Honden Rassen

Kroatische Herdershond

Kroatische-Herdershond

De Kroatische Herdershond, ook bekend als de “Tornjak,” heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot eeuwen geleden. Dit ras heeft zijn oorsprong in de bergachtige regio’s van Kroatië, waar het diende als herdershond en beschermer van vee. Door de jaren heen heeft de Kroatische Herdershond zich aangepast aan de uitdagende omgeving van het Dinarische gebergte. In 2006 werd het ras officieel erkend door de Fédération Cynologique Internationale (FCI).

Officiële naam : Kroatische Herdershond
Andere namen : Šarplaninac, Joegoslavische Herdershond, Tornjak, Shar Pei
Oorsprong : Voornamelijk Kroatië, Bosnië en Herzegovina, Servië, Montenegro, Noord-Macedonië

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

De FCI beschrijft de Kroatische Herdershond als een middelgrote tot grote hond met een krachtige en evenredige bouw.

 • Vacht: De vacht is lang, dicht, recht en heeft een dikke ondervacht. De meest voorkomende kleuren zijn wit met grijze of rode markeringen.
 • Oren: De oren zijn driehoekig, hangend, en bedekt met lang haar.
 • Hoofd: Het hoofd is krachtig met een brede schedel en goed ontwikkelde snuit.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
62-66 cm
Gewicht
35-45 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
58-62 cm
Gewicht
30-40 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot  8 weken
 • Puppy : 2 maanden tot 12 maanden
 • Volwassen : 12 maanden tot 7 jaar
 • Oudere : 7 jaar tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Robuustheid: De Kroatische Herdershond staat bekend om zijn robuuste en krachtige bouw, waardoor hij goed bestand is tegen de uitdagende omstandigheden van het bergachtige terrein.
 • Waakzaamheid: Van oudsher gebruikt als herdershond, is de Tornjak waakzaam en alert. Hij is snel om zijn kudde of gezin te beschermen tegen mogelijke bedreigingen.
 • Intelligentie: Deze honden zijn intelligent en leren snel. Ze hebben historisch gezien samengewerkt met herders en tonen een goede begrip van kuddebeheer.
 • Zelfstandigheid: Door hun werk als herdershonden zijn ze vaak zelfstandig en kunnen ze zelfstandig beslissingen nemen.

Temperament en Gedrag

 • Vriendelijkheid: Hoewel waakzaam en beschermend, is de Kroatische Herdershond over het algemeen vriendelijk tegenover zijn gezin en bekende mensen.
 • Toewijding: Deze honden staan bekend om hun toewijding aan hun eigenaren en kunnen sterke banden vormen met het gezin.
 • Sociaal: Met de juiste socialisatie kunnen ze goed opschieten met andere huisdieren en kinderen.
 • Matige energie: Hoewel ze in staat zijn tot actieve werkprestaties, hebben ze over het algemeen geen overdreven energieniveau en kunnen ze zich aanpassen aan verschillende levensstijlen.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn enkele tips voor het verzorgen van een Kroatische herdershond op verschillende gebieden:

Door aandacht te besteden aan deze aspecten van verzorging, kun je ervoor zorgen dat je Kroatische herdershond een gezond, gelukkig en goed aangepast leven leidt. Vergeet niet om regelmatig met je dierenarts te overleggen over de specifieke behoeften van je hond.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Kroatische Herdershond, ook bekend als de “Tornjak”, is over het algemeen een gezond ras met een robuuste bouw. Ze zijn gefokt om te gedijen in bergachtige en ruwe omgevingen. Hier zijn enkele gezondheidsproblemen en aandachtspunten die relevant kunnen zijn voor dit ras:

 1. Heupdysplasie: Zoals bij veel grote hondenrassen, kan heupdysplasie voorkomen bij de Kroatische Herdershond. Heupdysplasie is een aandoening waarbij het heupgewricht zich niet goed ontwikkelt, wat kan leiden tot pijn en mobiliteitsproblemen.

 2. Elleboogdysplasie: Net als heupdysplasie kan elleboogdysplasie voorkomen bij grote rassen. Het is een aandoening waarbij de ellebooggewrichten niet goed aansluiten, wat kan leiden tot kreupelheid.

 3. Oogproblemen: Sommige hondenrassen kunnen aanleg hebben voor oogproblemen. Regelmatige oogcontroles zijn belangrijk om aandoeningen zoals progressieve retina atrofie (PRA) op te sporen.

 4. Hartproblemen: Hoewel niet algemeen bekend als een groot probleem bij het ras, kunnen sommige individuele honden vatbaar zijn voor hartproblemen.

 5. Gewichtsbeheer: Zorg voor een uitgebalanceerd dieet en vermijd overvoeding om overgewicht te voorkomen. Overgewicht kan de belasting van gewrichten vergroten en gezondheidsproblemen veroorzaken.

 6. Beweging: De Kroatische Herdershond is een actief ras en heeft regelmatige lichaamsbeweging nodig om fysiek en mentaal gezond te blijven. Zorg voor voldoende speeltijd en wandelingen.

 7. Vachtverzorging: De vacht van de Kroatische Herdershond is lang en dik, dus regelmatig borstelen is belangrijk om klitten en verlies van dode haren te voorkomen.

 8. Socialisatie en training: Zoals bij veel herdershonden, is vroege socialisatie en gehoorzaamheidstraining essentieel. Het helpt bij het ontwikkelen van een goed afgerond en gehoorzaam huisdier.

 9. Voorkomen van oververhitting: Vanwege hun dikke vacht is het belangrijk om de Kroatische Herdershond te beschermen tegen oververhitting, vooral in warme klimaten. Zorg voor voldoende schaduw en vers water.

 10. Regelmatige gezondheidscontroles: Omdat gezondheidsproblemen bij honden niet altijd zichtbaar zijn, zijn regelmatige bezoeken aan de dierenarts cruciaal voor het monitoren van de algehele gezondheid van de Kroatische Herdershond.

Het is altijd belangrijk om samen te werken met een gerenommeerde fokker die zich inzet voor de gezondheid van de ouderdieren en genetische screening uitvoert. Ook is regelmatig overleg met de dierenarts van vitaal belang voor een gezond en gelukkig leven van je Kroatische Herdershond.

De Kroatische Herdershond is niet alleen een uitstekende herdershond maar ook een liefdevol gezinslid met een sterk karakter en een loyale aard.

De geschiedenis van de

Kroatische Herdershond

De Kroatische Herdershond, ook bekend als de “Tornjak,” is een oud hondenras dat zijn oorsprong heeft in de bergachtige regio’s van Kroatië. Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis van de Kroatische Herdershond:

Oorsprong: Het ras heeft zijn wortels in de bergachtige gebieden van Kroatië, waar het eeuwenlang werd gefokt om te functioneren als een herders- en bewakingshond. Het specifieke gebied van oorsprong omvat de Dinarische Alpen en andere bergketens in het zuiden van Europa.

Herders- en beschermingshond: De Kroatische Herdershond werd traditioneel gebruikt door herders om vee te hoeden en te beschermen tegen roofdieren. De hond stond bekend om zijn moed, intelligentie en aanpassingsvermogen aan de ruige omgeving van de bergen.

Kenmerken: De Tornjak staat bekend om zijn imposante verschijning, stevige bouw en dikke, weelderige vacht die beschermt tegen de koude bergachtige omstandigheden. Ze hebben een krachtige uitstraling en worden vaak gewaardeerd om hun waakzaamheid en loyaliteit.

Selectief fokken: Door de eeuwen heen hebben fokkers in Kroatië selectief gefokt om eigenschappen te behouden die belangrijk zijn voor het functioneren als herdershond, waaronder het vermogen om zelfstandig te handelen en de kudde te beschermen.

Dreiging van uitsterven: Net als veel andere traditionele herdershondenrassen kwam de Kroatische Herdershond op een gegeven moment onder druk te staan door veranderingen in de landbouwpraktijken en de modernisering van de samenleving. Het ras werd bedreigd met uitsterven.

Herstelinspanningen: Gelukkig werden er inspanningen geleverd om het ras te behouden en te herstellen. Organisaties en fokkers zetten zich in voor het behoud van de Kroatische Herdershond, en er zijn programma’s opgezet om het aantal fokdieren te vergroten en de genetische diversiteit te behouden.

Erkenning: In 2008 werd de Kroatische Herdershond officieel erkend door de Fédération Cynologique Internationale (FCI), waarmee het internationale erkenning kreeg.

Huidige status: Tegenwoordig wordt de Kroatische Herdershond gewaardeerd om zijn vermogen om te functioneren als een herdershond, evenals zijn rol als gezelschapshond. Het ras is nog steeds relatief zeldzaam buiten zijn oorspronkelijke regio, maar inspanningen worden voortgezet om het te behouden en te promoten.

De geschiedenis van de Kroatische Herdershond weerspiegelt zijn traditionele rol als herdershond in de bergen van Kroatië en toont het belang van inspanningen voor het behoud van zeldzame rassen om hun voortbestaan te waarborgen.

Kroatische-Herdershond
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over
Kroatische Herdershond

De Kroatische Herdershond staat bekend om zijn moedige, beschermende en loyale temperament. Ze zijn vaak gereserveerd tegenover vreemden en vertonen een sterke beschermingsdrang ten opzichte van hun gezin en eigendommen. Met de juiste socialisatie kunnen ze echter ook liefdevol en aanhankelijk zijn.

Ja, de Kroatische Herdershond is een actief ras dat regelmatige lichaamsbeweging nodig heeft. Lange wandelingen, speeltijd en uitdagingen kunnen helpen om zowel fysieke als mentale stimulatie te bieden. Ze gedijen goed in een omgeving waar ze hun natuurlijke behoefte aan bewaking en territorium kunnen uiten.

Kroatische Herdershonden zijn intelligent, maar ze hebben ook een sterke onafhankelijke geest. Het trainen van dit ras vereist consequentie, geduld en positieve versterking. Vroege socialisatie is belangrijk om te zorgen voor een goed aangepast gedrag tegenover mensen en andere dieren.

De Kroatische Herdershond heeft een dikke, dichte vacht die bescherming biedt tegen verschillende weersomstandigheden. Regelmatig borstelen is nodig om losse haren te verwijderen en klitten te voorkomen. Tijdens seizoensgebonden verharing kan de vacht intensiever verzorging vereisen.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen