een gewaardeerde metgezel. Het ras wordt erkend door verschillende hondenverenigingen en heeft een stabiele populatie.

De geschiedenis van de Noorse Elandhond weerspiegelt zijn rol als een krachtige jachthond die eeuwenlang een belangrijk onderdeel was van het Scandinavische leven. Het ras heeft zijn waarde behouden en is uitgegroeid tot een gewaardeerde metgezel voor gezinnen over de hele wereld.

Noorse-Elandhond
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Noorse Elandhond

De Noorse Elandhond, ook bekend als de Norsk Elghund, is een middelgroot hondenras met een stevige bouw. Ze hebben een dikke, dubbele vacht met een pluimige staart die over de rug krult. Dit ras staat bekend om zijn alertheid, moed en het vermogen om elanden en ander groot wild te volgen.

Over het algemeen staat de Noorse Elandhond bekend om zijn levendige, onafhankelijke en alerte temperament. Ze zijn vaak intelligent en hebben een sterke prooidrift. Noorse Elandhonden zijn trouw aan hun gezin en kunnen gereserveerd zijn tegenover vreemden.

De Noorse Elandhond heeft een dikke vacht die regelmatig geborsteld moet worden, vooral tijdens het verharen. Ze hebben matige lichaamsbeweging nodig en genieten van buitenactiviteiten. Dit ras heeft behoefte aan mentale stimulatie en training om verveling te voorkomen.

De Noorse Elandhond kan goed passen in gezinsomgevingen, vooral bij gezinnen die actief zijn en tijd willen besteden aan de behoeften van het ras. Ze kunnen goed overweg met kinderen, maar vroege socialisatie is belangrijk. Door hun onafhankelijke karakter hebben ze eigenaren nodig die consistent zijn in training en leiderschap.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen