Honden Rassen

Perdiguero de Burgos

Perdiguero de Burgos

De Perdiguero de Burgos is een oud Spaans jachthondenras dat zijn oorsprong vindt in de regio Burgos, Spanje. Het ras wordt al eeuwenlang gebruikt voor de jacht op klein wild, zoals patrijzen en fazanten. De Perdiguero de Burgos staat bekend om zijn uitstekende jachteigenschappen en veelzijdigheid in verschillende terreinen.

Officiële naam : Perdiguero de Burgos
Andere namen : Burgos Pointing Dog
Oorsprong : Spanje

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

Volgens de Fédération Cynologique Internationale (FCI) wordt de Perdiguero de Burgos omschreven met de volgende kenmerken:

 • Hoofd: Krachtig en expressief met een gematigde stop.
 • Oren: Middelgroot, hangend en dicht tegen het hoofd.
 • Ogen: Ovaal, donker van kleur en levendige uitdrukking.
 • Lichaam: Evenredig en gespierd, met een rechte rug en goed ontwikkelde borst.
 • Vacht: Kort, dicht en glad, meestal wit met kastanjekleurige vlekken.
 • Grootte: Middelgroot, met een sterke en atletische bouw.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
52-64 cm
Gewicht
20-27 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
52-64 cm
Gewicht
20-27 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot  8 weken
 • Puppy : 8 weken tot 6 maanden
 • Volwassen : 6 maanden tot 8 jaar
 • Oudere : 8 tot 12 jaar
 • Senior : 12 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Jachtaanleg: De Perdiguero de Burgos staat bekend om zijn uitstekende jachteigenschappen, waaronder het vermogen om het wild op te sporen en vast te houden.
 • Intelligentie: Dit ras is intelligent en leergierig, waardoor het goed reageert op training.
 • Energiek: Van nature energiek en volhardend, de Perdiguero de Burgos heeft dagelijkse lichaamsbeweging nodig.
 • Sociaal: Goed gesocialiseerde exemplaren zijn vriendelijk en kunnen goed overweg met gezinnen en andere huisdieren.

Temperament en Gedrag

 • Toewijding: De Perdiguero de Burgos vormt sterke banden met zijn gezin en is vaak zeer toegewijd aan zijn eigenaren.
 • Zelfverzekerdheid: Met een zelfverzekerde houding is dit ras niet snel angstig en toont het een zekere mate van onafhankelijkheid.
 • Waakzaamheid: Van nature waakzaam, kan dit ras dienen als een uitstekende waakhond.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn enkele tips voor de optimale verzorging van een Perdiguero de Burgos:

Door deze zorgpraktijken te volgen, kun je ervoor zorgen dat je Perdiguero de Burgos een gezond, gelukkig en goed opgevoed huisdier is.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Perdiguero de Burgos, ook bekend als de Burgos Pointer, is over het algemeen een gezond en robuust ras. Zoals bij elk ras zijn er echter enkele gezondheidsproblemen en aandachtspunten waar eigenaren op moeten letten. Hier zijn enkele mogelijke gezondheidsproblemen en zaken waar je rekening mee moet houden bij de verzorging van een Perdiguero de Burgos:

 1. Heupdysplasie en Elleboogdysplasie: Deze aandoeningen, waarbij de gewrichten zich abnormaal ontwikkelen, kunnen voorkomen bij hondenrassen, inclusief de Perdiguero de Burgos. Regelmatige controle door de dierenarts en een gezonde levensstijl, inclusief gepaste lichaamsbeweging, kunnen helpen deze aandoeningen te beheersen.

 2. Oogproblemen: Sommige hondenrassen zijn gevoelig voor oogziekten, waaronder progressieve retina atrofie (PRA) en cataracten. Regelmatige oogonderzoeken zijn belangrijk voor vroege detectie en behandeling.

 3. Oorproblemen: Door hun hangende oren kunnen Perdigueros de Burgos vatbaar zijn voor oorinfecties. Regelmatige controle en reiniging van de oren kunnen helpen om problemen te voorkomen.

 4. Gewichtsbeheersing: Het is belangrijk om het gewicht van de Perdiguero de Burgos te controleren en ervoor te zorgen dat ze een gezond dieet krijgen. Overgewicht kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen.

 5. Beweging: Deze honden zijn van nature actief en hebben dagelijkse lichaamsbeweging nodig. Regelmatige wandelingen en speeltijd zijn essentieel om zowel fysieke als mentale stimulatie te bieden.

 6. Voeding: Zorg voor een uitgebalanceerd dieet dat voldoet aan de voedingsbehoeften van de Perdiguero de Burgos. Overleg met de dierenarts over het beste dieet voor jouw specifieke hond.

 7. Vachtverzorging: De korte vacht van de Perdiguero de Burgos vereist niet veel verzorging, maar regelmatig borstelen kan helpen om losse haren te verwijderen en de vacht in goede conditie te houden.

 8. Genetische screening: Bij de aanschaf van een Perdiguero de Burgos is het verstandig om samen te werken met een gerenommeerde fokker die zich inzet voor het fokken van gezonde dieren en die genetische screenings uitvoert om erfelijke aandoeningen te verminderen.

Het is altijd belangrijk om regelmatig de dierenarts te raadplegen voor gezondheidscontroles en vaccinaties. Het monitoren van het gedrag van je Perdiguero de Burgos en snel reageren op eventuele tekenen van ongemak of ziekte is cruciaal voor het behoud van een goede gezondheid.

De Perdiguero de Burgos is niet alleen een bekwame jachthond, maar ook een liefdevolle metgezel voor degenen die actief en betrokken zijn bij outdooractiviteiten. Potentiële eigenaren moeten zich bewust zijn van de behoefte aan lichaamsbeweging en mentale stimulatie om een gezonde en evenwichtige relatie met deze Spaanse jachthond te bevorderen.

De geschiedenis van de

Perdiguero de Burgos

De Perdiguero de Burgos, ook bekend als de Burgos Pointer of Burgalese Pointer, is een Spaans hondenras dat voornamelijk is gefokt voor de jacht, met name voor het opsporen en ophalen van wild, zoals vogels en klein wild. Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis van de Perdiguero de Burgos:

Oorsprong in Spanje: Het ras heeft zijn oorsprong in Spanje, met name in de regio Burgos. Het gebied Burgos, gelegen in het noorden van Spanje, staat bekend om zijn traditionele jachtpraktijken, en de Perdiguero de Burgos werd ontwikkeld om aan de behoeften van de lokale jagers te voldoen.

Jachthond: De Perdiguero de Burgos is een veelzijdige jachthond die traditioneel werd gebruikt voor de jacht op gevogelte en klein wild. Het ras staat bekend om zijn uitstekende reukvermogen, uithoudingsvermogen en vastberadenheid tijdens de jacht.

Ontwikkeling van het ras: Het exacte ontstaan van de Perdiguero de Burgos is niet precies gedocumenteerd, maar het ras heeft waarschijnlijk een lange geschiedenis die teruggaat tot de middeleeuwen of eerder. Het werd gefokt door lokale jagers die op zoek waren naar een hond die effectief kon werken in het ruige terrein van de regio Burgos.

Eigenschappen van de Perdiguero de Burgos: Het ras staat bekend om zijn sterke lichaamsbouw, goed ontwikkelde spieren en een uitgesproken reukvermogen. De honden hebben hangende oren en een korte, dichte vacht die meestal wit is met oranje of kastanjebruine vlekken.

Populaire jachthond: Door de jaren heen heeft de Perdiguero de Burgos een reputatie opgebouwd als een populaire jachthond in Spanje en daarbuiten. Het ras wordt gewaardeerd om zijn vaardigheden bij de jacht, waaronder het opsporen, wijzen en ophalen van wild.

Erkenning: In 1982 werd de Perdiguero de Burgos officieel erkend door de Real Sociedad Canina de España (Koninklijke Hondenvereniging van Spanje). Het ras wordt ook erkend door internationale hondenverenigingen, waaronder de Fédération Cynologique Internationale (FCI).

Huidige status: Tegenwoordig wordt de Perdiguero de Burgos nog steeds gewaardeerd als een uitstekende jachthond en wordt hij soms ook gehouden als gezelschapshond. Het ras heeft een toegewijde groep liefhebbers en fokkers die zich inzetten voor het behoud van zijn traditionele eigenschappen en gezondheid.

De geschiedenis van de Perdiguero de Burgos weerspiegelt zijn rol als een toegewijde jachthond, ontwikkeld om te gedijen in het specifieke jachtlandschap van de regio Burgos in Spanje. Zijn sterke werkethiek en veelzijdigheid hebben bijgedragen aan zijn populariteit in jachtgemeenschappen.

Perdiguero de Burgos
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Perdiguero de Burgos

De Perdiguero de Burgos is een middelgroot tot groot Spaans hondenras met een stevige en gespierde bouw. Ze hebben een kortharige vacht die meestal wit is met oranje vlekken of strepen. De kop is krachtig, met een brede neus en expressieve ogen.

De Perdiguero de Burgos staat bekend om zijn uitstekende jachtvaardigheden, vooral voor de jacht op klein wild zoals vogels en konijnen. Ze hebben een sterk reukvermogen, zijn alert en hebben een goed uithoudingsvermogen, waardoor ze geschikt zijn voor verschillende jachtomstandigheden.

Over het algemeen heeft de Perdiguero de Burgos een vriendelijk en aanhankelijk temperament. Ze zijn trouw aan hun gezin, intelligent en gemakkelijk in de omgang. Dit ras gedijt goed in gezinsomgevingen en kan goed overweg met kinderen.

De Perdiguero de Burgos heeft een kortharige vacht die niet veel verzorging nodig heeft. Regelmatige lichaamsbeweging is echter essentieel om aan hun energiebehoeften te voldoen. Ze genieten van actieve bezigheden en hebben ruimte nodig om te bewegen. Sociale interactie en mentale stimulatie zijn ook belangrijk voor hun welzijn.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen