Honden Rassen

Ibizan Podenco

Ibizan-Podenco

De Ibizan Podenco, ook wel bekend als Podenco Ibicenco, is een oud hondenras dat zijn oorsprong vindt op het eiland Ibiza, Spanje. Deze elegante honden werden historisch gezien gefokt voor de jacht op klein wild, zoals konijnen, op het rotsachtige terrein van Ibiza. De geschiedenis van dit ras gaat terug tot de Fenicische tijd, waardoor het een van de oudste rassen ter wereld is.

Officiële naam : Ibizan Podenco
Andere namen : Ibizan Hound, Podenco Ibicenco
Oorsprong : Spanje (Ibiza)

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

Volgens de Fédération Cynologique Internationale (FCI) wordt de Ibizan Podenco gekenmerkt door de volgende algemene kenmerken:

 • Hoofd: Het hoofd van de Ibizan Podenco is lang en smal, met een lichte stop en een rechte neus. Deze kenmerken dragen bij aan de elegante uitstraling van het ras.
 • Oren:Opvallend zijn de grote, puntige oren die hoog zijn aangezet. Deze oren geven de Podenco een alerte en expressieve uitdrukking.
 • Ogen: De amandelvormige ogen van de Ibizan Podenco zijn helder en expressief. Ze weerspiegelen de intelligentie en levendigheid van deze honden.
 • Lichaam: Het lichaam van de Ibizan Podenco is slank en gespierd, met een rechte rug die getuigt van kracht en elegantie. De goed ontwikkelde borstkas benadrukt de fysieke capaciteiten van dit ras.
 • Vacht: De vacht van de Ibizan Podenco is kort en dicht, met een fijne textuur. Dit draagt bij aan het gestroomlijnde uiterlijk van de hond en vereist over het algemeen minimale verzorging.
 • Kleur: Ibizan Podenco’s kunnen voorkomen in verschillende kleuren, waaronder wit, rood, beige en gestroomd. Deze variatie draagt bij aan de visuele aantrekkingskracht van het ras.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
56-74 cm
Gewicht
20-29 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
53-69 cm
Gewicht
17-24 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot 8 weken
 • Puppy : 8 weken tot 12 maanden
 • Volwassen : 12 maanden tot 7 jaar
 • Oudere : 7 jaar tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Lichaamsbouw: De Ibizan Podenco heeft een goed gespierd lichaam met een diepe borstkas en een sterke, rechte rug.

 • Vachtvariëteiten: Er zijn drie vachtvariëteiten – gladharig, draadharig en ruwharig. Elke variëteit heeft specifieke verzorgingsbehoeften.

 • Kleur: De Ibizan Podenco komt voor in verschillende kleuren, waaronder wit, rood, gestroomd en driekleurig.

 • Ogen en oren: De amandelvormige ogen zijn donker, en de grote oren staan recht omhoog, wat bijdraagt aan hun kenmerkende uiterlijk.

Temperament en Gedrag

 • Energiek en Actief: De Ibizan Podenco is een zeer energieke hond die van nature actief is. Voldoende lichaamsbeweging is essentieel om aan hun behoeften te voldoen.

 • Jachtdrift: Vanwege hun oorspronkelijke doel als jachthond, kan de Ibizan Podenco een sterke jachtdrift hebben. Training en socialisatie zijn belangrijk om dit in goede banen te leiden.

 • Sociaal: Over het algemeen zijn ze sociaal en aanhankelijk bij hun familie. Ze kunnen echter voorzichtig zijn tegenover vreemden.

 • Intelligent: Deze honden zijn intelligent en leren snel, maar ze hebben een eigenzinnige kant, dus consistente training met positieve versterking is ideaal.

 • Gevoelig voor Temperatuur: Vanwege hun korte vacht zijn Ibizan Podenco’s gevoelig voor extreme temperaturen, zowel koud als warm.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn enkele tips voor de optimale verzorging van een Ibizan Podenco:

Door deze richtlijnen te volgen, kun je ervoor zorgen dat je Ibizan Podenco een gezond, gelukkig en goed verzorgd leven leidt.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Ibizan Podenco is over het algemeen een gezond ras, maar zoals bij veel hondenrassen kunnen er bepaalde gezondheidsproblemen en aandachtspunten voorkomen. Hier zijn enkele mogelijke gezondheidsproblemen en aandachtspunten voor de Ibizan Podenco:

 1. Heupdysplasie: Heupdysplasie is een aandoening waarbij de heupgewrichten zich abnormaal ontwikkelen, wat kan leiden tot pijn en artritis. Regelmatige controle en een uitgebalanceerd dieet kunnen helpen bij het verminderen van het risico.

 2. Elleboogdysplasie: Net als heupdysplasie kan elleboogdysplasie een aandoening zijn waarbij het ellebooggewricht zich abnormaal ontwikkelt. Het kan leiden tot kreupelheid en pijn. Regelmatige veterinaire controles zijn belangrijk.

 3. Erfelijke Hartaandoeningen: Sommige hondenrassen, waaronder de Ibizan Podenco, kunnen vatbaar zijn voor erfelijke hartproblemen. Regelmatige controle door een dierenarts en een gezonde levensstijl kunnen helpen bij het monitoren en voorkomen van dergelijke aandoeningen.

 4. Kanker: Zoals bij veel honden, is kanker een potentiële zorg. Regelmatige controles, een gezond dieet en het vermijden van bekende carcinogenen kunnen bijdragen aan het verminderen van het risico.

 5. Huidproblemen: Sommige honden kunnen gevoelig zijn voor huidproblemen, zoals allergieën of dermatitis. Het is belangrijk om het dieet van de hond in de gaten te houden en eventuele huidirritaties te behandelen.

 6. Oogproblemen: Oogproblemen, waaronder progressieve retina atrofie (PRA) en cataract, kunnen voorkomen bij bepaalde hondenrassen. Regelmatige oogcontroles zijn belangrijk om vroegtijdig problemen te identificeren.

 7. Gewichtsproblemen: Net als bij veel rassen, kan overgewicht leiden tot gezondheidsproblemen. Een uitgebalanceerd dieet en voldoende lichaamsbeweging zijn essentieel om een gezond gewicht te behouden.

 8. Hypothyreoïdie: Deze aandoening treedt op wanneer de schildklier niet voldoende hormonen produceert. Symptomen kunnen zijn: gewichtstoename, lethargie en haaruitval. Regelmatige bloedtesten kunnen de schildklierfunctie controleren.

Het is belangrijk om te benadrukken dat niet alle Ibizan Podenco’s deze gezondheidsproblemen zullen ervaren, en veel hangt af van genetica, omgevingsfactoren en algemene zorg. Regelmatige veterinaire controles, een gezond dieet, voldoende lichaamsbeweging en aandacht voor eventuele symptomen zijn cruciaal voor het welzijn van je Ibizan Podenco.

 

Dit zou je een solide basis moeten geven voor het schrijven over de Ibizan Podenco. Voel je vrij om deze informatie aan te passen en uit te breiden op basis van specifieke details of persoonlijke ervaringen die je wilt benadrukken.

De geschiedenis van de

Ibizan Podenco

De Ibizan Podenco, ook wel bekend als de Podenco Ibicenco of Ibizan Hound, is een hondenras dat zijn oorsprong heeft op het eiland Ibiza, een deel van de Balearen, Spanje. Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis van de Ibizan Podenco:

Oorsprong: Het ras heeft een oude geschiedenis en wordt verondersteld een van de oudste hondenrassen ter wereld te zijn. De Ibizan Podenco heeft waarschijnlijk zijn wortels in het oude Egypte, waar honden van een vergelijkbaar type werden afgebeeld op oude kunstwerken. Deze honden werden waarschijnlijk verspreid door handelsroutes in de Middellandse Zee.

Functie: De Ibizan Podenco werd traditioneel gebruikt voor de jacht op konijnen en ander klein wild op het eiland Ibiza. Ze staan bekend om hun snelheid, behendigheid en uitstekende springvermogen. Het ras jaagt vaak in groepen en gebruikt zowel zicht als reuk om prooien op te sporen.

Kenmerken: De Ibizan Podenco is een middelgrote tot grote hond met een slanke en elegante bouw. Ze hebben een korte vacht die variëert in kleur, waaronder wit, rood en bont. Het ras heeft grote, staande oren die rechtop staan en een karakteristieke kegelvormige snuit.

Aanpassing aan het klimaat: De Ibizan Podenco is aangepast aan het mediterrane klimaat van het eiland Ibiza. Hun korte vacht biedt bescherming tegen de warmte, en hun slanke bouw maakt hen behendig in het ruige terrein waarin ze jagen.

Behoud van het ras: Hoewel de Ibizan Podenco van oudsher werd gewaardeerd voor zijn jachtvaardigheden, heeft het ras te maken gehad met uitdagingen, waaronder het risico op inteelt en afnemende populaties. Inspanningen zijn geleverd om het ras te behouden en te promoten, zowel op Ibiza als daarbuiten.

Modern gebruik: Naast hun traditionele rol als jachthonden, worden Ibizan Podenco’s tegenwoordig ook gehouden als gezelschapshonden. Ze hebben een vriendelijk en levendig karakter, hoewel ze nog steeds behoefte hebben aan voldoende lichaamsbeweging en mentale stimulatie.

De Ibizan Podenco blijft een uniek en oud hondenras met een rijke geschiedenis. Het is belangrijk dat liefhebbers en fokkers zich inzetten voor het behoud van het ras en ervoor zorgen dat ze gezond blijven, zowel in hun oorspronkelijke rol als jachthonden als in moderne gezinssituaties.

Ibizan-Podenco
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Ibizan Podenco

De Ibizan Podenco is een hondenras dat afkomstig is van de Balearen, met name van het eiland Ibiza. Ze staan bekend om hun slanke, atletische bouw en hebben vaak rechtopstaande oren. Deze honden worden gewaardeerd om hun snelheid, behendigheid en uithoudingsvermogen, waardoor ze uitstekende jachthonden zijn. Ze hebben een vriendelijk karakter en hechten zich sterk aan hun eigenaren.

De Ibizan Podenco heeft een oude geschiedenis en wordt verondersteld een van de oudste rassen ter wereld te zijn. Ze werden oorspronkelijk gefokt voor de jacht op klein wild, zoals konijnen, op de rotsachtige terreinen van Ibiza en andere Balearen-eilanden. Hun naam komt van het woord “podenco”, dat verwijst naar jachthonden in het Spaans.

Over het algemeen staat de Ibizan Podenco bekend om zijn vriendelijke en aanhankelijke karakter. Ze zijn alert, intelligent en staan open voor training. Vanwege hun jachthondenachtergrond hebben ze vaak een sterk ontwikkeld jachtinstinct, dus het is belangrijk om ze goed op te voeden en te socialiseren op jonge leeftijd. Ze kunnen goed overweg met kinderen en andere huisdieren als ze van jongs af aan worden geïntroduceerd.

Ibizan Podenco’s hebben over het algemeen weinig vachtverzorging nodig vanwege hun korte vacht. Ze hebben echter behoefte aan voldoende lichaamsbeweging vanwege hun energieke karakter. Regelmatige wandelingen, speeltijd en mentale stimulatie zijn belangrijk om ze gelukkig en gezond te houden. Vanwege hun gevoelige huid moeten ze mogelijk beschermd worden tegen te veel blootstelling aan de zon.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen