Honden Rassen

Bouvier des Ardennes

Bouvier des Ardennes

De Bouvier des Ardennes, afkomstig uit de Ardennen in België, is een oud ras dat teruggaat tot de middeleeuwen. Oorspronkelijk ontwikkeld als veedrijver en bewaker van boerderijen, heeft dit ras een rijke geschiedenis in het werken met vee en het beschermen van eigendommen in de ruige regio van de Ardennen.

Officiële naam : Bouvier des Ardennes
Andere namen : Ardense Koehond
Oorsprong : België, Ardennen

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

De Fédération Cynologique Internationale (FCI) erkent de Bouvier des Ardennes en beschrijft de volgende algemene kenmerken:

 • Grootte: Middelgroot, met een krachtige en compacte bouw.
 • Vacht: Ruw, dicht en weerbestendig, met een karakteristieke baard en snor.
 • Kleur: Meestal zwart of zout-en-peper, met mogelijke witte aftekeningen op de borst en poten.
 • Hoofd: Kort met een brede schedel en goed ontwikkelde snuit.
 • Oren: Middelgroot, hoog aangezet, en licht afgerond.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
53-56 cm
Gewicht
23-35 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
50-53 cm
Gewicht
20-32 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot  3 maanden
 • Puppy : 3 maanden tot 12 maanden
 • Volwassen : 12 maanden tot 7 jaar
 • Oudere : 7 jaar tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Veiligheidshond: Van oudsher gebruikt als bewaker van boerderijen, bezit de Bouvier des Ardennes een sterk beschermend instinct.
 • Wendbaarheid: Dit ras staat bekend om zijn wendbaarheid, waardoor het effectief kan manoeuvreren in het heuvelachtige terrein van de Ardennen.
 • Intelligentie: Bouviers des Ardennes zijn slimme honden die gemakkelijk te trainen zijn, waardoor ze geschikt zijn voor verschillende taken.
 • Sterke bouw: Met een krachtige bouw is de Bouvier des Ardennes zowel robuust als sterk, geschikt voor het werken op boerderijen en in veebedrijven.

Temperament en Gedrag

 • Toegewijd: Deze honden zijn toegewijd aan hun gezin en tonen vaak een sterke band met hun eigenaar.
 • Zelfverzekerd: Bouviers des Ardennes stralen zelfvertrouwen uit en hebben een onafhankelijke aard.
 • Waakzaamheid: Als natuurlijke waakhonden zijn ze alert en reageren ze snel op veranderingen in hun omgeving.
 • Sociaal: Met de juiste socialisatie kunnen ze goed opschieten met kinderen en andere huisdieren.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn enkele tips voor het verzorgen van een Bouvier des Ardennes op verschillende gebieden:

Door deze richtlijnen te volgen, kun je ervoor zorgen dat je Bouvier des Ardennes een gezond en gelukkig leven leidt. Pas de zorg aan op basis van de individuele behoeften en temperament van je hond.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Bouvier des Ardennes is een zeldzaam hondenras dat afkomstig is uit de Ardennen in België. Net als andere hondenrassen kunnen ze enkele gezondheidsproblemen en aandachtspunten hebben waar eigenaren op moeten letten. Hier zijn enkele mogelijke gezondheidsproblemen en aandachtspunten voor de Bouvier des Ardennes:

 1. Heupdysplasie: Heupdysplasie is een genetische aandoening waarbij het heupgewricht zich niet goed ontwikkelt, wat kan leiden tot mobiliteitsproblemen. Regelmatige veterinaire controles en een gezonde levensstijl kunnen helpen bij het monitoren en voorkomen van heupdysplasie.

 2. Oogproblemen: Sommige Bouviers des Ardennes kunnen vatbaar zijn voor oogproblemen, waaronder erfelijke aandoeningen zoals progressieve retinale atrofie (PRA). Regelmatige oogcontroles zijn belangrijk.

 3. Huidaandoeningen: Net als veel andere honden kunnen Bouviers des Ardennes gevoelig zijn voor huidaandoeningen. Regelmatig borstelen en het controleren op huidaandoeningen zijn belangrijk.

 4. Gewichtsbeheer: Het is belangrijk om het gewicht van de Bouvier des Ardennes te controleren om overgewicht te voorkomen. Overgewicht kan leiden tot gezondheidsproblemen en extra stress op de gewrichten.

 5. Beweging en Activiteit: Bouviers des Ardennes zijn actieve honden die regelmatige lichaamsbeweging nodig hebben. Zorg voor voldoende beweging en mentale stimulatie om hun fysieke en mentale gezondheid te behouden.

 6. Gebitsproblemen: Zoals bij veel hondenrassen, kunnen Bouviers des Ardennes vatbaar zijn voor tandheelkundige problemen. Regelmatige tandheelkundige zorg, waaronder tandenpoetsen, kan helpen tandproblemen te voorkomen.

 7. Voortplantingsproblemen: Sommige hondenrassen kunnen bepaalde voortplantingsproblemen hebben. Als je van plan bent om met Bouviers des Ardennes te fokken, werk dan samen met een dierenarts om ervoor te zorgen dat dit op een verantwoorde en gezonde manier gebeurt.

Het is belangrijk om samen te werken met een gerenommeerde fokker die aandacht besteedt aan de gezondheid van de ouderdieren. Regelmatige veterinaire controles, een uitgebalanceerd dieet, voldoende lichaamsbeweging en goede verzorging dragen allemaal bij aan een gezond en gelukkig leven voor de Bouvier des Ardennes.

De Bouvier des Ardennes is een veelzijdige en hardwerkende hond met een sterke werkethiek en een rijke geschiedenis als boerderij- en veedrijvershond in de Ardennen.

De geschiedenis van de

Bouvier des Ardennes

De Bouvier des Ardennes is een Belgisch hondenras dat zijn naam dankt aan de Ardennen, een bosrijk en heuvelachtig gebied dat zich uitstrekt over België, Luxemburg en Frankrijk. Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis van de Bouvier des Ardennes:

Ontstaan in de Ardennen: Zoals de naam al aangeeft, heeft de Bouvier des Ardennes zijn oorsprong in de Ardennen, een regio die bekend staat om zijn ruige terrein. Het ras is ontstaan uit honden die werden gefokt voor het drijven en hoeden van vee in dit veeleisende landschap.

Herdershond en veedrijver: De Bouvier des Ardennes werd oorspronkelijk gefokt als herdershond en veedrijver. Ze waren veelzijdige werkhonden die hielpen bij het hoeden en beschermen van vee in de Ardense bossen en heuvels.

Kenmerken voor het werk: Het ras werd gefokt met specifieke kenmerken die het geschikt maakten voor het werken in de Ardennen. Ze hebben een stevige bouw, een dichte vacht die hen beschermt tegen de ruwe weersomstandigheden, en een alerte en intelligente aard.

Invloeden van andere Bouviers: De Bouvier des Ardennes deelt zijn naam met andere Bouvier-rassen, zoals de bekendere Bouvier des Flandres. Deze rassen hebben enkele overeenkomsten, maar ze hebben ook unieke eigenschappen die zijn aangepast aan hun specifieke werkgebied.

Rasstandaard en erkenning: Het ras heeft een officiële rasstandaard die de gewenste fysieke kenmerken en temperamentkwaliteiten beschrijft. De Bouvier des Ardennes is erkend door de Fédération Cynologique Internationale (FCI).

Gebruik in moderne tijden: Hoewel de Bouvier des Ardennes oorspronkelijk werd gefokt als een werkende boerderijhond, heeft het zich aangepast aan moderne tijden. Tegenwoordig wordt het ras ook gehouden als gezelschapshond, waar het wordt gewaardeerd om zijn intelligentie en toewijding aan het gezin.

Behoud van het ras: Net als veel andere oude rassen heeft de Bouvier des Ardennes enige tijd te maken gehad met een afname in populariteit. Er zijn echter inspanningen geleverd om het ras te behouden en te promoten, en fokkers werken eraan om de genenpool te beschermen.

De geschiedenis van de Bouvier des Ardennes weerspiegelt zijn oorsprong als een veelzijdige boerderijhond in de Ardennen en zijn evolutie tot een gewaardeerde metgezel en werkende hond in de moderne tijd.

Bouvier des Ardennes
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Bouvier des Ardennes

Bouviers des Ardennes staan ​​bekend om hun vastberaden, moedige en alerte temperament. Ze zijn vaak loyaal aan hun gezin en hebben een beschermende aard. Deze honden zijn meestal alert en reageren goed op training, maar ze kunnen ook onafhankelijk zijn.

Ja, Bouviers des Ardennes zijn actieve honden die regelmatige lichaamsbeweging nodig hebben. Ze genieten van wandelingen, spelen en activiteiten die zowel hun fysieke als mentale energie stimuleren. Voldoende beweging helpt ook bij het voorkomen van verveling en ongewenst gedrag.

Over het algemeen zijn Bouviers des Ardennes intelligent en kunnen ze goed getraind worden. Ze kunnen echter een sterke wil hebben, dus een consistente en positieve trainingsbenadering is belangrijk. Vroege socialisatie is ook cruciaal om een evenwichtig gedrag te bevorderen.

De vacht van een Bouvier des Ardennes is kort en vereist niet veel verzorging. Regelmatig borstelen helpt losse haren te verwijderen en de vacht gezond te houden. Controleer ook regelmatig de oren, nagels en tanden voor de algehele gezondheid van de hond.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen