Honden Rassen

Ierse Setter

Ierse-Setter

De Ierse Setter, bekend om zijn elegante uiterlijk en uitstekende jachtkwaliteiten, heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot het 18e-eeuwse Ierland. Dit ras werd ontwikkeld om te helpen bij de jacht op vogels, voornamelijk patrijzen en kwartels. Door kruisingen van bestaande setterrassen, waaronder de Engelse Setter en de Gordon Setter, werd een hond gefokt die bekendstaat om zijn snelheid, uithoudingsvermogen en het vermogen om wild aan te wijzen. Tegenwoordig staat de Ierse Setter niet alleen bekend om zijn uitstekende jachtvaardigheden maar ook om zijn vriendelijke aard als gezelschapshond.

Officiële naam : Ierse Setter
Andere namen : Irish Red Setter
Oorsprong : Ierland

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

Volgens de Fédération Cynologique Internationale (FCI) wordt de Ierse Setter gekenmerkt door de volgende algemene kenmerken:

 • Hoofd: Het hoofd is lang, fijn en goed geproportioneerd met een duidelijke stop. De snuit is diep en de neus is meestal donker van kleur.
 • Oren: De oren zijn laag aangezet, fijn, en bedekt met zijdeachtig haar.
 • Ogen: De ogen zijn amandelvormig, expressief en variëren in kleur van nootbruin tot donker hazelnoot.
 • Lichaam: Het lichaam is goed in balans, met een rechte rug en een diepe borstkas. De staart is laag aangezet en wordt vaak sierlijk gedragen.
 • Vacht: De vacht is zijdeachtig, glad en van gemiddelde lengte. De kleur is diep kastanjebruin, met kenmerkende witte markeringen op de borst, hals, voeten, en soms het gezicht.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
58-67 cm
Gewicht
27-32 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
55-62 cm
Gewicht
24-29 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot 8 weken
 • Puppy : 8 weken tot 12 maanden
 • Volwassen : 12 maanden tot 7 jaar
 • Oudere : 7 jaar tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Elegantie: De Ierse Setter staat bekend om zijn gracieuze en elegante verschijning, met een lichte, snelle tred.

 • Jachtkwaliteiten: Dit ras heeft een uitstekend reukvermogen en een natuurlijke aanleg voor de jacht op vogels.

 • Vriendelijkheid: Over het algemeen heeft de Ierse Setter een vriendelijk en sociaal karakter, zowel naar mensen als andere dieren.

 • Energiek: Het is een zeer energiek ras dat dagelijkse lichaamsbeweging nodig heeft om zowel fysiek als mentaal gezond te blijven.

 • Trainbaarheid: De Ierse Setter is intelligent en trainbaar, maar het kan een zachte en consistente aanpak vereisen.

Temperament en Gedrag

 • Aanhankelijkheid: Deze honden hebben vaak een aanhankelijk karakter en hechten zich sterk aan hun eigenaren.

 • Speelsheid: Ze behouden vaak hun speelse aard, zelfs als ze volwassen zijn, en genieten van interactie en spel.

 • Sociaal: De Ierse Setter gedijt goed in gezinsomgevingen en kan goed overweg met kinderen en andere huisdieren, vooral als ze van jongs af aan met hen zijn opgegroeid.

 • Waakzaamheid: Hoewel ze over het algemeen vriendelijk zijn, kunnen Ierse Setters ook waakzaam zijn en hun familie waarschuwen voor mogelijke gevaren.

 • Hoge Energieniveau: Vanwege hun oorspronkelijke doel als jachthonden hebben Ierse Setters een hoog energieniveau en hebben ze behoefte aan actieve bezigheden.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn enkele tips voor de optimale verzorging van een Ierse Setter:

Door deze richtlijnen te volgen, kun je ervoor zorgen dat je Ierse Setter een gezond, gelukkig en goed verzorgd leven leidt.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Ierse Setter is over het algemeen een gezond ras, maar net als elk hondenras zijn er bepaalde gezondheidsproblemen en aandachtspunten waar eigenaren zich bewust van moeten zijn. Hier zijn enkele mogelijke gezondheidsproblemen en aandachtspunten voor de Ierse Setter:

 1. Heupdysplasie: Heupdysplasie is een aandoening waarbij de heupgewrichten zich abnormaal ontwikkelen. Het kan leiden tot pijn, kreupelheid en artritis. Regelmatige veterinaire controles en een gezonde levensstijl, inclusief passende lichaamsbeweging, kunnen helpen bij het verminderen van het risico.

 2. Elleboogdysplasie: Deze aandoening treedt op wanneer de ellebooggewrichten zich abnormaal ontwikkelen en kan ook leiden tot kreupelheid en pijn. Net als bij heupdysplasie zijn regelmatige veterinaire controles belangrijk.

 3. Progressieve Retina Atrofie (PRA): PRA is een genetische oogziekte die tot blindheid kan leiden. Het is belangrijk om de fokgeschiedenis van de Ierse Setter te kennen en regelmatige oogonderzoeken uit te voeren.

 4. Oorproblemen: Door hun hangende oren zijn Ierse Setters vatbaarder voor oorproblemen, zoals infecties. Regelmatige reiniging en inspectie van de oren kunnen helpen problemen te voorkomen.

 5. Hartproblemen: Sommige Ierse Setters kunnen vatbaar zijn voor hartproblemen, zoals dilaterende cardiomyopathie. Reguliere veterinaire controles zijn belangrijk om de gezondheid van het hart te controleren.

 6. Bloat (maagtorsie): Grote en diepe borstkasrassen, waaronder Ierse Setters, kunnen gevoelig zijn voor maagtorsie. Het is een ernstige noodsituatie waarbij de maag zich vult met gas en kan draaien. Dit vereist onmiddellijke medische hulp.

 7. Hypothyreoïdie: Een verminderde schildklierfunctie kan voorkomen en symptomen veroorzaken zoals gewichtstoename, lethargie en haaruitval. Regelmatige bloedtesten kunnen de schildklierfunctie controleren.

 8. Gewichtsproblemen: Overgewicht kan bijdragen aan gezondheidsproblemen, waaronder gewrichtsproblemen. Een uitgebalanceerd dieet en voldoende lichaamsbeweging zijn essentieel om een gezond gewicht te behouden.

Het is belangrijk om regelmatig de gezondheid van je Ierse Setter te controleren, goed te voeden, voldoende lichaamsbeweging te bieden en aandacht te besteden aan eventuele veranderingen in gedrag of gezondheid. Bij het overwegen van de aanschaf van een Ierse Setter is het ook verstandig om samen te werken met een gerenommeerde fokker die zich inzet voor het fokken van gezonde dieren.

De Ierse Setter is niet alleen een uitstekende jachthond, maar ook een liefdevolle metgezel met een opvallend uiterlijk en vriendelijke persoonlijkheid. Deze beschrijving biedt een overzicht van hun geschiedenis, fysieke kenmerken en gedragseigenschappen. Voel je vrij om deze informatie aan te passen aan je specifieke behoeften of om extra details toe te voegen.

De geschiedenis van de

Ierse Setter

De Ierse Setter is een prachtig hondenras dat zijn oorsprong heeft in Ierland. Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis van de Ierse Setter:

Oorsprong: Het ras heeft zijn wortels in de 18e eeuw, hoewel sommige rassen die aan de Ierse Setter voorafgingen mogelijk tot de 16e eeuw teruggaan. De Ierse Setter is ontstaan ​​door het kruisen van spaniëls, pointers en mogelijk enkele andere rassen.

Functie: De Ierse Setter werd oorspronkelijk gefokt als een vogelhond voor de jacht, met name voor het vinden en markeren van wild, zoals fazanten en kwartels. Het ras staat bekend om zijn uitstekende reukvermogen, uithoudingsvermogen en elegantie in het veld.

Kenmerken: De Ierse Setter heeft een elegante en gespierde bouw. Ze hebben een lang hoofd met een slanke snuit, expressieve ogen en hangende oren. Het meest opvallende kenmerk is de glanzende, zijdeachtige vacht die meestal rood van kleur is. Ze hebben een karakteristieke bevedering aan de oren, borst, buik, poten en staart.

Populariteit: Tegen het einde van de 19e eeuw werd de Ierse Setter een populaire keuze voor zowel jagers als gezinnen. Hun vriendelijke aard, opvallende uiterlijk en toewijding aan hun eigenaren droegen bij aan hun groeiende populariteit.

Fokprogramma’s: Gedurende de jaren hebben fokkers gewerkt aan het verfijnen van het ras, zowel in termen van uiterlijk als temperament. Er zijn echter ook enkele uitdagingen geweest, waaronder genetische aandoeningen die in sommige lijnen voorkomen.

Moderne rol: Naast hun voortdurende rol als jachthonden, zijn Ierse Setters tegenwoordig ook zeer gewaardeerde gezelschapshonden. Ze gedijen goed in gezinnen vanwege hun vriendelijke aard en speelse energie.

Erkenning: De Ierse Setter is internationaal erkend en wordt erkend door hondenverenigingen over de hele wereld, waaronder de Irish Kennel Club en de American Kennel Club (AKC).

De Ierse Setter blijft een populair en geliefd ras, zowel vanwege zijn indrukwekkende verschijning als vanwege zijn veelzijdigheid en vriendelijke karakter. Of het nu in het veld is als een competente jachthond of thuis als een toegewijde metgezel, de Ierse Setter heeft een blijvende plaats in de hondenwereld.

Ierse-Setter
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Ierse Setter

De Ierse Setter is een elegant hondenras, bekend om zijn prachtige, zijdeachtige rode vacht. Ze hebben een atletisch postuur, een vriendelijk gezicht en vaak lange oren. Ierse Setters zijn levendig, energiek en hebben een aanhankelijk karakter. Ze worden vaak gewaardeerd als gezelschapshonden en kunnen ook uitblinken in verschillende hondensporten.

De Ierse Setter staat bekend om zijn vriendelijke, sociale en aanhankelijke temperament. Ze zijn vaak goed met kinderen en andere huisdieren, vooral als ze van jongs af aan zijn gesocialiseerd. Deze honden hebben een speelse aard en hebben veel lichaamsbeweging nodig om aan hun energiebehoeften te voldoen. Ze zijn over het algemeen intelligent en trainbaar, hoewel ze soms eigenwijs kunnen zijn.

De vacht van de Ierse Setter vereist regelmatige verzorging. Dagelijks borstelen is belangrijk om klitten te voorkomen en de vacht gezond te houden. Ze werpen gemiddeld, maar tijdens het verharingsseizoen kan de vachtverzorging intensiever zijn. Naast vachtverzorging hebben ze behoefte aan regelmatige lichaamsbeweging en mentale stimulatie.

Over het algemeen past de Ierse Setter goed in gezinsomgevingen. Ze zijn sociaal en genieten van de interactie met hun gezin. Vanwege hun energieniveau gedijen ze goed in actieve gezinnen die bereid zijn tijd te besteden aan buitenactiviteiten en spelen. Ze zijn over het algemeen vriendelijk en liefdevol, wat hen tot geweldige metgezellen maakt voor gezinnen met kinderen.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen