Honden Rassen

Vizsla Draadhaar

Vizsla-Draadhaar

De Vizsla Draadhaar, ook wel bekend als de Draadharige Hongaarse Staande Hond, is een jachthond die zijn oorsprong vindt in Hongarije. Het ras is ontstaan uit kruisingen tussen verschillende Europese jachthonden, waaronder mogelijk de Duitse Draadhaar en de Hongaarse Korthaar Vizsla. Het doel was om een veelzijdige jachthond te creëren met zowel een goede neus als de kenmerkende draadharige vacht.

Officiële naam : Vizsla Draadhaar
Andere namen : Hungarian Wirehaired Vizsla, Hungarian Wirehaired Pointer
Oorsprong : Hongarije

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

Volgens de Fédération Cynologique Internationale (FCI) wordt de Vizsla Draadhaar beschreven met de volgende kenmerken:

 • Hoofd: Krachtig met een vlak voorhoofd en een duidelijke stop. De neus is breed en meestal bruin.

 • Oren: Hoog aangezet, middelgroot, en hangend.

 • Ogen: Amandelvormig, middelgroot, met een expressie van intelligentie.

 • Lichaam: Compact en sterk met een diepe borst en een rechte rug.

 • Vacht: Draadharig, dicht, en ruw aanvoelend. Het moet ongeveer 2-4 cm lang zijn.

 • Kleur: Meestal diverse tinten van roestbruin, soms met witte aftekeningen op de borst en poten.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
58-64 cm
Gewicht
20-30 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
54-60 cm

Gewicht
18-25 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot 8 weken
 • Puppy : 2 maanden tot 12 maanden
 • Volwassen : 12 maanden tot 8 jaar
 • Oudere : 8 jaar tot 12 jaar
 • Senior : 12 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Jachttalent: De Vizsla Draadhaar is een uitstekende jachthond met een scherp reukvermogen en de bereidheid om te apporteren.

 • Robuustheid: Dit ras staat bekend om zijn robuuste en sterke bouw, wat essentieel is voor zijn rol als jachthond.

 • Draadharige Vacht: De kenmerkende draadharige vacht biedt bescherming tegen ruw terrein en weersinvloeden.

 • Intelligentie: Vizsla Draadharen zijn intelligent en leren snel, waardoor ze geschikt zijn voor diverse taken.

Temperament en Gedrag

 • Energiek: Dit ras is zeer energiek en heeft dagelijkse lichaamsbeweging nodig om aan zijn behoeften te voldoen.

 • Vriendelijk: Over het algemeen vriendelijk van aard, de Vizsla Draadhaar vormt sterke banden met zijn gezin.

 • Zelfverzekerd: Ze hebben vaak een zelfverzekerde houding en zijn niet verlegen.

 • Toegewijd: Vizsla Draadharen zijn toegewijde metgezellen die genieten van de interactie met hun gezin.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn enkele tips voor de optimale verzorging van een Vizsla Draadhaar:

Door consequent aandacht te besteden aan deze aspecten van zorg, kun je ervoor zorgen dat je Vizsla Draadhaar een gezond en gelukkig leven leidt.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Draadharige Vizsla is over het algemeen een gezond ras, maar net als bij elk ras zijn er enkele gezondheidsproblemen en aandachtspunten waar eigenaren op moeten letten. Hier zijn enkele potentiële gezondheidsproblemen en aandachtspunten voor de Draadharige Vizsla:

 1. Heupdysplasie: Dit is een aandoening waarbij het heupgewricht zich abnormaal ontwikkelt, wat kan leiden tot kreupelheid en pijn. Het is belangrijk om te weten of de fokker screeningtests heeft uitgevoerd op heupdysplasie bij de ouderhonden.

 2. Oogproblemen: Sommige Draadharige Vizsla’s kunnen vatbaar zijn voor oogaandoeningen zoals progressieve retina-atrofie (PRA) en cataract. Regelmatige oogcontroles zijn belangrijk om deze aandoeningen vroegtijdig op te sporen.

 3. Allergieën: Net als veel andere rassen kunnen Draadharige Vizsla’s gevoelig zijn voor allergieën, zoals voedselallergieën of omgevingsallergieën. Let op tekenen zoals jeuk, roodheid of huidirritaties en raadpleeg de dierenarts indien nodig.

 4. Vachtverzorging: Ondanks hun draadachtige vacht hebben Draadharige Vizsla’s niet veel verzorging nodig. Regelmatig borstelen en trimmen kunnen echter helpen bij het voorkomen van klitten en het behouden van een gezonde vacht.

 5. Voeding: Zorg voor een uitgebalanceerd dieet dat is afgestemd op de leeftijd, grootte en activiteitsniveau van de hond. Overgewicht kan leiden tot extra stress op de gewrichten en andere gezondheidsproblemen.

 6. Beweging: Draadharige Vizsla’s zijn energieke honden die regelmatige lichaamsbeweging nodig hebben. Zorg voor voldoende wandelingen, spelen en mentale stimulatie om aan hun behoeften te voldoen.

 7. Fokpraktijken: Als je overweegt een Draadharige Vizsla aan te schaffen, zoek dan een fokker die zich inzet voor de gezondheid van het ras. Vraag naar de gezondheidsgeschiedenis van de ouderhonden en eventuele genomen maatregelen om erfelijke aandoeningen te voorkomen.

 8. Regelmatige veterinaire controles: Periodieke controles bij de dierenarts zijn cruciaal om de algehele gezondheid van je Draadharige Vizsla te monitoren en eventuele problemen vroegtijdig aan te pakken.

 9. Training en socialisatie: Zorg voor vroege training en socialisatie om ervoor te zorgen dat je Draadharige Vizsla goed opgevoed en goed aangepast is aan verschillende situaties.

Door attent te zijn op deze gezondheidsproblemen en de algemene gezondheidszorgpraktijken te volgen, kun je ervoor zorgen dat je Draadharige Vizsla een gezond en actief leven leidt. Raadpleeg altijd je dierenarts voor specifieke adviezen met betrekking tot de gezondheid en het welzijn van je individuele huisdier.

De Vizsla Draadhaar is niet alleen een uitstekende jachthond, maar ook een liefdevolle metgezel met een levendig karakter en een indrukwekkende werklust.

De geschiedenis van de

Vizsla Draadhaar

De Vizsla Draadhaar, ook bekend als de Draadhaar Vizsla of de Hongaarse Draadhaar Vizsla, is een ras dat afkomstig is uit Hongarije en wordt gewaardeerd vanwege zijn jachtvaardigheden en veelzijdigheid. Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis van de Vizsla Draadhaar:

Oorsprong: De Vizsla Draadhaar deelt zijn oorsprong met de Vizsla, een ander Hongaars hondenras. De Vizsla Draadhaar werd ontwikkeld door het fokken van Vizsla’s met ruwharige Duitse Staande Honden en andere draadharige rassen. Het doel was om een robuustere hond te verkrijgen die goed zou presteren in verschillende terreinen en weersomstandigheden.

Functie: Net als de Vizsla, waarvan het is afgeleid, werd de Vizsla Draadhaar oorspronkelijk gefokt als een jachthond voor het vangen van vogels en klein wild. Het ras moest zowel in het veld als in het water kunnen werken en had een goed reukvermogen en uithoudingsvermogen nodig.

Kenmerken: De Vizsla Draadhaar is middelgroot en heeft een robuuste en gespierde bouw. Het meest opvallende kenmerk is de draadharige vacht, die dicht en ruw is. De vacht beschermt de hond tegen ruwe vegetatie en biedt extra isolatie. De kleur van de vacht kan variëren, maar meestal zijn ze roestbruin met wat wit op de borst en voeten.

Intelligentie en gehoorzaamheid: Net als de Vizsla staat de Vizsla Draadhaar bekend om zijn intelligentie, snelle leerproces en gehoorzaamheid. Deze eigenschappen maken hen uitstekende werkende honden die snel commando’s oppikken en goed samenwerken met hun handlers.

Populariteit: De Vizsla Draadhaar is vooral populair in Hongarije en andere delen van Europa, waar het wordt gewaardeerd als een competente jachthond en een toegewijde metgezel. Hoewel het ras minder algemeen voorkomt dan sommige andere jachthonden, heeft het een toegewijde fanbasis.

Moderne rol: Naast hun rol als jachthond worden Vizsla Draadharen ook gewaardeerd als gezinshonden. Ze hebben een vriendelijk temperament, zijn tolerant ten opzichte van kinderen en gedijen goed in actieve gezinnen die hen voldoende lichaamsbeweging en mentale stimulatie bieden.

De Vizsla Draadhaar blijft een gewaardeerd hondenras vanwege zijn veelzijdigheid en jachtvaardigheden. Zowel in het veld als thuis als gezelschapsdier toont dit ras een evenwicht tussen vastberadenheid, intelligentie en toewijding.

Vizsla-Draadhaar
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Vizsla Draadhaar

De Vizsla Draadhaar staat bekend om zijn vriendelijke en aanhankelijke karakter. Ze zijn intelligent, energiek en hebben een sterke werkethiek. Deze honden zijn vaak sociaal en vinden het leuk om tijd door te brengen met hun gezin.

De Vizsla Draadhaar is een actieve hond die veel lichaamsbeweging nodig heeft. Ze gedijen goed bij dagelijkse wandelingen, spelen en mentale stimulatie. Deze honden hebben een sterke behoefte aan fysieke activiteit om tevreden en gezond te blijven.

De vacht van de Vizsla Draadhaar is draadachtig en vereist regelmatige verzorging. Dit omvat het borstelen van de vacht om dood haar te verwijderen en klitten te voorkomen. Ook moeten de oren en tanden regelmatig worden gecontroleerd en schoongemaakt.

Ja, Vizsla Draadhaars kunnen uitstekende gezinshonden zijn. Ze zijn vaak liefdevol en tolereren goed het gezelschap van kinderen. Vroege socialisatie en training zijn belangrijk om een evenwichtige relatie met het gezin te bevorderen.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen