Honden Rassen

Kromfohrländer

Kromfohrländer

De Kromfohrländer is een Duits ras dat ontstaan is na de Tweede Wereldoorlog. Het ras is ontwikkeld door een vrouw genaamd Ilse Schleifenbaum. De oorsprong van de Kromfohrländer is het resultaat van het kruisen van een Fox Terriër en twee variëteiten van de Franse Griffon, namelijk de Grand Griffon Vendéen en de Petit Basset Griffon Vendéen. De Kromfohrländer staat bekend om zijn vriendelijke karakter en veelzijdigheid als gezelschapsdier.

Officiële naam : Kromfohrländer
Andere namen : geen andere officiële namen
Oorsprong : Duitsland

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

De Fédération Cynologique Internationale (FCI) beschrijft de Kromfohrländer met specifieke kenmerken:

 • Hoofd: Het hoofd is proportioneel, enigszins rond met een duidelijke stop en een goed ontwikkelde snuit. De neus is altijd zwart.
 • Oren: De oren zijn middelgroot, hoog aangezet, en driehoekig van vorm. Ze worden naar voren gevouwen en zijn bedekt met kort haar.
 • Ogen: De ogen zijn middelgroot, donker van kleur en expressief.
 • Lichaam: Compact en stevig met een rechte rug en een diepe borstkas. De staart is hoog aangezet, en wanneer deze wordt gedragen, is deze gekruld over de rug.
 • Vacht: De vacht is kort en recht, met een zachte ondervacht. Alle kleuren zijn toegestaan.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
38-46 cm
Gewicht
10-15 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
38-46 cm
Gewicht
10-15 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot 8 weken
 • Puppy : 8 weken tot 12 maanden
 • Volwassen : 12 maanden tot 7 jaar
 • Oudere : 7 jaar tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Vriendelijkheid: De Kromfohrländer staat bekend om zijn vriendelijke en aanhankelijke karakter. Ze zijn doorgaans sociaal en genieten van het gezelschap van hun gezin.

 • Intelligentie: Deze honden zijn intelligent en leren snel. Ze reageren goed op training en houden van uitdagingen.

 • Veelzijdigheid: Kromfohrländers zijn veelzijdig en kunnen zich aanpassen aan verschillende omgevingen. Ze gedijen goed als gezinshond, maar kunnen ook presteren in hondensporten.

 • Waakzaamheid: Hoewel ze over het algemeen vriendelijk zijn, hebben Kromfohrländers een zekere mate van waakzaamheid en zullen ze hun familie waarschuwen voor ongebruikelijke situaties.

Temperament en Gedrag

 • Liefdevol: Kromfohrländers zijn liefdevolle metgezellen die sterke banden vormen met hun gezin.

 • Actief: Ze hebben een gematigd energieniveau en genieten van regelmatige lichaamsbeweging, zoals wandelingen en speeltijd.

 • Sociaal: Over het algemeen gaan Kromfohrländers goed om met andere huisdieren en kinderen. Goede socialisatie is echter belangrijk.

 • Gehoorzaam: Door hun intelligentie en bereidheid om te behagen, zijn Kromfohrländers doorgaans gehoorzaam en gemakkelijk te trainen.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn enkele tips voor de optimale verzorging van een Kromfohrländer:

Houd altijd rekening met de individuele behoeften van je Kromfohrländer, en pas de zorg aan op basis van hun specifieke gezondheid en gedragskenmerken.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Kromfohrländer is een zeldzaam ras dat afkomstig is uit Duitsland. Het ras is over het algemeen gezond, maar zoals bij elk hondenras, zijn er enkele gezondheidsproblemen en aandachtspunten waar eigenaren zich bewust van moeten zijn. Hier zijn enkele mogelijke gezondheidsproblemen en aandachtspunten voor de Kromfohrländer:

 1. Patellaire Luxatie: Dit is een aandoening waarbij de knieschijf tijdelijk uit zijn normale positie schiet. Het kan kreupelheid veroorzaken. Regelmatige veterinaire controles zijn belangrijk om dit te monitoren.

 2. Heupdysplasie: Heupdysplasie is een genetische aandoening waarbij de heupgewrichten zich abnormaal ontwikkelen, wat kan leiden tot pijn en artritis. Een gezond dieet en regelmatige lichaamsbeweging zijn belangrijk om de gewrichtsgezondheid te ondersteunen.

 3. Oogproblemen: Net als veel andere hondenrassen kunnen Kromfohrländers vatbaar zijn voor oogproblemen zoals progressieve retina atrofie (PRA) en cataracten. Reguliere oogonderzoeken zijn belangrijk voor het monitoren van de gezondheid van de ogen.

 4. Huidproblemen: Sommige Kromfohrländers kunnen gevoelig zijn voor huidproblemen zoals allergieën en dermatitis. Regelmatige verzorging en aandacht voor eventuele huidproblemen zijn belangrijk.

 5. Gewichtsbeheersing: Het behouden van een gezond gewicht is essentieel om de algemene gezondheid van de Kromfohrländer te waarborgen. Overgewicht kan bijdragen aan gewrichtsproblemen en andere gezondheidsproblemen.

 6. Voedingssensitiviteiten: Zoals bij veel hondenrassen kunnen Kromfohrländers gevoelig zijn voor voedselallergieën of intoleranties. Let op tekenen van jeuk, huiduitslag en gastro-intestinale problemen en pas indien nodig het dieet aan.

 7. Dentaal Problemen: Kleine rassen hebben vaak tandheelkundige problemen, zoals tandplak en tandsteen. Regelmatige tandheelkundige zorg, waaronder tandenpoetsen, is belangrijk.

Het is essentieel om regelmatige veterinaire controles uit te voeren, een gezond dieet te bieden, voldoende lichaamsbeweging te geven en aandacht te besteden aan eventuele veranderingen in het gedrag of de gezondheid van je Kromfohrländer. Bij het overwegen van de aanschaf van een Kromfohrländer is het ook verstandig om samen te werken met een gerenommeerde fokker die zich inzet voor het fokken van gezonde dieren en die genetische screenings uitvoert.

De Kromfohrländer is een uniek en veelzijdig ras dat geschikt is voor gezinnen en individuen die op zoek zijn naar een liefdevolle metgezel. Deze beschrijving biedt een overzicht van de geschiedenis, fysieke kenmerken en temperament van de Kromfohrländer. Het is altijd belangrijk om individuele variaties in overweging te nemen en de hond op basis van zijn specifieke behoeften te behandelen.

De geschiedenis van de

Kromfohrländer

De Kromfohrländer is een Duits hondenras dat zijn oorsprong heeft in de jaren 1940. Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis van de Kromfohrländer:

Oorsprong: De Kromfohrländer ontstond in Duitsland na de Tweede Wereldoorlog. Het ras is het resultaat van een kruising tussen een Fox Terriër en een Gemshond (een nu uitgestorven Duits herdershondenras).

Fokkerij door Ilsa Schleifenbaum: De Kromfohrländer werd gefokt door Ilsa Schleifenbaum, een fokker uit Duitsland. Ze begon met het fokken van deze honden in de jaren 1940 met als doel een ras te creëren dat geschikt was als gezelschapshond en als waakhond.

Gemengde afkomst: Oorspronkelijk werd de fokkerij van de Kromfohrländer gekenmerkt door het mengen van verschillende rassen, waaronder de Fox Terriër en de Gemshond. Later werden selectieve fokprogramma’s opgezet om de eigenschappen van het ras te stabiliseren.

Naamgeving: De naam “Kromfohrländer” is afgeleid van de Duitse woorden “krom” (gekruld), “vorst” (snuit), en “land” (land). De naam verwijst naar de karakteristieke gekrulde snuit van het ras.

Erkenning: In 1955 werd de Kromfohrländer officieel erkend door de Vereniging van Duitse Fokkers. Het ras werd vervolgens geleidelijk erkend door internationale hondenverenigingen.

Karakteristieken: De Kromfohrländer staat bekend om zijn vriendelijke aard, intelligentie en aanpassingsvermogen. Ze hebben een korte vacht en komen voor in zowel gladharige als ruwharige variëteiten.

Gebruik als gezelschapshond: Hoewel de oorspronkelijke doelstellingen van fokker Ilsa Schleifenbaum gericht waren op het creëren van een waakzame gezelschapshond, hebben Kromfohrländers zich ook bewezen als uitstekende familiehonden.

Internationale Verspreiding: Naarmate de tijd verstreek, verspreidde het ras zich buiten Duitsland en werd het populair in verschillende delen van de wereld als een gezinshond.

Tegenwoordig wordt de Kromfohrländer gewaardeerd als een gezelschapshond met een vriendelijk karakter en een opvallend uiterlijk. Het ras heeft een unieke geschiedenis als een bewuste fokcreatie na de Tweede Wereldoorlog.

Kromfohrländer
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Kromfohrländer

De Kromfohrländer is een Duits hondenras dat bekend staat om zijn levendige en vriendelijke karakter. Ze hebben een middelgrote gestalte, een opvallende vacht met krullende delen, en vaak een opvallend masker op het gezicht. Deze honden zijn alert en hebben een sociale aard.

Over het algemeen heeft de Kromfohrländer een vriendelijk, speels en aanhankelijk temperament. Ze staan bekend om hun sterke band met hun gezin en zijn vaak sociaal met andere huisdieren. Deze honden zijn intelligent en reageren goed op training.

De vacht van de Kromfohrländer vereist regelmatige verzorging. Afhankelijk van het type vacht (ruwharig of langharig), kan regelmatig borstelen nodig zijn om klitten te voorkomen. Ze hebben ook behoefte aan regelmatige lichaamsbeweging en mentale stimulatie om hun energie te kanaliseren.

De Kromfohrländer past over het algemeen goed in gezinsomgevingen. Ze gedijen goed in de nabijheid van hun gezin en kunnen goed overweg met kinderen. Vanwege hun vriendelijke aard kunnen ze ook sociaal zijn tegenover vreemden. Regelmatige training, socialisatie en voldoende lichaamsbeweging dragen bij aan een gelukkige Kromfohrländer in een gezinsomgeving.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen