Honden Rassen

Appenzeller Sennenhond

Appenzeller-Sennenhond-2

De Appenzeller Sennenhond, oorspronkelijk uit Zwitserland, is een van de vier Zwitserse Sennenhonden en heeft een rijke geschiedenis als een veelzijdige boerderijhond. Dit ras werd traditioneel gefokt in de regio’s Appenzell en omliggende gebieden. De Appenzeller Sennenhond werd gebruikt voor het drijven en hoeden van vee, evenals voor het bewaken van boerderijen en hun eigendommen. Zijn oorsprong gaat terug tot de prehistorie, en het ras heeft zich ontwikkeld tot een robuuste en hardwerkende metgezel.

Officiële naam : Appenzeller Sennenhund
Andere namen : Appenzeller, Appenzeller Mountain Dog, Appenzell Cattle Dog
Oorsprong : Zwitserland

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

De Appenzeller Sennenhond wordt erkend door de Fédération Cynologique Internationale (FCI) en vertoont de volgende algemene kenmerken:

 • Grootte: Middelgroot, stevig en goed gebouwd.
 • Gewicht: Proportioneel aan de grootte, vaak variërend van 22 tot 32 kg.
 • Vacht: Dicht, glanzend, en van gemiddelde lengte. De kleur is overwegend zwart met roestbruine en witte aftekeningen.
 • Hoofd: Krachtig en goed geproportioneerd met een licht gewelfde schedel.
 • Ogen: Donkerbruin, amandelvormig en levendig.
 • Oren: Driehoekig, middelgroot, en hoog aangezet.
 • Staart: Middellang, hoog aangezet, en gedragen in een krul over de rug.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
52-56 cm
Gewicht
25-32 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
50-54 cm
Gewicht
22-29 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot 3 maanden
 • Puppy : 3 maanden tot 1 jaar
 • Volwassen : 1 tot 7 jaar
 • Oudere : 7 tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Werklust: Appenzellers zijn bekend om hun sterke arbeidsethos en veelzijdigheid op de boerderij.
 • Behendigheid: Het ras staat bekend om zijn wendbaarheid en is geschikt voor verschillende taken.
 • Waakzaamheid: Appenzellers hebben een natuurlijke waakzaamheid, waardoor ze uitstekende waakhonden zijn.

Temperament en Gedrag

 • Vriendelijkheid: Over het algemeen vriendelijk en toegewijd aan hun gezin.
 • Intelligentie: Appenzellers zijn intelligente honden die snel leren en genieten van mentale uitdagingen.
 • Sociaal: Ze gedijen goed in gezinsomgevingen en kunnen goed opschieten met kinderen.
 • Energiek: Het ras heeft een behoorlijke hoeveelheid energie en heeft regelmatige lichaamsbeweging nodig.
Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn tips voor het verzorgen van een Appenzeller Sennenhond op verschillende gebieden:

Door deze algemene richtlijnen te volgen, kun je zorgen voor een gezonde, goed verzorgde Appenzeller Sennenhond. Pas de zorg aan op basis van de individuele behoeften en temperament van je hond.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Appenzeller Sennenhond is een robuust en actief hondenras, maar net als alle rassen kunnen ze vatbaar zijn voor bepaalde gezondheidsproblemen. Hier zijn enkele mogelijke gezondheidsproblemen en aandachtspunten voor de Appenzeller Sennenhond:

 1. Heupdysplasie: Dit is een genetische aandoening waarbij de heupgewrichten zich niet goed ontwikkelen, wat kan leiden tot pijn en artritis. Het is belangrijk om de heupgezondheid van de Appenzeller Sennenhond te monitoren.

 2. Elleboogdysplasie: Net als bij heupdysplasie is elleboogdysplasie een aandoening die kan voorkomen bij dit ras. Regelmatige veterinaire controles zijn belangrijk.

 3. Oogproblemen: Sommige individuen kunnen vatbaar zijn voor oogaandoeningen, zoals progressieve retinale atrofie (PRA). Regelmatige oogonderzoeken zijn belangrijk voor vroegtijdige detectie.

 4. Gastric Dilatation Volvulus (maagtorsie): Grote, diepe borstkasrassen zoals de Appenzeller Sennenhond lopen mogelijk een verhoogd risico op maagtorsie. Het beheren van voedertijden en het voorkomen van zware lichaamsbeweging direct na het eten kan helpen.

 5. Allergieën: Zoals veel hondenrassen, kunnen Appenzellers gevoelig zijn voor voedselallergieën of allergieën voor omgevingsfactoren. Let op tekenen van allergieën zoals jeuk, roodheid of gastro-intestinale problemen.

 6. Gewichtsbeheer: Het is belangrijk om het gewicht van de Appenzeller Sennenhond te controleren om overgewicht te voorkomen. Overgewicht kan bijdragen aan gezondheidsproblemen, waaronder gewrichtsproblemen.

 7. Gedragskenmerken: Appenzellers zijn actief, intelligent en hebben een sterke werkethiek. Ze hebben behoefte aan voldoende lichaamsbeweging en mentale stimulatie om gezond gedrag te bevorderen.

 8. Huidproblemen: Sommige individuen kunnen gevoelig zijn voor huidaandoeningen. Regelmatige verzorging en inspectie van de vacht kunnen helpen de huid gezond te houden.

Het is van cruciaal belang om regelmatig de dierenarts te bezoeken, een uitgebalanceerd dieet te bieden, voldoende lichaamsbeweging en mentale stimulatie te geven, en aandacht te besteden aan eventuele veranderingen in gedrag of lichamelijke symptomen. Het werken met een gerenommeerde fokker die gezondheidstests uitvoert op de ouderdieren kan bijdragen aan het verminderen van het risico op erfelijke aandoeningen.

De Appenzeller Sennenhond is niet alleen een hardwerkende boerderijhond, maar ook een liefdevolle metgezel die goed past in gezinnen die actief betrokken zijn bij hun huisdieren.

De geschiedenis van de

Appenzeller Sennenhond

De Appenzeller Sennenhond, ook wel bekend als de Appenzeller, is een van de vier Zwitserse Sennenhonden en heeft zijn oorsprong in Zwitserland. Hier is een beknopte geschiedenis van de Appenzeller Sennenhond:

Oorsprong: De Appenzeller Sennenhond is afkomstig uit het Appenzeller gebied in Zwitserland, vandaar de naam. Het ras maakt deel uit van de vier Zwitserse Sennenhonden, die ook de Berner Sennenhond, de Entlebucher Sennenhond en de Grote Zwitserse Sennenhond omvatten.

Werken op boerderijen: Net als de andere Sennenhonden, werd de Appenzeller oorspronkelijk gefokt voor diverse taken op boerderijen in het Zwitserse platteland. Ze dienden als veelzijdige boerenhonden, in staat om vee te hoeden, de boerderij te bewaken en als waakhonden op te treden.

Functies: Specifiek stond de Appenzeller bekend om zijn behendigheid en bekwaamheid bij het hoeden van vee, vooral in bergachtige gebieden. Ze werden ook gebruikt voor het trekken van karren en als algemene helpers op de boerderij.

Uiterlijke kenmerken: De Appenzeller heeft een kenmerkende vacht met een zwarte basiskleur en roestbruine en witte aftekeningen. Ze hebben een krachtige bouw en een alerte, intelligente uitdrukking. De driekleurige vacht en het markante “Swiss cross” -patroon op het gezicht zijn opvallende kenmerken.

Rasstandaard: De rasstandaard voor de Appenzeller Sennenhond werd officieel vastgesteld in 1916. Deze standaard beschrijft de gewenste fysieke kenmerken, temperament en functies van het ras, en het wordt gebruikt als richtlijn voor fokkers en keurmeesters.

Nationale erkenning: Het ras is erkend door de Zwitserse Kynologenvereniging (Schweizerische Kynologische Gesellschaft – SKG) en andere internationale hondenverenigingen.

Veranderingen in de landbouwpraktijken: Met de modernisering van de landbouwpraktijken verminderde de behoefte aan boerderijhonden. Desondanks hebben de Appenzellers zich aangepast aan nieuwe rollen als gezinshonden en gezelschapsdieren.

Huidige status: Tegenwoordig zijn Appenzeller Sennenhonden nog steeds gewilde gezelschapshonden en zijn ze actief in hondensporten en gehoorzaamheidstraining. Ze staan bekend om hun toewijding aan hun gezin, intelligentie en energieke karakter.

De geschiedenis van de Appenzeller Sennenhond illustreert hun oorspronkelijke rol als veelzijdige boerenhonden in Zwitserland en hun succesvolle overgang naar gezins- en gezelschapshonden in de moderne tijd.

Appenzeller-Sennenhond
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over
Appenzeller Sennenhond

De Appenzeller Sennenhond staat bekend om zijn levendige, zelfverzekerde en toegewijde temperament. Ze zijn vaak alert, intelligent en hebben een sterke werkethiek. Deze honden zijn loyaal aan hun gezin en hebben een beschermende aard.

Ja, Appenzeller Sennenhonden hebben dagelijkse lichaamsbeweging nodig vanwege hun actieve en energieke aard. Ze genieten van wandelingen, spelen en andere vormen van lichaamsbeweging. Voldoende beweging helpt hen fysiek en mentaal gezond te blijven.

Appenzeller Sennenhonden zijn vaak intelligent en alert, waardoor ze in het algemeen trainbaar zijn. Positieve versterking en consistente training zijn belangrijk. Ze hebben vaak een natuurlijk instinct om te werken, wat kan worden benut in verschillende taken en gehoorzaamheidstraining.

De Appenzeller Sennenhond heeft een dichte, korte vacht die matige verzorging vereist. Af en toe borstelen helpt om losse haren te verwijderen en de vacht gezond te houden. Extra aandacht moet worden besteed aan de verzorging van oren, nagels en tanden voor een algehele gezondheid.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen