Honden Rassen

Alaskan Malamute

Alaskan-Malamute

De Alaskan Malamute, vernoemd naar het Inuit-stamvolk Mahlemuts, is een oud hondenras dat zijn oorsprong vindt in het Noordpoolgebied van Alaska. Deze krachtige sledehonden werden oorspronkelijk gefokt door de Mahlemuts voor zware trekarbeid in barre weersomstandigheden. Ze werden gebruikt voor het trekken van zware vrachten en het slepen van sleeën over lange afstanden. De Alaskan Malamute is een van de oudste sledehondenrassen en heeft zijn uithoudingsvermogen en kracht door de eeuwen heen behouden.

Officiële naam : Alaskan Malamute
Andere namen : Malamute
Oorsprong : Verenigde Staten (Alaska)

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

De Alaskan Malamute wordt erkend door de Fédération Cynologique Internationale (FCI) en heeft specifieke kenmerken volgens de rasstandaard:

 • Vacht: Dik, weerbestendig dubbellaags haar met een dichte ondervacht en een harde bovenvacht. Alle kleuren zijn toegestaan, met een kenmerkende “masker” op het gezicht.
 • Hoofd: Krachtig en diep, met een goed gedefinieerde stop.
 • Ogen: Amandelvormig en bruin van kleur, met een vriendelijke expressie.
 • Oren: Klein, driehoekig en afgerond aan de top, rechtopstaand.
 • Staart: Hoog aangezet, dik, en over de rug gedragen in een boog.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
63-71 cm
Gewicht
38-56 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
58-66 cm
Gewicht
34-43 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot 8 weken
 • Puppy : 2 tot 12 maanden
 • Volwassen : 12 maanden tot 6-8 jaar
 • Oudere : 6-8 tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Kracht en Uithoudingsvermogen: De Alaskan Malamute staat bekend om zijn indrukwekkende kracht en uithoudingsvermogen, waardoor hij geschikt is voor zware trek- en sledehondenwerkzaamheden.

 • Robuuste Bouw: Ze hebben een sterke, goed gespierde bouw met krachtige ledematen, geschikt voor het trekken van zware lasten.

Temperament en Gedrag

 • Vriendelijk en Sociaal: Malamutes staan bekend om hun vriendelijke aard en sociale karakter, zowel naar mensen als andere honden.

 • Onafhankelijkheid: Ze hebben een zekere mate van onafhankelijkheid en kunnen soms eigenwijs zijn.

 • Loyaliteit: Malamutes zijn loyale metgezellen en vormen sterke banden met hun gezin.

 • Waakzaamheid: Van nature waakzaam, kunnen ze goede waakhonden zijn, maar zijn over het algemeen vriendelijk van aard.

 • Speelsheid: Ondanks hun krachtige uitstraling hebben Malamutes een speelse kant en genieten ze van interactieve activiteiten.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn enkele tips voor het verzorgen van een Alaskan Malamute op verschillende gebieden:

Met deze verzorgingstips kun je ervoor zorgen dat je Alaskan Malamute gezond, gelukkig en goed verzorgd is. Houd rekening met hun energieniveau en pas de beweging en stimulatie aan op basis van individuele behoeften.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

Alaskan Malamutes zijn sterke, robuuste honden, maar zoals bij elk ras kunnen ze vatbaar zijn voor bepaalde gezondheidsproblemen. Hier zijn enkele mogelijke gezondheidsproblemen en aandachtspunten voor Alaskan Malamutes:

 1. Heupdysplasie: Een veelvoorkomend probleem bij grote rassen, heupdysplasie kan leiden tot artritis en mobiliteitsproblemen.

 2. Ellboogdysplasie: Een andere gewrichtsaandoening die bij grotere hondenrassen kan voorkomen. Het kan pijn en kreupelheid veroorzaken.

 3. Oogproblemen: Sommige Malamutes kunnen vatbaar zijn voor erfelijke oogproblemen, waaronder progressieve retinale atrofie (PRA) en cataracten. Reguliere oogonderzoeken zijn belangrijk.

 4. Polyneuropathie: Een neurologische aandoening die de zenuwen aantast en kan leiden tot zwakte en coördinatieproblemen.

 5. Hartaandoeningen: Grote rassen kunnen gevoelig zijn voor bepaalde hartaandoeningen. Regelmatige veterinaire controles kunnen helpen bij het opsporen van eventuele problemen.

 6. Bloat (maagtorsie): Malamutes hebben een diepe borstkas en zijn vatbaar voor maagtorsie, een ernstige noodsituatie die onmiddellijke medische aandacht vereist.

 7. Hypothyreoïdie: Een aandoening waarbij de schildklier niet voldoende hormonen produceert. Symptomen zijn onder meer gewichtstoename, haaruitval en lethargie.

 8. Obesitas: Malamutes hebben de neiging om gewichtstoename te ervaren. Overgewicht kan leiden tot andere gezondheidsproblemen. Een uitgebalanceerd dieet en regelmatige lichaamsbeweging zijn cruciaal.

 9. Dermatologische problemen: Sommige Malamutes kunnen gevoelig zijn voor huidaandoeningen, zoals hotspots en allergieën.

 10. Sledehondenpoot: Vanwege hun oorspronkelijke functie als sledehond, kunnen Malamutes vatbaar zijn voor verwondingen aan hun poten. Het is belangrijk om hun poten regelmatig te controleren.

 11. Gedragskenmerken: Malamutes staan bekend om hun eigenzinnige en onafhankelijke karakter. Goede socialisatie en training zijn essentieel om ongewenst gedrag te voorkomen.

Het is belangrijk om regelmatig de dierenarts te bezoeken, een uitgebalanceerd dieet te bieden, voldoende lichaamsbeweging te geven en aandacht te besteden aan eventuele veranderingen in gedrag of lichamelijke symptomen. Het werken met een gerenommeerde fokker die gezondheidstests op de ouderdieren heeft uitgevoerd, kan helpen bij het verminderen van het risico op erfelijke aandoeningen.

De Alaskan Malamute, met zijn indrukwekkende fysieke kenmerken en vriendelijke karakter, is niet alleen een eerbetoon aan het sledehondenverleden, maar ook een betrouwbare metgezel en toegewijde vriend voor degenen die zijn kracht en zachtaardigheid waarderen.

De geschiedenis van de

Alaskan Malamute

De Alaskan Malamute is een krachtige en robuuste hond die zijn oorsprong heeft in het noordelijke deel van Alaska, Verenigde Staten. Hier is een overzicht van de geschiedenis van de Alaskan Malamute:

Oorsprong en naamgeving: De Alaskan Malamute is vernoemd naar het inheemse volk genaamd de Mahlemiut, een Inuit-stam die in het noordwesten van Alaska leefde. Deze honden werden door de Mahlemiut gebruikt voor zware trekarbeid en als sledenhonden in de ijzige omstandigheden van het Arctische gebied.

Traditioneel gebruik: De Alaskan Malamute werd gefokt door de Mahlemiut-stam voor het trekken van zware sledes met vracht over lange afstanden. Deze honden waren aangepast aan de barre omstandigheden van het noordpoolgebied en waren essentieel voor het overleven van de stam.

Kracht en uithoudingsvermogen: De Alaskan Malamute staat bekend om zijn kracht, uithoudingsvermogen en trekvermogen. Deze eigenschappen waren van vitaal belang voor de Mahlemiut-mensen, die afhankelijk waren van honden om goederen te vervoeren en in barre omstandigheden te overleven.

Raszuiverheid en zuinige fokpraktijken: De Mahlemiut-stam hechtte grote waarde aan de zuiverheid van het ras en voerde zuinige fokpraktijken uit om de eigenschappen van de Alaskan Malamute te behouden. Er was weinig vermenging met andere rassen, wat heeft bijgedragen aan het behoud van de oorspronkelijke kenmerken van het ras.

Tijdens de Gold Rush: Tijdens de Gold Rush in Alaska in de late 19e eeuw en het begin van de 20e eeuw, werden Alaskan Malamutes gebruikt als sledehonden om voorraden te vervoeren naar de afgelegen mijngebieden.

Rasstandaard en erkenning: In 1935 werd de rasstandaard voor de Alaskan Malamute officieel vastgesteld door de Alaskan Malamute Club of America (AMCA). De American Kennel Club (AKC) erkende het ras in 1935.

Rol in Antarctica: Tijdens het verkennen van Antarctica in de jaren 1950 werden Alaskan Malamutes gebruikt als sledehonden. Ze werden gekozen vanwege hun uithoudingsvermogen, kracht en het vermogen om te gedijen in extreme kou.

Huidige status: Tegenwoordig wordt de Alaskan Malamute voornamelijk gehouden als gezelschapshond, hoewel ze nog steeds hun werkethiek en trekvermogen behouden. Ze worden ook actief gebruikt in hondensporten zoals sledehondenraces en behoren tot de favoriete rassen van liefhebbers van winterse activiteiten.

De geschiedenis van de Alaskan Malamute weerspiegelt zijn rol als werkende hond in de barre omstandigheden van het noordpoolgebied. Ondanks hun stoere voorgeschiedenis, zijn het tegenwoordig ook populaire gezinshonden vanwege hun vriendelijke aard en toewijding aan hun gezin.

Alaskan-Malamute
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Alaskan Malamute

Alaskan Malamutes staan ​​bekend om hun vriendelijke, loyale en krachtige temperament. Ze zijn vaak sociaal en gedijen goed in gezinsomgevingen. Malamutes hebben een sterk roedelinstinct en kunnen goed overweg met kinderen, maar ze hebben een eigenzinnige aard en kunnen wat onafhankelijk zijn.

Ja, Alaskan Malamutes hebben dagelijkse lichaamsbeweging nodig vanwege hun natuurlijke energieniveau. Ze houden van wandelingen, trekactiviteiten en spelen. Malamutes hebben vaak een sterk verlangen om te werken en te bewegen, dus het is belangrijk om te voorzien in hun fysieke behoeften.

Malamutes hebben een sterke wil en kunnen eigenzinnig zijn, wat training uitdagend kan maken. Het is belangrijk om met positieve versterking en consistente, geduldige trainingstechnieken te werken. Socialisatie op jonge leeftijd is ook cruciaal om ervoor te zorgen dat ze goed omgaan met andere dieren en mensen.

Alaskan Malamutes hebben een dikke, dichte vacht die regelmatig moet worden geborsteld om klitten te voorkomen. Ze werpen seizoensgebonden, en tijdens het verharen kan de vachtverzorging intensiever zijn. Extra aandacht moet worden besteed aan de ondervacht om deze gezond te houden.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen