Honden Rassen

Bergamasco Herdershond

Bergamasco Herdershond

De Bergamasco Herdershond, afkomstig uit de Italiaanse Alpen, heeft een lange geschiedenis als herdershond. Zijn naam komt van het gebied Bergamo in Lombardije, waar het ras al eeuwenlang wordt gefokt. De Bergamasco werd traditioneel gebruikt voor het hoeden en beschermen van vee, vooral schapen, in de bergachtige gebieden. Het opvallende uiterlijk en de unieke vacht van de Bergamasco maken het een opmerkelijk ras.

Officiële naam : Bergamasco Shepherd
Andere namen : Bergamasco, Cane da Pastore Bergamasco
Oorsprong : Italië

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

De Bergamasco Herdershond wordt erkend door de Fédération Cynologique Internationale (FCI) en vertoont kenmerken die hem onderscheiden:

 • Vacht: Het meest opvallende kenmerk is de dikke, kabelachtige vacht die uit drie verschillende lagen bestaat.
 • Kleur: Verschillende tinten grijs, inclusief houtskool- en asgrijs.
 • Hoofd: Krachtig, maar niet te zwaar, met een lichte stop en brede schedel.
 • Ogen: Groot, ovaalvormig en donker.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
58-62 cm
Gewicht
32-38 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
54-58 cm
Gewicht
26-32 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot  3 maanden
 • Puppy : 3 maanden tot 1 jaar
 • Volwassen : 1 jaar tot 7 jaar
 • Oudere : 7 jaar tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Vachtstructuur: Het unieke kenmerk van de Bergamasco is de ‘doggen’ of ‘cords’ die zich vormen in de vacht naarmate de hond ouder wordt.
 • Robuustheid: Een robuuste bouw en sterke spieren maken hem geschikt voor het werk op ruig terrein.
 • Werkvermogen: Traditioneel gefokt als herdershond, vertoont de Bergamasco een sterk werkvermogen.

Temperament en Gedrag

 • Zelfverzekerd: De Bergamasco is een zelfverzekerde en onafhankelijke hond.
 • Toewijding: Ze zijn toegewijd aan hun gezin en tonen een beschermend instinct.
 • Intelligentie: Slim en alert, met een goed vermogen tot het nemen van beslissingen.
 • Sociaal: Over het algemeen sociaal met gezinsleden, maar kan wat gereserveerd zijn tegenover vreemden.
 • Energiek: Heeft regelmatige lichaamsbeweging nodig om zijn energie te kanaliseren.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn tips voor het verzorgen van een Bergamasco Herdershond op verschillende gebieden:

Door deze richtlijnen te volgen, kun je een gezonde, gelukkige Bergamasco Herdershond hebben. Pas de zorg aan op basis van de individuele behoeften en temperament van je hond.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Bergamasco Herdershond is over het algemeen een gezond en robuust ras, maar zoals bij alle rassen, kunnen bepaalde gezondheidsproblemen en aandachtspunten voorkomen. Hier zijn enkele mogelijke gezondheidsproblemen en aandachtspunten voor de Bergamasco Herdershond:

 1. Heupdysplasie: Dit is een erfelijke aandoening waarbij de heupgewrichten zich abnormaal ontwikkelen, wat kan leiden tot pijn en mobiliteitsproblemen.

 2. Elleboogdysplasie: Net als heupdysplasie is elleboogdysplasie een aandoening waarbij de ellebooggewrichten zich niet normaal ontwikkelen.

 3. Oogproblemen: Sommige Bergamascos kunnen gevoelig zijn voor oogproblemen, zoals progressieve retinale atrofie (PRA) en cataracten. Regelmatige oogonderzoeken zijn belangrijk voor vroege detectie.

 4. Hartproblemen: Net als veel andere hondenrassen kunnen Bergamascos vatbaar zijn voor bepaalde hartafwijkingen. Regelmatige veterinaire controles, inclusief auscultatie van het hart, kunnen helpen bij het identificeren van eventuele problemen.

 5. Huidproblemen: Door de unieke vachtstructuur van de Bergamasco, die uitstrekbare vlokken vormt, moeten eigenaren extra aandacht besteden aan de verzorging om huidproblemen zoals klitten en huidirritatie te voorkomen.

 6. Gewichtsbeheer: Bergamascos hebben de neiging om overgewicht te krijgen als ze niet voldoende lichaamsbeweging krijgen. Een uitgebalanceerd dieet en regelmatige lichaamsbeweging zijn belangrijk om een gezond gewicht te behouden.

 7. Dermatitis: Door hun dikke vacht kan de Bergamasco gevoelig zijn voor huidaandoeningen, waaronder dermatitis. Regelmatig borstelen en baden kan helpen om de vacht en huid gezond te houden.

 8. Vachtverzorging: De vacht van de Bergamasco vereist speciale aandacht vanwege zijn unieke structuur. De klitten moeten met de hand worden gescheiden om de vacht gezond te houden.

Het is van cruciaal belang om regelmatig de dierenarts te bezoeken, een uitgebalanceerd dieet te bieden, voldoende lichaamsbeweging en mentale stimulatie te geven, en aandacht te besteden aan eventuele veranderingen in gedrag of lichamelijke symptomen. Als je overweegt een Bergamasco Herdershond aan te schaffen, werk dan samen met een gerenommeerde fokker die gezondheidstests uitvoert op de ouderdieren om het risico op erfelijke aandoeningen te verminderen.

De Bergamasco Herdershond is een uniek ras met een rijke geschiedenis als werkhond in de bergen. Zijn opvallende uiterlijk en loyale aard maken hem een waardevolle metgezel voor degenen die bereid zijn tijd en aandacht te besteden aan zijn specifieke behoeften.

De geschiedenis van de

Bergamasco Herdershond

De Bergamasco Herdershond, ook wel bekend als de Bergamasco, is een oude Italiaanse herdershond met een opvallende vacht. Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis van de Bergamasco Herdershond:

Oorsprong in de Alpen: De Bergamasco komt oorspronkelijk uit de Italiaanse Alpen, met name uit de regio Bergamo. Het ras heeft eeuwenlang gefunctioneerd als een herdershond voor vee, waaronder schapen en geiten, in de ruige bergachtige gebieden.

Herdershond: De primaire taak van de Bergamasco was het hoeden en beschermen van kuddes tegen roofdieren in de onherbergzame en vaak barre omgeving van de Alpen. De hond staat bekend om zijn vastberadenheid en intelligentie bij het uitvoeren van deze taken.

Kenmerkende vacht: Het meest opvallende kenmerk van de Bergamasco is zijn unieke vacht. Het bestaat uit drie soorten haar: een zachte ondervacht, een olieachtige en wollige middelste laag, en een bovenste laag van lange, viltachtige strengen. Deze vacht beschermt de hond tegen de elementen en biedt isolatie tegen zowel kou als warmte.

Selectieve fok: Door de eeuwen heen werd er selectief gefokt om de Bergamasco’s aan te passen aan de specifieke taken in de bergen. Hun uithoudingsvermogen, intelligentie en het vermogen om zelfstandig beslissingen te nemen, werden gewaardeerd.

Rasstandaard en erkenning: In 1995 werd de rasstandaard van de Bergamasco officieel erkend door de Fédération Cynologique Internationale (FCI), waarmee het ras internationale erkenning kreeg. De American Kennel Club (AKC) erkende het ras later in 2015.

Modern gebruik: Hoewel de traditionele rol als herdershond in de bergen afneemt, wordt de Bergamasco tegenwoordig nog steeds gebruikt voor herding en is hij populair als gezelschapshond. Ze worden ook ingezet in activiteiten zoals hondensport en gehoorzaamheidswedstrijden.

Karakter en eigenschappen: De Bergamasco staat bekend als een zelfverzekerde, intelligente en toegewijde hond. Ze hebben vaak een rustig en evenwichtig temperament, zijn trouw aan hun gezin en kunnen goed overweg met kinderen.

De geschiedenis van de Bergamasco Herdershond weerspiegelt zijn oorspronkelijke rol als een betrouwbare herdershond in de Alpen, en het ras heeft zich aangepast aan moderne tijden als een gewaardeerde metgezel met unieke fysieke kenmerken.

Bergamasco Herdershond
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Bergamasco Herdershond

De Bergamasco Herdershond staat bekend om zijn kalme, evenwichtige en toegewijde temperament. Ze zijn vaak intelligent en alert, maar ook rustig en geduldig. Deze honden hebben een sterke band met hun gezin en zijn over het algemeen vriendelijk.

Ja, Bergamasco Herdershonden zijn actieve honden die regelmatige lichaamsbeweging nodig hebben. Ze genieten van wandelingen, spelen en andere fysieke activiteiten. Omdat ze van nature herders zijn, gedijen ze goed bij taken die hun mentale en fysieke vaardigheden uitdagen.

Bergamasco Herdershonden zijn over het algemeen intelligent, maar ze kunnen ook onafhankelijk zijn. Ze hebben een zachte benadering van training nodig, met veel positieve versterking en beloningen. Socialisatie op jonge leeftijd is belangrijk om ervoor te zorgen dat ze goed omgaan met verschillende mensen en situaties.

De vacht van een Bergamasco Herdershond is uniek en bestaat uit drie verschillende soorten haar die samenklitten en viltvorming voorkomen. Deze vacht vereist geen traditioneel borstelen, maar regelmatig controleren en scheiden van de strengen is nodig om klitten te voorkomen. De vacht mag niet worden geschoren. Omdat de vacht een belangrijk kenmerk van het ras is, is het essentieel om de juiste verzorging te leren van ervaren fokkers.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen