Honden Rassen

Franse Bulldog

Franse-Bulldog

De Franse Bulldog, een charmant klein ras, heeft zijn oorsprong in Frankrijk, zoals de naam al aangeeft. Het ras is ontstaan ​​als een miniatuurversie van de Engelse Bulldog en werd populair in de 19e eeuw, vooral onder textielarbeiders in Noord-Frankrijk. Deze honden werden gefokt om goede metgezellen te zijn, zowel in fabrieken als in huis, vanwege hun compacte formaat en vriendelijke karakter. Door hun aangename persoonlijkheid groeide de populariteit van de Franse Bulldog snel en verspreidde het ras zich naar andere delen van de wereld.

Officiële naam : Franse Bulldog
Andere namen : Bouledogue Français
Oorsprong : Frankrijk

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

Volgens de Fédération Cynologique Internationale (FCI) heeft de Franse Bulldog de volgende algemene kenmerken:

 • Hoofd: Groot, met kenmerkende ‘bat ears’ (grote rechtopstaande oren).
 • Lichaamsbouw: Compact en gespierd, met een kenmerkende korte staart.
 • Vacht: Kort, glad en glanzend.
 • Kleur: Verscheidenheid aan kleuren, waaronder gestroomd, fawn, wit en bont.

specifieke details

Rassen-Franse-Bulldog
Mannetjes :

Hoogte
27-32 cm
Gewicht
9-14 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
27-32 cm
Gewicht
9-14 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot 8 weken
 • Puppy : 2 maanden tot 12 maanden
 • Volwassen : 12 maanden tot 7 jaar
 • Oudere : 7 jaar tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Uiterlijk: Het opvallende uiterlijk van de Franse Bulldog omvat de kenmerkende oren, grote expressieve ogen en compacte lichaamsbouw.
 • Gezichtsuitdrukking: Levendig, vriendelijk en expressief.
 • Ademhaling: Franse Bulldogs hebben platte gezichten, wat kan leiden tot ademhalingsproblemen. Ze moeten in warm weer voorzichtig worden behandeld.

Temperament en Gedrag

 • Liefdevol: Franse Bulldogs staan ​​bekend om hun liefdevolle en aanhankelijke aard. Ze hechten zich sterk aan hun eigenaren.
 • Rustig: Over het algemeen hebben ze geen buitensporige energie. Korte wandelingen en speelsessies zijn meestal voldoende.
 • Sociaal: Ze zijn vaak sociaal en vriendelijk naar mensen en andere huisdieren.
 • Intelligent: Franse Bulldogs zijn slimme honden en reageren goed op positieve training.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Franse Bulldogs zijn charmante, kleine honden die specifieke zorg en aandacht nodig hebben. Hier zijn enkele tips voor optimale verzorging op verschillende gebieden:

Met deze zorgvuldige aandacht voor beweging, vachtverzorging, training en algemene zorg kun je ervoor zorgen dat je Franse Bulldog een gezond, gelukkig en goed verzorgd huisdier blijft.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

Franse Bulldogs zijn over het algemeen robuuste honden, maar net als veel rassen kunnen ze vatbaar zijn voor bepaalde gezondheidsproblemen. Hier zijn enkele veelvoorkomende gezondheidsproblemen en aandachtspunten voor Franse Bulldogs:

 1. Ademhalingsproblemen: Franse Bulldogs hebben platte gezichten (brachycefale schedels), wat kan leiden tot ademhalingsproblemen zoals brachycefale obstructieve luchtwegaandoening (BOS). Ze kunnen moeite hebben met ademen, vooral in warm weer, en lopen een verhoogd risico op oververhitting.

 2. Oververhitting: Vanwege hun beperkte ademhalingsmogelijkheden zijn Franse Bulldogs vatbaar voor oververhitting. Vermijd intense lichaamsbeweging bij warm weer en zorg ervoor dat ze toegang hebben tot voldoende schaduw en water.

 3. Huidplooien: De huidplooien rond het gezicht van de Franse Bulldog kunnen gevoelig zijn voor infecties en irritaties. Regelmatige reiniging en droog houden van deze gebieden kunnen helpen.

 4. Oorinfecties: Door hun hangende oren zijn Franse Bulldogs gevoelig voor oorinfecties. Houd de oren schoon en droog en controleer regelmatig op tekenen van ontsteking.

 5. Gewrichtsproblemen: Sommige Franse Bulldogs kunnen gevoelig zijn voor gewrichtsproblemen zoals heupdysplasie. Zorg voor een uitgebalanceerd dieet en beperk overmatige lichaamsbeweging, vooral op harde oppervlakken.

 6. Tandheelkundige problemen: Kleine rassen hebben vaak tandheelkundige problemen. Poets regelmatig de tanden van je Franse Bulldog en bied kauwspeelgoed aan ter bevordering van een gezond gebit.

 7. Allergieën: Franse Bulldogs kunnen gevoelig zijn voor voedselallergieën en huidallergieën. Let op tekenen zoals krabben, likken en huiduitslag, en raadpleeg een dierenarts als je vermoedt dat je hond allergisch is.

 8. Oogproblemen: Sommige Franse Bulldogs kunnen last hebben van oogproblemen zoals cherry eye (een uitpuilende derde ooglid). Regelmatige oogcontroles zijn belangrijk.

 9. Gewichtsbeheer: Franse Bulldogs hebben de neiging om gemakkelijk in gewicht toe te nemen. Beheer de voeding zorgvuldig en bied voldoende lichaamsbeweging om overgewicht te voorkomen.

 10. Genetische aandoeningen: Net als veel rashonden kunnen Franse Bulldogs vatbaar zijn voor bepaalde genetische aandoeningen. Werk samen met een gerenommeerde fokker die gezondheidstests uitvoert op ouderdieren.

Het is belangrijk om regelmatig de gezondheid van je Franse Bulldog te laten controleren door een dierenarts en aandacht te besteden aan eventuele veranderingen in hun gedrag of fysieke conditie. Een gezonde levensstijl, goede voeding en regelmatige veterinaire controles dragen bij aan het welzijn van je Franse Bulldog.

De Franse Bulldog is een uitstekend gezelschapsdier, ideaal voor stadsappartementen vanwege hun kleine formaat en gematigde bewegingsbehoeften. Hun zachtaardige aard maakt ze geliefd bij gezinnen en individuen over de hele wereld.

De geschiedenis van de

Franse Bulldog

De Franse Bulldog, ook bekend als de “Frenchie,” heeft een interessante geschiedenis die teruggaat tot het midden van de 19e eeuw. Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis van de Franse Bulldog:

Oorsprong: De Franse Bulldog heeft zijn oorsprong in Engeland, waar kleine Bulldogs populair waren bij textielarbeiders in de regio Nottingham. Toen deze arbeiders naar Frankrijk migreerden tijdens de industriële revolutie, brachten ze hun kleine Bulldogs met zich mee.

Ontwikkeling in Frankrijk: In Frankrijk ondergingen deze Bulldogs verdere fok en aanpassing aan lokale smaken en behoeften. Ze werden gekruist met lokale rassen, zoals terriërs, en werden kleiner van formaat.

Populariteit bij de Parijse elite: Tegen het einde van de 19e eeuw was de Franse Bulldog populair geworden bij de Parijse elite, waaronder kunstenaars, schrijvers en vrouwen in de modewereld. Ze werden ook gewaardeerd door ambachtslieden in de Parijse markten.

Kenmerken: De Franse Bulldog staat bekend om zijn compacte formaat, gedrongen lichaamsbouw, grote oren en karakteristieke “bat ears” (vleermuisoren). Ze hebben een korte vacht en een kenmerkend gerimpeld gezicht.

Rasstandaard: In 1898 werd de eerste rasstandaard voor de Franse Bulldog vastgesteld. Deze standaard beschreef de gewenste kenmerken en eigenschappen van het ras.

Huisdier van de bourgeoisie: Tijdens de Belle Époque in Frankrijk werd de Franse Bulldog steeds meer een geliefd huisdier van de bourgeoisie. Ze werden beschouwd als modieuze metgezellen en waren te zien in kunst, mode en literatuur.

Naar de Verenigde Staten: In de late 19e eeuw werden Franse Bulldogs geïntroduceerd in de Verenigde Staten, waar ze al snel populariteit wonnen. Ze werden erkend door de American Kennel Club (AKC) in 1898.

Huidige rol: Tegenwoordig is de Franse Bulldog een van de meest populaire hondenrassen wereldwijd. Ze staan bekend om hun vriendelijke aard, speelse persoonlijkheid en aanpassingsvermogen aan stadsomgevingen.

De geschiedenis van de Franse Bulldog weerspiegelt zijn evolutie van een arbeidershond in Engeland tot een geliefd en modieus huisdier, zowel in Frankrijk als wereldwijd. Hun charmante uiterlijk en vriendelijke karakter hebben bijgedragen aan hun blijvende populariteit.

Franse-Bulldog-2
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Franse Bulldog

Franse Bulldogs staan bekend om hun vriendelijke en rustige temperament. Ze zijn over het algemeen aanhankelijk, sociaal en gemakkelijk in de omgang. Dit ras staat erom bekend goed aan te passen aan verschillende levensstijlen, waardoor ze uitstekende metgezellen zijn.

Franse Bulldogs hebben geen extreem hoge energiebehoeften in vergelijking met sommige andere rassen, maar ze hebben nog steeds dagelijkse beweging nodig. Korte wandelingen en speeltijd in huis zijn meestal voldoende om aan hun behoeften te voldoen. Vanwege hun platte gezichten moeten ze voorzichtig worden uitgeoefend bij warm weer.

Over het algemeen zijn Franse Bulldogs intelligent, maar ze kunnen eigenzinnig zijn, wat de training kan beïnvloeden. Positieve versterking, consistente training en geduld zijn belangrijk bij het trainen van Franse Bulldogs. Socialisatie op jonge leeftijd is ook essentieel om een goed aangepaste volwassen hond te ontwikkelen.

De Franse Bulldog heeft een korte, gladde vacht die weinig verzorging vereist. Regelmatig borstelen helpt bij het verwijderen van losse haren en het bevorderen van een gezonde huid. Omdat ze gevoelig zijn voor oververhitting vanwege hun platte gezichten, is het belangrijk om ze koel te houden bij warm weer.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen