Honden Rassen

Bichon Havanais

Bichon-Havanais

De Bichon Havanais, ook bekend als de Havanezer, heeft een intrigerende geschiedenis die teruggaat tot het exotische Cuba. Het ras stamt af van kruisingen tussen de Blanquito de la Habana, een nu uitgestorven ras, en andere kleine gezelschapshonden die zeelieden naar Cuba brachten. Vanaf het begin van zijn bestaan werd de Bichon Havanais een gewaardeerde metgezel, vooral bij de aristocratische klasse in Cuba. Zijn charmante uiterlijk en vrolijke persoonlijkheid hebben bijgedragen aan zijn populariteit over de hele wereld.

Officiële naam : Bichon Havanais
Andere namen : Havanezer
Oorsprong : Cuba

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

De Bichon Havanais wordt erkend door de Fédération Cynologique Internationale (FCI) en vertoont specifieke kenmerken die het ras onderscheiden:

 • Vacht: Lang, zijdeachtig en golvend, met verschillende toegestane kleuren, waaronder wit, crème, bruin, zwart, zilver en meer.
 • Hoofd: Goed geproportioneerd, met een korte snuit en donkere, expressieve ogen.
 • Oren: Hoog aangezet, hangend en bedekt met lang haar.
specifieke details
puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
23-27 cm
Gewicht
3-6 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
20-25 cm
Gewicht
3-5 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot  3 maanden
 • Puppy : 3 maanden tot 1 jaar
 • Volwassen : 1 jaar tot 8 jaar
 • Oudere : 8 jaar tot 12 jaar
 • Senior : 12 jaar en ouder
Raskenmerken
 • Elegantie: De Bichon Havanais straalt elegantie uit in zijn compacte en goed geproportioneerde lichaamsbouw.
 • Vrolijke Staart: De staart wordt vrolijk over de rug gedragen en bedekt met weelderig haar.
 • Uitdrukking: Levendig, alert en intelligent, met een vriendelijke uitdrukking.
Temperament en Gedrag
 • Sociaal: De Havanezer staat bekend om zijn vriendelijke en sociale aard, waardoor het een uitstekende gezinshond is.
 • Intelligentie: Ze zijn slim en leren snel, waardoor training over het algemeen aangenaam en effectief is.
 • Liefdevol: De Bichon Havanais heeft een groot hart en geniet van het gezelschap van zijn menselijke familie.
 • Speels: Ondanks hun kleine formaat zijn ze energiek en houden ze van spelen en verkennen.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn tips voor het verzorgen van een Bichon Havanais op verschillende gebieden:

Door deze richtlijnen te volgen, kun je ervoor zorgen dat jouw Bichon Havanais gezond, gelukkig en goed verzorgd is. Pas de zorg aan op basis van de individuele behoeften van je hond.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Bichon Havanais is over het algemeen een gezond ras, maar zoals bij alle hondenrassen, zijn er bepaalde gezondheidsproblemen en aandachtspunten waar eigenaren rekening mee moeten houden. Hier zijn enkele mogelijke gezondheidsproblemen en aandachtspunten voor de Bichon Havanais:

 1. Patellaire Luxatie: Dit is een aandoening waarbij de knieschijf uit zijn normale positie glijdt. Het kan kreupelheid veroorzaken en kan variëren in ernst.

 2. Dentaal Problemen: Kleine rassen hebben vaak een aanleg voor tandproblemen. Regelmatig tandenpoetsen en veterinaire controle kunnen helpen tandheelkundige problemen te voorkomen.

 3. Oorproblemen: De hangende oren van de Bichon Havanais kunnen vatbaar zijn voor oorinfecties. Regelmatige controle en reiniging van de oren zijn belangrijk.

 4. Hartaandoeningen: Kleine hondenrassen hebben soms een verhoogd risico op bepaalde hartaandoeningen. Regelmatige veterinaire controles kunnen helpen bij het detecteren van mogelijke problemen.

 5. Allergieën: Sommige Bichon Havanais kunnen gevoelig zijn voor allergieën, waaronder voedselallergieën of allergieën voor omgevingsfactoren.

 6. Portosystemische Shunt (PSS): Dit is een aangeboren leveraandoening waarbij er een abnormale verbinding is tussen de poortader en de systemische circulatie, wat de leverfunctie kan beïnvloeden.

 7. Lensluxatie: Dit is een aandoening waarbij de lens van het oog uit zijn normale positie glijdt.

 8. Hypothyreoïdie: Een verminderde schildklierfunctie kan voorkomen en kan leiden tot symptomen zoals gewichtstoename, lethargie en huidproblemen.

Het is belangrijk om regelmatig de dierenarts te bezoeken, een uitgebalanceerd dieet te bieden, voldoende lichaamsbeweging en mentale stimulatie te geven, en aandacht te besteden aan eventuele veranderingen in gedrag of lichamelijke symptomen. Het werken met een gerenommeerde fokker die de gezondheid van de ouderdieren serieus neemt en regelmatig gezondheidstests uitvoert, kan het risico op erfelijke aandoeningen verminderen.

De Bichon Havanais is een charmante metgezel met een rijke geschiedenis en een levendige persoonlijkheid. Zijn aanpassingsvermogen maakt hem geschikt voor verschillende levensstijlen, terwijl zijn genegenheid en vriendelijke aard hem geliefd maken bij gezinnen over de hele wereld.

De geschiedenis van de

Bichon Havanais

De Bichon Havanais, ook wel bekend als de Havanezer, is een klein ras dat zijn oorsprong vindt in Cuba. Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis van de Bichon Havanais:

Oorsprong in Cuba: De Bichon Havanais komt oorspronkelijk uit Cuba en is vernoemd naar de hoofdstad van het land, Havana. Het ras is ontstaan uit kruisingen tussen kleine honden die naar Cuba werden gebracht door Spaanse zeevaarders en andere reizigers.

Gezelschapshond: Vanaf het begin diende de Bichon Havanais als een gezelschapshond voor de aristocratie in Cuba. Ze werden aan het hof van koningen en adellijke families gehouden en werden beschouwd als een statussymbool.

Bewaker van woonwagens: Naast hun rol als gezelschapshonden, werden Bichon Havanais-honden vaak gebruikt als bewakers van woonwagens. Ze waakten over de bewoners en waren goed aangepast aan het leven in kleine ruimtes.

Eerste export naar andere landen: In de 18e en 19e eeuw werd de Bichon Havanais geëxporteerd naar andere delen van de wereld, waaronder Europa. Het ras werd populair bij de Europese adel en vond zijn weg naar de hoven van koningen en koninginnen.

Vermenging met andere rassen: Gedurende de geschiedenis is de Bichon Havanais mogelijk gekruist met andere kleine hondenrassen, wat heeft bijgedragen aan zijn unieke uiterlijk en persoonlijkheid.

Rasstandaard en erkenning: In de 20e eeuw werden inspanningen geleverd om de rasstandaard van de Bichon Havanais te formaliseren, en het ras werd erkend door verschillende hondenverenigingen, waaronder de American Kennel Club (AKC) en de Fédération Cynologique Internationale (FCI).

Gebruik in moderne tijden: Vandaag de dag is de Bichon Havanais vooral een geliefd gezelschapsdier. Ze staan bekend om hun vriendelijke en sociale aard, evenals hun speelse karakter. Ze hebben ook succes in hondensporten zoals gehoorzaamheid en behendigheid.

Karakter en eigenschappen: De Bichon Havanais staat bekend om zijn vriendelijke aard, intelligentie en aanpassingsvermogen. Ze hebben een lange, zijdeachtige vacht die regelmatig onderhoud vereist.

De geschiedenis van de Bichon Havanais weerspiegelt zijn oorsprong als een gezelschapshond met een rijke geschiedenis in de aristocratische kringen van Cuba en zijn evolutie tot een geliefde metgezel over de hele wereld.

faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Bichon Havanais

De Bichon Havanais staat bekend om zijn vrolijke, vriendelijke en speelse temperament. Ze zijn vaak sociaal, aanhankelijk en gemakkelijk in de omgang. Deze honden hebben een liefdevolle aard en hechten zich vaak sterk aan hun gezin.

Hoewel ze van nature actief zijn, hebben Bichon Havanais geen extreem hoge energiebehoeften. Ze genieten van matige lichaamsbeweging, zoals korte wandelingen en speeltijd. Regelmatige interactie en mentale stimulatie zijn belangrijk om ze gelukkig te houden.

Over het algemeen zijn Bichon Havanais intelligent en trainbaar, maar ze kunnen ook eigenzinnig zijn. Positieve versterking en beloningsgerichte training werken vaak het beste. Ze reageren goed op lof en genieten van sociale interactie, wat de training aangenamer maakt.

De vacht van een Bichon Havanais is lang, zijdeachtig en heeft de neiging om te krullen. Regelmatig borstelen is essentieel om klitten te voorkomen en de vacht gezond te houden. Sommige eigenaren kiezen ervoor om de vacht kort te houden voor gemakkelijker onderhoud. De oren moeten ook regelmatig worden gecontroleerd en schoongemaakt.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen