Honden Rassen

Kraski Ovcar

Kraski Ovcar

De Kraski Ovcar, ook bekend als de Krasky Ovcar, is een oud herdersras dat zijn wortels heeft in de regio Kras in Slovenië. Dit ras heeft een lange geschiedenis als herdershond in de bergachtige en rotsachtige gebieden van Kras. Oorspronkelijk gefokt voor het hoeden en beschermen van vee, heeft de Kraski Ovcar zich bewezen als een toegewijde metgezel met sterke werkethiek en aanpassingsvermogen.

Officiële naam : Kraski Ovcar
Andere namen : Krasky Ovcar, Karst Shepherd
Oorsprong : Slovenië

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

Volgens de Fédération Cynologique Internationale (FCI) wordt de Kraski Ovcar als volgt beschreven:

 • Hoofd: Het hoofd is krachtig, met een lichte stop en een goed ontwikkelde snuit. De neusrug is recht.
 • Ogen: Middelgroot, ovaal van vorm, donker van kleur. Ze stralen alertheid en intelligentie uit.
 • Oren: Middelgroot, driehoekig van vorm, hoog aangezet en hangend.
 • Lichaam: Het lichaam is sterk en gespierd, met een rechte rug en een diepe borstkas. De staart is laag aangezet en wordt laag gedragen in rust.
 • Vacht: De vacht is kort tot middellang, dicht en recht. Een zwarte vacht met roestbruine aftekeningen is typerend voor het ras.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
55-63 cm
Gewicht
30-40 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
54-60 cm
Gewicht
28-37 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot  8 weken
 • Puppy : 8 weken tot 12 maanden
 • Volwassen : 12 maanden tot 7 jaar
 • Oudere : 7 jaar tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Herdersinstinct: De Kraski Ovcar staat bekend om zijn sterke herdersinstinct. Ze werden oorspronkelijk gefokt om vee te hoeden en te beschermen.

 • Robuustheid: Dit ras is fysiek robuust en goed aangepast aan verschillende terreinen en weersomstandigheden.

 • Waakzaamheid: Als natuurlijke waakhond is de Kraski Ovcar waakzaam en alert. Ze zijn toegewijd aan het beschermen van hun gezin en eigendommen.

 • Intelligentie: Kraski Ovcar-honden zijn intelligent en reageren goed op training. Ze hebben een sterke werkethiek en kunnen snel nieuwe taken leren.

Temperament en Gedrag

 • Toegewijd: De Kraski Ovcar staat bekend om zijn toewijding aan het gezin. Ze vormen sterke banden en gedijen goed bij menselijk gezelschap.

 • Energiek: Dit ras heeft aanzienlijke energie en vereist dagelijkse lichaamsbeweging om tevreden te zijn.

 • Geschikt voor Actieve Gezinnen: Vanwege hun actieve aard zijn Kraski Ovcar-honden geschikt voor gezinnen die betrokkenheid en uitdaging bieden.

 • Waardering voor Werk: Deze honden waarderen werk en taken. Ze floreren in omgevingen waar ze een rol kunnen spelen en hun energie kunnen kanaliseren.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

De Kraski Ovcar, ook wel bekend als de Kraski Ovcak of de Karstherder, is een Sloveense herdershond. Hier zijn enkele tips voor de optimale verzorging van dit ras:

Met liefde, toewijding en consistente zorg zal je Kraski Ovcar een gezonde en gelukkige metgezel zijn.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

Het Kraski Ovcar, ook bekend als de Karstherder, is een herdersras afkomstig uit Slovenië. Hier zijn enkele gezondheidsproblemen en aandachtspunten waar je op zou kunnen letten bij dit ras:

 1. Heupdysplasie: Dit is een genetische aandoening waarbij de heupgewrichten zich abnormaal ontwikkelen, wat kan leiden tot pijn en artritis. Regelmatige veterinaire controles, gezonde voeding en voldoende lichaamsbeweging zijn belangrijk voor het beheer van heupdysplasie.

 2. Elleboogdysplasie: Net als heupdysplasie is elleboogdysplasie een aandoening waarbij de ellebooggewrichten zich abnormaal ontwikkelen. Regelmatige veterinaire controles zijn essentieel voor vroege detectie en behandeling.

 3. Oogproblemen: Sommige hondenrassen, inclusief herders, kunnen vatbaar zijn voor oogproblemen zoals progressieve retina atrofie (PRA) en cataracten. Reguliere oogonderzoeken zijn belangrijk voor het monitoren van de gezondheid van de ogen.

 4. Gewichtsbeheer: Het is belangrijk om een gezond gewicht te handhaven om gewrichtsproblemen en andere gezondheidsproblemen te voorkomen. Een uitgebalanceerd dieet en regelmatige lichaamsbeweging zijn cruciaal.

 5. Dentaal Problemen: Tandheelkundige zorg is essentieel voor alle honden. Regelmatig tandenpoetsen en het aanbieden van kauwspeelgoed kunnen bijdragen aan het behoud van een goede mondgezondheid.

 6. Huidproblemen: Sommige honden, inclusief herders, kunnen gevoelig zijn voor huidproblemen zoals allergieën en dermatitis. Regelmatige verzorging, inclusief het borstelen van de vacht, kan helpen bij het voorkomen van huidproblemen.

 7. Voeding: Zorg voor een uitgebalanceerd dieet dat voldoet aan de voedingsbehoeften van het ras. Overleg met een dierenarts over de juiste voeding voor jouw specifieke hond.

Het is belangrijk om regelmatige veterinaire controles uit te voeren, een gezonde levensstijl te bevorderen door middel van een uitgebalanceerd dieet en voldoende lichaamsbeweging, en alert te zijn op eventuele veranderingen in het gedrag of de gezondheid van je Kraski Ovcar. Als je specifieke informatie zoekt over de genetica of specifieke gezondheidsrichtlijnen voor dit ras, kan het ook nuttig zijn om contact op te nemen met gerenommeerde fokkers die bekend zijn met het ras.

De Kraski Ovcar is een veelzijdige herdershond met een rijke geschiedenis en kenmerkende eigenschappen. Deze beschrijving biedt een algemeen overzicht van zijn oorsprong, fysieke kenmerken en gedragseigenschappen. Pas de informatie gerust aan op basis van specifieke behoeften en omstandigheden.

De geschiedenis van de

Kraski Ovcar

De Kraski Ovcar, ook bekend als de Karstherder, is een herdershondenras dat zijn oorsprong heeft in Slovenië. Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis van de Kraski Ovcar:

Oorsprong in Karst: Zoals de naam al aangeeft, komt de Kraski Ovcar uit de regio Karst in het zuidwesten van Slovenië. Deze regio staat bekend om zijn ruige terrein en bergachtige gebieden. Het ras is historisch ontstaan als een herdershond die werd gefokt om vee te hoeden in deze uitdagende omgeving.

Herdershond: Het belangrijkste doel van de Kraski Ovcar was en is nog steeds het hoeden van vee, zoals schapen en geiten. Deze herdershonden werden gewaardeerd vanwege hun vaardigheid om het vee te beschermen en te begeleiden in het moeilijke bergachtige terrein.

Kenmerken: De Kraski Ovcar is een middelgrote tot grote hond met een stevige bouw. Ze hebben een dikke vacht die hen beschermt tegen de elementen, vaak zwart van kleur met witte aftekeningen op het hoofd, de borst en de poten. De oren zijn driehoekig en rechtopstaand.

Intelligentie en Werkethiek: Deze herdershonden staan bekend om hun intelligentie en sterke werkethiek. Ze zijn goed aangepast aan de lokale omstandigheden en hebben vaak een vastberaden karakter, wat essentieel is voor het effectief hoeden van vee in bergachtige gebieden.

Traditionele Fokpraktijken: Gedurende vele generaties werden Kraski Ovcar-honden gefokt volgens lokale tradities en behoeften. Fokkers selecteerden honden op basis van hun vaardigheden als herders en hun vermogen om te overleven in de uitdagende omstandigheden van Karst.

Rasbehoud: Net als veel andere traditionele rassen heeft de Kraski Ovcar inspanningen gezien om het ras te behouden en te beschermen. Fokkers en liefhebbers hebben samengewerkt om ervoor te zorgen dat de rasstandaard wordt gehandhaafd en dat de oorspronkelijke kwaliteiten van het ras behouden blijven.

Moderne Rol: Terwijl de Kraski Ovcar nog steeds wordt gebruikt voor herding, heeft het ras zich ook aangepast aan moderne rollen, waaronder die van gezinshond. Ze kunnen vriendelijke en loyale metgezellen zijn voor gezinnen die op zoek zijn naar een actieve en intelligente hond.

De geschiedenis van de Kraski Ovcar weerspiegelt zijn oorspronkelijke rol als herdershond in de uitdagende omstandigheden van de Karst-regio. Tegenwoordig wordt het ras gewaardeerd om zijn traditionele kwaliteiten en als een trouwe metgezel.

Kraski-Ovcar
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Kraski Ovcar

De Kraski Ovcar is een Sloveense berghond die bekend staat om zijn imposante verschijning. Ze hebben een stevige, gespierde bouw, een dikke vacht en een karakteristieke kop met hangende driehoekige oren. Dit ras werd traditioneel gebruikt voor het hoeden van vee en als waakhond.

Over het algemeen heeft de Kraski Ovcar een zelfverzekerd, intelligent en toegewijd temperament. Ze zijn beschermend ten opzichte van hun gezin en territorium, waardoor ze goede waakhonden zijn. Het zijn ook goede herders, en ze kunnen goed overweg met kinderen en andere huisdieren als ze goed gesocialiseerd zijn.

De Kraski Ovcar heeft een dikke, dubbele vacht die regelmatig geborsteld moet worden om klitten te voorkomen. Extra aandacht moet worden besteed tijdens seizoensverharing. Deze honden hebben ook behoefte aan regelmatige lichaamsbeweging en mentale stimulatie om tevreden en gezond te blijven.

De Kraski Ovcar kan goed passen in gezinsomgevingen, vooral bij gezinnen die ruimte hebben en actief zijn. Ze hebben een sterke band met hun gezin en kunnen beschermend zijn, waardoor ze goede metgezellen zijn. Regelmatige training en socialisatie vanaf jonge leeftijd zijn belangrijk om hun evenwichtige karakter te ontwikkelen.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen