Honden Rassen

Barbet

Barbet

De Barbet, ook bekend als de Franse Waterhond, heeft een oude geschiedenis die teruggaat tot de 16e eeuw in Frankrijk. Dit ras werd oorspronkelijk gefokt als een veelzijdige waterhond, gespecialiseerd in het helpen bij de jacht, vooral in waterrijke gebieden. Barbet’s waren betrokken bij het ophalen van waterwild en werden ook gewaardeerd om hun behendigheid en zwemvaardigheden. De naam “Barbet” is afgeleid van het Latijnse woord “barba”, wat baard betekent, verwijzend naar de kenmerkende baard en snorharen van het ras.

Officiële naam : Barbet
Andere namen : Franse Waterhond
Oorsprong : Frankrijk

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

De Barbet wordt erkend door de Fédération Cynologique Internationale (FCI) en vertoont de volgende algemene kenmerken:

 • Grootte: Middelgroot tot groot, met een robuuste bouw.
 • Gewicht: Gemiddeld 17-28 kg.
 • Vacht: Dik, golvend of krullend, met een waterbestendige textuur.
 • Kleur: Verschillende kleuren zijn toegestaan, waaronder zwart, grijs, bruin, fawn, en wit.
 • Hoofd: Medium groot, met een lichte stop.
 • Ogen: Donker van kleur, expressief.
 • Oren: Laag aangezet, bedekt met lang, golvend haar.
 • Staart: Laag aangezet, bedekt met haar en hangend in een haakvorm.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
58-65 cm
Gewicht
17-28 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
53-61 cm
Gewicht
15-25 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot  3 maanden
 • Puppy : 3 maanden tot 1 jaar
 • Volwassen : 1 jaar tot 7 jaar
 • Oudere : 7 tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Waterbestendige Vacht: Het meest opvallende kenmerk is de dikke, waterbestendige vacht, waardoor ze uitstekende zwemmers zijn.
 • Behendigheid: Barbets zijn van nature behendig en worden vaak gebruikt voor hondensporten zoals behendigheid.

Temperament en Gedrag

 • Vriendelijkheid: Over het algemeen vriendelijk en sociaal, zowel met gezinsleden als vreemden.
 • Intelligentie: Barbets staan bekend om hun intelligentie en trainbaarheid.
 • Energiek: Ze hebben een matige hoeveelheid energie en genieten van regelmatige lichaamsbeweging.
 • Toewijding: Barbets zijn toegewijd aan hun gezin en gedijen goed in huishoudens waar ze betrokken worden bij dagelijkse activiteiten.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn tips voor het verzorgen van een Barbet op verschillende gebieden:

Door deze algemene richtlijnen te volgen, kun je een gezonde, gelukkige Barbet hebben. Pas de zorg aan op basis van de individuele behoeften, leeftijd en gezondheid van je hond.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Barbet is over het algemeen een gezond ras, maar zoals bij alle hondenrassen kunnen er bepaalde gezondheidsproblemen en aandachtspunten zijn waar eigenaren op moeten letten. Hier zijn enkele mogelijke gezondheidsproblemen en aandachtspunten voor de Barbet:

 1. Heupdysplasie: Dit is een genetische aandoening waarbij de heupgewrichten zich niet goed ontwikkelen, wat kan leiden tot pijn en artritis. Regelmatige veterinaire controles en röntgenfoto’s kunnen helpen bij het monitoren van de heupgezondheid.

 2. Elleboogdysplasie: Net als bij heupdysplasie is elleboogdysplasie een gewrichtsaandoening die bij sommige Barbets kan voorkomen. Regelmatige veterinaire controle is belangrijk.

 3. Oogproblemen: Sommige individuen kunnen vatbaar zijn voor oogaandoeningen, zoals progressieve retinale atrofie (PRA). Regelmatige oogonderzoeken zijn belangrijk voor vroegtijdige detectie.

 4. Allergieën: Barbets kunnen gevoelig zijn voor voedselallergieën of allergieën voor omgevingsfactoren. Het is belangrijk om te letten op tekenen van allergieën, zoals jeuk, roodheid of gastro-intestinale problemen.

 5. Huidproblemen: Zoals bij veel hondenrassen, kunnen Barbets vatbaar zijn voor huidaandoeningen. Regelmatige verzorging en inspectie van de vacht kunnen helpen de huid gezond te houden.

 6. Gewichtsbeheer: Het is belangrijk om het gewicht van de Barbet te controleren om overgewicht te voorkomen, wat kan bijdragen aan gezondheidsproblemen.

 7. Gedragskenmerken: Barbets zijn actieve, intelligente en vriendelijke honden. Ze hebben behoefte aan voldoende lichaamsbeweging en mentale stimulatie om gezond gedrag te bevorderen.

 8. Oorhygiëne: Vanwege hun hangende oren kunnen Barbets vatbaar zijn voor oorinfecties. Regelmatige reiniging van de oren kan helpen om infecties te voorkomen.

Het is van essentieel belang om regelmatig de dierenarts te bezoeken, een uitgebalanceerd dieet te bieden, voldoende lichaamsbeweging en mentale stimulatie te geven, en aandacht te besteden aan eventuele veranderingen in gedrag of lichamelijke symptomen. Het werken met een gerenommeerde fokker die gezondheidstests uitvoert op de ouderdieren kan bijdragen aan het verminderen van het risico op erfelijke aandoeningen.

De Barbet is niet alleen een getalenteerde waterhond, maar ook een liefdevolle metgezel die goed past bij eigenaren die actief betrokken zijn bij hun huisdieren.

De geschiedenis van de

Barbet

De Barbet is een Frans hondenras met een geschiedenis die teruggaat tot ten minste de 16e eeuw. Hier is een overzicht van de geschiedenis van de Barbet:

Oorsprong: De exacte oorsprong van de Barbet is niet helemaal duidelijk, maar het ras wordt algemeen beschouwd als een van de oudste Franse hondenrassen. Het is mogelijk dat het ras afstamt van oude waterhonden die werden geïntroduceerd in Frankrijk door handelaren, reizigers en zeilers.

Waterhond: De Barbet staat bekend als een uitstekende waterhond en werd traditioneel gefokt voor het werken in het water. Ze werden vaak gebruikt voor de jacht op watervogels en voor andere watertaken, zoals het ophalen van drijvende voorwerpen.

Rasnaam: De naam “Barbet” wordt verondersteld afkomstig te zijn van het Latijnse woord “barba”, wat “baard” betekent. Dit verwijst naar de kenmerkende baard en vacht van het ras.

Populariteit bij de adel: De Barbet werd al snel populair bij de Franse adel en was te vinden aan koninklijke hoven. Ze werden gewaardeerd om hun jachtvaardigheden en werden vaak gebruikt voor de jacht op watervogels.

Verbinding met andere rassen: De Barbet wordt beschouwd als een voorouder van andere waterhondenrassen, waaronder de Portugese Waterhond en de Lagotto Romagnolo.

Rasstandaard: In de 19e eeuw werd de rasstandaard voor de Barbet vastgelegd, waarin de gewenste fysieke kenmerken en temperament werden beschreven. De standaard vormt de basis voor fokkers en keurmeesters bij het beoordelen van het ras.

Afname in aantal: Net als veel andere rassen had de Barbet te lijden onder de veranderingen in de samenleving en de afname van de jachttradities. Tijdens bepaalde perioden was het ras bijna uitgestorven.

Heropleving: In de 20e eeuw hebben toegewijde fokkers zich ingezet voor het behoud en de heropleving van de Barbet. Ze werkten aan het vergroten van het aantal fokdieren en het bevorderen van het ras als gezins- en gezelschapshond.

Moderne rol: Tegenwoordig wordt de Barbet gewaardeerd als een veelzijdige metgezel, bekend om zijn vriendelijke karakter, intelligentie en aanpassingsvermogen. Ze doen het goed in hondensporten en hebben een toegenomen populariteit als huisdieren.

De geschiedenis van de Barbet weerspiegelt zijn oorspronkelijke rol als bekwame waterhond en zijn evolutie naar een geliefde metgezel in moderne tijden. De inspanningen van toegewijde fokkers hebben bijgedragen aan het behoud van dit historische Franse hondenras.

Barbet
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Barbet

De Barbet staat bekend om zijn vriendelijke, sociale en speelse temperament. Ze zijn vaak intelligent en hebben een goede werkethiek. Barbets zijn doorgaans ook aanhankelijk en genieten van interactie met hun gezin. Ze hebben een liefdevolle en zachte aard.

Ja, Barbets hebben regelmatige lichaamsbeweging nodig vanwege hun actieve karakter. Ze genieten van wandelingen, spelen en zwemmen, omdat ze vaak van water houden. Voldoende beweging is belangrijk om fysieke gezondheid en mentaal welzijn te bevorderen.

Over het algemeen zijn Barbets intelligent en trainbaar. Ze reageren goed op positieve versterking en consistente, vriendelijke training. Door hun oorspronkelijke rol als waterhonden hebben ze vaak affiniteit met zwemmen. Vroege socialisatie is belangrijk voor een evenwichtige volwassen hond.

De vacht van een Barbet is dik, krullend en vereist regelmatige verzorging. Afhankelijk van de vachtstijl kan deze worden bijgehouden met regelmatig borstelen en knippen. Het trimmen van de vacht is belangrijk om klitten te voorkomen en de vacht gezond te houden. Controleer ook de oren, nagels en tanden regelmatig.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen