Honden Rassen

Foxterrier Gladhaar

Foxterrier-Gladhaar

De Foxterrier Gladhaar, ook bekend als de Smooth Fox Terrier, vindt zijn oorsprong in het Verenigd Koninkrijk en dateert uit de 19e eeuw. Dit ras werd gefokt voor de vossenjacht, waar het zijn behendigheid en vastberadenheid tentoonspreidde. Door kruisingen met verschillende terriërrassen werden de kenmerkende eigenschappen van de Smooth Fox Terrier ontwikkeld.

Officiële naam : Foxterrier Gladhaar
Andere namen : Smooth Fox Terrier
Oorsprong : Het Verenigd Koninkrijk

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

Volgens de Fédération Cynologique Internationale (FCI) heeft de Smooth Fox Terrier de volgende algemene kenmerken:

 • Hoofd: Het hoofd is lang, vlak, en matig breed met een goed gedefinieerde stop. De snuit is krachtig en de ogen zijn klein, donker en amandelvormig.

 • Oren: Klein, V-vormig, en hoog aangezet, vallend dicht tegen het hoofd.

 • Lichaam: Compact en gespierd, met een rechte rug en goed gewelfde ribben. De staart wordt hoog aangezet en vrolijk gedragen.

 • Vacht: Kort, dicht, glad en hard aanvoelend.

 • Kleur: Meestal wit met zwarte of bruine aftekeningen, maar andere kleuren zijn ook mogelijk.

 • Grootte: De ideale schouderhoogte ligt rond de 36 cm voor reuen en iets minder voor teven.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
36–39 cm
Gewicht
7–8 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
33–36 cm
Gewicht
6–7 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot  8 weken
 • Puppy : 2 maanden tot 12 maanden
 • Volwassen : 12 maanden tot 7 jaar
 • Oudere : 7 jaar tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

Enkele kenmerkende eigenschappen van de Smooth Fox Terrier zijn:

 • Gladde Vacht: In tegenstelling tot zijn draadharige tegenhanger, heeft de Smooth Fox Terrier een korte, gladde vacht.

 • Alert en Intelligent: Deze honden zijn van nature alert, intelligent en snel van begrip.

 • Vastberadenheid: Ze hebben de vastberadenheid die nodig is voor hun oorspronkelijke rol als jachthond.

 • Energiek: Net als de Wire Fox Terrier zijn ook Smooth Fox Terriers energieke honden die dagelijkse lichaamsbeweging nodig hebben.

Temperament en Gedrag

 • Actief en Speels: Smooth Fox Terriers zijn actieve, speelse honden die graag bezig zijn.

 • Sociaal: Met de juiste socialisatie kunnen ze sociaal zijn met mensen en andere huisdieren.

 • Zelfverzekerd: Ze hebben een zelfverzekerde houding en tonen vaak nieuwsgierigheid.

 • Goede Gezelschapshond: Ze kunnen goede gezelschapshonden zijn, maar vereisen wel voldoende stimulatie en lichaamsbeweging.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Zeker, hier zijn enkele tips voor de optimale verzorging van een Foxterrier Gladhaar op verschillende aspecten:

Door deze richtlijnen te volgen, kun je ervoor zorgen dat jouw Foxterrier Gladhaar een gezond, gelukkig en goed verzorgd leven leidt. Vergeet niet om de individuele behoeften van je hond te overwegen, aangezien elke hond uniek is.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Foxterrier Gladhaar is over het algemeen een actief en levendig ras, maar zoals bij alle honden, kunnen ze vatbaar zijn voor bepaalde gezondheidsproblemen. Hier zijn enkele aandachtspunten en mogelijke gezondheidsproblemen voor de Foxterrier Gladhaar:

 1. Huidproblemen: Gladharige vachten vereisen nog steeds regelmatige verzorging om de huid gezond te houden. Let op tekenen van huidirritatie, allergieën of andere huidaandoeningen.

 2. Oogproblemen: Sommige Foxterriers kunnen vatbaar zijn voor oogproblemen, waaronder lensluxatie. Regelmatige oogcontroles zijn belangrijk om eventuele problemen vroegtijdig op te sporen.

 3. Gewichtsbeheer: Foxterriers zijn over het algemeen actieve honden, maar het is belangrijk om hun voeding in de gaten te houden en voldoende lichaamsbeweging te bieden om overgewicht te voorkomen.

 4. Gewrichtsproblemen: Zoals veel terriërrassen kunnen Foxterriers gevoelig zijn voor gewrichtsaandoeningen zoals patellaire luxatie. Zorg voor regelmatige lichaamsbeweging en vermijd overmatige impact op de gewrichten.

 5. Gebitsproblemen: Foxterriers kunnen gevoelig zijn voor tandheelkundige problemen. Regelmatig tandenpoetsen en het aanbieden van kauwspeelgoed kan bijdragen aan een gezond gebit.

 6. Oorinfecties: Door hun staande oren zijn terriërs vatbaar voor oorinfecties. Houd de oren schoon en droog en controleer regelmatig op tekenen van ontsteking.

 7. Genetische aandoeningen: Foxterriers kunnen vatbaar zijn voor bepaalde genetische aandoeningen. Werk samen met een gerenommeerde fokker die gezondheidstests uitvoert op ouderdieren om de kans op erfelijke aandoeningen te verminderen.

 8. Veiligheid buitenshuis: Foxterriers hebben een sterke prooidrift en moeten goed worden beveiligd in buitenomgevingen. Zorg voor een veilige omheining om te voorkomen dat ze ontsnappen.

 9. Socialisatie en training: Foxterriers hebben een sterke persoonlijkheid en hebben consistente socialisatie en training nodig. Ze kunnen territoriaal zijn en moeten goed gesocialiseerd worden met andere huisdieren en mensen.

Het is belangrijk om regelmatig de gezondheid van je Foxterrier Gladhaar te laten controleren door een dierenarts en alert te zijn op eventuele veranderingen in gedrag, eetlust of fysieke conditie. Een gezonde levensstijl, regelmatige veterinaire controles en liefdevolle zorg dragen bij aan het welzijn van je Foxterrier Gladhaar.

Het is belangrijk om te onthouden dat elk individu uniek is, en het gedrag van een Smooth Fox Terrier kan variëren. Regelmatige lichaamsbeweging en mentale stimulatie zijn essentieel om deze honden gelukkig en evenwichtig te houden.

De geschiedenis van de

Foxterrier Gladhaar

De Foxterrier Gladhaar, vaak kortweg de Gladharige Foxterrier genoemd, heeft een rijke geschiedenis als jachthond en gezelschapsdier. Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis van de Foxterrier Gladhaar:

Oorsprong: Het ras ontstond in Engeland in de 19e eeuw. Fokkers wilden een hond ontwikkelen die geschikt was voor de jacht op vossen en dassen. Het doel was om een kleine, wendbare hond te creëren met een scherpe neus en moedige aard.

Jacht op vossen: Foxterriers werden gefokt om in vossenholen te gaan en de dieren eruit te jagen. Hun kleine gestalte en vastberadenheid maakten hen geschikt voor deze taak. Ze waren ook populair bij de hogere klasse voor vossenjachten.

Rasstandaard: In 1876 werd de rasstandaard voor de Foxterrier vastgesteld, en in 1879 werd de rasclub opgericht. Deze standaard legde de kenmerken en eigenschappen vast die wenselijk werden geacht voor het ras, inclusief het uiterlijk en temperament.

Populariteit: Foxterriers, zowel de Gladharige als de Draadharige varianten, werden al snel populair, niet alleen als werkende jachthonden maar ook als gezelschapsdieren. Hun levendige persoonlijkheid en slimme aard maakten hen geliefd bij hondenliefhebbers.

Deelname aan hondenshows: Foxterriers werden al vroeg tentoongesteld op hondenshows, waar hun unieke uiterlijk en vrolijke houding werden gewaardeerd. Ze hebben door de jaren heen veel prijzen gewonnen op dergelijke evenementen.

Filmprestaties: Foxterriers hebben ook bekendheid verworven op het witte doek. Een van de beroemdste Foxterriers was Asta, die verscheen in de “Thin Man”-filmserie uit de jaren 1930.

Gebruik als werkhond: Hoewel het gebruik als jachthond is afgenomen, behouden Foxterriers nog steeds hun werkethiek en worden ze soms gebruikt in verschillende hondensporten, waaronder behendigheid.

Huidige rol: Vandaag de dag worden Foxterriers gewaardeerd als actieve gezinshonden en gezelschapsdieren. Ze zijn bekend om hun speelse aard en vastberadenheid.

De geschiedenis van de Foxterrier Gladhaar illustreert het succes van het ras als zowel een toegewijde jachthond als een populaire metgezel. Hun intelligente en levendige karakter heeft bijgedragen aan hun blijvende populariteit door de jaren heen.

Foxterrier-Gladhaar
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Foxterrier Gladhaar

De Foxterrier Gladhaar staat bekend om zijn levendige, nieuwsgierige en onverschrokken karakter. Ze zijn vol energie, alert en hebben vaak een vrolijk en zelfverzekerd gedrag. Deze honden zijn ook trouw aan hun families en kunnen goede waakhonden zijn.

De vacht van een Foxterrier Gladhaar is kort en dicht. Regelmatig borstelen met een borstel met korte haren helpt bij het verwijderen van losse haren en houdt de vacht gezond. Baden is niet vaak nodig, tenzij de hond vies is.

Foxterriers Gladhaar zijn intelligent maar kunnen eigenzinnig zijn. Consistente, positieve trainingsmethoden met beloningen werken goed. Vroege socialisatie is belangrijk om eventuele neigingen tot dominantie te beheersen en om een evenwichtige volwassen hond te ontwikkelen.

Ja, Foxterriers Gladhaar zijn actieve honden die dagelijkse lichaamsbeweging nodig hebben. Regelmatige wandelingen, speeltijd en mentale stimulatie zijn belangrijk om te voorkomen dat ze zich vervelen en ongewenst gedrag ontwikkelen.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen