Honden Rassen

Amerikaanse Staffordshire Terriër

Amerikaanse-Staffordshire-Terriër

De Amerikaanse Staffordshire Terriër, ook wel bekend als de Amstaff, heeft zijn wortels in Groot-Brittannië, waar het ras oorspronkelijk werd gefokt voor hondengevechten en als boerderijhond. In de late 19e eeuw emigreerden veel van deze hondenbezitters naar de Verenigde Staten en brachten hun honden mee. In Amerika werd het ras verder ontwikkeld en gefokt voor diverse doeleinden, waaronder gezelschap en tentoonstellingen. Ondanks zijn vroegere geschiedenis in hondengevechten, heeft de Amerikaanse Staffordshire Terriër zich ontwikkeld tot een liefdevolle metgezel met een sterk verlangen naar menselijk gezelschap.

Officiële naam : American Staffordshire Terrier
Andere namen : AmStaff, Stafford
Oorsprong : Verenigde Staten

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

De Amerikaanse Staffordshire Terriër wordt niet erkend door de Fédération Cynologique Internationale (FCI), maar wordt erkend door andere nationale kennelclubs, waaronder de American Kennel Club (AKC). De rasstandaard voor de Amerikaanse Staffordshire Terriër omvat:

 • Vacht: Kort, dicht, glad en glanzend. Alle kleuren zijn toegestaan, maar de vacht moet glad en glanzend zijn.
 • Hoofd: Breed, met een korte snuit en een duidelijke stop.
 • Ogen: Donker van kleur, rond tot ovaal van vorm, en diep ingebed.
 • Oren: Kleine oren, hoog aangezet, met een naar voren gerichte vouw.
 • Staart: Kort in verhouding tot de grootte van het lichaam.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
46-48 cm
Gewicht
28-40 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
43-46 cm
Gewicht
25-35 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot  8 weken
 • Puppy : 2 tot 12 maanden
 • Volwassen : 12 maanden tot 6-8 jaar
 • Oudere : 6-8 tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Krachtige Bouw: De Amerikaanse Staffordshire Terriër heeft een krachtige en gespierde bouw, wat bijdraagt aan zijn atletisch vermogen.

 • Korte Vacht: Het korte, glanzende haar van het ras vereist minimale verzorging.

Temperament en Gedrag

 • Affectievol: Amstaffs staan bekend om hun liefdevolle en aanhankelijke aard jegens hun gezin.

 • Moedig en Vastberaden: Deze terriërs tonen moed en vastberadenheid, eigenschappen die hen in het verleden geschikt maakten voor diverse taken.

 • Intelligentie: Amstaffs zijn intelligent en reageren goed op training met positieve versterking.

 • Sociaal Gedrag: Met de juiste socialisatie kunnen ze goed overweg met andere huisdieren en kinderen.

 • Waakzaamheid: Van nature waakzaam, maken Amstaffs goede waakhonden.

 • Actief: Deze honden hebben een behoorlijke hoeveelheid lichaamsbeweging nodig en genieten van actieve spelletjes en wandelingen.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn enkele tips voor het verzorgen van een Amerikaanse Staffordshire Terriër op verschillende gebieden:

Met deze algemene richtlijnen kun je zorgen voor een gezonde, goed verzorgde Amerikaanse Staffordshire Terriër. Aanpassingen kunnen nodig zijn op basis van de individuele behoeften en persoonlijkheid van je hond.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Amerikaanse Staffordshire Terriër is over het algemeen een gezond en robuust ras. Ze staan bekend om hun kracht, loyaliteit en speelse aard. Hier zijn enkele mogelijke gezondheidsproblemen en aandachtspunten waarmee eigenaren van Amerikaanse Staffordshire Terriërs rekening kunnen houden:

 1. Heupdysplasie: Dit is een genetische aandoening waarbij het heupgewricht zich niet goed ontwikkelt. Het kan leiden tot artritis en mobiliteitsproblemen. Het is belangrijk om met een gerenommeerde fokker samen te werken die gezondheidstests uitvoert op de ouderdieren.

 2. Elleboogdysplasie: Een andere gewrichtsaandoening die voorkomt bij sommige hondenrassen, inclusief de Amerikaanse Staffordshire Terriër. Regelmatige lichaamsbeweging en een uitgebalanceerd dieet zijn belangrijk.

 3. Hartproblemen: Sommige individuen kunnen vatbaar zijn voor bepaalde hartaandoeningen. Regelmatige veterinaire controles kunnen helpen bij het monitoren van de hartgezondheid.

 4. Allergieën: Net als veel andere rassen kunnen Amerikaanse Staffordshire Terriërs gevoelig zijn voor huidallergieën. Voedselallergieën en allergieën voor omgevingsfactoren kunnen voorkomen.

 5. Huidaandoeningen: Sommige individuen kunnen last hebben van huidaandoeningen, zoals atopische dermatitis. Regelmatige verzorging en het controleren op huidproblemen zijn belangrijk.

 6. Oogproblemen: Erfelijke oogproblemen, zoals cataracten en progressieve retinale atrofie (PRA), kunnen voorkomen. Regelmatige oogonderzoeken zijn belangrijk.

 7. Gewichtsbeheer: Amerikaanse Staffordshire Terriërs hebben de neiging om spiermassa op te bouwen, maar het is belangrijk om hun gewicht te controleren en een uitgebalanceerd dieet te bieden om overgewicht te voorkomen.

 8. Gedragskenmerken: Amerikaanse Staffordshire Terriërs staan bekend om hun liefdevolle aard. Goede socialisatie en training zijn belangrijk om positief gedrag te bevorderen.

 9. Dental Care: Net als veel andere honden kunnen tandheelkundige problemen voorkomen. Regelmatige tandenpoetsen en het aanbieden van kauwspeeltjes kunnen bijdragen aan een goede mondgezondheid.

Het is essentieel om regelmatig de dierenarts te bezoeken, een uitgebalanceerd dieet te bieden, voldoende lichaamsbeweging te geven en aandacht te besteden aan eventuele veranderingen in gedrag of lichamelijke symptomen. Het werken met een gerenommeerde fokker die gezondheidstests uitvoert, kan helpen bij het verminderen van het risico op erfelijke aandoeningen.

De Amerikaanse Staffordshire Terriër, met zijn sterke fysieke verschijning en liefdevolle karakter, kan een loyale metgezel zijn voor diegenen die bereid zijn te investeren in training, socialisatie en voldoende lichaamsbeweging.

De geschiedenis van de

Amerikaanse Staffordshire Terriër

De geschiedenis van de Amerikaanse Staffordshire Terriër (ook bekend als de AmStaff) is nauw verwant aan die van de Staffordshire Bull Terriër. Hier is een overzicht van de geschiedenis van de Amerikaanse Staffordshire Terriër:

Oorsprong in Groot-Brittannië: Het ras vindt zijn oorsprong in het Verenigd Koninkrijk, waar het voortkwam uit kruisingen tussen bulldogs en verschillende terriërrassen. De resulterende honden werden oorspronkelijk gefokt voor verschillende doeleinden, waaronder veebewaking, jacht op ongedierte en deelname aan hondengevechten.

Populariteit in Staffordshire: Het ras kreeg bekendheid in het graafschap Staffordshire in Engeland, wat later zijn naam inspireerde. De honden werden gefokt om moedig en vastberaden te zijn, met de kracht van een bulldog en de behendigheid van een terriër.

Emigratie naar Amerika: In de 19e eeuw emigreerden veel mensen, vooral arbeiders, vanuit Groot-Brittannië naar de Verenigde Staten. Ze brachten hun Staffordshire Bull Terriërs mee, die al snel populair werden in de VS.

Diverse toepassingen: In Amerika werden deze honden gebruikt voor verschillende doeleinden, waaronder boerderijwerk, ongediertebestrijding en als gezelschapshonden. Sommige exemplaren werden ook ingezet in hondengevechten, een praktijk die in die tijd helaas veelvoorkomend was.

Rasontwikkeling: In de Verenigde Staten werd een selectief fokprogramma gestart om bepaalde eigenschappen te benadrukken, waaronder vriendelijkheid naar mensen. De nadruk lag op het creëren van een hond die zowel een goede metgezel als een betrouwbare werker was.

Rasstandaard en naamverandering: In 1936 werd de Amerikaanse Staffordshire Terriër erkend als een afzonderlijk ras door de American Kennel Club (AKC). Voorheen werden honden van dit type vaak aangeduid als Staffordshire Terriërs. De naam werd veranderd om een onderscheid te maken tussen de Amerikaanse variëteit en de Engelse Staffordshire Bull Terriër.

Rol als gezelschapshond: Door de jaren heen heeft de Amerikaanse Staffordshire Terriër zich gevestigd als een geliefde gezelschapshond. Ze staan bekend om hun loyaliteit, vriendelijkheid naar mensen en hun aanhankelijke karakter.

Werkcapaciteiten: Hoewel ze tegenwoordig voornamelijk worden gehouden als gezinshonden, behouden sommige Amerikaanse Staffordshire Terriërs nog steeds hun werkkwaliteiten en worden ze soms gebruikt in activiteiten zoals behendigheid en gehoorzaamheidswedstrijden.

Het verhaal van de Amerikaanse Staffordshire Terriër weerspiegelt de evolutie van het ras vanuit zijn oorspronkelijke werkende doeleinden naar een gewaardeerde metgezel met een sterke toewijding aan zijn gezin. Het fokken gericht op vriendelijkheid en gehoorzaamheid heeft bijgedragen aan het vormgeven van het moderne karakter van dit ras.

Amerikaanse-Staffordshire-Terriër
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over
Amerikaanse Staffordshire Terriër

Amerikaanse Staffordshire Terriërs staan ​​bekend om hun liefdevolle, aanhankelijke en zelfverzekerde temperament. Ze zijn vaak vriendelijk jegens mensen en staan erom bekend goede gezinsdieren te zijn. Met de juiste socialisatie kunnen ze ook goed opschieten met andere huisdieren.

Ja, Amerikaanse Staffordshire Terriërs hebben dagelijkse lichaamsbeweging nodig. Ze zijn van nature actief en genieten van wandelingen, spelen en mentale stimulatie. Regelmatige lichaamsbeweging helpt niet alleen hun fysieke gezondheid te behouden, maar kan ook bijdragen aan het beheren van hun energieniveau.

Amerikaanse Staffordshire Terriërs zijn over het algemeen intelligent en kunnen goed reageren op training. Consistentie, positieve versterking en geduld zijn belangrijk bij het trainen van dit ras. Vroege socialisatie is cruciaal om eventuele neigingen tot terughoudendheid tegenover vreemden te verminderen.

Amerikaanse Staffordshire Terriërs hebben een korte, gladde vacht die weinig verzorging nodig heeft. Af en toe borstelen helpt om losse haren te verwijderen. Ze hebben geen specifieke behoeften op het gebied van vachtverzorging, maar regelmatige controle van oren, nagels en tanden is belangrijk.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen