Honden Rassen

IJslandse Herdershond

IJslandse-Herdershond

De IJslandse Herdershond, ook bekend als de “Icelandic Sheepdog” in het Engels, is een oud ras dat zijn oorsprong vindt in IJsland. Deze honden werden eeuwenlang gebruikt als veedrijvers en bewakers op de boerderijen van IJsland. Ze zijn nauw verwant aan andere Scandinavische herdershonden en hebben zich ontwikkeld in het geïsoleerde klimaat van IJsland, waar ze een belangrijke rol speelden bij het hoeden van vee in ruige omstandigheden.

Officiële naam : IJslandse Herdershond
Andere namen : Icelandic Sheepdog, Iceland Dog
Oorsprong : IJsland

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

Volgens de Fédération Cynologique Internationale (FCI) wordt de IJslandse Herdershond gekenmerkt door de volgende algemene kenmerken:

 • Hoofd: Het hoofd is driehoekig van vorm, met rechtopstaande oren en een duidelijke stop. De snuit is recht en heeft een zwarte neus.

 • Ogen: De IJslandse Herdershond heeft expressieve ogen van gemiddelde grootte, amandelvormig en donker van kleur.

 • Kleur: Verschillende kleuren en patronen zijn toegestaan, waaronder rood, wit, zwart en bruin, vaak met witte markeringen.
 • Lichaam: Het lichaam is compact en gespierd, met een rechte rug en een goed ontwikkelde borstkas. De staart wordt over de rug gedragen en kan krullend zijn.

 • Vacht: De vacht van de IJslandse Herdershond is dicht, dubbel, en weerbestendig. Het kan lang of kort zijn, maar beide varianten hebben een dikke ondervacht.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
46-48 cm
Gewicht
14-20 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
41-46 cm
Gewicht
11-14 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot 8 weken
 • Puppy : 8 weken tot 12 maanden
 • Volwassen : 12 maanden tot 7 jaar
 • Oudere : 7 jaar tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Intelligentie: De IJslandse Herdershond staat bekend om zijn intelligentie en leergierigheid, waardoor ze uitstekende herdershonden zijn.

 • Vriendelijkheid: Over het algemeen zijn deze honden vriendelijk en sociaal, zowel naar hun gezin als naar vreemden.

 • Energiek: Ze hebben een redelijk hoog energieniveau en hebben dagelijkse lichaamsbeweging nodig om gelukkig en gezond te blijven.

 • Waakzaamheid: Als natuurlijke waakhonden zijn IJslandse Herdershonden alert en zullen ze hun familie waarschuwen voor mogelijke gevaren.

 • Aanpassingsvermogen: Door hun oorsprong in IJsland zijn deze honden goed aangepast aan koude omstandigheden, maar ze gedijen ook goed in verschillende klimaten.

Temperament en Gedrag

 • Hondvriendelijk: Over het algemeen komen IJslandse Herdershonden goed overeen met andere honden en huisdieren.

 • Gezinsgericht: Ze zijn vaak toegewijd aan hun gezin en gedijen goed in gezinsomgevingen.

 • Trainbaarheid: Vanwege hun intelligentie zijn IJslandse Herdershonden over het algemeen goed trainbaar. Positieve versterking werkt goed bij dit ras.

 • Zelfstandigheid: Ze kunnen een zekere mate van onafhankelijkheid vertonen, wat een erfenis is van hun geschiedenis als herdershonden.

 • Loyaal: Deze honden hebben een natuurlijke neiging tot loyaliteit en hechten zich vaak sterk aan hun eigenaar.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn enkele tips voor de optimale verzorging van een IJslandse Herdershond:

Door deze richtlijnen te volgen, kun je ervoor zorgen dat je IJslandse Herdershond een gezond, gelukkig en vervuld leven leidt.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De IJslandse Herdershond, ook wel bekend als de IJslandse Schapenhond, is over het algemeen een gezond ras, maar zoals bij alle hondenrassen kunnen bepaalde gezondheidsproblemen voorkomen. Hier zijn enkele mogelijke gezondheidsproblemen en aandachtspunten voor de IJslandse Herdershond:

 1. Heupdysplasie: Heupdysplasie kan voorkomen bij veel hondenrassen, inclusief de IJslandse Herdershond. Het is een aandoening waarbij de heupgewrichten zich abnormaal ontwikkelen, wat kan leiden tot pijn en artritis.

 2. Oogproblemen: Sommige IJslandse Herdershonden kunnen gevoelig zijn voor oogaandoeningen zoals progressieve retina atrofie (PRA) en cataract. Regelmatige oogonderzoeken zijn belangrijk om eventuele problemen vroegtijdig te detecteren.

 3. Allergieën: Net als veel andere hondenrassen kunnen IJslandse Herdershonden gevoelig zijn voor voedselallergieën of omgevingsallergieën. Het is belangrijk om op te letten voor tekenen van jeuk, huiduitslag of gastro-intestinale problemen.

 4. Auto-immuunziekten: Sommige honden kunnen vatbaar zijn voor auto-immuunziekten, waarbij het immuunsysteem zich tegen het eigen lichaam keert. Dit kan verschillende gezondheidsproblemen veroorzaken en vereist vaak medische behandeling.

 5. Epilepsie: Epilepsie kan bij sommige IJslandse Herdershonden voorkomen. Het is een neurologische aandoening die aanvallen veroorzaakt. Als je hond herhaaldelijk ongecontroleerde bewegingen, schudden of stuipen vertoont, moet je onmiddellijk een dierenarts raadplegen.

 6. Hartproblemen: Hoewel minder vaak voorkomend, kunnen sommige IJslandse Herdershonden vatbaar zijn voor erfelijke hartproblemen. Regelmatige veterinaire controles zijn belangrijk voor het monitoren van de hartgezondheid.

 7. Gewichtsproblemen: Net als bij veel rassen is het belangrijk om het gewicht van de IJslandse Herdershond te beheren om overgewicht te voorkomen. Overgewicht kan leiden tot andere gezondheidsproblemen, waaronder gewrichtsproblemen.

 8. Hypothyreoïdie: Een verminderde schildklierfunctie (hypothyreoïdie) kan voorkomen en kan symptomen veroorzaken zoals gewichtstoename, lethargie en haaruitval. Regelmatige bloedtesten kunnen de schildklierfunctie controleren.

Het is essentieel om regelmatig de gezondheid van je IJslandse Herdershond te controleren en direct contact op te nemen met een dierenarts als je tekenen van gezondheidsproblemen opmerkt. Een gezond dieet, voldoende lichaamsbeweging en regelmatige veterinaire controles zijn cruciaal voor het welzijn van je hond.

De IJslandse Herdershond is een veelzijdige en vriendelijke metgezel met uitstekende eigenschappen als herdershond en gezinslid. De bovenstaande informatie biedt een overzicht van hun geschiedenis, uiterlijke kenmerken en gedragseigenschappen. Voel je vrij om deze informatie aan te passen aan je specifieke behoeften of om extra details toe te voegen.

De geschiedenis van de

IJslandse Herdershond

De IJslandse Herdershond, ook bekend als de Icelandic Sheepdog of Íslenskur fjárhundur, is een oud hondenras dat zijn oorsprong heeft in IJsland. Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis van de IJslandse Herdershond:

Oorsprong: Het ras heeft een lange geschiedenis en is een van de oudste hondenrassen die in IJsland zijn ontstaan. De IJslandse Herdershond is nauw verwant aan andere Noordse hondenrassen, zoals de Shetland Sheepdog en de Noorse Buhund. Ze werden voor het eerst geïntroduceerd op IJsland door Vikingen, die deze honden meebrachten tijdens hun migratie naar het eiland in de 9e en 10e eeuw.

Functie: De IJslandse Herdershond werd oorspronkelijk gefokt om vee, met name schapen, te hoeden op de uitgestrekte boerderijen van IJsland. Hun veelzijdigheid maakte hen geschikt voor verschillende taken, waaronder het hoeden van vee, het bewaken van eigendommen en het fungeren als gezinshonden.

Kenmerken: De IJslandse Herdershond is een middelgrote hond met een compacte en gespierde bouw. Ze hebben een dubbele vacht met een dikke ondervacht en een rechte, ruwe bovenvacht. De vacht kan verschillende kleuren hebben, waaronder rood, zwart, chocoladebruin en grijs. De oren zijn rechtopstaand en de staart wordt vaak gekruld over de rug gedragen.

Aanpassing aan het klimaat: Het ras is goed aangepast aan het koude klimaat van IJsland. Hun dikke vacht beschermt hen tegen de koude weersomstandigheden, en ze zijn bekwaam in het werken in moeilijk terrein.

Bijna-uitsterving: In de 20e eeuw werd de IJslandse Herdershond bijna met uitsterven bedreigd, deels als gevolg van strenge quarantainewetten die de import van honden naar IJsland beperkten. Gelukkig werden er inspanningen gedaan om het ras te behouden, en het heeft sindsdien een opleving ervaren.

Huidige status: Tegenwoordig is de IJslandse Herdershond een populair ras, niet alleen in IJsland maar ook in andere delen van de wereld. Ze worden gewaardeerd vanwege hun vriendelijke karakter, intelligentie en veelzijdigheid als gezelschapsdier, werkhond en showhond.

De IJslandse Herdershond blijft een geliefd ras, zowel vanwege zijn historische betekenis als vanwege zijn kenmerkende uiterlijk en temperament. Het is een hond die goed gedijt in gezinnen en actieve levensstijlen en die zijn oorspronkelijke taken als herdershond met trots voortzet.

IJslandse-Herdershond
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over
IJslandse Herdershond

De IJslandse Herdershond, ook wel bekend als de Icelandic Sheepdog, is een middelgroot hondenras afkomstig uit IJsland. Ze staan bekend om hun levendige, vriendelijke en intelligente karakter. Ze hebben driehoekige oren, een dichte vacht en vaak een pluimstaart die over de rug wordt gedragen. Hun alertheid en waakzaamheid maken ze tot uitstekende herdershonden.

De IJslandse Herdershond staat bekend om zijn vriendelijke en evenwichtige temperament. Ze zijn alert, speels en houden van menselijk gezelschap. Dit ras is over het algemeen sociaal en kan goed overweg met kinderen en andere huisdieren. Ze zijn ook intelligent en trainbaar, waardoor ze geschikt zijn voor verschillende activiteiten, waaronder gehoorzaamheidstraining en behendigheid.

De IJslandse Herdershond heeft een dichte, dubbele vacht die regelmatig moet worden geborsteld om klitten te voorkomen. Ze werpen matig, met seizoensgebonden verharing. Naast vachtverzorging is regelmatige lichaamsbeweging belangrijk voor dit actieve ras. Ze houden van wandelen, spelen en mentale stimulatie. Sociale interactie met het gezin is ook essentieel voor hun welzijn.

 1. De IJslandse Herdershond is een oud ras dat al meer dan duizend jaar bestaat. Het werd oorspronkelijk gefokt door Vikingen die zich in IJsland vestigden en wordt beschouwd als een van de oudste rassen ter wereld. Ze werden gebruikt voor het hoeden van vee op de IJslandse boerderijen en als waakzame metgezellen. Ondanks enkele kritieke momenten waarop het ras bijna uitstierf, heeft het zich weten te handhaven en is het nu wereldwijd erkend en geliefd.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen