Honden Rassen

Dogue de Bordeaux

Dogue-de-Bordeaux

De Dogue de Bordeaux, ook bekend als de Bordeauxdog, heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot het oude Frankrijk. Het ras werd oorspronkelijk gefokt voor verschillende taken, waaronder het bewaken van eigendommen, het jagen op groot wild en het deelnemen aan gevechten. Ze hebben hun oorsprong in de regio Bordeaux en werden gebruikt door boeren, handelaren en jagers. Tijdens de 19e eeuw werd het ras bedreigd door uitsterven, maar dankzij toegewijde fokkers werd het gered en uiteindelijk erkend als een officieel ras.

Officiële naam : Dogue de Bordeaux
Andere namen : Franse Mastiff, Bordeauxdog
Oorsprong : Frankrijk

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

Volgens de Fédération Cynologique Internationale (FCI) heeft de Dogue de Bordeaux de volgende algemene kenmerken:

 • Hoofd: Groot en krachtig, met een massieve schedel en duidelijke stop. De neus is breed en zwart, en de oren zijn klein en hangend.

 • Ogen: Donker van kleur, ovaalvormig en expressief.

 • Vacht: Kort, glad en dicht, met een fijne textuur. De vachtkleur varieert van rood tot verschillende tinten gestroomd.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
60–67 cm
Gewicht
54–65 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
58–65 cm
Gewicht
45–54 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot  8 weken
 • Puppy : 2 maanden tot 12 maanden
 • Volwassen : 12 maanden tot 7 jaar
 • Oudere : 7 jaar tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Krachtige Bouw: De Dogue de Bordeaux heeft een krachtige, gespierde bouw, met een brede borst en een compact lichaam.

 • Beschermend: Vanwege hun oorspronkelijke functie als waakhond, zijn ze van nature beschermend en kunnen ze territoriaal gedrag vertonen.

 • Loyaliteit: Dit ras staat bekend om zijn loyaliteit aan het gezin en kan een sterke band vormen met zijn eigenaren.

 • Matig Actief: Hoewel ze indrukwekkende fysieke kracht hebben, zijn Dogues de Bordeaux over het algemeen matig actief en hebben ze geen extreem hoge energiebehoeften.

Temperament en Gedrag

 • Kalm en Geduldig: Dit ras staat bekend om zijn kalmte en geduld, vooral met kinderen. Ze kunnen ook goed omgaan met andere huisdieren als ze op jonge leeftijd gesocialiseerd worden.

 • Zelfverzekerd: Dogues de Bordeaux hebben een zelfverzekerde uitstraling en zijn vaak onverschrokken in het omgaan met verschillende situaties.

 • Trainbaarheid: Deze honden hebben een intelligente geest en kunnen goed reageren op training. Consistente, positieve methoden worden aanbevolen.

 • Gezondheidsaandacht: Door hun massieve bouw hebben Dogues de Bordeaux specifieke gezondheidszorgen, zoals gewrichtsproblemen en oververhitting. Regelmatige veterinaire controle en een uitgebalanceerd dieet zijn essentieel.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Het verzorgen van een Dogue de Bordeaux, ook bekend als Bordeaux Dog of Franse Mastiff, vereist specifieke aandacht voor hun grootte, spierkracht en gezondheidsbehoeften. Hier zijn tips voor optimale verzorging op het gebied van beweging, vachtverzorging, training en algemene zorg:

Met zorgvuldige aandacht voor deze aspecten van verzorging kun je ervoor zorgen dat je Dogue de Bordeaux een gezond, gelukkig en goed opgevoed lid van je familie blijft.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Dogue de Bordeaux, ook wel bekend als de Franse Mastiff, is een robuust ras, maar zoals bij veel grote hondenrassen, kunnen er bepaalde gezondheidsproblemen en aandachtspunten zijn waar eigenaren op moeten letten. Hier zijn enkele mogelijke gezondheidsproblemen en aandachtspunten voor de Dogue de Bordeaux:

 1. Heupdysplasie: Dit is een genetische aandoening waarbij het heupgewricht niet goed past, wat kan leiden tot artritis. Regelmatige controle en een uitgebalanceerd dieet kunnen helpen het risico te verminderen.

 2. Elleboogdysplasie: Net als heupdysplasie is elleboogdysplasie een aandoening die de gewrichten van de voorpoten kan beïnvloeden. Goede voeding en regelmatige beweging zijn belangrijk om de gewrichten gezond te houden.

 3. Hartaandoeningen: Dogue de Bordeaux’s kunnen vatbaar zijn voor bepaalde hartproblemen, waaronder aortastenose. Regelmatige veterinaire controles zijn belangrijk om de gezondheid van het hart te bewaken.

 4. Huidplooien en huidproblemen: Vanwege hun losse, gerimpelde huid kunnen Dogue de Bordeaux’s gevoelig zijn voor huidinfecties en irritaties. Het is belangrijk om de huidplooien regelmatig schoon te maken en te controleren op tekenen van irritatie.

 5. Ademhalingsproblemen: Zoals veel brachycefale rassen (met een korte snuit), kunnen Dogue de Bordeaux’s ademhalingsproblemen ervaren, vooral bij warm weer. Vermijd intensieve lichaamsbeweging bij warm weer en zorg voor voldoende schaduw en koelte.

 6. Obesitas: Door hun grote omvang zijn Dogue de Bordeaux’s vatbaar voor overgewicht. Een uitgebalanceerd dieet en regelmatige lichaamsbeweging zijn essentieel om een gezond gewicht te behouden.

 7. Wervelkolomproblemen: Grote hondenrassen kunnen soms last hebben van problemen met de wervelkolom, zoals spondylose. Vermijd overmatige belasting en let op tekenen van pijn of ongemak.

 8. Voortplantingsproblemen: Vanwege hun brede kop kunnen sommige Dogue de Bordeaux-teven moeite hebben met natuurlijke bevalling. Het is belangrijk om samen te werken met een dierenarts om de beste opties voor reproductie te bepalen.

 9. Gedragsproblemen: Dogue de Bordeaux’s staan bekend om hun kalmte en loyaliteit, maar vroege socialisatie en gehoorzaamheidstraining zijn essentieel om eventuele gedragsproblemen te voorkomen.

Het is van cruciaal belang om samen te werken met een gerenommeerde fokker die zich inzet voor de gezondheid van de ouderdieren en genetische screening uitvoert. Regelmatige veterinaire controles, een uitgebalanceerd dieet, voldoende lichaamsbeweging en aandacht voor mogelijke symptomen zijn allemaal belangrijk voor het welzijn van een Dogue de Bordeaux.

Het is belangrijk voor potentiële eigenaren van de Dogue de Bordeaux om zich bewust te zijn van hun fysieke behoeften en temperament, en om toegewijd te zijn aan hun welzijn en training.

De geschiedenis van de

Dogue de Bordeaux

De Dogue de Bordeaux, ook wel bekend als de Bordeauxdog, is een oud Frans ras dat bekend staat om zijn imposante verschijning en beschermende karakter. Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis van de Dogue de Bordeaux:

Oorsprong: De Dogue de Bordeaux vindt zijn oorsprong in de regio Bordeaux in Frankrijk. Het ras heeft een lange geschiedenis en wordt verondersteld af te stammen van oude Molossische honden die door verschillende invasies naar het gebied werden gebracht.

Gebruik: Het oorspronkelijke doel van de Dogue de Bordeaux was veelzijdig. Ze werden gebruikt voor het bewaken van eigendommen, het drijven van vee, en als jachthonden voor groot wild, zoals wilde zwijnen.

Kenmerken: De Dogue de Bordeaux staat bekend om zijn massieve en gespierde lichaamsbouw. Ze hebben een brede, krachtige kop met karakteristieke rimpels en een kenmerkende neus. Hun vacht is kort en heeft een zachte textuur. De kleur varieert van rood tot lichtbruin.

Bewaker van eigendommen: Een belangrijke rol van de Dogue de Bordeaux was het bewaken van eigendommen, kastelen en landgoederen. Ze werden gewaardeerd vanwege hun moed en vastberadenheid om het gezin en eigendommen te beschermen.

Jachtgeschiedenis: Naast hun rol als bewakers waren Dogues de Bordeaux betrokken bij de jacht. Ze werden gebruikt om groot wild te volgen en vast te houden totdat de jager arriveerde.

Veranderingen in gebruik: Met de industrialisatie veranderden de agrarische en landelijke levensstijlen, waardoor het oorspronkelijke gebruik van de Dogue de Bordeaux verminderde. Het ras werd echter bewaard door toegewijde fokkers.

Erkenning: In 1863 werd de Dogue de Bordeaux officieel erkend door de Société Centrale Canine, de Franse kennelclub. Internationale erkenning volgde, en het ras werd ook erkend door de Fédération Cynologique Internationale (FCI).

Heropleving: Na de Tweede Wereldoorlog was het aantal Dogues de Bordeaux sterk verminderd. Fokkers, zoals Raymond Triquet, hebben zich echter ingespannen om het ras te behouden en nieuw leven in te blazen.

Populaire cultuur: De Dogue de Bordeaux kreeg wereldwijde bekendheid dankzij zijn rol in de film “Turner & Hooch,” waarin een Dogue de Bordeaux genaamd Beasley de hoofdrol speelde naast Tom Hanks.

De geschiedenis van de Dogue de Bordeaux toont het oorspronkelijke gebruik van het ras als een veelzijdige werkhond en bewaker, evenals de inspanningen van fokkers om het ras te behouden en aan te passen aan veranderende tijden.

Dogue-de-Bordeaux
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over
Dogue de Bordeaux

De Dogue de Bordeaux staat bekend om zijn kalmte, evenwichtige temperament en toewijding aan zijn gezin. Ze zijn vaak aanhankelijk, loyaal en beschermend. Dit ras kan een zachtaardige reus zijn, maar is tegelijkertijd moedig en alert, waardoor het een uitstekende waakhond is.

Hoewel ze groot en krachtig zijn, hebben Dogues de Bordeaux geen extreem hoge energiebehoefte. Matige lichaamsbeweging, zoals dagelijkse wandelingen en speeltijd, is voldoende om aan hun behoeften te voldoen. Ze kunnen echter gevoelig zijn voor warmte, dus oefen voorzichtigheid bij warm weer.

Over het algemeen zijn Dogues de Bordeaux intelligent maar kunnen ze eigenzinnig zijn. Vroege socialisatie en consistente, positieve training zijn belangrijk. Ze reageren goed op beloningsgerichte training, maar een consequente aanpak is essentieel vanwege hun sterke persoonlijkheid.

De Dogue de Bordeaux heeft een korte vacht die weinig verzorging vereist. Regelmatig borstelen helpt bij het verwijderen van losse haren en houdt de vacht gezond. Extra aandacht moet worden besteed aan rimpels op het gezicht, waar vuil en vocht kunnen worden opgevangen.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen