Honden Rassen

Border Terriër

Border-Terriër

De Border Terriër is een oud ras dat zijn oorsprong vindt in de grensstreek tussen Engeland en Schotland. Deze honden werden gefokt om te werken op boerderijen en vee te beschermen tegen ongedierte. De Border Terriër staat bekend om zijn veelzijdigheid en moed, waardoor hij zowel een efficiënte ongediertebestrijder als een gezellige metgezel is. Dit ras werd voor het eerst erkend door de The Kennel Club in 1920.

Officiële naam : Border Terrier
Oorsprong : Groot-Brittannië (specifiek aan de grens tussen Engeland en Schotland)

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

De Border Terriër wordt erkend door de Fédération Cynologique Internationale (FCI) en vertoont de volgende algemene kenmerken:

 • Vacht: Dicht, draadharig, en waterbestendig.
 • Kleur: Meestal rood, tarwekleurig, grijs of blauw en tan.
 • Hoofd: Breed, met een korte neus en kleine V-vormige oren.
 • Ogen: Klein, donker, en alert.
 • Staart: Hoog aangezet en draagt vrolijk.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
28 cm
Gewicht
5.9-7.1 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
25 cm
Gewicht
5.1-6.4 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot  3 maanden
 • Puppy : 3 maanden tot 1 jaar
 • Volwassen : 1 jaar tot 7 jaar
 • Oudere : 7 jaar tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Robuustheid: Border Terriërs zijn bekend om hun robuuste bouw, waardoor ze goed bestand zijn tegen verschillende omgevingen.
 • Vriendelijkheid: Dit ras staat bekend om zijn vriendelijke en sociale aard, waardoor het uitstekende gezelschapshonden zijn.
 • Waakzaamheid: Border Terriërs zijn waakzaam en kunnen hun gezin waarschuwen voor ongewone geluiden.
 • Behendigheid: Ze zijn bekwaam en behendig, eigenschappen die hen geschikt maken voor activiteiten zoals behendigheidstraining.
 • Jachtkwaliteiten: Vanwege hun oorspronkelijke doel als ongediertebestrijders, behouden Border Terriërs sterke jachtkwaliteiten.

Temperament en Gedrag

 • Intelligentie: Border Terriërs zijn intelligent en reageren goed op training, hoewel ze soms een eigenzinnige kant kunnen laten zien.
 • Energiek: Ondanks hun kleine formaat hebben ze een behoorlijke hoeveelheid energie en hebben ze dagelijkse lichaamsbeweging nodig.
 • Gezinsgericht: Ze gedijen goed in gezinsomgevingen en vormen sterke banden met hun eigenaren.
 • Sociaal: Over het algemeen sociaal met andere huisdieren en kinderen.
 • Zelfverzekerdheid: Border Terriërs stralen zelfverzekerdheid uit en hebben een onafhankelijke aard.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn enkele tips voor het verzorgen van een Border Terriër op verschillende gebieden:

Door aandacht te besteden aan deze aspecten van verzorging, kun je ervoor zorgen dat je Border Terriër een gezond en gelukkig leven leidt. Pas de zorg aan op basis van de individuele behoeften en temperament van je hond.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Border Terriër is over het algemeen een gezond en robuust ras. Het zijn kleine, energieke honden met een vriendelijk karakter. Zoals bij elk ras zijn er echter enkele gezondheidsproblemen en aandachtspunten waar je op moet letten. Hier zijn enkele mogelijke gezondheidsproblemen en aandachtspunten voor de Border Terriër:

 1. Patellaire Luxatie: Dit is een aandoening waarbij de knieschijf uit zijn normale positie glijdt, wat kreupelheid kan veroorzaken. Het komt vaker voor bij kleine hondenrassen, waaronder de Border Terriër.

 2. Allergieën: Border Terriërs kunnen gevoelig zijn voor allergieën, zowel voedselallergieën als omgevingsallergieën. Let op tekenen van jeuk, huidirritaties, braken of diarree.

 3. Oogproblemen: Sommige Border Terriërs kunnen vatbaar zijn voor oogproblemen, waaronder cataracten. Regelmatige oogcontroles zijn belangrijk.

 4. Gebitsproblemen: Net als veel kleine hondenrassen kunnen Border Terriërs vatbaar zijn voor tandheelkundige problemen. Regelmatige tandheelkundige zorg, waaronder tandenpoetsen, kan helpen tandproblemen te voorkomen.

 5. Gewichtsbeheer: Het is belangrijk om het gewicht van de Border Terriër te controleren, omdat overgewicht gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Zorg voor een uitgebalanceerd dieet en voldoende lichaamsbeweging.

 6. Huidaandoeningen: Sommige Border Terriërs kunnen gevoelig zijn voor huidaandoeningen. Regelmatig borstelen en het controleren op huidaandoeningen zijn belangrijk.

 7. Gedragsproblemen: Border Terriërs zijn intelligente en energieke honden. Ze hebben voldoende lichaamsbeweging en mentale stimulatie nodig om verveling te voorkomen.

 8. Jachtinstinct: Border Terriërs hebben van nature een sterk jachtinstinct. Het is belangrijk om ze goed te socialiseren en te trainen, vooral als het gaat om het omgaan met andere huisdieren.

Als je overweegt een Border Terriër aan te schaffen, werk dan samen met een gerenommeerde fokker die gezondheidstests uitvoert op de ouderdieren. Regelmatige veterinaire controles, een uitgebalanceerd dieet, voldoende lichaamsbeweging en goede verzorging dragen allemaal bij aan een gezond en gelukkig leven voor je Border Terriër.

De Border Terriër is een charmante en veelzijdige metgezel met een rijke geschiedenis als werkende terriër. Ze passen goed in gezinnen en bij eigenaren die actief betrokken zijn bij het leven van hun huisdier.

De geschiedenis van de

Border Terriër

De Border Terriër is een kleine hond die zijn oorsprong vindt in het grensgebied (Border Country) tussen Engeland en Schotland. Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis van de Border Terriër:

Oorsprong in het grensgebied: De Border Terriër is ontstaan in het grensgebied tussen Engeland en Schotland, vandaar de naam “Border.” Dit gebied staat bekend om zijn ruige terrein en was historisch gezien het toneel van verschillende conflicten en veediefstallen.

Jachthond voor boeren: De Border Terriër werd gefokt als een werkende terriër voor boeren in het grensgebied. Ze dienden als jachthonden voor het vangen van ongedierte zoals ratten en dassen, en ze werden ook gebruikt bij de vossenjacht.

Kenmerken voor het werk: Het ras werd gefokt met kenmerken die hen geschikt maakten voor het werk op boerderijen. Ze zijn klein, stevig, behendig en hebben een ruwe vacht die hen beschermt tegen de elementen tijdens hun werk.

Ontwikkeling van het ras: De exacte oorsprong van de Border Terriër is niet gedocumenteerd, maar het is bekend dat ze in de 18e eeuw werden gefokt. Ze zijn waarschijnlijk het resultaat van kruisingen tussen lokale terriërrassen in het grensgebied.

Erkenning en populariteit: In de late 19e eeuw werd de Border Terriër officieel erkend als een ras. Ze werden al snel populair bij boeren vanwege hun werkethiek, intelligentie en loyaliteit.

Gebruik in de moderne tijd: Hoewel ze oorspronkelijk werden gefokt voor het boerenleven, heeft de Border Terriër zich aangepast aan het moderne leven. Tegenwoordig worden ze vaak gehouden als gezelschapshonden vanwege hun vriendelijke aard en geschiktheid voor gezinnen.

Rasstandaard en fokken: De Border Terriër heeft een rasstandaard die de gewenste fysieke kenmerken en temperamentkwaliteiten beschrijft. Fokkers hechten belang aan het behouden van de oorspronkelijke werkcapaciteiten en karaktereigenschappen van het ras.

Veelzijdigheid: Naast hun geschiedenis als jachthonden worden Border Terriërs tegenwoordig ook gebruikt in verschillende hondensporten, waaronder behendigheid. Ze blijven alert, actief en toegewijd aan hun eigenaren.

De geschiedenis van de Border Terriër illustreert zijn oorspronkelijke rol als een robuuste en veelzijdige terriër in het grensgebied en zijn evolutie tot een geliefde gezelschapshond in de moderne tijd.

Border-Terriër
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Border Terriër

De Border Terriër staat bekend om zijn levendige, vriendelijke en vastberaden temperament. Ze zijn vaak zelfverzekerd, intelligent en alert. Border Terriërs zijn over het algemeen goede metgezellen en gedijen goed in gezinsomgevingen.

Ja, Border Terriërs zijn actieve honden die regelmatige lichaamsbeweging nodig hebben. Ze genieten van wandelingen, spelen en activiteiten die hun fysieke en mentale energie stimuleren. Regelmatige beweging helpt ook om verveling te voorkomen.

Over het algemeen zijn Border Terriërs intelligent, maar ze hebben ook een eigenzinnige en onafhankelijke kant. Vroege socialisatie en consistente, positieve trainingsmethoden zijn belangrijk. Ze reageren goed op beloningen en lof, en variatie in trainingssessies wordt vaak gewaardeerd.

De vacht van een Border Terriër is dicht, hard en vereist regelmatig onderhoud. Borstelen meerdere keren per week helpt losse haren te verwijderen en klitten te voorkomen. Af en toe moet de vacht ook worden geplukt om de gezondheid van de vacht te behouden.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen