Honden Rassen

Cesky Fousek

Cesky-Fousek

De Cesky Fousek, ook bekend als de Bohemian Wirehaired Pointing Griffon, is een Tsjechisch jachthondenras met een geschiedenis die teruggaat tot het begin van de 20e eeuw. Het ras is ontstaan uit kruisingen van de Duitse Staande Draadhaar, de Weimarse Staande Hond, de Duitse Staande Korthaar en andere lokale rassen. Het doel was om een veelzijdige jachthond te creëren die geschikt was voor verschillende terreinen en weersomstandigheden. De Cesky Fousek is bij uitstek geschikt voor het vinden, markeren en ophalen van wild, waardoor het een gewaardeerde metgezel is voor jagers in verschillende omgevingen.

Officiële naam : Cesky Fousek
Andere namen : Tsjechische Staande Hond, Bohemian Wire-haired Pointing Griffon
Oorsprong : Tsjechië

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

Volgens de rasstandaard van de Fédération Cynologique Internationale (FCI) heeft de Cesky Fousek de volgende kenmerken:

 • Uiterlijk: Een middelgrote, goed gespierde hond met een evenredige bouw. Het lichaam is langer dan hoog.

 • Hoofd: Het hoofd is middelmatig breed met een lichte stop. De neus is breed en heeft goed ontwikkelde neusgaten.

 • Ogen: Middelgroot, donkerbruin van kleur en met een intelligente uitdrukking.

 • Oren: Hangend, met een hoog aangezet en breed aan de basis.

 • Vacht: Dik, hard en draadachtig. De vacht beschermt tegen weer en water en heeft een kenmerkende ruige uitstraling.

 • Kleur: Bruin met witte aftekeningen.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
58–66 cm
Gewicht
25–34 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
56–62 cm
Gewicht
20–29 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot  8 weken
 • Puppy : 2 maanden tot 12 maanden
 • Volwassen : 12 maanden tot 3 jaar
 • Oudere : 3 jaar tot 7 jaar
 • Senior : 7 jaar en ouder

Raskenmerken

De Cesky Fousek heeft enkele kenmerkende eigenschappen die hem tot een uitstekende jachthond maken:

 • Veelzijdigheid: Dit ras is veelzijdig en geschikt voor verschillende taken, waaronder jagen, apporteren en speuren.

 • Uithoudingsvermogen: De Cesky Fousek staat bekend om zijn uithoudingsvermogen en kan langdurig werken in veeleisende omstandigheden.

 • Intelligentie: Ze zijn intelligent en reageren goed op training, vooral wanneer deze gebaseerd is op positieve versterking.

 • Aanhankelijk: Cesky Fouseks hebben vaak een aanhankelijk karakter en vormen sterke banden met hun familie.

Temperament en Gedrag

 • Energiek: Ze hebben een aanzienlijke hoeveelheid energie en vereisen dagelijkse lichaamsbeweging en mentale stimulatie.

 • Vriendelijk: Over het algemeen zijn Cesky Fouseks vriendelijk en sociaal, zowel met familie als met andere huisdieren.

 • Waakzaam: Van nature waakzaam, wat hen tot goede waakhonden maakt.

 • Trainbaar: Ze zijn trainbaar en reageren goed op een positieve, consistente benadering van training.

 • Toewijding: Cesky Fouseks zijn vaak toegewijd aan hun eigenaren en gedijen goed in gezinsomgevingen.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn enkele tips voor het verzorgen van een Cesky Fousek op verschillende gebieden:

Door aandacht te besteden aan deze aspecten van verzorging, kun je ervoor zorgen dat je Cesky Fousek een gezond, gelukkig en goed opgevoed huisdier blijft.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Cesky Fousek, ook bekend als de Bohemian Wirehaired Pointing Griffon, is een Tsjechisch jachthondenras dat bekend staat om zijn veelzijdigheid en goede gezondheid. Over het algemeen is de Cesky Fousek een robuust ras, maar zoals bij elk ras, zijn er enkele gezondheidsproblemen en aandachtspunten waar eigenaren op moeten letten:

 1. Heupdysplasie: Zoals bij veel middelgrote en grote rassen, kunnen Cesky Fouseks aanleg hebben voor heupdysplasie. Heupdysplasie is een aandoening waarbij het heupgewricht zich niet goed ontwikkelt, wat tot mobiliteitsproblemen kan leiden. Het is belangrijk om met fokkers samen te werken die gezondheidstests uitvoeren op de ouderdieren.

 2. Oogproblemen: Sommige hondenrassen, waaronder de Cesky Fousek, kunnen vatbaar zijn voor bepaalde oogproblemen zoals cataract en progressieve retina atrofie (PRA). Regelmatige oogcontroles zijn belangrijk om deze aandoeningen vroegtijdig op te sporen.

 3. Oorproblemen: Door hun hangende oren kunnen Cesky Fouseks vatbaar zijn voor oorinfecties. Regelmatige controle en reiniging van de oren zijn belangrijk.

 4. Gewichtsbeheer: Net als bij veel rassen is het belangrijk om het gewicht van de Cesky Fousek te controleren om overgewicht te voorkomen. Overgewicht kan leiden tot gezondheidsproblemen, waaronder gewrichtsproblemen.

 5. Voortplantingsgezondheid: Fokkers en eigenaren van Cesky Fouseks moeten zich bewust zijn van mogelijke voortplantingsproblemen. Het is belangrijk om te zorgen voor gezonde dracht en bevalling bij teven.

 6. Vachtverzorging: De Cesky Fousek heeft een draadharige vacht die regelmatige verzorging nodig heeft om klitten te voorkomen en de vacht in goede conditie te houden.

 7. Beweging en mentale stimulatie: Dit ras is energiek en heeft regelmatige lichaamsbeweging en mentale stimulatie nodig. Zorg voor voldoende speeltijd, wandelingen en activiteiten om aan hun behoeften te voldoen.

Het is belangrijk om samen te werken met een gerenommeerde fokker die de gezondheid van de ouderdieren serieus neemt. Regelmatige veterinaire controles, een uitgebalanceerd dieet, voldoende lichaamsbeweging en aandacht voor de specifieke behoeften van het ras dragen allemaal bij aan een gezond en gelukkig leven voor de Cesky Fousek.

Het is belangrijk om op te merken dat elk individu uniek is, en hoewel deze algemene kenmerken van toepassing zijn op het ras als geheel, kan het gedrag van een specifieke hond variëren op basis van factoren zoals socialisatie, training en genetica.

De geschiedenis van de

Cesky Fousek

De Cesky Fousek, ook wel bekend als de Bohemian Wirehaired Pointing Griffon, is een Tsjechisch hondenras dat oorspronkelijk werd gefokt voor de jacht. Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis van de Cesky Fousek:

Oorsprong: De Cesky Fousek is ontstaan in wat nu de Tsjechische Republiek is. De naam “Cesky Fousek” betekent letterlijk “Boheemse baard.” Het ras is ontstaan uit kruisingen tussen Duitse staande honden, Engelse pointers, en inheemse Tsjechische jachthonden.

Jachthond voor veelzijdig gebruik: Het fokken van de Cesky Fousek begon in de 19e eeuw met als doel een veelzijdige jachthond te creëren die kon werken in verschillende terreinen en omstandigheden. Deze hond moest niet alleen goed kunnen apporteren op het land, maar ook in het water.

Kenmerken: De Cesky Fousek is een middelgrote hond met een draadharige vacht. Ze hebben een kenmerkende baard en snor. De vacht is over het algemeen bruin met witte markeringen. Deze honden hebben een sterke, compacte bouw en een intelligente, vriendelijke uitdrukking.

Jachtcapaciteiten: Cesky Fouseks werden gefokt voor hun uitstekende jachtcapaciteiten. Ze zijn bekwaam in het wijzen van wild, apporteren en zwemmen. Hun veelzijdigheid maakt hen geschikt voor verschillende soorten jacht, waaronder zowel vogeljacht als jacht op klein wild.

Behoud van het ras: Na de Tweede Wereldoorlog werd de Cesky Fousek zeldzaam, maar er werden inspanningen geleverd om het ras te behouden en te herstellen. Fokprogramma’s en de inzet van toegewijde fokkers hebben bijgedragen aan het behoud van de genetische diversiteit van het ras.

Internationale erkenning: De Cesky Fousek is erkend door verschillende nationale en internationale hondenorganisaties, waaronder de Fédération Cynologique Internationale (FCI). Deze erkenning heeft geholpen bij het vergroten van de bekendheid van het ras buiten Tsjechië.

Gebruik in moderne tijden: Naast hun rol als jachthonden, worden Cesky Fouseks ook gewaardeerd als gezelschapshonden. Ze zijn bekend om hun vriendelijke aard, toewijding aan hun eigenaren en geschiktheid voor gezinnen.

De geschiedenis van de Cesky Fousek illustreert de inspanningen van fokkers om een veelzijdige jachthond te creëren die niet alleen goed presteert in het veld, maar ook een liefdevolle metgezel is in het dagelijks leven.

Cesky-Fousek
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Cesky Fousek

De Cesky Fousek staat bekend om zijn vriendelijke, intelligente en toegewijde temperament. Ze zijn vaak energiek, levendig en hebben een uitstekend jachtinstinct. Deze honden zijn over het algemeen sociaal, zowel met hun gezin als met andere huisdieren.

Ja, de Cesky Fousek is een actief ras dat regelmatige lichaamsbeweging nodig heeft. Ze zijn gefokt als jachthonden en genieten van activiteiten zoals wandelen, rennen en spelen. Voldoende lichaamsbeweging is essentieel om te voldoen aan hun fysieke en mentale behoeften.

Cesky Fouseks zijn over het algemeen intelligent en trainbaar, maar ze kunnen eigenzinnig zijn. Een positieve trainingsaanpak met beloningen en consistentie werkt goed. Vroege socialisatie is belangrijk om een goed aangepast gedrag te bevorderen.

De vacht van een Cesky Fousek is kort, dicht en ruw. Ze werpen matig en vereisen niet veel vachtverzorging. Af en toe borstelen helpt om losse haren te verwijderen en de vacht in goede conditie te houden. Controleer ook regelmatig oren, nagels en tanden.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen