Honden Rassen

Spinone Italiano

Spinone-Italiano

De Spinone Italiano, ook wel bekend als de Italiaanse Staande Hond, is een oude jachthond die zijn oorsprong vindt in Italië. Het ras wordt verondersteld te zijn ontstaan in de regio Piëmont, en het heeft waarschijnlijk zijn wortels in verschillende Europese staande hondenrassen. De Spinone staat bekend om zijn veelzijdige vaardigheden als jachthond, vooral in ruig terrein. Gedurende de eeuwen heeft het ras zich ontwikkeld tot een gewaardeerde metgezel voor jagers en gezinnen, gekenmerkt door zijn robuustheid en vriendelijke aard.

Officiële naam : Spinone Italiano
Andere namen : Italian Spinone, Italian Griffon
Oorsprong : Italië

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

Volgens de Fédération Cynologique Internationale (FCI) wordt de Spinone Italiano gekenmerkt door de volgende algemene kenmerken:

 • Hoofd: Het hoofd is rechthoekig, met een duidelijke stop en een rechte neus.
 • Oren: De oren zijn van gemiddelde grootte, hoog aangezet, en hangen dicht tegen het hoofd.
 • Ogen: De ogen zijn groot, ovaal van vorm, en hebben een vriendelijke uitdrukking.
 • Lichaam: Het lichaam is sterk en gespierd, met een rechte rug en een diepe borst.
 • Vacht: De vacht is dicht, hard en draadachtig, met een duidelijke ondervacht. Alle effen kleuren zijn toegestaan.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
60-70 cm
Gewicht
32-39 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
58-65 cm
Gewicht
28-34 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot 8 weken
 • Puppy : 8 weken tot 12 maanden
 • Volwassen : 12 maanden tot 7 jaar
 • Oudere : 7 jaar tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Jachtkwaliteiten: De Spinone Italiano staat bekend om zijn uitstekende jachtkwaliteiten, met name voor het werken in zwaar terrein. Ze zijn veelzijdige jagers en worden vaak gebruikt voor het opsporen en apporteren van wild, inclusief vogels.

 • Vriendelijkheid: Over het algemeen hebben Spinoni een vriendelijke en aanhankelijke aard, wat hen tot uitstekende gezinshonden maakt.

 • Intelligentie: Het ras is intelligent en kan goed getraind worden, hoewel ze soms een eigenwijs karakter kunnen hebben.

 • Zachtaardigheid: Spinoni staan bekend om hun zachtaardige karakter en zijn meestal geduldig, vooral met kinderen.

 • Robuustheid: Het ras staat bekend om zijn robuustheid en uithoudingsvermogen, wat essentieel is voor hun rol als jachthond.

Temperament en Gedrag

 • Sociaal: Spinoni zijn doorgaans sociaal met andere huisdieren en kinderen, en ze kunnen goed overweg met andere honden.

 • Energiek: Het ras heeft een behoorlijke hoeveelheid energie en heeft regelmatige lichaamsbeweging nodig om gelukkig en gezond te blijven.

 • Gehoorzaamheid: Spinoni hebben een aangeboren neiging tot gehoorzaamheid, maar consistente training en positieve versterking zijn belangrijk.

 • Gezinsgericht: Deze honden gedijen goed in gezinsomgevingen en hebben menselijk gezelschap nodig om gelukkig te zijn.

 • Waakzaamheid: Spinoni kunnen waakzaam zijn en fungeren goed als waakhonden, maar ze zijn doorgaans vriendelijk naar vreemden.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn enkele tips voor de optimale verzorging van een Spinone Italiano:

Met de juiste zorg en aandacht kunnen Spinone Italiano’s gezonde, gelukkige metgezellen zijn.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Spinone Italiano is over het algemeen een gezond en robuust ras. Net als bij elk hondenras zijn er echter bepaalde gezondheidsproblemen en aandachtspunten waar eigenaren zich bewust van moeten zijn. Hier zijn enkele mogelijke gezondheidsproblemen en aandachtspunten voor de Spinone Italiano:

 1. Heupdysplasie: Heupdysplasie is een genetische aandoening waarbij de heupgewrichten zich abnormaal ontwikkelen. Regelmatige veterinaire controles en het handhaven van een gezond gewicht kunnen helpen om dit probleem te monitoren en te verminderen.

 2. Elleboogdysplasie: Elleboogdysplasie is een aandoening waarbij de ellebooggewrichten zich abnormaal ontwikkelen, wat kan leiden tot kreupelheid en pijn. Net als bij heupdysplasie zijn regelmatige veterinaire controles belangrijk.

 3. Oorproblemen: Vanwege hun hangende oren zijn Spinone Italiano’s vatbaarder voor oorinfecties. Regelmatige reiniging en inspectie van de oren kunnen helpen om oorproblemen te voorkomen.

 4. Oogproblemen: Sommige Spinone Italiano’s kunnen vatbaar zijn voor oogproblemen zoals cataracten en progressieve retina atrofie (PRA). Regelmatige oogonderzoeken kunnen helpen om vroege tekenen van deze aandoeningen op te sporen.

 5. Huidproblemen: Spinone Italiano’s hebben een dichte vacht en kunnen gevoelig zijn voor huidproblemen zoals dermatitis. Regelmatige verzorging, waaronder borstelen en baden, kan helpen om de vacht en huid gezond te houden.

 6. Bloat (maagtorsie): Grote en diepe borstkasrassen, waaronder de Spinone Italiano, lopen een verhoogd risico op maagtorsie. Het is een ernstige noodsituatie die onmiddellijke medische hulp vereist.

 7. Hartproblemen: Hoewel niet bij alle Spinone Italiano’s, kunnen sommige individuen vatbaar zijn voor bepaalde hartproblemen. Regelmatige veterinaire controles kunnen helpen bij het bewaken van de hartgezondheid.

 8. Gewichtsbeheer: Spinone Italiano’s hebben de neiging om gemakkelijk in gewicht toe te nemen. Een uitgebalanceerd dieet en voldoende lichaamsbeweging zijn cruciaal om overgewicht te voorkomen.

Het is belangrijk om regelmatige veterinaire controles uit te voeren, een gezond dieet te bieden, voldoende lichaamsbeweging te geven en aandacht te besteden aan eventuele veranderingen in gedrag of gezondheid. Bij het overwegen van de aanschaf van een Spinone Italiano is het ook verstandig om samen te werken met een gerenommeerde fokker die zich inzet voor het fokken van gezonde dieren en die genetische screening uitvoert.

De Spinone Italiano is een veelzijdige jachthond met een vriendelijke en aanhankelijke aard. Deze beschrijving biedt een overzicht van hun geschiedenis, fysieke kenmerken en gedragseigenschappen. Voel je vrij om deze informatie aan te passen aan je specifieke behoeften of om extra details toe te voegen.

De geschiedenis van de

Spinone Italiano

De Spinone Italiano, ook wel bekend als de Italiaanse Staande Hond of de Italiaanse Griffon, is een oude Italiaanse jachthond met een geschiedenis die teruggaat tot de middeleeuwen. Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis van de Spinone Italiano:

Oorsprong: De exacte oorsprong van de Spinone Italiano is niet volledig bekend, maar het ras wordt al eeuwenlang in Italië gefokt. Het wordt verondersteld te zijn ontstaan in het gebied rond de Po-vallei in Noord-Italië, waar het diende als een veelzijdige jachthond voor verschillende soorten wild, waaronder vogels en klein wild.

Jachthond: De Spinone Italiano was oorspronkelijk gefokt als een robuuste jachthond die kon werken in verschillende terreinen, variërend van velden tot bossen. Ze werden gewaardeerd voor hun uithoudingsvermogen, kracht en zachtaardige karakter.

Kenmerken: Het ras staat bekend om zijn kenmerkende uiterlijk, met een dicht en ruwharig vachttype dat bescherming biedt tegen de elementen en struikgewas tijdens de jacht. Ze hebben een vierkante en gespierde bouw, een karakteristieke baard en wenkbrauwen, en een vriendelijke expressie.

Populariteit: De Spinone Italiano werd populair bij Italiaanse edelen en jagers vanwege zijn veelzijdigheid en betrouwbaarheid in het veld. Het ras werd vooral gewaardeerd voor de mogelijkheid om zowel op het land als in het water te werken.

Moderne fokprogramma’s: Gedurende de 20e eeuw werden fokprogramma’s opgezet om het ras te behouden en te versterken. Hoewel het tijdens de Tweede Wereldoorlog bijna uitgestorven was, werden inspanningen geleverd om de populatie te herstellen door middel van zorgvuldige fokpraktijken.

Erkenning: De Spinone Italiano wordt internationaal erkend als een ras en is opgenomen in de rasstandaarden van hondenverenigingen over de hele wereld, waaronder de Fédération Cynologique Internationale (FCI) en de American Kennel Club (AKC).

Moderne rol: Tegenwoordig wordt de Spinone Italiano nog steeds gewaardeerd als een uitstekende jachthond, maar ze is ook geliefd als gezelschapshond. Hun vriendelijke aard, intelligentie en aanpassingsvermogen maken ze geschikt voor gezinnen.

De Spinone Italiano heeft een rijke geschiedenis als veelzijdige jachthond en heeft zijn plaats behouden als een gewaardeerde metgezel en werkhond in de moderne tijd.

Spinone-Italiano
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over
Spinone Italiano

De Spinone Italiano is een middelgroot tot groot hondenras dat afkomstig is uit Italië. Ze hebben een ruige vacht, een kenmerkend baardje en een vriendelijke, expressieve uitdrukking. Dit ras staat bekend om zijn kracht, uithoudingsvermogen en veelzijdigheid. Spinoni worden vaak gewaardeerd als jachthonden en gezinshuisdieren.

De Spinone Italiano staat bekend om zijn zachte en vriendelijke temperament. Ze zijn vaak aanhankelijk, loyaal en geduldig, waardoor ze goede gezinshuisdieren zijn. Dit ras is intelligent en kan goed overweg met kinderen en andere huisdieren. Ze hebben een evenwichtige aard en zijn over het algemeen gemakkelijk in de omgang.

De Spinone Italiano heeft een ruige vacht die regelmatig moet worden geborsteld om klitten te voorkomen. Ondanks hun robuuste uiterlijk hebben ze over het algemeen geen uitgebreide verzorging nodig. Ze hebben wel behoefte aan regelmatige lichaamsbeweging om aan hun energiebehoeften te voldoen, en mentale stimulatie is ook belangrijk vanwege hun intelligentie.

De Spinone Italiano past over het algemeen goed in gezinsomgevingen. Ze gedijen goed in de nabijheid van hun gezin en kunnen goed overweg met kinderen. Door hun vriendelijke karakter zijn ze vaak sociaal met andere huisdieren. Spinoni hebben echter wel behoefte aan regelmatige lichaamsbeweging en interactie om tevreden en evenwichtig te blijven.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen