Honden Rassen

Ierse Soft Coated Wheaten Terriër

Ierse-Soft-Coated-Wheaten-Terriër

De Ierse Soft Coated Wheaten Terriër, vaak afgekort als de Wheaten Terriër, is een oude Ierse terriër die zijn oorsprong vindt in Ierland. Dit ras heeft een geschiedenis die teruggaat tot meer dan 200 jaar en werd oorspronkelijk gefokt als boerderijhond. Ze dienden als veelzijdige werkpartners, waar ze hielpen bij het bewaken van de boerderij, het beschermen van het vee en het verjagen van ongedierte. Het Wheaten-ras staat bekend om zijn zachte vacht en vriendelijke aard. Ze werden voor het eerst erkend als een afzonderlijk ras in de vroege 20e eeuw.

Officiële naam : Irish Soft Coated Wheaten Terriër
Andere namen : Wheaten Terriër, Soft Coated Wheaten Terriër
Oorsprong : Ierland

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

Volgens de Fédération Cynologique Internationale (FCI) wordt de Ierse Soft Coated Wheaten Terriër gekenmerkt door de volgende algemene kenmerken:

 • Hoofd: Het hoofd is krachtig, zonder grof te zijn, en heeft een duidelijke stop. De snuit is krachtig en kort.
 • Oren: De oren zijn hoog aangezet en vallen naar voren, bedekt met zacht haar.
 • Ogen: De ogen zijn groot, rond en expressief, met een heldere, zachte uitdrukking.
 • Lichaam: Het lichaam is compact, sterk en goed gespierd, met een rechte rug en een diepe borst.
 • Vacht: Het kenmerkende kenmerk is de zijdeachtige, golvende of licht krullende vacht die in verschillende tinten tarwe voorkomt.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
45-51 cm
Gewicht
15-20 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
43-48 cm
Gewicht
13-18 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot  8 weken
 • Puppy : 8 weken tot 12 maanden
 • Volwassen : 12 maanden tot 7 jaar
 • Oudere : 7 jaar tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Zachte Vacht: Het meest opvallende kenmerk is de zachte, zijdeachtige vacht die het ras zijn naam geeft. Regelmatig onderhoud is nodig om klitten te voorkomen.

 • Vriendelijkheid: Wheaten Terriërs staan bekend om hun vriendelijke en aanhankelijke karakter, waardoor ze uitstekende gezinshonden zijn.

 • Energiek: Ondanks hun vriendelijke aard zijn Wheaten Terriërs energiek en hebben ze dagelijkse lichaamsbeweging nodig.

 • Intelligentie: Dit ras is intelligent en kan goed presteren in gehoorzaamheidstrainingen, maar ze hebben een eigenzinnige kant.

 • Sociaal: Wheaten Terriërs zijn vaak sociaal en kunnen goed overweg met kinderen en andere huisdieren, vooral als ze van jongs af aan worden gesocialiseerd.

Temperament en Gedrag

 • Aanhankelijk: Wheaten Terriërs zijn over het algemeen aanhankelijk en hechten zich sterk aan hun eigenaren.

 • Waakzaamheid: Ze kunnen een goed ontwikkelde waakzaamheid hebben en zullen hun familie waarschuwen voor ongewone geluiden.

 • Speels: Dit ras blijft vaak speels tot op hoge leeftijd en geniet van interactie met hun gezin.

 • Vrolijk: Ze hebben vaak een vrolijke persoonlijkheid en kunnen enthousiast reageren op nieuwe ervaringen.

 • Zelfverzekerd: Wheaten Terriërs hebben vaak een zelfverzekerde houding en kunnen nieuwsgierig zijn naar hun omgeving.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn enkele tips voor de optimale verzorging van een Ierse Soft Coated Wheaten Terriër:

Door deze richtlijnen te volgen, kun je ervoor zorgen dat je Ierse Soft Coated Wheaten Terriër een gezond, gelukkig en goed verzorgd leven leidt.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Ierse Soft Coated Wheaten Terriër is over het algemeen een gezond en levendig ras, maar zoals bij alle hondenrassen, zijn er bepaalde gezondheidsproblemen en aandachtspunten waar eigenaren rekening mee moeten houden. Hier zijn enkele mogelijke gezondheidsproblemen en aandachtspunten voor de Ierse Soft Coated Wheaten Terriër:

 1. Proteïne-gevoelige enteropathie: Sommige Wheaten Terriërs kunnen gevoelig zijn voor bepaalde eiwitten, wat kan leiden tot proteïne-gevoelige enteropathie, een gastro-intestinale aandoening. Het is belangrijk om hun dieet zorgvuldig te beheren en eventuele voedselintoleranties te identificeren.

 2. Renale dysplasie: Hoewel niet bij alle Wheaten Terriërs, kan renale dysplasie voorkomen, wat problemen met de nieren veroorzaakt. Regelmatige veterinaire controles en bloedonderzoeken kunnen helpen bij het monitoren van de nierfunctie.

 3. Allergieën: Wheaten Terriërs kunnen gevoelig zijn voor allergieën, zowel voedselallergieën als atopie (omgevingsallergieën). Jeuk, huiduitslag en gastro-intestinale problemen kunnen tekenen zijn van allergische reacties.

 4. Dermatologische aandoeningen: Ze hebben een zachte vacht die vatbaar kan zijn voor bepaalde dermatologische problemen, zoals huidinfecties. Regelmatige verzorging en inspectie van de huid zijn belangrijk.

 5. Renale amyloïdose: Dit is een genetische aandoening die sommige Wheaten Terriërs kan treffen en leidt tot de afzetting van amyloïde-eiwit in de nieren. Het kan nierfalen veroorzaken.

 6. Addison’s Disease: Ook bekend als hypoadrenocorticisme, kan deze aandoening optreden bij sommige individuen. Het treedt op wanneer de bijnieren onvoldoende hormonen produceren.

 7. Hip Dysplasia: Hoewel minder vaak voorkomend dan bij sommige andere rassen, kunnen Wheaten Terriërs gevoelig zijn voor heupdysplasie, een aandoening waarbij het heupgewricht niet goed ontwikkeld is.

 8. Oogproblemen: Oogproblemen zoals cataracten en retinadegeneratie kunnen voorkomen. Regelmatige oogonderzoeken zijn belangrijk voor het vroegtijdig identificeren van mogelijke problemen.

Het is essentieel om regelmatige veterinaire controles uit te voeren, de Wheaten Terriër een uitgebalanceerd dieet te geven, de vacht goed te verzorgen en aandacht te besteden aan veranderingen in hun gedrag en gezondheid. Als je overweegt een Wheaten Terriër aan te schaffen, werk dan samen met een gerenommeerde fokker die zich inzet voor het fokken van gezonde dieren en die testen uitvoert op bekende genetische aandoeningen.

De Ierse Soft Coated Wheaten Terriër is een charmante metgezel met een opvallend uiterlijk en een vriendelijke persoonlijkheid. Deze beschrijving biedt een overzicht van hun geschiedenis, fysieke kenmerken en gedragseigenschappen. Voel je vrij om deze informatie aan te passen aan je specifieke behoeften of om extra details toe te voegen.

De geschiedenis van de

Ierse Soft Coated Wheaten Terriër

De Ierse Soft Coated Wheaten Terriër, vaak afgekort als Wheaten Terriër, is een hondenras dat zijn oorsprong heeft in Ierland. Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis van de Irish Soft Coated Wheaten Terriër:

Oorsprong: De Wheaten Terriër is een oud ras dat teruggaat tot de 18e eeuw in Ierland. Ze werden oorspronkelijk gefokt als boerderijhonden die hielpen bij het bewaken van de boerderij, ongedierte bestrijden en het vee hoeden. Het ras heeft zijn naam te danken aan de kenmerkende tarwekleurige vacht.

Functie: Wheaten Terriërs waren veelzijdige werkhonden op de Ierse boerderijen. Ze stonden bekend om hun moed, vastberadenheid en behendigheid, waardoor ze geschikt waren voor verschillende taken, zoals het vangen van ongedierte en het hoeden van vee.

Kenmerken: Het meest opvallende kenmerk van de Wheaten Terriër is natuurlijk de zijdeachtige vacht die een tarwekleurige tint heeft. Ze hebben een vierkante en compacte bouw, met een sterke rug en een rechte rug. Het hoofd is goed geproportioneerd, met kleine, driehoekige oren die naar voren vallen.

Erkenning als ras: Ondanks hun lange geschiedenis als werkende boerderijhonden, werd de Wheaten Terriër pas in de 20e eeuw als een afzonderlijk ras erkend. Het ras werd geïntroduceerd in de Verenigde Staten in de jaren 1940, en in 1973 werd het officieel erkend door de American Kennel Club (AKC).

Moderne rol: Tegenwoordig is de Wheaten Terriër voornamelijk een gezelschapshond. Ze staan ​​bekend om hun vriendelijke en speelse karakter. Ze passen goed in gezinnen en gedijen goed in zowel stedelijke als landelijke omgevingen.

Intelligentie en trainbaarheid: Wheaten Terriërs staan bekend om hun intelligentie en kunnen goed getraind worden met positieve versterking. Ze hebben echter ook een eigenzinnig karakter en kunnen profiteren van consistente en geduldige training.

Gezondheid: Over het algemeen zijn Wheaten Terriërs robuuste honden, maar zoals bij veel rassen zijn er genetische gezondheidsproblemen waarmee ze geconfronteerd kunnen worden. Goede fokpraktijken en regelmatige veterinaire controles zijn belangrijk om de gezondheid van het ras te waarborgen.

De Ierse Soft Coated Wheaten Terriër is een charmant en levendig ras dat zowel een rijke geschiedenis als moderne aantrekkingskracht heeft als gezelschapshond. Hun vrolijke aard en unieke uiterlijk maken hen populair bij hondenliefhebbers over de hele wereld.

Ierse-Soft-Coated-Wheaten-Terriër
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over
Ierse Soft Coated Wheaten Terriër

De Irish Soft Coated Wheaten Terriër, vaak afgekort als Wheaten Terriër, is een middelgroot hondenras met een kenmerkende zijdeachtige, zachte vacht die tarwekleurig is. Ze hebben een vierkante bouw, een alerte uitdrukking en staande oren. Deze terriërs staan bekend om hun vriendelijke, speelse en sociale karakter, evenals hun enthousiasme voor het gezinsleven.

Wheaten Terriërs hebben over het algemeen een vriendelijk en levendig temperament. Ze zijn aanhankelijk en gedijen goed in gezinsomgevingen. Deze terriërs zijn vaak sociaal met kinderen en andere huisdieren, vooral als ze van jongs af aan zijn gesocialiseerd. Ze kunnen een beetje eigenwijs zijn, maar zijn over het algemeen goed te trainen met consistente en positieve methoden.

De vacht van de Wheaten Terriër vereist regelmatig onderhoud. Dagelijks borstelen is nodig om klitten te voorkomen, en ze moeten ook regelmatig worden getrimd. Hun zachte vacht kan gevoelig zijn, dus het is belangrijk om aandacht te besteden aan de verzorging van oren en poten. Naast vachtverzorging hebben ze behoefte aan dagelijkse lichaamsbeweging en mentale stimulatie.

Wheaten Terriërs zijn over het algemeen uitstekende gezinshonden vanwege hun vriendelijke aard. Ze gedijen goed in gezelschap en genieten van actieve betrokkenheid bij hun gezin. Vanwege hun energieniveau is dagelijkse beweging belangrijk. Ze zijn vaak goede speelkameraadjes voor kinderen en passen goed in huishoudens waar veel interactie en aandacht beschikbaar is.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen