Honden Rassen

Magyar Agar

Magyar-Agar
De Magyar Agar, ook bekend als de Hongaarse Windhond, heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot het oude Hongarije. Het ras werd oorspronkelijk gefokt door de Magyaren, een nomadisch volk, voor de jacht op groter wild, zoals herten en wolven. De Magyar Agar heeft sindsdien zijn plaats gevonden als een gewaardeerde metgezel en jachthond in Hongarije en daarbuiten.

Officiële naam : Magyar Agár
Andere namen : Hungarian Greyhound, Hungarian Agár
Oorsprong : Hongarije

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

De Fédération Cynologique Internationale (FCI) beschrijft de Magyar Agar met specifieke kenmerken:

 • Hoofd: Lang, elegant en licht gebogen met een matige stop.
 • Oren: Hoog aangezet, semi-hangend, en middelmatig lang.
 • Ogen: Middelgroot, donker, amandelvormig en expressief.
 • Lichaam: Lang en gespierd met een rechte rug, diepe borst en goed ontwikkelde buik.
 • Vacht: Kort, dicht en glad, met een zachte ondervacht. Alle effen kleuren zijn toegestaan.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
65-70 cm
Gewicht
25-32 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
60-65 cm
Gewicht
20-27 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot 8 weken
 • Puppy : 8 weken tot 12 maanden
 • Volwassen : 12 maanden tot 7 jaar
 • Oudere : 7 jaar tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Elegantie en Snelheid: De Magyar Agar straalt elegantie uit en is bekend om zijn snelheid. Het is een windhond met uitstekende jachteigenschappen.

 • Spierkracht: Ondanks zijn slanke bouw is de Magyar Agar goed gespierd, wat bijdraagt ​​aan zijn kracht en uithoudingsvermogen.

 • Behendigheid: Dit ras staat bekend om zijn behendigheid en het vermogen om snel van richting te veranderen, wat van pas komt tijdens de jacht.

 • Onafhankelijkheid: De Magyar Agar heeft een onafhankelijke aard, typisch voor windhonden, maar vormt sterke banden met zijn eigenaar.

Temperament en Gedrag

 • Aanhankelijkheid: Hoewel onafhankelijk, is de Magyar Agar aanhankelijk en hecht aan zijn gezin.

 • Sociaal: Over het algemeen is dit ras sociaal met andere honden en kan het goed opschieten met kinderen, vooral als ze van jongs af aan met hen zijn opgegroeid.

 • Waakzaamheid: De Magyar Agar heeft een natuurlijke waakzaamheid en kan zijn familie waarschuwen voor ongewone geluiden of gebeurtenissen.

 • Energie: Vanwege hun windhondenaard hebben Magyar Agars een redelijke hoeveelheid dagelijkse beweging nodig om zowel fysiek als mentaal gezond te blijven.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn enkele tips voor de optimale verzorging van een Magyar Agar:

Met aandacht voor deze aspecten kun je ervoor zorgen dat je Magyar Agar een gezond, gelukkig en goed opgevoede metgezel is.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Magyar Agár, ook bekend als de Hongaarse windhond, is een ras dat bekend staat om zijn snelheid en atletisch vermogen. Over het algemeen is dit ras gezond, maar zoals bij elk ras zijn er enkele gezondheidsproblemen en aandachtspunten waar eigenaren op moeten letten:

 1. Heupdysplasie: Heupdysplasie is een genetische aandoening waarbij de heupgewrichten zich abnormaal ontwikkelen, wat kan leiden tot pijn en artritis. Regelmatige veterinaire controles en gezond lichaamsbeweging zijn belangrijk om de gewrichtsgezondheid te behouden.

 2. Oogproblemen: Sommige windhonden, waaronder de Magyar Agár, kunnen vatbaar zijn voor oogproblemen zoals progressieve retina atrofie (PRA) en cataracten. Reguliere oogonderzoeken zijn belangrijk voor het monitoren van de gezondheid van de ogen.

 3. Huidaandoeningen: Windhonden hebben een dunne vacht en gevoelige huid. Bescherming tegen extreme weersomstandigheden en regelmatige verzorging, zoals baden en hydrateren, kunnen helpen bij het voorkomen van huidproblemen.

 4. Cardiovasculaire gezondheid: Aangezien Magyar Agárs atletisch zijn, is het belangrijk om aandacht te besteden aan de cardiovasculaire gezondheid. Regelmatige lichaamsbeweging is essentieel, maar overmatige belasting moet worden vermeden.

 5. Gewichtsbeheersing: Zorg ervoor dat je Magyar Agár een uitgebalanceerd dieet krijgt en behoud een gezond gewicht. Overgewicht kan extra stress op de gewrichten en andere gezondheidsproblemen veroorzaken.

 6. Voeding: Windhonden kunnen gevoelig zijn voor bepaalde voedingsstoffen en maagproblemen. Overleg met de dierenarts over een geschikt dieet dat voldoet aan de specifieke behoeften van de Magyar Agár.

 7. Blessures bij rennen: Aangezien Magyar Agárs renhonden zijn, moeten eigenaren voorzichtig zijn om letsel tijdens het rennen te voorkomen. Zorg voor een veilige omgeving zonder obstakels.

Het is belangrijk om regelmatig de dierenarts te raadplegen voor gezondheidscontroles, vaccinaties en preventieve zorg. Als je overweegt een Magyar Agár aan te schaffen, werk dan samen met een gerenommeerde fokker die zich inzet voor het fokken van gezonde dieren en die genetische screenings uitvoert.

De Magyar Agar is een prachtige windhond met een rijke geschiedenis en uitstekende jachteigenschappen. Deze beschrijving biedt een overzicht van de geschiedenis, fysieke kenmerken en temperament van de Magyar Agar. Het is belangrijk om hun behoefte aan beweging en ruimte in overweging te nemen bij het overwegen van dit ras als huisdier.

De geschiedenis van de

Magyar Agar

De Magyar Agar, ook bekend als de Hongaarse Windhond of Hongaarse Agar, is een oud hondenras met een geschiedenis die teruggaat tot eeuwen geleden. Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis van de Magyar Agar:

Oorsprong: De Magyar Agar komt oorspronkelijk uit Hongarije en heeft zijn wortels in de nomadische culturen van Centraal-Azië. Het ras wordt beschouwd als een van de oudste windhonden ter wereld.

Historische rol: Deze honden werden oorspronkelijk gefokt door de Hongaarse adel en werden gebruikt voor de jacht op groot wild, zoals herten en wilde zwijnen. De Magyar Agar was gewaardeerd om zijn snelheid, uithoudingsvermogen en behendigheid tijdens de jacht.

Nomadische volkeren: De voorouders van de Magyar Agar werden waarschijnlijk verspreid door de migraties van verschillende nomadische stammen en volkeren. Ze vergezelden deze groepen als trouwe metgezellen en werden gewaardeerd om hun vaardigheden als jachthond.

Fokken in Hongarije: In Hongarije werd het fokken van Magyar Agars voortgezet en werden ze gehouden door de adel voor hun jachtvaardigheden en als statussymbolen.

Behoud van het ras: Tijdens verschillende perioden in de geschiedenis werd het voortbestaan van de Magyar Agar bedreigd. Echter, dankzij de inspanningen van toegewijde fokkers en liefhebbers werd het ras behouden.

Kenmerken: De Magyar Agar is een elegante windhond met een slank lichaam, lange ledematen en een korte, dichte vacht. Ze hebben een atletische bouw en een trotse houding.

Jacht en gezelschap: Hoewel de Magyar Agar zijn oorspronkelijke rol als jachthond heeft behouden, is het tegenwoordig ook geliefd als gezelschapshond. Ze hebben een rustig en vriendelijk temperament.

Internationale erkenning: De Magyar Agar is internationaal erkend als een officieel ras. Het is opgenomen in de lijst van erkende rassen van organisaties zoals de Fédération Cynologique Internationale (FCI).

De geschiedenis van de Magyar Agar weerspiegelt zijn rol als een gewaardeerde jachthond in de geschiedenis van Hongarije en zijn vermogen om zich aan te passen aan de veranderende tijden als een geliefde gezelschapshond.

Magyar-Agar
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Magyar Agar

De Magyar Agar, ook bekend als de Hongaarse Windhond, is een middelgroot tot groot hondenras dat bekend staat om zijn slanke en gespierde bouw. Ze hebben een korte, dichte vacht en een elegante uitstraling. Dit ras werd historisch gefokt voor de jacht op groot wild.

Over het algemeen staat de Magyar Agar bekend om zijn vriendelijke, rustige en aanhankelijke temperament. Ze zijn vaak loyaal aan hun gezin en kunnen ook goed overweg met kinderen. Hoewel ze soms gereserveerd kunnen zijn tegenover vreemden, zijn ze over het algemeen sociale honden.

De Magyar Agar heeft een korte vacht die weinig verzorging nodig heeft. Regelmatige lichaamsbeweging is echter essentieel om hun fysieke en mentale welzijn te behouden. Ze genieten van sprinten en rennen, dus voldoende bewegingsruimte is belangrijk.

De Magyar Agar kan goed passen in gezinsomgevingen, vooral bij actieve eigenaren die bereid zijn tijd te besteden aan lichaamsbeweging en spel. Ze kunnen goed overweg met kinderen en andere huisdieren, maar vroege socialisatie is belangrijk. Door hun aanhankelijke karakter kunnen ze een goede metgezel zijn voor gezinnen die een actieve levensstijl delen.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen