Honden Rassen

Ierse Glen of Imaal Terriër

Ierse-Glen-of-Imaal-Terriër

De Ierse Glen of Imaal Terriër is een in Ierland ontwikkeld ras dat zijn oorsprong vindt in de Glen of Imaal, een vallei in de Wicklow Mountains. Deze terriërs werden oorspronkelijk gefokt voor verschillende taken, waaronder het vangen van ongedierte, bewaken van boerderijen en het deelnemen aan hondengevechten. Door hun kracht en vastberadenheid werden ze vaak ingezet voor taken die verband hielden met het boerenleven. Na verloop van tijd evolueerde het ras tot een veelzijdige metgezel, behendig in de jacht en geliefd om zijn vriendelijke aard.

Officiële naam : Ierse Glen of Imaal Terriër
Andere namen : Glen, Glen of Imaal Terrier
Oorsprong : Ierland, specifiek het Glen of Imaal-gebied in de Wicklow Mountains

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

Volgens de Fédération Cynologique Internationale (FCI) wordt de Ierse Glen of Imaal Terriër gekenmerkt door de volgende algemene kenmerken:

 • Hoofd: Het hoofd is krachtig en in verhouding tot de rest van het lichaam, met een duidelijke stop en een krachtige snuit.
 • Oren: De oren zijn middelgroot, hangend aan de zijkant van het hoofd, en ze kunnen naar voren buigen.
 • Lichaam: Het lichaam van de Glen of Imaal Terriër is compact, krachtig en laag bij de grond. De borst is diep en de rug is kort en recht.
 • Ogen: De ogen zijn klein, donker en rond, met een schrandere uitdrukking.
 • Vacht: De vacht is dubbel, met een zachte ondervacht en een ruwe, harde bovenvacht. De vacht is langer op het hoofd en wordt korter naar de achterkant van het lichaam toe.
 • Kleur: Toegestane kleuren zijn blauw, brindle, tarwekleurig of rood, met een donkere streep over de rug.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
…. cm
Gewicht
…. kg

Vrouwtjes :

Hoogte
…. cm
Gewicht
…. kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot  …. maanden
 • Puppy : …. tot …. maanden
 • Volwassen : …. maanden tot …. jaar
 • Oudere : …. tot …. jaar
 • Senior : …. tot …. jaar

Raskenmerken

 • Sterk en Robuust: De Glen of Imaal Terriër staat bekend om zijn kracht en robuustheid, ondanks zijn compacte formaat.

 • Vriendelijkheid: Over het algemeen hebben ze een vriendelijk en sociaal karakter, vooral tegenover hun familie.

 • Moedig: Deze terriërs hebben een inherent moedige aard, wat hen tot effectieve jagers en waakhonden maakt.

 • Zelfverzekerd: Ze stralen zelfverzekerdheid uit en zijn vaak alert op hun omgeving.

Temperament en Gedrag

 • Aanpasbaar: De Glen of Imaal Terriër kan zich aanpassen aan verschillende levensstijlen, zowel actieve gezinnen als meer relaxte huishoudens.

 • Goed met Kinderen: Over het algemeen zijn ze goed met kinderen, maar zoals bij alle hondenrassen is het belangrijk om vroege socialisatie te bieden.

 • Trainbaarheid: Ze zijn intelligent en trainbaar, maar kunnen enige vastberadenheid tonen. Positieve versterking werkt vaak goed bij dit ras.

 • Energiek: Ondanks hun relaxte houding hebben ze een behoorlijke hoeveelheid energie en hebben ze dagelijkse beweging nodig.

 • Waaks: Als terriërras zijn ze van nature waakzaam en kunnen ze een uitstekend alarmsysteem zijn.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn enkele tips voor de optimale verzorging van een Ierse Glen of Imaal Terriër:

Door deze richtlijnen te volgen, kun je ervoor zorgen dat je Ierse Glen of Imaal Terriër een gezond, gelukkig en goed verzorgd leven leidt.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Ierse Glen of Imaal Terriër is over het algemeen een gezond en robuust ras, maar zoals bij elk ras zijn er bepaalde gezondheidsproblemen en aandachtspunten waar eigenaren zich bewust van moeten zijn. Hier zijn enkele mogelijke gezondheidsproblemen en aandachtspunten voor de Ierse Glen of Imaal Terriër:

 1. Lensluxatie: Sommige Ierse Glen of Imaal Terriërs kunnen vatbaar zijn voor lensluxatie, waarbij de ooglens uit zijn normale positie verschuift. Dit kan leiden tot verminderd zicht en vereist mogelijk chirurgische interventie.

 2. Heupdysplasie: Zoals bij veel hondenrassen kan heupdysplasie voorkomen. Het is een aandoening waarbij de heupgewrichten zich abnormaal ontwikkelen, wat kan leiden tot pijn en artritis. Regelmatige veterinaire controles zijn belangrijk.

 3. Patellaire Luxatie: Dit is een aandoening waarbij de knieschijf uit zijn normale positie kan schieten. Het kan kreupelheid veroorzaken, en in ernstige gevallen kan ook hier chirurgische correctie nodig zijn.

 4. Hartproblemen: Net als veel andere hondenrassen kunnen Ierse Glen of Imaal Terriërs soms vatbaar zijn voor bepaalde hartproblemen. Regelmatige veterinaire controles kunnen helpen bij het vroegtijdig opsporen van eventuele problemen.

 5. Allergieën: Sommige honden kunnen gevoelig zijn voor voedselallergieën of omgevingsallergieën. Let op tekenen van jeuk, huiduitslag of gastro-intestinale problemen en raadpleeg een dierenarts indien nodig.

 6. Huidproblemen: Net als bij andere terriërrassen kan de Ierse Glen of Imaal Terriër gevoelig zijn voor huidaandoeningen. Regelmatige inspectie van de huid en vacht, evenals een gezond dieet, kunnen helpen bij het voorkomen van huidproblemen.

 7. Gewichtsproblemen: Overgewicht kan bijdragen aan gezondheidsproblemen, waaronder gewrichtsproblemen. Het is belangrijk om de voeding van je Ierse Glen of Imaal Terriër te controleren en regelmatige lichaamsbeweging te bieden.

 8. Oogproblemen: Naast lensluxatie kunnen ook andere oogproblemen voorkomen, zoals progressieve retina atrofie (PRA). Reguliere oogonderzoeken kunnen helpen bij het monitoren van de ooggezondheid.

Zoals altijd is het belangrijk om regelmatige veterinaire controles uit te voeren, een gezond dieet te handhaven en de algehele gezondheid en conditie van je Ierse Glen of Imaal Terriër te monitoren. Bij het overwegen van de aanschaf van een hond is het ook essentieel om met een gerenommeerde fokker samen te werken die zich inzet voor het fokken van gezonde dieren.

De Ierse Glen of Imaal Terriër is een charmante, veelzijdige metgezel met sterke werkkwaliteiten en een vriendelijk karakter. Deze beschrijving biedt een overzicht van de geschiedenis, fysieke kenmerken en gedragseigenschappen van dit unieke terriërras. Voel je vrij om deze informatie aan te passen aan je specifieke behoeften of om extra details toe te voegen.

De geschiedenis van de

Ierse Glen of Imaal Terriër

De Ierse Glen of Imaal Terriër, vaak afgekort als Glen, is een hondenras dat zijn naam ontleent aan de Glen of Imaal in de Wicklow Mountains in Ierland, waar het ras zijn oorsprong vindt. Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis van de Ierse Glen of Imaal Terriër:

Oorsprong: De exacte oorsprong van de Ierse Glen of Imaal Terriër is niet volledig gedocumenteerd, maar het ras wordt verondersteld zijn wortels te hebben in de 17e eeuw. Het is een van de vier erkende terriërrassen die uit Ierland komen.

Functie: Het ras werd oorspronkelijk gefokt voor het vangen van ongedierte, zoals ratten en vossen, en voor het werken op boerderijen in de Glen of Imaal-regio. Door hun compacte formaat konden ze in de smalle ruimtes van de Ierse boerderijen manoeuvreren.

Kenmerken: De Ierse Glen of Imaal Terriër is een kleine tot middelgrote terriër met een robuuste bouw. Ze hebben een dubbele vacht met een ruwe buitenlaag en een zachte ondervacht. De vacht kan verschillende kleuren hebben, waaronder blauw, brindle, rood en wheaten. Ze hebben een karakteristieke uitdrukking met een brede kop en kleine, driehoekige oren.

Bijna-uitsterving: Tijdens de 20e eeuw was het ras bijna met uitsterven bedreigd, maar inspanningen werden gedaan om het te behouden. Liefhebbers van het ras hebben bijgedragen aan het herstel van de populatie, zowel in Ierland als daarbuiten.

Moderne rol: Tegenwoordig wordt de Ierse Glen of Imaal Terriër gewaardeerd als een gezelschapshond en een showhond. Ze staan bekend om hun vriendelijke en liefdevolle karakter, hoewel ze nog steeds de vastberadenheid en het zelfvertrouwen van een terriër behouden.

Erkenning: Het ras is erkend door nationale en internationale hondenverenigingen, waaronder de Irish Kennel Club en de American Kennel Club (AKC).

De Ierse Glen of Imaal Terriër is misschien niet zo bekend als sommige andere terriërrassen, maar het is een levendig en trouw ras dat goed gedijt als gezinslid. Hun geschiedenis als werkhonden op de Ierse boerderijen draagt bij aan hun sterke persoonlijkheid en aanpassingsvermogen.

Ierse-Glen-of-Imaal-Terriër
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over
Ierse Glen of Imaal Terriër

De Ierse Glen of Imaal Terriër is een klein tot middelgroot hondenras dat afkomstig is uit Ierland. Ze hebben een unieke uitstraling met een krachtige bouw en een dubbele vacht. Hun oren zijn klein en halfstaand, en ze hebben een expressief gezicht. Dit ras staat bekend om zijn moed en vriendelijkheid, evenals zijn vermogen om zich aan te passen aan verschillende leefomstandigheden.

De Ierse Glen of Imaal Terriër staat bekend om zijn vastberadenheid, intelligentie en vriendelijke aard. Ondanks hun terriërachtergrond zijn ze vaak goedaardig en aanhankelijk tegenover hun gezin. Ze hebben echter ook een sterke persoonlijkheid en kunnen enigszins eigenzinnig zijn, wat betekent dat consistente training en socialisatie belangrijk zijn vanaf jonge leeftijd.

De vacht van de Ierse Glen of Imaal Terriër vereist regelmatig borstelen om klitten te voorkomen en de gezondheid van de vacht te behouden. Deze terriërs hebben over het algemeen geen uitgebreide verzorging nodig. Wat betreft lichaamsbeweging zijn dagelijkse wandelingen en speeltijd essentieel om hun energie te kanaliseren en te voorkomen dat ze zich vervelen.

Over het algemeen gedijt de Ierse Glen of Imaal Terriër goed in gezinsomgevingen. Ze kunnen goed overweg met kinderen, vooral als ze van jongs af aan worden geïntroduceerd. Het is echter belangrijk om toezicht te houden, zoals bij elk ras, om ervoor te zorgen dat zowel de hond als de kinderen veilig en comfortabel zijn. Ze kunnen ook goed overweg met andere huisdieren als ze goed gesocialiseerd zijn.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen