Honden Rassen

Scottish Deerhound

Scottish Deerhound

De Scottish Deerhound is een oud ras dat zijn oorsprong vindt in Schotland, waar het bekend staat als een nobele jachthond die werd gebruikt voor het jagen op edelherten. Het ras is al eeuwenlang geassocieerd met de Schotse adel en werd bewonderd om zijn snelheid, uithoudingsvermogen en moed tijdens de jacht. De geschiedenis van de Scottish Deerhound gaat terug tot de Middeleeuwen, en het ras heeft zijn karakteristieke kenmerken door de eeuwen heen behouden.

Officiële naam : Scottish Deerhound
Andere namen : Deerhound
Oorsprong : Schotland

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

Volgens de Fédération Cynologique Internationale (FCI) heeft de Scottish Deerhound de volgende algemene kenmerken:

 • Grootte: Groot en krachtig, met een schouderhoogte voor reuen van minimaal 76 cm en voor teven minimaal 71 cm.
 • Gewicht: Het gewicht varieert meestal tussen 40-68 kg.
 • Vacht: De vacht is ruw en dicht, met een zachte ondervacht. Kleuren variëren en kunnen gestroomd zijn, grijs, rood, zwart, blauw of fawn.
 • Hoofd: Het hoofd is lang en smal, met een lichte stop.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
76–81 cm
Gewicht
41–50 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
71–76 cm
Gewicht
36–45 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot 8 weken
 • Puppy : 2 maanden tot 12 maanden
 • Volwassen : 12 maanden tot 7 jaar
 • Oudere : 7 jaar tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Lang beenwerk: De Scottish Deerhound staat bekend om zijn langgerekte en gespierde benen, wat bijdraagt aan zijn snelheid.
 • Diepe borst: Het ras heeft een diepe borst, wat belangrijk is voor een efficiënte ademhaling tijdens de jacht.
 • Vriendelijke expressie: Ondanks hun indrukwekkende verschijning hebben Scottish Deerhounds vaak een vriendelijke en zachte uitdrukking.
 • Lange staart: De staart is lang en heeft een lichte kromming, maar wordt nooit over de rug gedragen.

Temperament en Gedrag

 • Gentle Giant: Scottish Deerhounds staan bekend als de “gentle giants” vanwege hun zachtaardige en vriendelijke karakter.
 • Sociaal: Over het algemeen zijn ze sociaal met andere honden en kunnen ze goed opschieten met kinderen.
 • Toegewijd: Ze vormen sterke banden met hun eigenaren en zijn toegewijd aan hun gezin.
 • Waakzaamheid: Hoewel ze over het algemeen vriendelijk zijn, kunnen ze waakzaam zijn en hun gezin beschermen als dat nodig is.
 • Matige energie: Ondanks hun grootte hebben Scottish Deerhounds een matige energie, en ze kunnen tevreden zijn met regelmatige wandelingen en beweging.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Het verzorgen van een Scottish Deerhound vereist specifieke aandacht voor hun grootte, temperament en gezondheidsbehoeften. Hier zijn tips voor optimale verzorging op het gebied van beweging, vachtverzorging en training:

Remember, elk individu is uniek, dus observeer de specifieke behoeften en voorkeuren van je Scottish Deerhound en pas je verzorgingsroutine dienovereenkomstig aan. Regelmatige veterinaire controles zijn ook cruciaal voor het behoud van hun gezondheid en welzijn.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Scottish Deerhound is over het algemeen een gezond en robuust ras. Ze zijn echter, net als veel grote hondenrassen, vatbaar voor bepaalde gezondheidsproblemen. Hier zijn enkele aandachtspunten en mogelijke gezondheidsproblemen bij Scottish Deerhounds:

 1. Cardiomyopathie: Dit is een hartaandoening die bij sommige Deerhounds kan voorkomen. Regelmatige veterinaire controles, inclusief hartonderzoek, zijn belangrijk om deze aandoening vroegtijdig op te sporen.

 2. Gewrichtsproblemen: Grote hondenrassen hebben een verhoogd risico op gewrichtsproblemen, waaronder heupdysplasie en elleboogdysplasie. Zorg voor een uitgebalanceerd dieet, controle op groeisnelheid bij jonge honden en vermijd overmatige belasting op de gewrichten.

 3. Bloat (maagtorsie): Grote hondenrassen hebben ook een verhoogd risico op maagtorsie, vooral als ze snel grote hoeveelheden voedsel eten. Verdeel de maaltijden over meerdere porties per dag, vermijd intense lichaamsbeweging direct na het eten en zorg ervoor dat de hond niet te snel eet.

 4. Hartklepziekte: Sommige Deerhounds kunnen vatbaar zijn voor hartklepziekten. Regelmatige veterinaire controles zijn belangrijk om de gezondheid van het hart te bewaken.

 5. Oogproblemen: Net als veel hondenrassen kunnen Scottish Deerhounds gevoelig zijn voor bepaalde oogaandoeningen. Regelmatige oogonderzoeken kunnen helpen bij het opsporen van problemen zoals progressieve retina atrofie (PRA).

 6. Voeding: Zorg voor een uitgebalanceerd dieet afgestemd op de leeftijd, grootte en activiteitenniveau van de Deerhound. Overgewicht kan extra stress op de gewrichten veroorzaken.

 7. Gedragsproblemen: Scottish Deerhounds staan bekend om hun zachtaardige en vriendelijke karakter, maar ze hebben ook behoefte aan sociale interactie en training. Ze kunnen gevoelig zijn voor veranderingen in hun omgeving.

 8. Kanker: Zoals bij veel hondenrassen, kan kanker voorkomen bij Scottish Deerhounds. Regelmatige veterinaire controles en aandacht voor eventuele abnormale knobbels of gezwellen zijn belangrijk.

Het is essentieel om samen te werken met een gerenommeerde fokker die zich inzet voor de gezondheid van de ouderdieren en genetische screening uitvoert. Regelmatige veterinaire controles, een gezond dieet, voldoende lichaamsbeweging en aandacht voor mogelijke symptomen zijn allemaal cruciaal voor het welzijn van een Scottish Deerhound.

De Scottish Deerhound is een majestueuze en vriendelijke metgezel met een historie als nobele jachthond. Ze gedijen goed in gezinnen die de ruimte en genegenheid kunnen bieden die ze verdienen.

De geschiedenis van de

Scottish Deerhound

De Scottish Deerhound, ook wel bekend als de Schotse Hertenhoed, is een oud ras dat zijn oorsprong heeft in Schotland. Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis van de Scottish Deerhound:

Oorsprong: De Scottish Deerhound is een van de oudste Schotse hondenrassen en heeft een geschiedenis die teruggaat tot de Middeleeuwen. Het ras werd oorspronkelijk gefokt door Schotse edelen voor de jacht op herten, vooral het Schotse edelhert.

Jachthond voor edelen: Vanwege zijn grootte, snelheid en kracht werd de Scottish Deerhound gebruikt als jachthond door Schotse edelen en koninklijke families. Het was een voorrecht om deze honden te bezitten, en het recht om ze te bezitten was beperkt tot de adel.

Kenmerken: De Scottish Deerhound staat bekend om zijn atletische bouw, lange poten, diepe borstkas en een ruwe vacht. Ze hebben een rustige en vriendelijke aard, vooral gezien hun indrukwekkende grootte.

Jacht op herten: De Scottish Deerhound jaagde samen met valkeniers en werd vaak gebruikt om herten te achtervolgen en te vangen. De honden werden getraind om stil te sluipen en snelheid te gebruiken om hun prooi te benaderen.

Populariteit bij Schotse clans: Verschillende Schotse clans hadden een sterke associatie met de Scottish Deerhound. Ze werden beschouwd als symbool van prestige en trots, en sommige clans hadden ze zelfs in hun wapenschilden.

Aantal afnemen: Na verloop van tijd nam het aantal Scottish Deerhounds af, deels vanwege veranderingen in de jachtpraktijken en ook door de opkomst van wapens zoals geweren. Het ras werd echter gered door toegewijde fokkers.

Herstel van het ras: In de 19e eeuw werden er inspanningen geleverd om het ras te behouden en nieuw leven in te blazen. Fokkers kruisten de overgebleven Scottish Deerhounds met Greyhounds en andere rassen om de populatie te vergroten en de kenmerken te verbeteren.

Erkenning: De Scottish Deerhound werd officieel erkend als een ras door de The Kennel Club in het Verenigd Koninkrijk in de late 19e eeuw. De American Kennel Club (AKC) erkende het ras in 1886.

Huidige status: Vandaag de dag wordt de Scottish Deerhound gewaardeerd als een vriendelijke en majestueuze metgezel. Hoewel ze niet zo algemeen voorkomen als sommige andere rassen, worden ze nog steeds gefokt en gewaardeerd door liefhebbers over de hele wereld.

De geschiedenis van de Scottish Deerhound weerspiegelt zijn rol als jachthond voor de adel in Schotland en zijn culturele betekenis als symbool van trots en prestige.

Scottish Deerhound
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Scottish Deerhound

De Scottish Deerhound staat bekend om zijn vriendelijke, kalme en waardige temperament. Ze zijn vaak zachtaardig en toegewijd aan hun gezin. Hoewel ze groot en indrukwekkend zijn, zijn ze meestal niet agressief. Deze honden hebben een rustige aard en genieten van gezelschap.

Ja, de Scottish Deerhound is een groot ras dat regelmatige lichaamsbeweging nodig heeft. Ze hebben ruimte nodig om te rennen en te bewegen. Hoewel ze in huis rustig kunnen zijn, is voldoende lichaamsbeweging essentieel voor hun fysieke welzijn.

Over het algemeen zijn Scottish Deerhounds intelligent, maar ze kunnen een onafhankelijke kant hebben. Vroege socialisatie en gehoorzaamheidstraining zijn belangrijk. Ze reageren positief op beloningsgerichte training en een zachte benadering. Geduld en consistentie zijn sleutelwoorden in de training.

De vacht van een Scottish Deerhound is ruw en vereist regelmatig borstelen om klitten te voorkomen en de vacht gezond te houden. Controleer ook de oren en gebit regelmatig en houd de nagels bij. Over het algemeen hebben ze geen intensieve verzorging nodig.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen