Honden Rassen

Cardigan Welsh Corgi

Welsh-Corgi

De Cardigan Welsh Corgi, een herdershondenras dat zijn oorsprong vindt in Wales, heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot meer dan duizend jaar. Deze charmante honden werden oorspronkelijk gefokt als veedrijvers en werden gewaardeerd om hun behendigheid en intelligentie. De Cardigan en de Pembroke Welsh Corgi worden vaak gezien als nauw verwante rassen, maar ze hebben enkele distinctieve kenmerken die elk ras uniek maken. De Cardigan Welsh Corgi heeft een langere geschiedenis dan de Pembroke en wordt beschouwd als een van de oudste herdershondenrassen in Groot-Brittannië.

Officiële naam : Cardigan Welsh Corgi
Andere namen : Cardigan, Cardi
Oorsprong : Verenigd Koninkrijk

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

De Cardigan Welsh Corgi wordt erkend door de Fédération Cynologique Internationale (FCI) en heeft specifieke kenmerken volgens de rasstandaard:

 • Vacht: Middellange, dichte vacht met een zachte ondervacht. De vacht kan verschillende kleuren hebben, waaronder rood, sabel, brindle en zwart met tan.
 • Hoofd: Het hoofd is breed, met een vlakke schedel en een duidelijke stop.
 • Ogen: Middelgroot, ovaal en donker van kleur.
 • Oren: Groot, rechtopstaand en licht afgerond aan de uiteinden.
 • Staart: Laag aangezet, lang, en met een lichte boog. Traditioneel wordt de staart niet ingekort.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
25-33 cm
Gewicht
13-17 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
25-33 cm
Gewicht
11-15 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot  8 weken
 • Puppy : 2 tot 12 maanden
 • Volwassen : 12 maanden tot 6-8 jaar
 • Oudere : 6-8 tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Lage Bouw: Net als de Pembroke Welsh Corgi heeft de Cardigan een lage bouw die bijdraagt aan zijn behendigheid en wendbaarheid.

 • Lange Staart: In tegenstelling tot de Pembroke, behoudt de Cardigan zijn natuurlijke lange staart.

Temperament en Gedrag

 • Intelligentie: Cardigan Welsh Corgi’s staan bekend om hun intelligentie en snelle leerproces.

 • Energiek en Actief: Ondanks hun kleine formaat hebben ze een behoorlijke hoeveelheid energie en genieten ze van actieve bezigheden.

 • Aanhankelijkheid: Net als de Pembroke, zijn Cardigans aanhankelijke metgezellen en hechten ze zich sterk aan hun gezin.

 • Waakzaamheid: Van nature waakzaam, zullen Cardigan Corgi’s hun gezin waarschuwen voor ongewone geluiden of bezoekers.

 • Vriendelijkheid: Over het algemeen zijn Cardigan Welsh Corgi’s vriendelijk en sociaal, zowel met familieleden als met andere huisdieren.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn enkele tips voor het verzorgen van een Cardigan Welsh Corgi op verschillende gebieden:

Door deze tips te volgen, kun je ervoor zorgen dat jouw Cardigan Welsh Corgi een gezond, gelukkig en goed aangepast lid van het gezin blijft. Pas de zorg aan op basis van de individuele behoeften en persoonlijkheid van jouw Corgi.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

Cardigan Welsh Corgis zijn over het algemeen gezonde honden, maar zoals bij elk ras zijn er enkele gezondheidsproblemen en aandachtspunten waarmee rekening moet worden gehouden. Hier zijn enkele mogelijke gezondheidsproblemen en aandachtspunten bij Cardigan Welsh Corgis:

 1. Heupdysplasie: Een erfelijke aandoening waarbij het heupgewricht niet goed past, wat kan leiden tot artritis en pijn. Fokkers die gezondheidstests uitvoeren op ouderdieren kunnen helpen het risico te verminderen.

 2. Oogproblemen: Corgis kunnen vatbaar zijn voor oogaandoeningen, waaronder erfelijke aandoeningen zoals progressieve retinale atrofie (PRA) en cataracten. Regelmatige oogcontroles zijn belangrijk.

 3. Degeneratieve myelopathie (DM): Een neurologische aandoening die het ruggenmerg aantast en progressieve zwakte veroorzaakt. Het is belangrijk om met een fokker samen te werken die DM-vrije ouderdieren kiest.

 4. Obesitas: Corgis hebben de neiging om gewichtstoename te ervaren. Overgewicht kan leiden tot andere gezondheidsproblemen. Een uitgebalanceerd dieet en regelmatige lichaamsbeweging zijn cruciaal.

 5. Oorinfecties: Door hun hangende oren kunnen Corgis vatbaar zijn voor oorinfecties. Regelmatige controle en reiniging van de oren zijn belangrijk om infecties te voorkomen.

 6. Dentaal: Zoals veel kleine rassen, kunnen Corgis gevoelig zijn voor tandheelkundige problemen. Regelmatig tandenpoetsen en het aanbieden van kauwspeeltjes kunnen bijdragen aan een goede mondgezondheid.

 7. Huidproblemen: Sommige Corgis kunnen gevoelig zijn voor huidaandoeningen, zoals allergieën. Regelmatige verzorging, inclusief baden en borstelen, kan helpen de huid gezond te houden.

 8. Bladder Stones (blaasstenen): Sommige Corgis hebben de neiging om blaasstenen te ontwikkelen. Voldoende waterinname en een uitgebalanceerd dieet kunnen helpen bij het voorkomen van deze aandoening.

 9. Gedragskenmerken: Corgis zijn intelligente honden, maar ze kunnen ook eigenwijs zijn. Consistente training en voldoende mentale stimulatie zijn belangrijk om ongewenst gedrag te voorkomen.

 10. Genetische aandoeningen: Zoals bij veel rassen kunnen er genetische aandoeningen voorkomen. Het is belangrijk om met een gerenommeerde fokker samen te werken die gezondheidstests uitvoert op ouderdieren.

Het is van essentieel belang om regelmatig de dierenarts te bezoeken, een uitgebalanceerd dieet te bieden, voldoende lichaamsbeweging te geven en aandacht te besteden aan eventuele veranderingen in gedrag of lichamelijke symptomen. Het werken met een gerenommeerde fokker die gezondheidstests op de ouderdieren heeft uitgevoerd, kan helpen bij het verminderen van het risico op erfelijke aandoeningen.

De Cardigan Welsh Corgi, met zijn unieke verschijning en vriendelijke karakter, is niet alleen een herinnering aan Wales’ rijke herdershondentraditie, maar ook een geliefde metgezel in huishoudens over de hele wereld.

De geschiedenis van de

Welsh Corgi

De geschiedenis van de Cardigan Welsh Corgi, zoals die van zijn naaste verwant, de Pembroke Welsh Corgi, gaat terug tot het oude Wales. Hier is een overzicht van de geschiedenis van de Cardigan Welsh Corgi:

Oorsprong in Wales: De Cardigan Welsh Corgi, vaak simpelweg de Cardigan genoemd, is een oud ras dat zijn oorsprong vindt in Wales, Verenigd Koninkrijk. Het is een van de oudste herdershondenrassen in Groot-Brittannië.

Herdershond voor vee: Net als de Pembroke Welsh Corgi, werd de Cardigan gefokt als een herdershond voor vee, met name koeien. De Corgi’s werden gewaardeerd vanwege hun wendbaarheid, intelligentie en vastberadenheid bij het hoeden van kuddes.

Fysieke kenmerken: De Cardigan staat bekend om zijn kenmerkende fysieke kenmerken, waaronder een lang lichaam, korte poten, een stevige bouw en grote, rechtopstaande oren. Deze fysieke eigenschappen maakten hen geschikt voor het werken met vee, omdat ze laag genoeg bij de grond waren om te voorkomen dat ze werden getrapt.

Naam en legende: De naam “Cardigan” wordt verondersteld afgeleid te zijn van het Welsh “Cerreg Cennen,” wat “steenachtige omheining” betekent. Er is ook een oude legende die suggereert dat de Cardigan Welsh Corgi werd gebracht door elfen en dat hun markeringen werden achtergelaten door de zadels en tuigage die de elfen gebruikten.

Rasstandaard en erkenning: De Cardigan Welsh Corgi werd in 1934 erkend als een afzonderlijk ras van de Pembroke Welsh Corgi door de Kennel Club in Groot-Brittannië. Beide Corgi-rassen hebben echter een gemeenschappelijke geschiedenis als herdershonden.

Royal Connection: Net als de Pembroke heeft de Cardigan een geschiedenis van associatie met de Britse koninklijke familie. Ze zijn minder bekend dan hun Pembroke-verwanten, maar sommige leden van de koninklijke familie hebben ook Cardigans gehouden.

Verspreiding naar andere delen van de wereld: Naarmate de populariteit van Corgi’s in Groot-Brittannië groeide, verspreidde het ras zich naar andere delen van de wereld. Mensen waarderen de Cardigan Welsh Corgi om zijn vriendelijke aard en intelligente karakter.

Huidige status als gezelschapshond: Hoewel de Cardigan nog steeds zijn oorspronkelijke herderskwaliteiten kan vertonen, wordt het ras tegenwoordig vooral gehouden als gezelschapshond. Cardigans zijn bekend om hun toewijding aan hun gezin, speelse aard en vriendelijkheid.

De geschiedenis van de Cardigan Welsh Corgi weerspiegelt de tradities van herdershonden in Wales, hun rol bij het hoeden van vee, en hun evolutie tot geliefde gezelschapshonden wereldwijd.

Cardigan-Welsh-Corgi
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Welsh Corgi

Cardigan Welsh Corgis staan ​​bekend om hun intelligentie, levendigheid en vriendelijke karakter. Ze zijn vaak aanhankelijk en loyaal aan hun gezin. Corgis hebben ook een sterke wil en kunnen zelfverzekerd zijn, waardoor ze uitstekende metgezellen zijn voor actieve gezinnen.

Ja, Cardigan Welsh Corgis hebben dagelijkse lichaamsbeweging nodig om hun energie te kanaliseren en gezond te blijven. Ze houden van wandelingen, spelen en mentale stimulatie. Het is belangrijk om hun activiteitsniveau te beheren en overmatige gewichtstoename te voorkomen, aangezien Corgis gevoelig kunnen zijn voor gewrichtsproblemen.

Over het algemeen zijn Cardigan Welsh Corgis intelligent en trainbaar. Ze reageren goed op positieve versterking en variërende trainingsmethoden. Socialisatie op jonge leeftijd is belangrijk om ervoor te zorgen dat ze goed omgaan met andere huisdieren en mensen.

Cardigan Welsh Corgis hebben een dubbele vacht met een dichte ondervacht en een middellange bovenvacht. Ze werpen matig, dus regelmatig borstelen is nodig om losse haren te verwijderen en klitten te voorkomen. Extra aandacht moet worden besteed tijdens het verharen. Naast vachtverzorging is het belangrijk om de oren, nagels en tanden van de Corgi te controleren.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen