Honden Rassen

Chihuahua

chihuahua

De Chihuahua, vernoemd naar de Mexicaanse staat Chihuahua waar het ras voor het eerst werd ontdekt, is een van de kleinste hondenrassen ter wereld. De precieze oorsprong van de Chihuahua is vaak onderwerp van discussie, maar het ras wordt vaak geassocieerd met oude Mexicaanse beschavingen. Er wordt aangenomen dat de Chihuahua afstamt van de Techichi, een klein hondje dat door de Tolteken werd gefokt. Archeologische vondsten in het gebied duiden op het bestaan van kleine honden met Chihuahua-achtige kenmerken, wat suggereert dat het ras al eeuwenlang bestaat. De Chihuahua werd populair in de Verenigde Staten in de late 19e eeuw en is sindsdien geliefd om zijn kleine formaat en levendige persoonlijkheid.

Officiële naam : Chihuahua
Oorsprong : Mexico

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

De Fédération Cynologique Internationale (FCI) beschrijft de Chihuahua als een uiterst compacte, levendige en alerte hond. Enkele algemene kenmerken volgens de rasstandaard zijn:

 • Uiterlijk : De Chihuahua is een kleine hond met een goed gebalanceerd lichaam. Het hoofd is appelvormig met een korte, iets gewelfde snuit.
 • Oren : Grote, rechtopstaande oren zijn kenmerkend voor het ras.
 • Ogen : De ogen zijn groot, rond en expressief.
 • Vacht : De vacht van een Chihuahua kan zowel lang als kort zijn, afhankelijk van de variëteit. De vachtkleuren variëren aanzienlijk.
 • Gewicht : Volgens de FCI-standaard mag een volwassen Chihuahua niet meer wegen dan 2,5 kg.

specifieke details

Rassen-Chihuahua
Mannetjes / Vrouwtjes :

Hoogte : Over het algemeen 15-23 cm
Gewicht : Het gewicht varieert, maar ligt meestal tussen 1-3 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot  2 maanden
 • Puppy : 2 tot 12 maanden
 • Volwassen : 12 maanden tot 7 jaar
 • Oudere : 7 tot 12 jaar
 • Senior : 12 jaar en ouder

Raskenmerken

De Chihuahua heeft enkele opvallende kenmerken die het ras onderscheiden :
 • Klein Formaat: De Chihuahua is een van de kleinste hondenrassen ter wereld, wat bijdraagt aan zijn schattige uitstraling.

 • Levendigheid: Ondanks hun kleine formaat zijn Chihuahua’s vaak energiek en levendig. Ze zijn nieuwsgierig en kunnen behoorlijk speels zijn.

 • Afhankelijkheid: Chihuahua’s kunnen een sterke band met hun eigenaren ontwikkelen en hebben vaak behoefte aan nabijheid.

 • Waakzaamheid: Vanwege hun alerte aard kunnen Chihuahua’s uitstekende waakhonden zijn. Ze laten vaak luidkeels van zich horen als ze onbekende geluiden opmerken.

Temperament en Gedrag

 • Liefdevol en Aanhankelijk : Chihuahua’s hebben vaak een aanhankelijke aard en hechten zich sterk aan hun eigenaren. Ze genieten van knuffelen en gezelschap.

 • Vertrouwen : Ondanks hun kleine formaat hebben Chihuahua’s vaak een groot zelfvertrouwen. Ze laten zich niet snel afschrikken.

 • Voorzichtigheid rondom Vreemden : Chihuahua’s kunnen gereserveerd zijn tegenover vreemden. Het is belangrijk om ze vroeg te socialiseren om angstig gedrag te voorkomen.

 • Trainbaarheid : Hoewel slim, kunnen Chihuahua’s enigszins eigenwijs zijn. Positieve, beloningsgerichte training werkt het beste.

 • Geschikt voor Stadsleven : Door hun kleine formaat zijn Chihuahua’s vaak geschikt voor het leven in appartementen of stedelijke omgevingen.

 • Gevoelig voor Kou : Vanwege hun kleine gestalte zijn Chihuahua’s gevoelig voor kou. Ze kunnen bescherming nodig hebben in koud weer.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Het verzorgen van een Chihuahua vereist specifieke aandacht vanwege hun kleine formaat en unieke behoeften. Hier zijn enkele tips voor optimale verzorging op het gebied van beweging, vachtverzorging, en training:

Het verzorgen van je Chihuahua volgens deze richtlijnen zal helpen om ervoor te zorgen dat ze een gezond en gelukkig leven leiden. Houd er rekening mee dat elke hond individuele behoeften heeft, dus pas je zorg aan op basis van de specifieke vereisten van je Chihuahua.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

Chihuahua’s zijn kleine honden met een grote persoonlijkheid. Over het algemeen zijn ze gezond, maar net als bij elk ras zijn er specifieke gezondheidsproblemen en aandachtspunten waarmee rekening moet worden gehouden:

 1. Hypoglykemie: Chihuahua’s hebben vanwege hun kleine omvang een hoger metabolisme en kunnen gevoelig zijn voor lage bloedsuikerspiegels. Dit kan leiden tot zwakte, trillen en in ernstige gevallen flauwvallen. Regelmatige, kleine maaltijden gedurende de dag kunnen helpen dit te voorkomen.

 2. Gebitsproblemen: Kleine honden hebben vaak tandheelkundige problemen, waaronder tandplak en tandsteen. Regelmatig tandenpoetsen en het aanbieden van geschikte kauwspeeltjes kunnen bijdragen aan een goede mondgezondheid.

 3. Patella Luxatie: Dit is een aandoening waarbij de knieschijf uit zijn normale positie kan schieten. Het komt vaak voor bij kleine hondenrassen, waaronder Chihuahua’s. Een regelmatige lichaamsbeweging en een gezond gewicht kunnen helpen het risico te verminderen.

 4. Ademhalingsproblemen: Chihuahua’s kunnen gevoelig zijn voor ademhalingsproblemen, met name als ze een korte snuit hebben. Overmatige inspanning, vooral bij warm weer, moet worden vermeden om oververhitting te voorkomen.

 5. Allergieën: Chihuahua’s kunnen gevoelig zijn voor voedselallergieën of allergieën voor omgevingsfactoren. Symptomen kunnen variëren van jeuk en huiduitslag tot gastro-intestinale problemen. Een dierenarts kan helpen bij het identificeren en beheren van allergieën.

 6. Zonnebrand: Chihuahua’s met een dunne of korte vacht kunnen gevoelig zijn voor zonnebrand. Bescherm hun huid door ze uit direct zonlicht te houden, vooral op hete dagen, of door zonnebrandcrème voor honden te gebruiken.

 7. Koudegevoeligheid: Aan de andere kant kunnen Chihuahua’s gevoelig zijn voor koude temperaturen vanwege hun kleine gestalte en dunne vacht. Zorg ervoor dat ze warm blijven bij koud weer.

 8. Overgewicht: Omdat Chihuahua’s klein zijn, kan zelfs een kleine gewichtstoename aanzienlijke gezondheidsproblemen veroorzaken. Beheer hun voeding zorgvuldig en zorg voor voldoende lichaamsbeweging om een gezond gewicht te behouden.

 9. Gedragsproblemen: Chihuahua’s kunnen territoriaal zijn en hebben de neiging om zich sterk te hechten aan hun eigenaren. Vroege socialisatie en consistente training zijn belangrijk om ongewenst gedrag te voorkomen.

Om de gezondheid van je Chihuahua te waarborgen, is het van belang regelmatig dierenartscontroles uit te voeren, een uitgebalanceerd dieet te bieden, voldoende lichaamsbeweging te geven en aandacht te besteden aan eventuele gedragsveranderingen of lichamelijke symptomen. Het werken met een gerenommeerde fokker kan ook helpen bij het verminderen van het risico op erfelijke aandoeningen.

De Chihuahua is een charmante metgezel die goed past bij eigenaren die op zoek zijn naar een kleine, toegewijde hond met een levendig karakter. Het is essentieel om aandacht te besteden aan hun behoefte aan sociaal contact en hun fragiele gestel.

De geschiedenis van de

Chihuahua

De Chihuahua is een van de kleinste hondenrassen ter wereld en staat bekend om zijn kleine gestalte en grote persoonlijkheid. Hier is een overzicht van de geschiedenis van de Chihuahua:

Oorsprong in Mexico: Het ras is vernoemd naar de Mexicaanse staat Chihuahua, waar het voor het eerst werd ontdekt in de tweede helft van de 19e eeuw. De precieze oorsprong van de Chihuahua is niet volledig bekend, maar er wordt aangenomen dat het ras afstamt van kleine honden die door de Tolteken werden gehouden, een oud Meso-Amerikaans volk.

Tolteekse connectie: Sommige theorieën suggereren dat de Chihuahua een afstammeling is van de Techichi, een kleine gezelschapshond die door de Tolteken werd gehouden. De Tolteken waren een pre-Columbiaanse beschaving in Mexico.

Ontdekking in Amerika: In de 19e eeuw werden Chihuahua’s voor het eerst opgemerkt door reizigers en handelaren in de regio Chihuahua. De honden werden gewaardeerd om hun kleine formaat en werden vaak als gezelschap gehouden.

Populariteit in de Verenigde Staten: Tijdens de Mexicaanse Revolutie in het begin van de 20e eeuw, begonnen Amerikaanse toeristen Chihuahua’s mee te nemen naar de Verenigde Staten. Het ras kreeg aandacht en populariteit in Amerika, vooral onder beroemdheden.

Erkenning als ras: In 1904 werd de Chihuahua officieel erkend door de American Kennel Club (AKC) in de Verenigde Staten. Hiermee werd het ras een erkend lid van de hondenfamilie en kreeg het een officiële rasstandaard.

Variëteiten: Binnen het Chihuahua-ras zijn er verschillende variëteiten, waaronder de langharige en kortharige. Beide variëteiten hebben hun eigen unieke charme en vereisen specifieke verzorging.

Hedendaagse populariteit: Vandaag de dag staat de Chihuahua bekend als een populaire gezelschapshond. Vanwege hun kleine formaat zijn ze geschikt voor mensen die in appartementen wonen, en hun speelse persoonlijkheid maakt ze geliefd bij veel hondenliefhebbers.

De geschiedenis van de Chihuahua laat zien hoe dit kleine ras, oorspronkelijk ontdekt in Mexico, is uitgegroeid tot een wereldwijd geliefde gezelschapshond. De Chihuahua’s kleine formaat, grote persoonlijkheid en gevarieerde variëteiten hebben bijgedragen aan hun blijvende populariteit als huisdier.

chihuahua
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Chihuahua

Chihuahua’s staan ​​bekend om hun levendige, alerte en zelfverzekerde temperament. Ondanks hun kleine formaat kunnen ze vaak erg moedig en zelfs een beetje eigenwijs zijn. Chihuahua’s hechten zich vaak sterk aan hun eigenaar en kunnen zowel speels als aanhankelijk zijn.

Chihuahua’s zijn kleine honden met een relatief hoog energieniveau. Ze hebben dagelijkse beweging nodig, maar vanwege hun grootte zijn korte wandelingen en speelsessies meestal voldoende. Het is belangrijk om activiteiten aan te passen aan hun grootte en fysieke mogelijkheden.

Chihuahua’s kunnen eigenzinnig zijn, maar ze zijn ook intelligent en kunnen goed getraind worden met de juiste aanpak. Positieve versterking en geduldige training werken vaak het beste. Omdat ze klein zijn, is socialisatie met verschillende mensen, dieren en situaties belangrijk om ongewenst gedrag te voorkomen.

Chihuahua’s kunnen gevoelig zijn voor bepaalde gezondheidsproblemen, waaronder gebitsproblemen, patellaire luxatie (problemen met de knieschijf), en oogproblemen. Door hun kleine formaat zijn ze ook kwetsbaar voor letsel, dus voorzichtigheid is geboden. Regelmatige dierenartscontroles en een gezond dieet zijn belangrijk voor de algemene gezondheid van Chihuahua’s.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen