Honden Rassen

Ierse Rode en Witte Setter

Ierse-Rode-en-Witte-Setter

De Ierse Rode en Witte Setter, soms kortweg de “Red and White,” heeft zijn wortels in Ierland en is nauw verwant aan de Ierse Setter. Terwijl de Ierse Setter voornamelijk rood is, werd de Rode en Witte Setter specifiek gefokt om een combinatie van rood en wit in de vacht te hebben. Dit ras heeft een rijke geschiedenis als jachthond in Ierland, voornamelijk gebruikt voor het vinden en markeren van wild, zoals vogels en klein wild. Hoewel het in de loop der jaren in populariteit is afgenomen, wordt de Ierse Rode en Witte Setter gewaardeerd om zijn jachtvaardigheden en vriendelijke aard.

Officiële naam : Ierse Rode en Witte Setter
Andere namen : Irish Red and White Setter
Oorsprong : Ierland

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

Volgens de Fédération Cynologique Internationale (FCI) wordt de Ierse Rode en Witte Setter gekenmerkt door de volgende algemene kenmerken:

 • Hoofd: Het hoofd is goed geproportioneerd met een duidelijke stop. De snuit is lang en de oren zijn hangend.
 • Ogen:De ogen zijn rond, donker van kleur en hebben een vriendelijke uitdrukking.
 • Lichaam: Het lichaam is evenwichtig en gespierd, met een rechte rug en een diepe borstkas.
 • Vacht: De vacht is zijdeachtig, golvend of recht, en heeft de kenmerkende combinatie van rood en wit. Kleur: De kleurvariatie is voornamelijk rood en wit, waarbij het rood zich in grote platen over het lichaam verspreidt.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
58-67 cm
Gewicht
25-32 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
55-62 cm
Gewicht
24-29 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot  8 weken
 • Puppy : 8 weken tot 12 maanden
 • Volwassen : 12 maanden tot 7 jaar
 • Oudere : 7 jaar tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Jachtaanleg: De Ierse Rode en Witte Setter heeft een uitstekende jachtaanleg en is bekwaam in het vinden en markeren van wild.

 • Vriendelijkheid: Over het algemeen staat dit ras bekend om zijn vriendelijke en aanhankelijke karakter, zowel naar mensen als andere huisdieren.

 • Intelligentie: Het is een intelligent ras dat snel leert, wat het trainingsproces vergemakkelijkt.

 • Energiek: Dit ras heeft een hoog energieniveau en vereist regelmatige lichaamsbeweging en geestelijke stimulatie.

 • Sociaal: Ze gedijen goed in gezinsomgevingen en kunnen goed overweg met kinderen.

Temperament en Gedrag

 • Aanhankelijkheid: De Ierse Rode en Witte Setter is vaak zeer aanhankelijk en geniet van de nabijheid van zijn menselijke familie.

 • Speelsheid: Ze behouden vaak hun speelse karakter, zelfs als ze volwassen zijn, en kunnen graag deelnemen aan activiteiten met hun eigenaren.

 • Gehoorzaamheid: Met de juiste training en sociale interactie kunnen deze honden gehoorzaam zijn en goed luisteren naar hun eigenaren.

 • Waakzaamheid: Hoewel niet agressief, kunnen ze een goede waakzaamheid vertonen en waarschuwen voor ongewone geluiden of gebeurtenissen.

 • Sociaal met andere huisdieren: Over het algemeen kunnen ze goed overweg met andere huisdieren, vooral als ze van jongs af aan aan hen worden voorgesteld.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn enkele tips voor de optimale verzorging van een Ierse Rode en Witte Setter:

Door deze zorgaspecten in acht te nemen, kun je ervoor zorgen dat je Ierse Rode en Witte Setter een gezond en gelukkig leven leidt.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Ierse Rode en Witte Setter is over het algemeen een gezond en robuust ras. Het is echter belangrijk om op de hoogte te zijn van mogelijke gezondheidsproblemen en aandachtspunten die specifiek zijn voor dit ras. Hier zijn enkele potentiële gezondheidsproblemen en aandachtspunten voor de Ierse Rode en Witte Setter:

 1. Heupdysplasie: Heupdysplasie is een aandoening waarbij de heupgewrichten zich abnormaal ontwikkelen. Het kan leiden tot pijn, kreupelheid en artritis. Regelmatige veterinaire controles, een uitgebalanceerd dieet en gezonde lichaamsbeweging kunnen helpen bij het verminderen van het risico.

 2. Elleboogdysplasie: Elleboogdysplasie is een aandoening waarbij de ellebooggewrichten zich abnormaal ontwikkelen. Het kan ook pijn en kreupelheid veroorzaken. Net als bij heupdysplasie zijn regelmatige controles belangrijk.

 3. Progressieve Retina Atrofie (PRA): PRA is een genetische oogziekte die tot blindheid kan leiden. Het is belangrijk om de fokgeschiedenis te controleren en regelmatige oogonderzoeken uit te voeren.

 4. Hypothyreoïdie: Hypothyreoïdie treedt op wanneer de schildklier niet voldoende hormonen produceert. Symptomen kunnen zijn: gewichtstoename, lethargie en haaruitval. Regelmatige bloedtesten kunnen de schildklierfunctie controleren.

 5. Oorproblemen: Door hun hangende oren zijn Ierse Rode en Witte Setters vatbaarder voor oorproblemen, zoals infecties. Regelmatige reiniging en inspectie van de oren kunnen helpen problemen te voorkomen.

 6. Bloat (maagtorsie): Grote en diepe borstkasrassen, waaronder Ierse Rode en Witte Setters, kunnen gevoelig zijn voor maagtorsie. Het is een ernstige noodsituatie waarbij de maag zich vult met gas en kan draaien. Het kan levensbedreigend zijn en vereist onmiddellijke medische hulp.

 7. Obesitas: Net als bij veel hondenrassen kunnen Ierse Rode en Witte Setters de neiging hebben tot overgewicht. Een uitgebalanceerd dieet en voldoende lichaamsbeweging zijn cruciaal om een gezond gewicht te behouden.

 8. Hartproblemen: Sommige Setters kunnen vatbaar zijn voor hartproblemen. Reguliere veterinaire controles kunnen helpen bij het monitoren van de hartgezondheid.

Het is belangrijk om een Ierse Rode en Witte Setter regelmatig door een dierenarts te laten controleren, goed te voeden, voldoende lichaamsbeweging te bieden en de algehele gezondheid van de hond te monitoren. Bij het overwegen van de aanschaf van een pup is het raadzaam om samen te werken met een gerenommeerde fokker die zich inzet voor het fokken van gezonde dieren.

De Ierse Rode en Witte Setter is een prachtig ras met een rijke geschiedenis als jachthond en een evenwichtig temperament dat hen geschikt maakt als gezinsgenoten. Deze beschrijving geeft een overzicht van hun achtergrond, fysieke kenmerken en gedragseigenschappen. Voel je vrij om deze informatie aan te passen aan je specifieke behoeften of om extra details toe te voegen.

De geschiedenis van de

Ierse Rode en Witte Setter

De Ierse Rode en Witte Setter is een variëteit van de Ierse Setter, een prachtig ras dat zijn wortels heeft in Ierland. Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis van de Ierse Rode en Witte Setter:

Oorsprong: De Ierse Setter, die teruggaat tot de 18e eeuw, is een van de oudste Ierse jachthondenrassen. De rode variant was aanvankelijk de enige erkende kleur voor de Ierse Setter. De Ierse Rode en Witte Setter, met zijn kenmerkende bonte kleuren, heeft echter ook een lange geschiedenis.

Begindagen: In de beginperiode van het ras waren Ierse Setters vaak zowel rood als bont van kleur. Rond de 19e eeuw begon de voorkeur voor de volledig rode vacht te overheersen, en de bonte variant raakte minder algemeen.

Heropleving van de Witte en Rode Setter: In de tweede helft van de 20e eeuw groeide de interesse in de oorspronkelijke bonte Ierse Setter. Fokkers begonnen bewust te werken aan het herstellen van het bonte type, en dit leidde tot de erkenning van de Ierse Rode en Witte Setter als een afzonderlijke variëteit binnen het ras.

Kenmerken: De Ierse Rode en Witte Setter heeft, net als de volledig rode variant, een elegante en gespierde bouw. Het belangrijkste onderscheid is natuurlijk de bonte vacht, die een combinatie is van rood en wit. Ze hebben een vriendelijke uitdrukking, een slanke snuit en hangende oren.

Functie: Historisch gezien werden Ierse Setters gebruikt als jachthonden voor vogels, en deze functie is nog steeds relevant voor beide variëteiten. Ze staan bekend om hun uitstekende reukvermogen, snelheid en uithoudingsvermogen tijdens de jacht.

Moderne rol: Naast hun rol als jachthonden zijn Ierse Rode en Witte Setters ook gewaardeerd als gezelschapshonden. Ze hebben een zachtaardig temperament, zijn sociaal en gedijen goed in gezinsomgevingen.

Erkenning: Zowel de Ierse Rode Setter als de Ierse Rode en Witte Setter zijn erkend door hondenverenigingen over de hele wereld, waaronder de Irish Kennel Club en de American Kennel Club (AKC).

De Ierse Rode en Witte Setter blijft een prachtig en veelzijdig ras, en hun geschiedenis weerspiegelt zowel hun rol als jachthond als hun evolutie naar geliefde metgezellen in moderne gezinnen.

Ierse-Rode-en-Witte-Setter
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over
Ierse Rode en Witte Setter

De Ierse Rode en Witte Setter is een middelgroot tot groot hondenras dat bekend staat om zijn elegante verschijning en levendige persoonlijkheid. Ze hebben een zijdeachtige vacht die meestal rood en wit is. Deze setters hebben een vriendelijk en speels karakter en staan bekend om hun toewijding aan hun gezin. Ze zijn ook energiek en hebben veel lichaamsbeweging nodig.

Over het algemeen heeft de Ierse Rode en Witte Setter een vriendelijk, sociaal en aanhankelijk temperament. Ze zijn vaak goed met kinderen en andere huisdieren, vooral als ze van jongs af aan zijn gesocialiseerd. Deze setters zijn intelligent en trainbaar, maar ze hebben wel behoefte aan mentale stimulatie en fysieke activiteit om te voorkomen dat ze zich vervelen.

De vacht van de Ierse Rode en Witte Setter vereist regelmatig borstelen om klitten te voorkomen en de vacht gezond te houden. Ze werpen gemiddeld, maar tijdens het verharingsseizoen kan de vachtverzorging intensiever zijn. Regelmatige lichaamsbeweging is cruciaal voor dit actieve ras om te voldoen aan hun energiebehoeften.

Over het algemeen past de Ierse Rode en Witte Setter goed in gezinsomgevingen. Ze gedijen goed met actieve gezinnen die bereid zijn tijd te besteden aan spelen, wandelen en andere activiteiten. Deze honden zijn vaak liefdevol en toegewijd aan hun gezin en kunnen goed overweg met kinderen. Omdat ze energiek zijn, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat ze voldoende lichaamsbeweging krijgen om te voorkomen dat ze zich vervelen.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen