Honden Rassen

West Siberische Laika

West-Siberische-Laika

De West Siberische Laika is een oeroud ras dat zijn oorsprong vindt in de uitgestrekte bossen en toendra’s van West-Siberië. Dit ras is ontstaan ​​uit de behoeften van de inheemse volkeren, zoals de Nenets, Khanty en Mansi, die in de barre omstandigheden van Siberië leefden en werkten. De West Siberische Laika werd gebruikt als jachthond voor het vangen van wild, zoals beren, wolven en lynxen. Bovendien fungeerde het ras als waakhond en lastdier voor de nomadische stammen.

De fokkers van de West Siberische Laika legden de nadruk op eigenschappen zoals uithoudingsvermogen, aanpassingsvermogen aan koude temperaturen en alertheid, waardoor het ras goed kon functioneren in de uitdagende omgevingen van Siberië.

Officiële naam : West Siberian Laika
Andere namen : Zapadno-Sibirskaya Laika, WSL
Oorsprong : Rusland, specifiek het westelijke deel van Siberië

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

Hoewel de West Siberische Laika geen officiële FCI-rasstandaard heeft, wordt het ras over het algemeen beschreven met de volgende kenmerken:

 • Hoofd: De kop is breed met rechtopstaande oren en een scherpe snuit.

 • Ogen: De ogen zijn middelgroot en amandelvormig, met een waakzame uitdrukking.

 • Vacht: Het ras heeft een dikke, dichte vacht die het beschermt tegen de kou. De vacht kan variëren in kleur, waaronder rood, grijs, zwart en wit.

 • Lichaamsbouw: De West Siberische Laika heeft een krachtige, gespierde lichaamsbouw, aangepast aan het werk in veeleisende omgevingen.

 • Grootte: Het ras heeft een middelgrote tot grote gestalte, waarbij reuen groter zijn dan teven.

 •  

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
54-60 cm
Gewicht
18-23 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
51-56 cm
Gewicht
16-21 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot 8 weken: In deze periode zijn de puppy’s afhankelijk van moedermelk en beginnen ze te socialiseren met hun nestgenoten. Ze ontwikkelen basisvaardigheden en zintuigen.
 • Puppy : 8 tot 12 maanden.
 • Volwassen : 12 maanden tot 6 jaar.
 • Oudere : 6 tot 10 jaar.
 • Senior : 10 jaar en ouder.

Raskenmerken

 • Uithoudingsvermogen: Vanwege de oorspronkelijke functie als jachthond heeft de West Siberische Laika een indrukwekkend uithoudingsvermogen.

 • Zelfstandigheid: Deze honden hebben vaak een sterke onafhankelijke geest, wat hen geschikt maakt voor taken zonder constante supervisie.

 • Intelligentie: De West Siberische Laika staat bekend om zijn slimheid en vermogen om zelfstandig beslissingen te nemen tijdens de jacht.

 • Waakzaamheid: Als waakhond is de West Siberische Laika alert en bereid om zijn gezin te beschermen.

Temperament en Gedrag

 • Toegewijd: Dit ras staat bekend om zijn toewijding aan zijn gezin en heeft vaak sterke banden met zijn eigenaar.

 • Vriendelijkheid: Goed gesocialiseerde West Siberische Laika’s kunnen vriendelijk en speels zijn, zelfs met kinderen.

 • Energiek: Deze honden hebben een aanzienlijke hoeveelheid lichaamsbeweging nodig vanwege hun actieve karakter.

 • Aanpasbaar: Vanwege hun afkomst zijn West Siberische Laika’s vaak goed aangepast aan koude klimaten.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn enkele tips voor de optimale verzorging van een West Siberische Laika:

Door consistent goede zorg te bieden, kun je ervoor zorgen dat je West Siberische Laika een gezond en gelukkig leven leidt.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De West Siberische Laika is een oorspronkelijk Russisch ras dat traditioneel is gefokt voor de jacht op verschillende wilde dieren, waaronder beren. Hier zijn enkele gezondheidsproblemen en aandachtspunten die relevant kunnen zijn voor de West Siberische Laika:

 1. Heupdysplasie: Zoals veel middelgrote tot grote hondenrassen, kan de West Siberische Laika vatbaar zijn voor heupdysplasie. Dit is een genetische aandoening waarbij de heupgewrichten zich niet goed ontwikkelen, wat kan leiden tot pijn en mobiliteitsproblemen.

 2. Ooggezondheid: Net als veel andere rassen kunnen oogproblemen, waaronder progressieve retina-atrofie (PRA), voorkomen. Regelmatige veterinaire controles kunnen helpen bij het detecteren van oogproblemen in een vroeg stadium.

 3. Huidproblemen: Sommige honden kunnen gevoelig zijn voor huidproblemen, waaronder allergieën en hotspots. Let op tekenen van overmatig krabben, likken of huiduitslag.

 4. Parasietencontrole: Bescherm de West Siberische Laika tegen parasieten zoals teken, vlooien en wormen. Regelmatige preventieve maatregelen, zoals antiparasitaire behandelingen, zijn belangrijk voor de algehele gezondheid.

 5. Gewichtsbeheersing: Overgewicht kan bijdragen aan gezondheidsproblemen, waaronder gewrichtsaandoeningen. Zorg voor een uitgebalanceerd dieet en voldoende lichaamsbeweging om een gezond gewicht te behouden.

 6. Gebitsverzorging: Net als bij veel hondenrassen is tandheelkundige zorg belangrijk. Regelmatig tandenpoetsen en het aanbieden van kauwspeelgoed kunnen helpen bij het voorkomen van tandsteen en tandvleesproblemen.

 7. Training en socialisatie: De West Siberische Laika is een actieve en intelligente hond. Vroege socialisatie en gehoorzaamheidstraining zijn essentieel om een goed aangepast en evenwichtig gedrag te bevorderen.

 8. Voldoende beweging: Dit ras heeft veel lichaamsbeweging nodig om zowel fysiek als mentaal gezond te blijven. Regelmatige wandelingen, spelen en andere vormen van lichaamsbeweging zijn belangrijk.

 9. Aanpassing aan het klimaat: Gezien de oorsprong van het ras in koude klimaten, kan de West Siberische Laika beter gedijen in koelere omgevingen. Zorg voor geschikte bescherming tegen extreme hitte.

 10. Voeding: Kies een hoogwaardig hondenvoer dat is afgestemd op de levensfase, grootte en activiteitsniveau van de West Siberische Laika.

Regelmatige veterinaire controles en open communicatie met je dierenarts kunnen helpen bij het proactief beheren van de gezondheid van je West Siberische Laika. Het is ook belangrijk om de individuele behoeften en gedragskenmerken van je hond te begrijpen om de best mogelijke zorg te bieden.

De West Siberische Laika is een veelzijdige en robuuste hond die zijn plaats heeft verdiend als een betrouwbare metgezel en werkhond in de veeleisende omgevingen van Siberië.

De geschiedenis van de West Siberian Laika

West Siberische Laika

De West Siberian Laika is een oeroud hondenras dat zijn oorsprong vindt in de uitgestrekte bossen en toendra’s van West-Siberië, het westelijke deel van Rusland. Dit ras heeft een rijke geschiedenis en is traditioneel gebruikt voor de jacht en als sledehond in de barre klimaten van Siberië.

De West Siberian Laika behoort tot de Laika-hondenfamilie, die bestaat uit verschillende regionale variëteiten in Rusland. De term “Laika” verwijst naar de Russische term voor hond, en deze honden werden historisch gebruikt voor verschillende taken, waaronder jagen, bewaken en sledehondenteams trekken.
Het ras ontwikkelde zich in het specifieke geografische gebied van West-Siberië, waar de klimatologische omstandigheden extreem koud zijn.

Jachthond en Sledehond :

 • De West Siberian Laika heeft zijn sporen verdiend als een uitstekende jachthond. Deze honden werden gebruikt om op een breed scala aan wild te jagen, waaronder beren, lynxen, en kleinere dieren zoals eekhoorns. Naast hun jachtkwaliteiten werden ze ook vaak ingezet als sledehonden, waar ze zware sledes door de besneeuwde landschappen van Siberië trokken.

Ontwikkeling van het Ras :

 • Gedurende vele generaties hebben fokkers en jagers gewerkt aan het verfijnen van de eigenschappen van de West Siberian Laika. Dit omvatte het selecteren van honden met de beste jachtvaardigheden, uithoudingsvermogen en aanpassingsvermogen aan de barre omgeving.

Modern Tijdperk :

 • In de moderne tijd is de West Siberian Laika nog steeds populair in Rusland en andere delen van de wereld waar mensen op zoek zijn naar een werkende hond met sterke jachtcapaciteiten.
  Naast hun traditionele taken kunnen deze honden ook worden gehouden als gezelschapsdieren, hoewel het belangrijk is om te voldoen aan hun behoefte aan lichaamsbeweging en mentale stimulatie.

Erkenning :

 • De West Siberian Laika is erkend door verschillende kynologische organisaties en kennelclubs, waaronder de Russische Kynologische Federatie (RKF). Het ras wordt echter niet door alle internationale organisaties erkend.


De geschiedenis van de West Siberian Laika weerspiegelt de nauwe relatie tussen dit ras en de mensen in Siberië, waar het diende als een waardevolle partner voor jacht en transport in een uitdagende omgeving.

West-Siberische-Laika
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over West Siberische Laika

De West Siberian Laika vindt zijn oorsprong in West-Siberië, Rusland. Het is een oud hondenras dat traditioneel werd gebruikt voor de jacht en als sledehond in de barre Siberische omstandigheden.

De West Siberian Laika is een middelgrote hond met een dikke vacht, rechtopstaande oren en een krulstaart. Ze staan bekend om hun uithoudingsvermogen, intelligentie en jachtcapaciteiten.

 Ja, mits goed gesocialiseerd en getraind. Ze hebben een sterke band met hun gezin, maar ze vereisen voldoende lichaamsbeweging en mentale stimulatie.

Ze hebben een dikke vacht die regelmatig moet worden geborsteld, vooral tijdens seizoensrui. Baden moeten spaarzaam worden gedaan om de natuurlijke oliën van de vacht te behouden.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen