Honden Rassen

Cão da Serra da Estrela

Cão da Serra da Estrela

De Cão da Serra da Estrela, of de Portugese Herdershond van de Serra da Estrela, is een oud ras dat zijn oorsprong vindt in Portugal, met name in het bergachtige gebied van de Serra da Estrela. Deze honden werden traditioneel gefokt voor het hoeden en beschermen van vee in deze ruige omgeving. Hun geschiedenis gaat terug tot eeuwen van samenwerking met lokale herdersgemeenschappen.

Officiële naam : Cão da Serra da Estrela
Andere namen : Serra da Estrela Mountain Dog, Estrela Mountain Dog
Oorsprong : Portugal

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

De Fédération Cynologique Internationale (FCI) heeft de Cão da Serra da Estrela erkend en beschrijft de volgende algemene kenmerken:

 • Grootte: Middelgroot tot groot, krachtig en goed geproportioneerd.
 • Vacht: Langharig met een dichte ondervacht en een ruwe bovenvacht.
 • Kleur: Verscheidenheid aan kleuren, waaronder wolfsgrauw, geel, roodbruin en gestroomd.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
65-75 cm
Gewicht
45-70 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
62-72 cm
Gewicht
35-55 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot  2 maanden
 • Puppy : 2 maanden tot 1 jaar
 • Volwassen : 1 jaar tot 7 jaar
 • Oudere : 7 jaar tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Herdersinstinct: Cão da Serra da Estrela staat bekend om zijn sterke herdersinstinct en werd historisch gefokt om kuddes vee te hoeden en te beschermen.
 • Robuustheid: Deze honden hebben een robuuste bouw die hen in staat stelt om zich aan te passen aan het bergachtige terrein waarin ze werkten.
 • Vachtdichtheid: De dichte, langharige vacht biedt bescherming tegen de koude temperaturen in de bergen.
 • Kracht: Ze zijn fysiek sterk en hebben de kracht om te werken in moeilijke omstandigheden.

Temperament en Gedrag

 • Zelfstandigheid: Cão da Serra da Estrela staat bekend om zijn zelfstandigheid, een eigenschap die hen hielp bij het nemen van beslissingen tijdens het hoeden van vee.
 • Loyaal: Ze tonen een diepe loyaliteit aan hun gezin en kunnen beschermend zijn.
 • Vriendelijkheid: Met de juiste socialisatie zijn ze vriendelijk en toegewijd aan gezinsleden.
 • Intelligentie: Ze zijn intelligent en hebben vaak een goed aanpassingsvermogen.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn enkele tips voor het verzorgen van een Cão da Serra da Estrela op verschillende gebieden:

Pas de zorg aan op de specifieke behoeften en persoonlijkheid van je Cão da Serra da Estrela, omdat individuele variaties kunnen optreden.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Cão da Serra da Estrela is een imposante herdershond met een krachtige bouw. Over het algemeen is het ras gezond, maar zoals bij veel grote hondenrassen, zijn er enkele gezondheidsproblemen en aandachtspunten waarmee rekening moet worden gehouden. Hier zijn enkele mogelijke gezondheidsproblemen en aandachtspunten voor de Cão da Serra da Estrela:

 1. Heupdysplasie: Dit is een genetische aandoening waarbij het heupgewricht zich niet goed ontwikkelt, wat kan leiden tot mobiliteitsproblemen. Het is belangrijk om met fokkers samen te werken die gezondheidstests uitvoeren op de ouderdieren.

 2. Elleboogdysplasie: Een andere aandoening van de gewrichten die voorkomt bij grote hondenrassen. Regelmatige screening van de ouderdieren kan helpen bij het verminderen van het risico.

 3. Hartproblemen: Grote hondenrassen kunnen vatbaar zijn voor bepaalde hartgerelateerde aandoeningen. Regelmatige veterinaire controles kunnen helpen bij het opsporen van problemen.

 4. Bloat (maagtorsie): Grote rassen hebben een verhoogd risico op maagtorsie, een levensbedreigende aandoening waarbij de maag zich vult met gas en zich kan draaien. Het voeren van kleinere, frequentere maaltijden en het vermijden van intense lichaamsbeweging na het eten kunnen helpen het risico te verminderen.

 5. Oogproblemen: Sommige Cão da Serra da Estrela’s kunnen aanleg hebben voor oogproblemen, waaronder entropion (het naar binnen draaien van de oogleden). Regelmatige oogcontroles zijn belangrijk.

 6. Gewichtsbeheer: Overgewicht kan extra druk op de gewrichten leggen en het risico op gezondheidsproblemen vergroten. Een uitgebalanceerd dieet en regelmatige lichaamsbeweging zijn essentieel.

 7. Beweging en Activiteit: Cão da Serra da Estrela’s zijn van nature actieve honden die regelmatige lichaamsbeweging nodig hebben. Zorg voor voldoende gecontroleerde activiteit om fysieke en mentale gezondheid te bevorderen.

 8. Voortplantingsproblemen: Door hun grote omvang kunnen Cão da Serra da Estrela-teven moeite hebben met de bevalling. Werk samen met een dierenarts als je van plan bent om met Cão da Serra da Estrela’s te fokken.

 9. Vachtverzorging: De Cão da Serra da Estrela heeft een dikke vacht die regelmatige verzorging nodig heeft om klitten te voorkomen. Regelmatig borstelen helpt om de vacht gezond te houden.

Het is belangrijk om samen te werken met een gerenommeerde fokker die de gezondheid van de ouderdieren serieus neemt. Regelmatige veterinaire controles, een uitgebalanceerd dieet, voldoende lichaamsbeweging en goede verzorging dragen allemaal bij aan een gezond en gelukkig leven voor je Cão da Serra da Estrela.

De Cão da Serra da Estrela is niet alleen een uitzonderlijke herdershond, maar ook een betrouwbare metgezel met een sterke band met zijn gezin. Zijn geschiedenis en eigenschappen maken hem tot een waardevol lid van zowel herdersgemeenschappen als moderne huishoudens.

De geschiedenis van de

Cão da Serra da Estrela

De Cão da Serra da Estrela, ook bekend als de Portugese Herdershond van de Serra da Estrela, is een oud ras afkomstig uit Portugal. Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis van de Cão da Serra da Estrela:

Oorsprong in Portugal: De Cão da Serra da Estrela vindt zijn oorsprong in het bergachtige gebied van de Serra da Estrela in Portugal, het hoogste gebergte op het vasteland van Portugal.

Herdershond van de Serra da Estrela: Het ras staat bekend om zijn rol als herdershond in de bergachtige gebieden. De Cão da Serra da Estrela werd traditioneel gebruikt voor het hoeden en beschermen van vee, zoals schapen en geiten, in de ruige omstandigheden van de Serra da Estrela.

Kenmerken: Deze herdershonden staan ​​bekend om hun imposante formaat en krachtige bouw. Ze hebben een dikke, ruwe vacht die hen beschermt tegen de koude en ruige weersomstandigheden in de bergen. De kleuren van de vacht variëren, maar wit is een veelvoorkomende kleur.

Hoeden en beschermen: Naast het hoeden van vee, stonden Cão da Serra da Estrela’s ook bekend om hun vaardigheden als waakhonden. Ze waren in staat om hun kudde te beschermen tegen roofdieren, zoals wolven.

Overleving in de bergen: Deze honden hebben zich aangepast aan het leven in bergachtige en landelijke gebieden. Ze zijn zelfstandig en hebben een sterk ontwikkeld instinct om te overleven in uitdagende omgevingen.

Herkenning en behoud van het ras: Hoewel het ras van oudsher werd gewaardeerd als een werkende herdershond, werd het pas later in de 20e eeuw officieel erkend als een afzonderlijk ras. Inspanningen werden geleverd om het ras te behouden en te bevorderen.

Internationale erkenning: De Cão da Serra da Estrela heeft internationale erkenning gekregen en is erkend door verschillende hondenverenigingen, waaronder de Fédération Cynologique Internationale (FCI).

Gebruik in moderne tijden: Hoewel hun traditionele rol als herdershond nog steeds wordt gewaardeerd, heeft de Cão da Serra da Estrela ook zijn plaats gevonden als gezelschapshond. Ze zijn loyaal, intelligent en geschikt voor gezinnen.

De geschiedenis van de Cão da Serra da Estrela weerspiegelt de nauwe banden met het landelijke leven in de bergachtige regio’s van Portugal en hun cruciale rol als herdershonden in deze veeleisende omgevingen. De inspanningen om het ras te behouden benadrukken de waarde die aan dit Portugese herdershondenras wordt gehecht.

Cão da Serra da Estrela
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over
Cão da Serra da Estrela

De Cão da Serra da Estrela staat bekend om zijn moedige, onafhankelijke en toegewijde temperament. Deze herdershonden zijn vaak rustig en zelfverzekerd. Ze kunnen ook beschermend zijn ten opzichte van hun gezin en eigendommen, en ze vertonen een sterke waakzaamheid.

Ja, de Cão da Serra da Estrela is een groot en robuust ras dat regelmatige lichaamsbeweging nodig heeft. Ze genieten van wandelingen, buitenactiviteiten en het bewaken van hun terrein. Regelmatige lichaamsbeweging is belangrijk om hun fysieke en mentale welzijn te behouden.

Cão da Serra da Estrela’s zijn intelligent, maar ze hebben vaak een onafhankelijke en eigenzinnige aard. Een consistente, positieve trainingsaanpak met beloningen werkt het beste. Socialisatie op jonge leeftijd is belangrijk om sociaal gedrag te bevorderen.

De Cão da Serra da Estrela heeft een dikke vacht met zowel een korte ondervacht als een lange, ruwe bovenvacht. Deze vacht vereist regelmatige verzorging om klitten te voorkomen en om te gaan met het verharen. Vooral tijdens het verharen is frequenter borstelen nodig. Controleer ook regelmatig oren, nagels en tanden.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen