Honden Rassen

Maltezer

Maltezer

De Maltezer is een oud ras met een geschiedenis die teruggaat tot ten minste 2000 jaar. Oorspronkelijk afkomstig uit het Middellandse Zeegebied, is de Maltezer vernoemd naar het eiland Malta, waar het ras zijn moderne naam kreeg. De Maltezer was geliefd bij royalty en adel door de eeuwen heen, waaronder koningen, koninginnen en kunstenaars. Het ras werd geassocieerd met luxe en verfijning, wat heeft bijgedragen aan zijn populariteit.

Officiële naam : Maltezer
Andere namen : Bichon Maltais (in het Frans)
Oorsprong : Het ras vindt zijn oorsprong in het Middellandse Zeegebied, mogelijk in het gebied rond Malta, hoewel de exacte oorsprong niet volledig bekend is.

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

De Fédération Cynologique Internationale (FCI) beschrijft de Maltezer met specifieke kenmerken:

 • Hoofd: Klein, met een goed gedefinieerde stop en een zwarte neus.
 • Oren: Laag aangezet, hangend, lang en bedekt met lang, zijdeachtig haar.
 • Ogen: Groot, rond, donker en expressief.
 • Lichaam: Compact en goed gespierd, met een rechte rug en een goed ontwikkelde borst.
 • Vacht: Lang, zijdeachtig en recht, zonder krul. Alle kleuren zijn toegestaan, maar wit is overheersend.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
21-25 cm
Gewicht
3-4 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
20-23 cm
Gewicht
3-4 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot 8 weken
 • Puppy : 8 weken tot 12 maanden
 • Volwassen : 12 maanden tot 7 jaar
 • Oudere : 7 jaar tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Elegantie: De Maltezer straalt elegantie uit met zijn lange, zijdeachtige vacht en fijne bouw.

 • Zachte Vacht: Het zachte en zijdeachtige haar van de Maltezer vereist regelmatige verzorging om klitten te voorkomen.

 • Expressieve Ogen: De grote, ronde ogen geven de Maltezer een expressieve en aanhankelijke uitdrukking.

 • Compacte Grootte: Ondanks hun kleine formaat hebben Maltezers een goed gespierd lichaam, waardoor ze stevig en levendig zijn.

Temperament en Gedrag

 • Aanhankelijkheid: Maltezers staan bekend om hun sterke band met hun eigenaren en zijn vaak toegewijde metgezellen.

 • Speelsheid: Ondanks hun luxueuze uitstraling zijn Maltezers vaak speels en genieten ze van interactie en spelletjes.

 • Goed met Kinderen: Over het algemeen kunnen Maltezers goed overweg met kinderen, maar toezicht is belangrijk vanwege hun kleine formaat.

 • Waakzaamheid: Maltezers hebben een natuurlijke waakzaamheid en zullen hun eigenaren waarschuwen voor ongebruikelijke geluiden of bezoekers.

 • Geschikt voor Appartementen: Door hun kleine formaat en lage neiging tot overmatig blaffen kunnen Maltezers goed gedijen in appartementen, mits ze voldoende aandacht en beweging krijgen.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn enkele tips voor de optimale verzorging van een Maltezer:

Door aandacht te besteden aan deze aspecten kun je ervoor zorgen dat je Maltezer een gezonde, gelukkige metgezel blijft.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Maltezer is een klein ras dat bekend staat om zijn lange, zijdeachtige vacht en vriendelijke aard. Over het algemeen zijn Maltezers gezonde honden, maar zoals bij elk ras zijn er enkele gezondheidsproblemen en aandachtspunten waar eigenaren op moeten letten:

 1. Tandheelkundige problemen: Maltezers zijn gevoelig voor tandheelkundige problemen, waaronder tandplak en tandsteen. Regelmatige tandheelkundige zorg, zoals tandenpoetsen en het aanbieden van kauwspeelgoed, is essentieel om de mondgezondheid te behouden.

 2. Oogproblemen: Sommige Maltezers kunnen vatbaar zijn voor oogproblemen, waaronder traanvlekken en retinale problemen. Regelmatige oogreiniging en veterinaire controle zijn belangrijk.

 3. Luchtwegproblemen: Vanwege hun kleine formaat kunnen Maltezers gevoelig zijn voor luchtwegproblemen, zoals trachea collapse. Vermijd het gebruik van een halsband en overmatige fysieke inspanning, vooral bij warm weer.

 4. Huidproblemen: De lange vacht van de Maltezer vereist regelmatige verzorging om klitten en irritaties te voorkomen. Bovendien kunnen ze gevoelig zijn voor huidproblemen, zoals allergieën.

 5. Patellaire luxatie: Dit is een aandoening waarbij de knieschijf uit zijn normale positie kan glijden, wat kreupelheid kan veroorzaken. Regelmatige veterinaire controles zijn belangrijk.

 6. Hypoglykemie: Maltezer-puppy’s, vooral die op jonge leeftijd, kunnen vatbaar zijn voor hypoglykemie (lage bloedsuikerspiegel). Ze moeten regelmatig kleine, evenwichtige maaltijden krijgen.

 7. Oververhitting: Vanwege hun kleine formaat zijn Maltezers gevoelig voor oververhitting. Zorg voor voldoende schaduw en drinkwater, vooral bij warm weer.

 8. Voedselallergieën: Sommige Maltezers kunnen gevoelig zijn voor voedselallergieën. Let op tekenen zoals jeuk, huiduitslag of gastro-intestinale problemen en pas indien nodig het dieet aan.

Het is belangrijk om regelmatig de dierenarts te raadplegen voor gezondheidscontroles, vaccinaties en preventieve zorg. Een uitgebalanceerd dieet, voldoende lichaamsbeweging en goede verzorging dragen bij aan het welzijn van je Maltezer. Bij het overwegen van de aanschaf van een Maltezer is het ook verstandig om samen te werken met een gerenommeerde fokker die zich inzet voor het fokken van gezonde dieren en die genetische screenings uitvoert.

De Maltezer is niet alleen een prachtige metgezel met een lange geschiedenis, maar ook een liefdevolle hond met een zachtaardig temperament. Regelmatige verzorging en aandacht voor hun behoeften dragen bij aan een gelukkig leven met deze charmante kleine honden.

De geschiedenis van de

Maltezer

De geschiedenis van de Maltezer gaat ver terug in de tijd en is verweven met verschillende culturen rond de Middellandse Zee. Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis van de Maltezer:

Oorsprong op het eiland Malta: De Maltezer heeft zijn naam te danken aan het eiland Malta, hoewel zijn oorsprong niet precies op Malta kan worden gelokaliseerd. Er wordt aangenomen dat het ras al bestond in de Middellandse Zeegebieden rond 500 voor Christus.

Oude beschavingen: De Maltezer wordt geassocieerd met oude beschavingen zoals de Feniciërs en de Grieken. Afbeeldingen van kleine honden die lijken op de Maltezer zijn te zien op kunstwerken uit deze tijd.

Renaissance: In de 15e eeuw kreeg de Maltezer meer erkenning, vooral in de Renaissance, waar ze werden afgebeeld op schilderijen van kunstenaars als Titiaan. Adel en royalty waardeerden de Maltezer als gezelschapshond.

Gunst aan het hof: De Maltezer genoot de gunst van verschillende koninklijke hoven in Europa, waaronder die van Koningin Elizabeth I van Engeland, Maria I van Schotland en Keizerin Maria Theresia van Oostenrijk. Ze werden beschouwd als symbool van rijkdom en luxe.

Monniken en ridders: Er wordt gezegd dat Maltezers werden gefokt door monniken en ridders op het eiland Malta. Ze werden specifiek gefokt om klein te zijn en een gezelschapsdier te zijn voor de hogere klassen.

Verspreiding in Europa: Door handel en maritieme activiteiten verspreidde de Maltezer zich over heel Europa. Het ras werd erkend door verschillende hondenverenigingen in de 19e eeuw.

Rasstandaard: In de 20e eeuw werd de rasstandaard van de Maltezer vastgesteld. Het ras werd officieel erkend door hondenverenigingen over de hele wereld.

Huidige status: Tegenwoordig is de Maltezer een populaire gezelschapshond over de hele wereld. Ze staan bekend om hun lange, zijdeachtige witte vacht en hun aanhankelijke en levendige persoonlijkheid.

De geschiedenis van de Maltezer weerspiegelt zijn lange associatie met de hogere klassen, koninklijke hoven en adel. Vanwege zijn charmante uiterlijk en aanhankelijke karakter blijft de Maltezer een gewilde metgezel in de moderne samenleving.

Maltezer
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Maltezer

De Maltezer is een klein ras met een elegant uiterlijk. Ze hebben een lange, zijdeachtige vacht die meestal wit van kleur is. Het ras staat bekend om hun expressieve ogen en levendige persoonlijkheid. Maltezers worden vaak beschouwd als gezelschapshonden en zijn historisch gezien populair bij royalty en adel.

Over het algemeen staat de Maltezer bekend om zijn levendige, aanhankelijke en speelse temperament. Ze zijn vaak zeer toegewijd aan hun eigenaren en genieten van menselijk gezelschap. Maltezers zijn over het algemeen sociaal, hoewel sommige individuen terughoudend kunnen zijn tegenover vreemden.

De Maltezer heeft een lange vacht die regelmatige verzorging vereist. Dagelijks borstelen is nodig om klitten en matten te voorkomen. Ze hebben ook behoefte aan regelmatige oog- en gebitsverzorging. Maltezers hebben over het algemeen geen buitensporige lichaamsbeweging nodig, maar ze genieten van speeltijd en korte wandelingen.

De Maltezer kan goed passen in gezinsomgevingen, vooral bij gezinnen die bereid zijn tijd te besteden aan hun verzorging. Ze kunnen overweg met kinderen, maar vanwege hun kleine formaat is voorzichtigheid geboden om ruwe behandeling te voorkomen. Maltezers gedijen goed in de nabijheid van hun eigenaren en gedragen zich vaak als loyale metgezellen.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen