Honden Rassen

Basenji

Basenji

De Basenji, een oud ras dat afkomstig is uit Afrika, heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot duizenden jaren geleden. Oorspronkelijk gefokt in regio’s zoals Congo, werd de Basenji gebruikt voor de jacht, vooral in dichte bossen. Deze honden staan bekend om hun unieke eigenschap om niet te blaffen, maar eerder om een melodieus geluid, bekend als “barroo”, te maken. De Basenji is een van de oudste bekende hondenrassen en heeft zijn traditionele eigenschappen door de eeuwen heen behouden.

Officiële naam : Basenji
Andere namen : Afrikaanse Woestijnhond, Congo-hond
Oorsprong : Afrika, met name Congo

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

De Basenji wordt erkend door de Fédération Cynologique Internationale (FCI) en vertoont de volgende algemene kenmerken:

 • Vacht: Kort, glanzend, en dicht. De kleuren variëren en kunnen rood, zwart, tricolor, of brindle zijn.
 • Hoofd: Elegant met een kenmerkende rimpel op het voorhoofd.
 • Ogen: Amandelvormig, donker van kleur, en alert.
 • Oren: Middelgroot, recht, en naar voren gedragen.
 • Staart: Hoog aangezet, gekruld over de rug.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
41-43 cm
Gewicht
10-12 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
38-41 cm
Gewicht
9-11 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot  3 maanden
 • Puppy : 3 tot 1 jaar
 • Volwassen : 1 tot .7 jaar
 • Oudere : 7 tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Niet-blaffend: Een opvallend kenmerk is het ontbreken van blaffen; Basenji’s maken eerder geluiden zoals “barroo”, jodelen, of keffen.
 • Zindelijkheid: Basenji’s hebben een natuurlijke neiging tot zindelijkheid en likken zichzelf schoon, vergelijkbaar met katten.
 • Gespierd en Behendig: Ze zijn bekend om hun atletische bouw en behendigheid, wat hen tot goede jagers maakt.

Temperament en Gedrag

 • Onafhankelijk: Basenji’s staan bekend om hun onafhankelijke karakter en kunnen soms eigenzinnig zijn.
 • Energiek: Ze hebben een goede hoeveelheid energie en houden van spelen en rennen.
 • Slim: Basenji’s zijn intelligente honden, maar kunnen ook eigenzinnig zijn, wat een uitdaging kan zijn bij training.
 • Sociaal: Over het algemeen sociaal met gezinsleden, maar soms gereserveerd tegenover vreemden.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn tips voor het verzorgen van een Basenji op verschillende gebieden:

Door deze algemene richtlijnen te volgen, kun je een gezonde, gelukkige Basenji hebben. Pas de zorg aan op basis van de individuele behoeften en temperament van je hond.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Basenji is een uniek hondenras dat bekend staat om zijn specifieke eigenschappen en kenmerken. Over het algemeen is de Basenji een gezond ras, maar zoals bij elk ras zijn er bepaalde gezondheidsproblemen en aandachtspunten waar eigenaren op moeten letten:

 1. Fanconi-syndroom: Dit is een genetische aandoening die de nieren aantast en de normale werking ervan belemmert. Basenji’s hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van het Fanconi-syndroom. Reguliere urineonderzoeken en bloedtesten kunnen helpen bij het vroegtijdig opsporen van dit probleem.

 2. Heupdysplasie: Zoals bij veel hondenrassen, kan heupdysplasie voorkomen bij Basenji’s. Het is een aandoening waarbij de heupgewrichten niet goed passen, wat kan leiden tot pijn en mobiliteitsproblemen.

 3. Oogproblemen: Sommige individuen kunnen vatbaar zijn voor oogaandoeningen, waaronder progressieve retinale atrofie (PRA). Regelmatige oogonderzoeken zijn belangrijk voor vroege detectie.

 4. Schildklierproblemen: Basenji’s kunnen gevoelig zijn voor schildklierproblemen, zoals hypothyreoïdie. Regelmatige bloedtesten kunnen helpen bij het monitoren van de schildklierfunctie.

 5. Allergieën: Basenji’s kunnen gevoelig zijn voor voedselallergieën of allergieën voor omgevingsfactoren. Het is belangrijk om te letten op tekenen van allergieën, zoals jeuk, roodheid of gastro-intestinale problemen.

 6. Gedragskenmerken: Basenji’s staan bekend om hun onafhankelijkheid en intelligentie. Ze hebben stimulatie nodig, zowel fysiek als mentaal, om verveling en mogelijke gedragsproblemen te voorkomen.

 7. Gewichtsbeheer: Het is belangrijk om het gewicht van de Basenji te controleren om overgewicht te voorkomen, wat kan bijdragen aan gezondheidsproblemen.

 8. Gevoeligheid voor warmte: Vanwege hun oorsprong in warmere klimaten kunnen Basenji’s gevoelig zijn voor warmte. Zorg ervoor dat ze voldoende koeling en hydratatie hebben tijdens warm weer.

Het is van essentieel belang om regelmatig de dierenarts te bezoeken, een uitgebalanceerd dieet te bieden, voldoende lichaamsbeweging en mentale stimulatie te geven, en aandacht te besteden aan eventuele veranderingen in gedrag of lichamelijke symptomen. Het werken met een gerenommeerde fokker die gezondheidstests uitvoert op de ouderdieren kan helpen bij het verminderen van het risico op erfelijke aandoeningen.

De Basenji is een fascinerend en uniek ras met een geschiedenis die teruggaat tot de oudheid. Hun kenmerkende eigenschappen maken hen tot boeiende metgezellen voor eigenaren die de eigenschappen van dit ras waarderen.

 

De geschiedenis van de

Basenji

De Basenji is een oud hondenras dat zijn oorsprong heeft in Afrika, met name in regio’s die nu behoren tot Congo. Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis van de Basenji:

Oud ras: De Basenji wordt beschouwd als een van de oudste hondenrassen ter wereld. Afbeeldingen van honden die sterk lijken op de moderne Basenji zijn te zien op oude Egyptische hiërogliefen en gravures, wat aantoont dat het ras al duizenden jaren bestaat.

Oorsprong in Afrika: De Basenji is ontstaan in Centraal-Afrika, met name in de regio’s Congo, Soedan en Zuid-Soedan. Het ras staat bekend onder verschillende namen, waaronder “Congo Dog,” “Congo Terrier,” en “Congo Hunting Dog.”

Jacht en nuttige eigenschappen: De Basenji werd traditioneel gebruikt voor de jacht in dichtbegroeide gebieden. Ze werden ingezet om klein wild op te sporen, zoals knaagdieren en vogels. Een opvallende eigenschap van de Basenji is het feit dat ze niet blaffen zoals andere honden, maar eerder een uniek geluid maken, vaak aangeduid als “barroo” of “joodel.”

Export naar andere delen van de wereld: In de vroege 20e eeuw werden enkele Basenji’s naar Europa gebracht. In de jaren 1930 en 1940 werden er meer Basenji’s naar Europa en de Verenigde Staten geïmporteerd. De eerste Basenji die naar de Verenigde Staten werd gebracht, heette “Bongo of Blean.”

Rasstandaard en erkenning: In 1943 werd de rasstandaard voor de Basenji vastgesteld in het Verenigd Koninkrijk. Het ras werd erkend door kennelclubs in verschillende landen, waaronder de American Kennel Club (AKC) in 1944.

Unieke eigenschappen: De Basenji staat bekend om zijn onafhankelijke karakter, schone gewoonten en het vermogen om zichzelf te wassen als een kat. Ze hebben ook een uniek uiterlijk, met een fijne vacht, rechtopstaande oren en een gekrulde staart over hun rug.

Huidige status: Tegenwoordig wordt de Basenji nog steeds gewaardeerd als een gezelschapshond en als showhond. Ze hebben een energiek karakter en hebben de reputatie intelligent, nieuwsgierig en alert te zijn.

De geschiedenis van de Basenji illustreert zijn oude oorsprong in Afrika en de evolutie van een traditionele jachthond naar een geliefde metgezel in moderne samenlevingen. De unieke eigenschappen van het ras hebben bijgedragen aan zijn voortdurende populariteit als huisdier.

Basenji
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Basenji

De Basenji staat bekend om zijn onafhankelijke en intelligente temperament. Ze zijn vaak actief, nieuwsgierig en alert. Basenji’s zijn doorgaans aanhankelijk naar hun gezin, maar kunnen ook gereserveerd zijn tegenover vreemden. Ze staan ook bekend om hun unieke kenmerk dat ze niet blaffen, maar in plaats daarvan maken ze een yodelachtig geluid genaamd “barroo.”

Ja, Basenji’s hebben regelmatige lichaamsbeweging nodig vanwege hun energieke karakter. Ze genieten van spelen, rennen en wandelen. Basenji’s zijn ook nieuwsgierig en kunnen een goed uitdagend spel of speelgoed waarderen om hun geest bezig te houden.

Basenji’s hebben vaak een eigenzinnige en onafhankelijke aard, wat training een uitdaging kan maken. Consistente en positieve trainingsmethoden zijn belangrijk. Vroege socialisatie is ook cruciaal om ervoor te zorgen dat ze goed omgaan met andere dieren en mensen.

De Basenji heeft een korte, fijne vacht die over het algemeen weinig verzorging nodig heeft. Ze zijn van nature schoon en hebben geen sterke hondenlucht. Af en toe borstelen om losse haren te verwijderen en het controleren van oren, nagels en tanden is echter nog steeds belangrijk voor hun algemene gezondheid.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen