Honden Rassen

Basset Artesien Normand

Basset-Artesien-Normand

De Basset Artesien Normand, afkomstig uit Frankrijk, is een bassetras dat zijn wortels heeft in de regio’s Artois en Normandië. Dit oudere ras werd speciaal gefokt voor de jacht op klein wild zoals konijnen. Het combineert de jachtpassie van zijn voorouders met de kenmerkende verschijning van een basset, gekenmerkt door zijn korte poten en gedrongen gestalte. Zijn geschiedenis is doordrenkt van het Franse plattelandsleven en de rol die hij speelde als een competente jachthond.

Officiële naam : Basset Artesien Normand
Andere namen : Artois Basset, Normandische Basset
Oorsprong : Frankrijk, Artois-regio

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

De Basset Artesien Normand wordt erkend door de Fédération Cynologique Internationale (FCI) en vertoont de volgende algemene kenmerken:

 • Grootte: Klein tot middelgroot, met een compacte en goed geproportioneerde bouw.
 • Gewicht: Gemiddeld tussen 15-20 kg.
 • Vacht: Kort, dicht, en hard.
 • Kleur: Meestal driekleurig (wit, zwart, en bruin), met de kenmerkende bassetmarkeringen.
 • Hoofd: Lang en smal, met een lichte welving.
 • Ogen: Donker van kleur, zachtmoedig en expressief.
 • Oren: Lang, laag aangezet, en bedekt met kort haar.
 • Staart: Middellang, laag aangezet, en licht gebogen.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
30-36 cm
Gewicht
15-20 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
30-36 cm
Gewicht
15-20 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot  3 maanden
 • Puppy : 3 maanden tot 1 jaar
 • Volwassen : 1 tot 7 jaar
 • Oudere : 7 tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Uitstekend Reukvermogen: De Basset Artesien Normand staat bekend om zijn voortreffelijke reukvermogen, wat hem tot een competente jachthond maakt.
 • Korte Poten: Het ras heeft korte poten, wat nuttig is bij het volgen van geursporen op de grond.
 • Krachtige Bouw: Ondanks zijn compacte formaat heeft de Basset Artesien Normand een krachtige bouw.

Temperament en Gedrag

 • Vriendelijk en Zachtaardig: Over het algemeen vriendelijk, zachtaardig, en goed in de omgang met gezinsleden en andere huisdieren.
 • Geduldig: Het ras toont geduld tijdens het jagen en heeft een relaxte houding in huis.
 • Energiek: Hoewel hij een rustige instelling heeft, heeft hij wel de benodigde energie voor jachtactiviteiten.
 • Sociaal: Bassets Artesien Normand kunnen sociaal zijn, en ze houden van menselijk gezelschap.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn tips voor het verzorgen van een Basset Artesien Normand op verschillende gebieden:

Door deze algemene richtlijnen te volgen, kun je een gezonde en goed verzorgde Basset Artesien Normand hebben. Pas de zorg aan op basis van de individuele behoeften en temperament van je hond.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Basset Artesien Normand is over het algemeen een gezond en robuust ras, maar zoals bij alle hondenrassen kunnen bepaalde gezondheidsproblemen voorkomen. Hier zijn enkele mogelijke gezondheidsproblemen en aandachtspunten voor de Basset Artesien Normand:

 1. Oorproblemen: Vanwege hun hangende oren zijn Basset Artesien Normands vatbaar voor oorinfecties. Regelmatige reiniging van de oren kan helpen om dit te voorkomen.

 2. Obesitas: Bassets hebben de neiging om te veel te eten en kunnen vatbaar zijn voor obesitas. Overgewicht kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, waaronder gewrichtsproblemen en hartaandoeningen. Een uitgebalanceerd dieet en voldoende lichaamsbeweging zijn belangrijk.

 3. Gewrichtsproblemen: Zoals veel langharige rassen met korte poten, kunnen Bassets vatbaar zijn voor gewrichtsproblemen zoals heupdysplasie. Gewichtsbeheer en regelmatige lichaamsbeweging zijn cruciaal om de gewrichtsgezondheid te ondersteunen.

 4. Rugproblemen: Bassets hebben een lang lichaam en een korte rug, wat hen vatbaar kan maken voor rugproblemen. Vermijd het tillen van de hond op een manier die de rug kan belasten, en zorg ervoor dat ze geen overmatige sprongen maken.

 5. Oogproblemen: Basset Artesien Normands kunnen gevoelig zijn voor oogproblemen, waaronder entropion (het naar binnen rollen van het ooglid). Regelmatige oogcontroles zijn belangrijk.

 6. Huidplooien: Door de huidplooien van het ras kan de huid gevoelig zijn voor infecties. Het is belangrijk om de huidplooien schoon en droog te houden.

 7. Allergieën: Zoals bij veel hondenrassen, kunnen Bassets gevoelig zijn voor voedselallergieën of allergieën voor omgevingsfactoren. Let op tekenen van allergieën, zoals jeuk, roodheid of gastro-intestinale problemen.

 8. Gedragskenmerken: Bassets zijn over het algemeen vriendelijk en goedaardig, maar ze kunnen ook eigenwijs zijn. Geduldige training en voldoende mentale stimulatie zijn belangrijk om verveling te voorkomen.

Het is van cruciaal belang om regelmatig de dierenarts te bezoeken, een uitgebalanceerd dieet te bieden, voldoende lichaamsbeweging en mentale stimulatie te geven, en aandacht te besteden aan eventuele veranderingen in gedrag of lichamelijke symptomen. Het werken met een gerenommeerde fokker die gezondheidstests uitvoert op de ouderdieren kan bijdragen aan het verminderen van het risico op erfelijke aandoeningen.

De Basset Artesien Normand is niet alleen een uitstekende jachthond, maar ook een liefdevolle metgezel met een evenwichtig karakter. Zijn unieke uiterlijk en vriendelijke aard maken hem populair bij eigenaren die genieten van het gezelschap van een toegewijde en bedachtzame hond.

De geschiedenis van de

Basset Artesien Normand

De Basset Artesien Normand, ook wel bekend als de Artesian-Norman Basset, is een Franse hond die behoort tot de basset-hondenrassen. Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis van de Basset Artesien Normand:

Oorsprong: De Basset Artesien Normand is afkomstig uit Frankrijk, en meer specifiek uit de regio’s Artois en Normandië. Het ras deelt zijn oorsprong met andere basset-rassen en wordt verondersteld te zijn ontstaan uit kruisingen van Franse brakken en laagbenige honden.

Jachthond: Zoals veel basset-rassen werd de Basset Artesien Normand gefokt als een jachthond, specifiek voor de jacht op klein wild. Hun korte poten, uitstekende reukvermogen en vastberadenheid maakten hen geschikt voor het volgen van geurige sporen door dichtbegroeide gebieden.

Fysieke kenmerken: De Basset Artesien Normand heeft kenmerkende fysieke eigenschappen, waaronder een lang lichaam, korte poten, een hangende huid, een lange, krullende staart en een expressief gezicht met grote ogen en lange oren.

Populariteit en erkenning: Het ras genoot populariteit in Frankrijk vanwege zijn vaardigheden als jachthond. Het werd erkend door de Société Centrale Canine (SCC), de Franse kennelclub.

Toepassing in de jacht: De Basset Artesien Normand werd vaak gebruikt voor de jacht op klein wild zoals konijnen en hazen. Hun uitstekende reukvermogen en vermogen om sporen te volgen, zelfs in moeilijk terrein, maakten hen waardevolle jachtpartners.

Afname in aantal: Tijdens bepaalde perioden leed het aantal Basset Artesien Normand-honden, net als veel andere traditionele jachtrassen, onder veranderingen in de jachtpraktijken en -tradities.

Behoud en heropleving: Dankzij de inspanningen van toegewijde fokkers en liefhebbers werd het ras behouden en herleefde het in de 20e eeuw. Hoewel het nog steeds niet zo wijdverspreid is als sommige andere basset-rassen, heeft het een loyale groep liefhebbers.

Huidige status: Vandaag de dag wordt de Basset Artesien Normand gewaardeerd als een gezelschapshond en showhond. Ze hebben een vriendelijk temperament en zijn toegewijde metgezellen.

De geschiedenis van de Basset Artesien Normand illustreert de oorspronkelijke functie als jachthond en de inspanningen om het ras te behouden en te laten herleven als een gewaardeerde metgezel.

Basset-Artesien-Normand
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over
Basset Artesien Normand

De Basset Artesien Normand staat bekend om zijn vriendelijke, aanhankelijke en rustige temperament. Ze zijn vaak sociaal, zowel met hun eigen gezin als met vreemden. Deze honden hebben vaak een geduldige aard en kunnen goed overweg met kinderen.

Hoewel Basset Artesien Normands van nature niet zo energiek zijn als sommige andere rassen, hebben ze nog steeds regelmatige lichaamsbeweging nodig om gezond te blijven. Matige wandelingen en speeltijd zijn vaak voldoende om aan hun bewegingsbehoeften te voldoen.

Over het algemeen zijn Basset Artesien Normands intelligent maar kunnen ze een eigenzinnige kant hebben. Consistente, positieve trainingsmethoden en geduld zijn belangrijk. Begin de training op jonge leeftijd en zorg voor sociale interactie om een evenwichtige volwassen hond te bevorderen.

De vacht van een Basset Artesien Normand is kort en dicht. Ze hebben niet veel verzorging nodig, maar af en toe borstelen kan helpen om losse haren te verwijderen en de vacht gezond te houden. Controleer ook regelmatig oren, nagels en tanden voor een algehele gezondheid.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen