Honden Rassen

Bosanski Ostrodlaki Gonic Barak

Bosanski Ostrodlaki Gonic Barak

De Bosanski Ostrodlaki Gonic Barak, ook bekend als de Bosnische Ruwharige Brak, heeft zijn wortels diep verankerd in de jachttradities van Bosnië en Herzegovina. Dit oude ras werd ontwikkeld om te voldoen aan de specifieke behoeften van de lokale jagers. Door de eeuwen heen heeft de Bosanski Ostrodlaki Gonic Barak zijn waarde bewezen als een efficiënte jachthond, vooral in ruw terrein.

Officiële naam : Bosanski Ostrodlaki Gonic Barak
Andere namen : Bosnian Coarse-Haired Hound
Oorsprong : Bosnië en Herzegovina

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

De Fédération Cynologique Internationale (FCI) erkent de Bosanski Ostrodlaki Gonic Barak en schetst de volgende algemene kenmerken:

 • Grootte: Middelgroot, met een gespierde en evenwichtige bouw.
 • Vacht: Ruw, dicht en weerbestendig, met een karakteristieke ruwharige textuur.
 • Kleur: Meestal tweekleurig, met zwart en wit als dominante kleuren.
 • Hoofd: Krachtig en expressief, met goed ontwikkelde snuit en middelgrote ogen.
 • Oren: Hangend, middelgroot, en goed bedekt met ruwe vacht.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
46-56 cm
Gewicht
16-20 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
46-56 cm
Gewicht
16-20 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot  3 maanden
 • Puppy : 3 maanden tot 12 maanden
 • Volwassen : 12 maanden tot 7 jaar
 • Oudere : 7 jaar tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Jachtinstinct: De Bosanski Ostrodlaki Gonic Barak staat bekend om zijn uitstekende jachtvaardigheden, met een scherp reukvermogen en vasthoudendheid.
 • Robuustheid: Dit ras is aangepast aan ruige omstandigheden en beschikt over een sterk en gespierd lichaam.
 • Aanpassingsvermogen: Vanwege zijn oorsprong in bergachtige gebieden, is de Bosanski Ostrodlaki Gonic Barak goed aangepast aan verschillende terreinen.
 • Energiek: Als jachthond heeft hij een aanzienlijke hoeveelheid energie en uithoudingsvermogen.
 • Gehoorzaamheid: Met de juiste training en socialisatie kan dit ras gehoorzaam en toegewijd zijn aan zijn eigenaar.

Temperament en Gedrag

 • Zelfstandigheid: Van nature zelfstandig, wat kenmerkend is voor jachthonden die vaak opereren op afstand van hun eigenaar.
 • Aanhankelijkheid: Ondanks hun onafhankelijke aard kunnen Bosanski Ostrodlaki Gonic Barak-honden hechten aan hun eigenaar en gezin.
 • Waakzaamheid: Een waakzaam karakter maakt dit ras tot een goede waakhond.
 • Sociaal: Met de juiste socialisatie kunnen ze goed omgaan met andere huisdieren en kinderen.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn enkele tips voor het verzorgen van een Bosanski Ostrodlaki Gonic Barak op verschillende gebieden:

Door deze richtlijnen te volgen, kun je ervoor zorgen dat je Bosanski Ostrodlaki Gonic Barak een gezond en gelukkig leven leidt. Pas de zorg aan op basis van de individuele behoeften en temperament van je hond.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Bosanski Ostrodlaki Gonic Barak, ook bekend als de Bosnische Ruwharige Brak, is een jachthond die oorspronkelijk afkomstig is uit Bosnië. Over het algemeen staat dit ras bekend om zijn kracht, uithoudingsvermogen en toewijding aan de jacht. Hier zijn enkele gezondheidsproblemen en aandachtspunten die relevant kunnen zijn voor dit ras:

 1. Heupdysplasie: Heupdysplasie is een genetische aandoening waarbij het heupgewricht zich niet goed ontwikkelt, wat kan leiden tot mobiliteitsproblemen. Regelmatige veterinaire controles en een gezonde levensstijl kunnen helpen bij het monitoren en voorkomen van heupdysplasie.

 2. Oogproblemen: Net als veel andere hondenrassen kunnen Bosanski Ostrodlaki Gonic Baraks gevoelig zijn voor oogproblemen zoals progressieve retinale atrofie (PRA) en cataracten. Regelmatige oogcontroles zijn belangrijk.

 3. Oorproblemen: Door de hangende oren van dit ras kunnen ze vatbaar zijn voor oorinfecties. Regelmatige reiniging en controle van de oren kunnen helpen problemen te voorkomen.

 4. Gewichtsbeheer: Het is belangrijk om het gewicht van de Bosanski Ostrodlaki Gonic Barak te beheren om overgewicht te voorkomen. Overgewicht kan leiden tot gezondheidsproblemen en extra stress op de gewrichten.

 5. Vachtverzorging: De ruwe vacht van dit ras vereist regelmatige verzorging om klitten te voorkomen. Regelmatig borstelen is nodig om de vacht gezond te houden.

 6. Beweging en Mentale Stimulatie: Deze honden hebben veel lichaamsbeweging en mentale stimulatie nodig. Ze zijn van nature actief en genieten van buitenactiviteiten, vooral tijdens de jacht. Zorg voor voldoende beweging om ze fysiek en mentaal gezond te houden.

 7. Gedragsproblemen: Net als veel jachthondenrassen kunnen Bosanski Ostrodlaki Gonic Baraks eigenzinnig zijn. Ze hebben consistente training en sociale interactie nodig om ongewenst gedrag te voorkomen.

 8. Voedingsbehoeften: Zorg voor een uitgebalanceerd dieet dat aansluit bij de energiebehoeften van dit actieve ras. Overleg met de dierenarts over de juiste voeding.

Het is belangrijk om samen te werken met een gerenommeerde fokker die aandacht besteedt aan de gezondheid van de ouderdieren. Regelmatige veterinaire controles, gezonde voeding, voldoende beweging en liefdevolle zorg dragen allemaal bij aan het welzijn van de Bosanski Ostrodlaki Gonic Barak.

De Bosanski Ostrodlaki Gonic Barak is een indrukwekkende en toegewijde jachthond met een rijke geschiedenis in het dienen van jagers in de bergen van Bosnië en Herzegovina.

De geschiedenis van de

Bosanski Ostrodlaki Gonic Barak

De Bosanski Ostrodlaki Gonic Barak, ook bekend als de Bosnische ruwharige brak, is een oud Bosnisch hondenras dat voornamelijk wordt gebruikt voor de jacht op groot wild in de bergen en bossen van Bosnië en Herzegovina. Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis van de Bosanski Ostrodlaki Gonic Barak:

Oorsprong in Bosnië en Herzegovina: Het ras heeft zijn oorsprong in de regio Bosnië en Herzegovina op het Balkanschiereiland. Het is ontstaan uit lokale honden die werden gefokt voor de jacht, met name in de bergachtige en bosrijke gebieden.

Jachthond: De Bosanski Ostrodlaki Gonic Barak werd specifiek gefokt als een jachthond voor de lokale jagers. Het ras is vooral bedreven in de jacht op groot wild, zoals wilde zwijnen, herten en beren, waarbij het gebruikmaakt van zijn scherpe reukzin en uithoudingsvermogen.

Kenmerken: Het ras staat bekend om zijn ruwharige vacht, die hem beschermt tegen de elementen tijdens de jacht in ruige terreinen. Ze hebben een krachtige bouw, een goed reukvermogen en zijn behendige jagers.

Selectieve fok: Gedurende vele jaren hebben lokale fokkers selectief gefokt om de eigenschappen van de Bosanski Ostrodlaki Gonic Barak te verbeteren en te behouden. Hierdoor ontstond een ras dat goed aangepast is aan de specifieke eisen van de jacht in de regio.

Erkenning: Het ras is erkend door de Fédération Cynologique Internationale (FCI), die de internationale standaard voor het ras beheert. Het staat ook bekend onder andere namen, zoals de Bosnische ruwharige brak.

Gebruik in de moderne tijd: Hoewel de Bosanski Ostrodlaki Gonic Barak nog steeds wordt gebruikt voor de jacht in sommige delen van Bosnië en Herzegovina, heeft het ras ook erkenning gekregen als een waardevolle metgezel. Ze staan bekend om hun loyaliteit, intelligentie en toewijding aan hun eigenaren.

Behoud van het ras: Omdat het ras specifiek is aangepast aan de lokale omstandigheden en jachttradities, is er een inspanning gaande om de zuiverheid en integriteit van het ras te behouden en te beschermen.

De geschiedenis van de Bosanski Ostrodlaki Gonic Barak weerspiegelt zijn rol als een traditionele jachthond in de bergen en bossen van Bosnië en Herzegovina, evenals zijn aanpassingsvermogen als gezelschapshond in de moderne tijd.

Bosanski Ostrodlaki Gonic Barak
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over
Bosanski Ostrodlaki Gonic Barak

De Bosanski Ostrodlaki Gonic Barak staat bekend om zijn vastberaden, intelligente en energieke temperament. Het zijn vaak goede jachthonden met een sterk reukvermogen. Ze kunnen ook loyaal zijn aan hun gezin en hebben vaak een vriendelijke aard.

Ja, de Bosanski Ostrodlaki Gonic Barak is een actief ras dat regelmatige lichaamsbeweging nodig heeft. Ze hebben een sterke prooidrift en genieten van activiteiten zoals wandelen, rennen en speuren. Voldoende beweging is belangrijk om ze fysiek en mentaal tevreden te houden.

Ze zijn over het algemeen intelligent, maar hebben ook een onafhankelijke en vastberaden kant. Consistente training met positieve versterking is belangrijk. Vroege socialisatie is essentieel, gezien hun jachtinstinct en neiging tot terughoudendheid tegenover vreemden.

De vacht van een Bosanski Ostrodlaki Gonic Barak is stug en vereist regelmatig onderhoud. Regelmatig borstelen helpt klitten te voorkomen en houdt de vacht gezond. Controleer ook regelmatig oren, nagels en tanden voor de algehele gezondheid.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen