Honden Rassen

Kuvasz

Kuvasz

De Kuvasz is een oud herdersras met wortels die teruggaan tot het oude Tibet. Ze kwamen via Centraal-Azië naar Europa en werden vooral gewaardeerd in Hongarije, waar ze werden gefokt als waakhonden voor koninklijke en aristocratische families. De Kuvasz heeft een lange geschiedenis van herderswerk, veebewaking en als koninklijke metgezel. Hun naam is afgeleid van het Slavische woord “kavasszus,” wat “bewaker” betekent.

Officiële naam : Kuvasz
Andere namen : Hongaarse Kuvasz
Oorsprong : Hongarije

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

De Fédération Cynologique Internationale (FCI) beschrijft de Kuvasz met specifieke kenmerken:

 • Hoofd: Het hoofd is krachtig en wigvormig met een duidelijke stop. De snuit is recht en matig lang.
 • Oren: Middelgroot, driehoekig van vorm, en hangend. De oren zijn dicht bij het hoofd en eindigen in een punt.
 • Ogen: Middelgroot, donkerbruin, en amandelvormig. De uitdrukking is zelfverzekerd en intelligent.
 • Lichaam: Sterk en goed gespierd met een rechte rug en een diepe borst. De staart is hoog aangezet en wordt gekruld over de rug gedragen.
 • Vacht: Het dubbele vacht is dicht en recht met een wollige ondervacht. De vacht is wit, wat helpt bij het camoufleren tijdens het hoeden.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
71-76 cm
Gewicht
45-52 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
66-71 cm
Gewicht
35-41 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot  8 weken
 • Puppy : 8 weken tot 12 maanden
 • Volwassen : 12 maanden tot 7 jaar
 • Oudere : 7 jaar tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Waakzaamheid: Kuvasz-honden staan bekend om hun uitstekende waakzaamheid. Ze zijn alert en beschermen hun gezin en territorium.

 • Zelfstandigheid: Deze honden hebben een zekere mate van zelfstandigheid en nemen vaak beslissingen op basis van hun eigen inschatting.

 • Intelligentie: Kuvasz-honden zijn intelligent en hebben een goed begrip van hun omgeving. Ze reageren goed op training, maar een consistente aanpak is vereist.

 • Territoriaal: Kuvasz-honden zijn van nature territoriaal en kunnen gereserveerd zijn tegenover vreemden. Vroege socialisatie is belangrijk.

Temperament en Gedrag

 • Toegewijd: De Kuvasz staat bekend om zijn toewijding aan zijn gezin. Ze vormen sterke banden en zijn loyaal aan hun eigenaren.

 • Zelfverzekerd: Deze honden stralen zelfvertrouwen uit. Ze zijn kalm, moedig en tonen een natuurlijke autoriteit.

 • Geschikt voor Gezinnen: Met de juiste training en socialisatie kunnen Kuvasz-honden geschikt zijn voor gezinnen. Ze hebben echter een ervaren eigenaar nodig.

 • Matige Energie: Hoewel ze krachtig zijn, hebben Kuvasz-honden een matig energieniveau. Dagelijkse lichaamsbeweging is nog steeds belangrijk.

 • Beschermend: Kuvasz-honden beschermen instinctief hun gezin en eigendommen. Ze kunnen gereserveerd zijn tegenover vreemden.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn enkele tips voor de optimale verzorging van een Kuvasz:

Door aandacht te besteden aan deze aspecten van verzorging, kun je ervoor zorgen dat je Kuvasz gezond, gelukkig en goed opgevoed blijft.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Kuvasz is een groot Hongaars herdersras met een sterke uitstraling en een beschermend karakter. Over het algemeen is de Kuvasz een gezonde hond, maar zoals bij veel grote rassen, zijn er enkele gezondheidsproblemen en aandachtspunten waar eigenaren op moeten letten:

 1. Heupdysplasie: Heupdysplasie is een genetische aandoening waarbij de heupgewrichten zich abnormaal ontwikkelen. Het kan leiden tot pijn en artritis. Het is belangrijk om een gezond dieet te handhaven en regelmatige lichaamsbeweging te bieden om de gewrichtsgezondheid te ondersteunen.

 2. Elleboogdysplasie: Net als heupdysplasie is elleboogdysplasie een aandoening waarbij de ellebooggewrichten zich abnormaal ontwikkelen. Regelmatige veterinaire controles zijn belangrijk voor vroege detectie en behandeling.

 3. Oogproblemen: Sommige Kuvasz-honden kunnen vatbaar zijn voor oogproblemen, waaronder progressieve retina atrofie (PRA) en cataracten. Reguliere oogonderzoeken zijn belangrijk.

 4. Gastric Dilatatie-Volvulus (GDV), ook wel maagtorsie genoemd: Dit is een ernstige aandoening waarbij de maag opzwelt en kan draaien. Het komt vaak voor bij grote rassen en kan levensbedreigend zijn. Het is belangrijk om meerdere kleine maaltijden per dag te geven en activiteit na het eten te vermijden.

 5. Huidproblemen: Kuvasz-honden hebben een dikke dubbele vacht die regelmatige verzorging nodig heeft. Aandacht voor de vacht en huid kan helpen bij het voorkomen van huidproblemen, zoals infecties.

 6. Auto-immuunziekten: Sommige Kuvasz-honden kunnen vatbaar zijn voor auto-immuunziekten, waarbij het immuunsysteem gezonde cellen aanvalt. Symptomen kunnen variëren afhankelijk van het getroffen orgaan.

 7. Voeding: Gezien hun grootte en potentieel voor maagproblemen, is het belangrijk om een uitgebalanceerd dieet te bieden en te voorkomen dat de hond te snel eet.

 8. Gewichtsbeheersing: Het behouden van een gezond gewicht is essentieel. Overgewicht kan bijdragen aan gewrichtsproblemen en andere gezondheidsproblemen.

Het is belangrijk om regelmatig de dierenarts te raadplegen voor gezondheidscontroles, vaccinaties en preventieve zorg. Bij het overwegen van de aanschaf van een Kuvasz is het verstandig om samen te werken met een gerenommeerde fokker die zich inzet voor het fokken van gezonde dieren en die genetische screenings uitvoert.

De Kuvasz is een majestueuze en krachtige hond met diepe historische wortels. Deze beschrijving biedt een overzicht van de geschiedenis, fysieke kenmerken en temperament van de Kuvasz. Het is belangrijk om de specifieke behoeften van dit ras te begrijpen en de training en socialisatie dienovereenkomstig aan te passen.

De geschiedenis van de

Kuvasz

De Kuvasz is een eeuwenoud Hongaars hondenras met een rijke geschiedenis als herders- en waakhond. Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis van de Kuvasz:

Oorsprong in Hongarije: De Kuvasz vindt zijn oorsprong in Hongarije en wordt beschouwd als een van de oudste rassen die daar zijn ontwikkeld. Het ras heeft waarschijnlijk zijn wortels in Centraal-Azië en migreerde met volkeren naar het Carpatenbekken.

Herders- en Waakhond: De Kuvasz werd oorspronkelijk gefokt als een herdershond om kuddes te beschermen tegen roofdieren in de Carpaten en omgeving. Later ontwikkelde hij zich tot een waakhond voor koninklijke hoven en landgoederen.

Koninklijke Bescherming: De Kuvasz werd geassocieerd met koninklijke hoven en adellijke families in Hongarije. Deze honden werden vaak cadeau gegeven aan Europese koninklijke families en waren bekend om hun toewijding aan hun eigenaars.

Kuvasz in Kunst en Literatuur: Door de eeuwen heen zijn Kuvasz-honden vaak afgebeeld in kunst en literatuur, waarbij ze symbool staan voor moed, loyaliteit en nobelheid.

Tijdens Oorlogen: Tijdens oorlogen, zoals de Turkse bezetting en latere conflicten, werden Kuvasz-honden gebruikt als verdedigers van landgoederen en eigendommen. Ze stonden bekend om hun vastberadenheid en moed.

Erkenning als Ras: In de 20e eeuw, met de opkomst van hondenfokkerijen en rasstandaarden, werd de Kuvasz officieel erkend als een hondenras. Fokkers begonnen zich te concentreren op het behouden van de kenmerken en eigenschappen die het ras uniek maken.

Naar Amerika en Internationale Erkenning: Na de Tweede Wereldoorlog werden enkele Kuvasz-honden naar de Verenigde Staten gebracht. Het ras kreeg internationale erkenning en werd opgenomen in hondenverenigingen over de hele wereld.

Huidige Rol: Vandaag de dag wordt de Kuvasz gewaardeerd als een toegewijde gezinshond, waakhond en soms als een showhond. Ze behouden hun oorspronkelijke eigenschappen van waakzaamheid en loyaliteit.

De Kuvasz heeft een diepgewortelde geschiedenis als herders- en waakhond in Hongarije en heeft zich door de eeuwen heen bewezen als een loyale metgezel en beschermer.

Kuvasz
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Kuvasz

De Kuvasz is een Hongaars hondenras dat bekend staat om zijn krachtige bouw en witte, dichte vacht. Ze hebben een trotse uitdrukking, driehoekige oren die rechtop staan, en een pluimige staart. Deze honden werden oorspronkelijk gefokt voor het hoeden en beschermen van vee.

Over het algemeen heeft de Kuvasz een evenwichtig, loyaal en beschermend temperament. Ze zijn vaak gereserveerd tegenover vreemden en kunnen zich toewijden aan het beschermen van hun gezin en eigendommen. Deze honden zijn intelligent en hebben consequente training en socialisatie nodig vanaf jonge leeftijd.

De Kuvasz heeft een dikke, dubbele vacht die regelmatig geborsteld moet worden om klitten te voorkomen. Ze hebben over het algemeen geen overmatige vachtverzorging nodig, behalve tijdens de seizoensverharing. Deze honden hebben behoefte aan regelmatige lichaamsbeweging en mentale stimulatie om actief en gezond te blijven.

De Kuvasz kan goed passen in gezinsomgevingen, vooral bij eigenaren die ervaring hebben met honden en die bereid zijn tijd en energie te investeren in training en socialisatie. Ze kunnen goed overweg met kinderen, maar toezicht is belangrijk vanwege hun beschermende instinct. Een goed gesocialiseerde Kuvasz kan een toegewijde metgezel zijn voor het juiste gezin.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen