Honden Rassen

Parson Russell Terrier

Parson Russell Terrier

De Parson Russell Terrier is een kleine tot middelgrote hondenras dat oorspronkelijk is gefokt voor de jacht op vossen en ander ongedierte.


Het is belangrijk om te benadrukken dat individuele honden variëren en dat een goede socialisatie en training van jongs af aan essentieel zijn voor het ontwikkelen van een goed afgerond gedrag bij deze terriers.

Officiële naam : Parson Russell Terrier
Andere namen : Voorheen bekend als Jack Russell Terrier, maar de naam werd aangepast om verwarring met de kleinere Jack Russell Terrier te voorkomen.
Oorsprong : Het ras is vernoemd naar de Engelse predikant en jager, de Reverend John Russell, die een belangrijke rol speelde in de ontwikkeling van het ras. Deze honden werden gefokt om snel te zijn, een scherp reukvermogen te hebben en de vossen uit hun holen te jagen tijdens de jacht.

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

Het is belangrijk op te merken dat deze beschrijvingen algemene richtlijnen zijn en dat individuele honden binnen het ras variaties kunnen vertonen. Bij het beoordelen van een specifieke hond is het altijd goed om naar de specifieke rasstandaard te kijken voor meer gedetailleerde informatie.

 • Grootte : Schofthoogte: Ongeveer 31 tot 36 centimeter.
 • Vacht : Haar: Glad, hard en dicht. Ondervacht kan aanwezig zijn maar mag niet overheersend zijn.Kleur: Meestal wit, met eventuele zwarte of tan markeringen.
 • Hoofd : Schedel: Vlak en breed.Stop: Duidelijk aanwezig.Snuit: Krachtig en diep, iets taps toelopend.Neus: Zwart.
 • Ogen : Vorm Donker, amandelvormig.Uitdrukking: Alert en levendig.
 • Oren : Vorm: Kleine V-vormige oren.Draagwijze: Naar voren gevouwen.
 • Staart : Lengte Gemiddeld.Draagwijze: Hoog aangezet, gedragen in lijn met de rug.

specifieke details

Rassen-Parson-Russell-Terrier
Mannetjes :

Hoogte
31-36 cm
Gewicht
5.4-8.2 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
31-36 cm
Gewicht
5.4-8.2 kg

 • Eerste weken : Gedurende de eerste weken is de Parson Russell Terrier een puppy in ontwikkeling.
 • Puppy : De puppyfase wordt doorgaans beschouwd als tot ongeveer 12 maanden.
 • Volwassen : Rond de leeftijd van 12 maanden kunnen Parson Russell Terriers als volwassen worden beschouwd.
 • Oudere : In de latere jaren, vanaf ongeveer 7 tot 10 jaar, kunnen honden als ouder worden beschouwd.
 • Senior : Honden kunnen als senioren worden beschouwd vanaf ongeveer 10 jaar en ouder.

Raskenmerken

 • Vriendelijkheid : Over het algemeen zijn Parson Russell Terriers vriendelijke honden. Ze kunnen sociaal zijn en goed overweg kunnen met gezinsleden en andere huisdieren. Socialisatie vanaf jonge leeftijd is belangrijk om ervoor te zorgen dat ze goed gedrag vertonen tegenover andere dieren en mensen.
 • Intelligentie : Parson Russell Terriers staan bekend om hun intelligentie. Ze kunnen snel leren en reageren goed op training. Het is belangrijk om hun mentale stimulatie te waarborgen door uitdagende activiteiten en puzzels aan te bieden.
 • Energiek : Deze terriers zijn over het algemeen zeer energiek. Ze hebben dagelijkse lichaamsbeweging nodig om hun energie kwijt te kunnen en te voorkomen dat ze zich vervelen. Lange wandelingen, actief spel en zelfs hondensporten kunnen bijdragen aan het voldoen aan hun bewegingsbehoeften.
 • Goede zwemmers : Hoewel niet alle Parson Russell Terriers automatisch goede zwemmers zijn, kunnen veel van hen genieten van wateractiviteiten als ze er op jonge leeftijd aan worden blootgesteld. Dit kan variëren van individu tot individu, maar sommige Parson Russell Terriers vinden het leuk om te zwemmen, vooral als ze positieve ervaringen hebben met water. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn bij het introduceren van een hond in water en ervoor te zorgen dat ze zich comfortabel voelen.

Temperament en Gedrag

Het is belangrijk op te merken dat het temperament van individuele honden kan variëren, zelfs binnen hetzelfde ras. De socialisatie en training die ze ontvangen, evenals hun genetische achtergrond, spelen allemaal een rol in het vormgeven van hun gedrag.

 • Vrolijkheid : Over het algemeen zijn Parson Russell Terriers vrolijke en levendige honden. Ze hebben vaak een positieve en energieke houding. Hun speelse karakter en nieuwsgierige aard dragen bij aan hun vrolijkheid.
 • Sociaal : Met de juiste socialisatie vanaf jonge leeftijd kunnen Parson Russell Terriers zeer sociaal zijn. Ze kunnen goed overweg met gezinsleden, inclusief kinderen, en kunnen ook vriendelijk zijn tegenover andere huisdieren als ze correct worden geïntroduceerd. Het is belangrijk om voldoende aandacht te besteden aan socialisatietraining om eventuele terriër-trekjes te beheren.
 • Speelsheid : Parson Russell Terriers staan bekend om hun speelse karakter. Ze genieten van actief spel, zowel binnen als buiten. Speelgoed, interactieve spellen en regelmatige lichaamsbeweging dragen bij aan hun welzijn.
 • Loyaliteit : Deze terriers kunnen zeer loyaal zijn aan hun gezin. Ze vormen vaak sterke banden met hun eigenaren en kunnen beschermend zijn. Loyaliteit is een kenmerk dat in veel terriërrassen te vinden is, en het kan belangrijk zijn voor het opbouwen van een sterke relatie tussen de hond en de eigenaar.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn enkele tips voor de optimale verzorging van een Parson Russell Terrier

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

Hoewel Parson Russell Terriers over het algemeen gezonde honden zijn, zijn er enkele gezondheidsproblemen waarmee dit ras geassocieerd kan worden

 1. Heupdysplasie : Heupdysplasie is een aandoening waarbij de heupgewrichten zich niet goed ontwikkelen, wat kan leiden tot artritis en pijn. Regelmatige veterinaire controles en het handhaven van een gezond gewicht kunnen helpen dit risico te verminderen.
 2. Elleboogdysplasie : Elleboogdysplasie is een aandoening waarbij het ellebooggewricht zich niet normaal ontwikkelt. Dit kan ook leiden tot artritis en kreupelheid. Monitoring van de groei en gewrichtsgezondheid is belangrijk.
 3. Erfelijke Hartaandoeningen : Sommige terriërrassen, waaronder Parson Russell Terriers, kunnen vatbaar zijn voor bepaalde erfelijke hartproblemen. Regelmatige veterinaire controles, vooral op oudere leeftijd, zijn belangrijk voor het vroegtijdig opsporen van eventuele problemen.
 4. Kanker : Zoals bij veel hondenrassen, kan kanker een zorg zijn. Regelmatige veterinaire controles en aandacht voor ongewone knobbels of gezwellen kunnen bijdragen aan vroege detectie.
 5. Huidproblemen : Parson Russell Terriers kunnen gevoelig zijn voor huidproblemen, waaronder allergieën en dermatitis. Goede voeding, regelmatige verzorging en aandacht voor huidirritaties kunnen helpen.
 6. Oogproblemen : Sommige oogproblemen, zoals lensluxatie en ooginfecties, kunnen voorkomen bij dit ras. Regelmatige oogonderzoeken zijn belangrijk voor de gezondheid van de ogen.
 7. Gewichtsproblemen : Parson Russell Terriers hebben de neiging energiek te zijn en hebben regelmatige lichaamsbeweging nodig. Het is belangrijk om een gezond gewicht te handhaven om het risico op gewrichtsproblemen en andere gezondheidsproblemen te verminderen.
 8. Hypothyreoïdie : Hypothyreoïdie is een aandoening waarbij de schildklier niet voldoende schildklierhormonen produceert. Symptomen kunnen variëren, maar vermoeidheid, gewichtstoename en huidproblemen kunnen voorkomen. Regelmatige bloedtesten kunnen helpen bij de diagnose en behandeling.

Voor een gezonde en gelukkige Parson Russell Terrier is regelmatige veterinaire zorg, goede voeding, voldoende lichaamsbeweging en aandacht voor eventuele veranderingen in gedrag of gezondheid essentieel.

Het raadplegen van een dierenarts voor specifiek advies over de gezondheid van jouw individuele hond is altijd aan te bevelen.

De geschiedenis van de

Parson Russell Terrier

De geschiedenis van de Parson Russell Terrier is nauw verbonden met de ontwikkeling van de Jack Russell Terrier. De Parson Russell Terrier en de Jack Russell Terrier werden oorspronkelijk beschouwd als dezelfde hondenras, maar er ontstond enige verwarring en variatie in de fokpraktijken, en uiteindelijk werden ze als afzonderlijke rassen erkend. Hier zijn enkele belangrijke punten in de geschiedenis van de Parson Russell Terrier:

De rol van Reverend John Russell

De geschiedenis van de Parson Russell Terrier begint met de Engelse predikant Reverend John Russell, die leefde in de 19e eeuw. Hij had een passie voor de jacht en had behoefte aan een hond die hem kon helpen bij de vossenjacht. Hij fokte honden die bekend werden als de “Jack Russell Terriers,” genoemd naar hemzelf.

De Jack Russell Terrier

De oorspronkelijke Jack Russell Terrier, zoals gefokt door Reverend Russell, was bedoeld als een efficiënte en vastberaden jachthond. Deze honden waren compact, lenig en hadden een scherp reukvermogen om vossen uit hun holen te jagen.

Evolutie van het ras

In de loop van de tijd werden Jack Russell Terriers gefokt voor verschillende doeleinden, en er ontstonden variaties in grootte, kleur en vachttype. In sommige regio’s werden ook Jack Russell Terriers gefokt met langer haar.

Erkenning van de Parson Russell Terrier

Om verwarring te voorkomen tussen de verschillende variëteiten, werd in 1990 de naam van het ras officieel gewijzigd in Parson Russell Terrier, ter ere van Reverend John Russell. Deze naamswijziging en het vaststellen van specifieke rasstandaarden hielpen bij het onderscheiden van de Parson Russell Terrier als een afzonderlijk ras.

Internationale erkenning

De Parson Russell Terrier wordt nu internationaal erkend als een apart hondenras. De rasstandaarden variëren enigszins tussen verschillende kennelclubs, maar over het algemeen blijven ze trouw aan de oorspronkelijke kenmerken die Reverend Russell nastreefde. Tegenwoordig worden Parson Russell Terriers gewaardeerd als gezelschapshonden en hebben ze nog steeds hun oorspronkelijke jachttalenten behouden. Ze zijn actief, intelligent en hebben een levendig karakter, waardoor ze geschikt zijn voor verschillende levensstijlen.
Parson Russell Terrier
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Parson Russell Terrier

Ja, over het algemeen zijn Parson Russell Terriers goede gezinshonden. Ze kunnen goed overweg met kinderen en andere huisdieren als ze goed gesocialiseerd zijn. Het is belangrijk om hun energieniveau en speelsheid in overweging te nemen.

Parson Russell Terriers zijn zeer energieke honden en hebben dagelijkse lichaamsbeweging nodig. Regelmatige wandelingen, speeltijd en activiteiten helpen hen fysiek en mentaal gezond te houden.

Ja, Parson Russell Terriers zijn over het algemeen intelligent en leren snel. Ze reageren goed op positieve versterking en consistente training. Vroege socialisatie en training zijn belangrijk.

De vachtverzorging van een Parson Russell Terrier is relatief eenvoudig. Af en toe borstelen is voldoende. Ze hebben wel regelmatige tandheelkundige zorg nodig en moeten worden beschermd tegen overmatige blootstelling aan de zon vanwege hun witte vacht.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen