Honden Rassen

Shetland Herdershond

Shetland-herdershond

De Shetland Herdershond, ook wel bekend als de Sheltie, is afkomstig van de Shetland-eilanden, gelegen tussen Schotland en Noorwegen. Hoewel de exacte oorsprong van het ras niet volledig bekend is, wordt aangenomen dat de Sheltie is ontstaan ​​uit het kruisen van kleine Collies met andere kleine herdershonden die naar de Shetland-eilanden zijn gebracht. Deze slimme en wendbare honden werden oorspronkelijk gefokt voor het hoeden van vee op de ruige en weelderige Shetland-eilanden.

Officiële naam : Shetland Sheepdog
Andere namen : Sheltie
Oorsprong : Shetland-eilanden, gelegen tussen Schotland en Noorwegen.

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

De Shetland Herdershond wordt erkend door de Fédération Cynologique Internationale (FCI), en enkele algemene kenmerken volgens de rasstandaard zijn:

 • Grootte: Shelties zijn kleine tot middelgrote honden. Reuen hebben een ideale hoogte van 37 cm (plus of min 2 cm), terwijl teven een ideale hoogte hebben van 35,5 cm (plus of min 2 cm).
 • Vacht: De Sheltie heeft een dichte, dubbele vacht met een zachte ondervacht en een recht, ruwe bovenvacht. Ze hebben een dikke kraag rond de nek en een pluizige staart.
 • Hoofd: Het hoofd is elegant met een platte schedel, een duidelijke stop en een smalle snuit. De expressieve ogen zijn amandelvormig en donker van kleur.
 • Oren: De oren zijn klein, driehoekig van vorm, en staan rechtop.
 • Staart: De staart is laag aangezet, pluizig, en wordt over de rug gedragen zonder te krullen.

specifieke details

Rassen-Shetland-herdershond
Mannetjes :

Hoogte
Ongeveer 37 cm
Gewicht
6-11 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
Ongeveer 35 cm
Gewicht
6-11 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot  8 weken
 • Puppy : 2 tot 12 maanden
 • Volwassen : 12 maanden tot 6-8 jaar
 • Oudere : 6-8 tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Behendigheid: Shelties zijn van nature behendig en lenig, wat hun oorspronkelijke taken als herdershonden op de Shetland-eilanden weerspiegelt.

 • Intelligentie: Shetland Herdershonden staan bekend om hun hoge intelligentieniveau. Ze zijn gemakkelijk te trainen en blinken uit in gehoorzaamheid en behendigheid.

 • Vachtverzorging: Het dikke, dubbele vacht van de Sheltie vereist regelmatige verzorging om klitten en overtollig haar te voorkomen.

Temperament en Gedrag

 • Loyaal en Aanhankelijk: Shelties staan ​​bekend om hun loyaliteit en sterke band met hun gezin. Ze zijn aanhankelijk en gedijen goed in gezinsomgevingen.

 • Waakzaamheid: Hoewel vriendelijk van aard, hebben Shelties een waakzaam karakter en kunnen ze hun gezin waarschuwen voor onbekende geluiden.

 • Sociaal Gedrag: Over het algemeen zijn Shelties sociaal met mensen en andere huisdieren. Vroege socialisatie is belangrijk om een evenwichtig gedrag te bevorderen.

 • Energiek: Shelties hebben een redelijke hoeveelheid energie en genieten van dagelijkse wandelingen en speeltijd. Ze kunnen ook excelleren in hondensporten zoals behendigheid.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn enkele tips voor het verzorgen van een Shetland Herdershond op verschillende gebieden:

Het verzorgen van een Shetland Herdershond vereist toewijding en aandacht voor hun specifieke behoeften. Pas de zorg aan op basis van de individuele behoeften en persoonlijkheid van jouw Sheltie.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

Shetland Herdershonden, ook wel bekend als Shelties, zijn over het algemeen gezonde honden met een gemiddelde levensverwachting van 12 tot 15 jaar. Zoals bij elk ras zijn er echter gezondheidsproblemen en aandachtspunten waarmee rekening moet worden gehouden. Hier zijn enkele mogelijke gezondheidsproblemen en aandachtspunten bij Shetland Herdershonden:

 1. Oogproblemen: Shelties kunnen vatbaar zijn voor oogproblemen, waaronder progressieve retinale atrofie (PRA), collie-oogafwijkingen (CEA), en cataracten. Regelmatige oogcontroles zijn belangrijk om eventuele problemen vroegtijdig op te sporen.

 2. Heupdysplasie: Een erfelijke aandoening waarbij het heupgewricht niet goed past, wat kan leiden tot artritis en pijn. Een verantwoordelijke fokker zal gezondheidstests uitvoeren op ouderdieren om het risico te verminderen.

 3. Von Willebrand-ziekte: Dit is een bloedstollingsstoornis die bij sommige Shelties voorkomt. Het kan leiden tot overmatig bloeden na verwondingen of chirurgie. Een bloedtest kan de aanwezigheid van deze aandoening bevestigen.

 4. Hypothyreoïdie: Een aandoening waarbij de schildklier onvoldoende hormonen produceert. Symptomen zijn onder meer gewichtstoename, lethargie en haaruitval. Het kan worden behandeld met medicatie.

 5. Dentaal: Net als veel kleine rassen hebben Shelties vaak tandheelkundige problemen. Regelmatig tandenpoetsen en het aanbieden van kauwspeeltjes zijn belangrijk voor een goede mondgezondheid.

 6. Epilepsie: Sommige Shelties kunnen aanleg hebben voor epileptische aanvallen. Een dierenarts kan medicatie voorschrijven om de frequentie en ernst van aanvallen te verminderen.

 7. Collie Nose (Discoid Lupus Erythematosus): Dit is een auto-immuunziekte die de neus en de omliggende gebieden beïnvloedt. Zonnebrandcrème aanbrengen op de neus kan helpen bij het voorkomen van huidproblemen.

 8. Gewichtsbeheer: Shelties hebben de neiging om gewichtstoename te ervaren. Een uitgebalanceerd dieet en voldoende lichaamsbeweging zijn cruciaal om een gezond gewicht te behouden.

 9. Gedragsproblemen: Shelties zijn slimme, actieve honden en hebben veel mentale stimulatie en lichaamsbeweging nodig. Een gebrek aan stimulatie kan leiden tot verveling en ongewenst gedrag.

 10. Verdikte blaar van de maagwand: Sommige Shelties kunnen aanleg hebben voor het ontwikkelen van een verdikte blaar van de maagwand, wat maagproblemen kan veroorzaken. Het voeden van meerdere kleine maaltijden per dag in plaats van één grote maaltijd kan helpen.

Het is belangrijk om regelmatig de dierenarts te bezoeken, een uitgebalanceerd dieet te bieden, voldoende lichaamsbeweging te geven en aandacht te besteden aan eventuele veranderingen in gedrag of lichamelijke symptomen. Het werken met een gerenommeerde fokker die gezondheidstests op de ouderdieren heeft uitgevoerd, kan helpen bij het verminderen van het risico op erfelijke aandoeningen.

De Shetland Herdershond is een veelzijdige en charmante metgezel. Ze gedijen in gezinnen die bereid zijn tijd te investeren in hun behoeften op het gebied van verzorging, training en lichaamsbeweging. Hun liefdevolle aard en intelligentie maken hen tot geweldige huisdieren voor verschillende levensstijlen.

De geschiedenis van de

Shetland Herdershond

De Shetland Herdershond, vaak liefkozend de Sheltie genoemd, heeft een boeiende geschiedenis die teruggaat tot de Shetland-eilanden in Schotland. Hier is een overzicht van de geschiedenis van dit charmante herdershondenras:

Oorsprong op de Shetland-eilanden: De Shetland Herdershond vindt zijn oorsprong op de Shetland-eilanden, een eilandengroep ten noorden van Schotland. De Shetland-eilanden hebben een ruig klimaat en beperkte middelen, wat invloed heeft gehad op het formaat en de functie van de Sheltie.

Functie als herdershond: De Shetland Herdershond werd oorspronkelijk gefokt als een herdershond om kleine kuddes schapen op de Shetland-eilanden te hoeden. Ondanks hun kleine formaat waren ze effectief in het beheren van de schapen op het uitdagende terrein van de eilanden.

Kleine formaat: Het beperkte aanbod van middelen en de behoefte aan wendbare herdershonden in de Shetland-eilanden leidden tot de ontwikkeling van de kleine gestalte van de Sheltie. Hun compacte formaat stelde hen in staat om snel en behendig te bewegen, wat cruciaal was bij het hoeden van schapen tussen rotsen en heuvels.

Invloeden van andere rassen: De Sheltie ontwikkelde zich waarschijnlijk door kruisingen met andere herdershondenrassen, waaronder mogelijk Collies die werden geïntroduceerd door zeelieden die de eilanden bezochten.

Erkenning als ras: In de late 19e en vroege 20e eeuw werd de Shetland Herdershond erkend als een afzonderlijk ras. Het werd al snel gewaardeerd vanwege zijn intelligentie, behendigheid en vriendelijke aard.

Verspreiding naar andere delen van de wereld: Tijdens de 20e eeuw verspreidde de Sheltie zich buiten de Shetland-eilanden en werd het ras populair in andere delen van de wereld, waaronder de Verenigde Staten en Europa.

Rasstandaard: Rasstandaarden werden vastgesteld om de gewenste kenmerken van de Shetland Herdershond te definiëren, waaronder hun grootte, vacht, kleuren en temperament. Deze standaarden dienen als leidraad voor fokkers en exposanten.

Huidige rol als gezelschapshond: Hoewel sommige Shelties nog steeds worden gebruikt als herdershonden, hebben de meeste tegenwoordig een rol als gezelschapshond. Ze worden gewaardeerd om hun intelligentie, vriendelijke aard en geschiktheid voor verschillende activiteiten, zoals gehoorzaamheid en behendigheid.

De geschiedenis van de Shetland Herdershond illustreert hoe dit ras zich heeft aangepast aan de specifieke behoeften van de Shetland-eilanden en hoe het is uitgegroeid tot een geliefde gezelschapshond over de hele wereld.

Shetland-herdershond-2
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Shetland Herdershond

Shetland Herdershonden, ook wel Shelties genoemd, staan ​​bekend om hun intelligentie, levendigheid en vriendelijkheid. Ze zijn vaak loyaal aan hun gezin en hebben een alerte, waakzame aard. Shelties kunnen enigszins voorbehoud tonen ten opzichte van vreemden, maar zijn over het algemeen zachtaardig en aanhankelijk.

Shelties zijn actieve honden die dagelijkse lichaamsbeweging nodig hebben. Ze genieten van wandelingen, spelen en mentale stimulatie. Hoewel ze geen extreem hoge energieniveaus hebben, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat ze voldoende beweging krijgen om te voorkomen dat ze zich vervelen.

Over het algemeen zijn Shetland Herdershonden intelligent en trainingsbereid. Ze reageren goed op positieve versterking en consistente training. Vroege socialisatie is belangrijk om ervoor te zorgen dat ze zich comfortabel voelen in verschillende situaties en met verschillende mensen en dieren.

Ja, Shetland Herdershonden kunnen uitstekende gezinshonden zijn. Ze hebben vaak een liefdevol karakter en kunnen goed overweg met kinderen. Door hun formaat zijn ze ook geschikt voor gezinnen die in appartementen wonen, mits ze voldoende lichaamsbeweging en mentale stimulatie krijgen.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen