Honden Rassen

Kooikerhondje

Kooikerhondje

Het Kooikerhondje, ook wel bekend als de Kooiker, heeft zijn wortels in Nederland en heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 16e eeuw. Oorspronkelijk gefokt voor de eendenjacht, was het Kooikerhondje betrokken bij het lokken van eenden in vangstsystemen genaamd “eendenkooien”. Het ras was een populair gezelschapsdier in de Nederlandse adel en royalty gedurende de 17e en 18e eeuw. Na een periode van afname in de 19e eeuw werd het Kooikerhondje in de 20e eeuw nieuw leven ingeblazen en heeft het sindsdien wereldwijde erkenning gekregen.

Officiële naam : Kooikerhondje
Andere namen : Nederlandse Kooikerhondje, Kooiker
Oorsprong : Nederland

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

Het Fédération Cynologique Internationale (FCI) beschrijft het Kooikerhondje met specifieke kenmerken:

 • Hoofd: Het hoofd is goed in verhouding tot het lichaam, met een licht gewelfde schedel en een duidelijke stop. De snuit is recht en heeft een zwarte neusspiegel.
 • Oren: De oren zijn hoog aangezet, driehoekig van vorm, en hangen dicht tegen het hoofd.
 • Ogen: De ogen zijn middelgroot, amandelvormig en expressief. Donker van kleur met een intelligente uitdrukking.
 • Lichaam: Compact en goed gespierd, met een rechte rug en een diepe borst. De staart is hoog aangezet en wordt vrolijk gedragen, meestal gebogen over de rug.
 • Vacht: De vacht is lang, recht en zijdeachtig, met een dichte ondervacht. Een opvallende oranje-rode kleur met witte aftekeningen is kenmerkend.
specifieke details
puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
39-42 cm
Gewicht
9-11 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
35-40 cm
Gewicht
8-10 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot  8 weken
 • Puppy : 8 weken tot 12 maanden
 • Volwassen : 12 maanden tot 7 jaar
 • Oudere : 7 jaar tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder
Raskenmerken
 • Kenmerkende Kleur: De opvallende oranje-rode vacht met witte aftekeningen is kenmerkend voor het ras.

 • Intelligentie: Kooikerhondjes zijn slimme honden die snel leren. Ze gedijen goed bij uitdagingen en mentale stimulatie.

 • Werkethiek: Vanwege hun geschiedenis als jachthond hebben Kooikerhondjes een sterke werkethiek en zijn ze actief en alert.

 • Behendigheid: Het ras staat bekend om zijn behendigheid en wordt vaak gezien als een uitstekende deelnemer aan hondensporten zoals behendigheid en gehoorzaamheid.

Temperament en Gedrag
 • Vriendelijkheid: Kooikerhondjes zijn over het algemeen vriendelijk en sociaal, zowel naar familieleden als naar vreemden.

 • Aanhankelijkheid: Ze hebben een sterke band met hun gezin en gedijen goed bij menselijk gezelschap.

 • Waakzaamheid: Als natuurlijke waakhonden zijn Kooikerhondjes waakzaam en zullen ze hun eigenaren waarschuwen voor ongewone geluiden of bezoekers.

 • Geschikt voor Gezinnen: Door hun vriendelijke aard en speelse energie zijn Kooikerhondjes over het algemeen geschikt voor gezinnen, inclusief kinderen.

 • Goed met Andere Huisdieren: Met goede socialisatie kunnen Kooikerhondjes goed overweg met andere huisdieren.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn enkele tips voor de optimale verzorging van een Kooikerhondje:

Met de juiste zorg en aandacht zal je Kooikerhondje gedijen als een gezonde, gelukkige metgezel.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

Het Kooikerhondje is over het algemeen een gezond en levendig ras, maar zoals bij elk hondenras, zijn er enkele gezondheidsproblemen en aandachtspunten waar eigenaren zich bewust van moeten zijn. Hier zijn enkele mogelijke gezondheidsproblemen en aandachtspunten voor het Kooikerhondje:

 1. Erfelijke oogproblemen: Kooikerhondjes hebben een genetische aanleg voor bepaalde oogziekten, zoals progressieve retina atrofie (PRA) en cataracten. Regelmatige oogonderzoeken kunnen helpen bij het vroegtijdig detecteren van eventuele problemen.

 2. Patellaire Luxatie: Dit is een aandoening waarbij de knieschijf tijdelijk uit zijn normale positie schiet. Het kan kreupelheid veroorzaken. Regelmatige veterinaire controles zijn belangrijk om dit te monitoren.

 3. Von Willebrandziekte: Dit is een bloedstollingsaandoening die soms voorkomt bij Kooikerhondjes. Het kan bloedingen veroorzaken, en fokkers kunnen genetische tests uitvoeren om het risico te verminderen.

 4. Heupdysplasie: Hoewel het niet zo vaak voorkomt bij Kooikerhondjes, is heupdysplasie een genetische aandoening waarbij de heupgewrichten zich abnormaal ontwikkelen. Het is belangrijk om een gezond gewicht te handhaven en regelmatige lichaamsbeweging te bieden.

 5. Auto-immuunziekten: Sommige Kooikerhondjes kunnen vatbaar zijn voor auto-immuunziekten, waarbij het immuunsysteem gezonde cellen aanvalt. Symptomen variëren afhankelijk van het getroffen orgaan.

 6. Epilepsie: Epilepsie kan voorkomen bij Kooikerhondjes, wat resulteert in herhaalde aanvallen. De oorzaak van epilepsie kan variëren, en veterinaire evaluatie is nodig voor de juiste behandeling.

 7. Gewichtsbeheersing: Kooikerhondjes hebben de neiging om actieve en energieke honden te zijn, dus het is belangrijk om een uitgebalanceerd dieet te bieden en voldoende lichaamsbeweging te geven om overgewicht te voorkomen.

 8. Dentaal Problemen: Zoals veel kleine rassen, kunnen Kooikerhondjes gevoelig zijn voor tandproblemen. Regelmatig tandenpoetsen en het aanbieden van kauwspeelgoed kan helpen bij het behoud van een goede mondgezondheid.

Het is essentieel om regelmatige veterinaire controles uit te voeren, een gezond dieet te bieden, voldoende lichaamsbeweging te geven en aandacht te besteden aan eventuele veranderingen in gedrag of gezondheid. Bij het overwegen van de aanschaf van een Kooikerhondje is het ook verstandig om samen te werken met een gerenommeerde fokker die zich inzet voor het fokken van gezonde dieren en die genetische screenings uitvoert.

Het Kooikerhondje is een charmante en veelzijdige hond met een boeiende geschiedenis. Deze beschrijving geeft een overzicht van zijn oorsprong, fysieke kenmerken en gedragseigenschappen. Het aanpassen van deze informatie aan specifieke behoeften is altijd mogelijk.

De geschiedenis van de

Kooikerhondje

Het Kooikerhondje is een Nederlands hondenras met een geschiedenis die teruggaat tot de 16e eeuw. Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis van het Kooikerhondje:

Oorsprong: Het Kooikerhondje vindt zijn oorsprong in Nederland, waar het werd gefokt als een jachthondje, vooral voor de eendenkooi. Eendenkooien waren historisch gezien plekken waar eenden werden gehouden en gevangen voor vlees en veren.

Jacht op eenden: Het ras werd specifiek gefokt voor de jacht op eenden. Kooikerhondjes werkten samen met eendenkooikers, die verantwoordelijk waren voor het vangen van eenden in speciaal ontworpen vallen. De honden werden gebruikt om de eenden naar de vallen te lokken.

Kenmerken: Het Kooikerhondje is een kleine tot middelgrote hond met een elegant uiterlijk. Ze hebben een kenmerkende oranje-rode vacht met witte aftekeningen en een pluimstaart. Hun vacht is van gemiddelde lengte en vereist regelmatig onderhoud.

Populariteit bij de adel: Het Kooikerhondje genoot populariteit bij de Nederlandse adel in de 17e en 18e eeuw. Het werd beschouwd als een statussymbool en werd vaak afgebeeld in schilderijen van bekende kunstenaars uit die tijd.

Bijna-uitsterving: Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het ras bijna uitgestorven. Inspanningen na de oorlog werden gedaan om het Kooikerhondje te behouden en nieuw leven in te blazen.

Heropleving: In de jaren 1930 werden serieuze inspanningen ondernomen om het Kooikerhondje raszuiver te fokken en te behouden. Hierdoor werd het ras herontdekt en opnieuw populair.

Erkenning: Het Kooikerhondje werd officieel erkend als een Nederlands ras in 1971. Sindsdien heeft het ras wereldwijde erkenning gekregen en is het ook buiten Nederland populair geworden als gezelschapshond.

Huidige rol: Tegenwoordig wordt het Kooikerhondje niet alleen gewaardeerd om zijn jachtcapaciteiten, maar ook als gezelschapshond. Ze zijn intelligent, levendig en gemakkelijk te trainen, waardoor ze geschikt zijn voor diverse gezinnen.

Het Kooikerhondje heeft een rijke geschiedenis als een werkende hond in de eendenkooien van Nederland. Tegenwoordig wordt het ras gekoesterd als een gewaardeerde metgezel en is het populair vanwege zijn vriendelijke karakter en historische betekenis.

Kooikerhondje
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Kooikerhondje

Het Kooikerhondje is een klein tot middelgroot ras dat oorspronkelijk uit Nederland komt. Ze hebben een opvallende oranjebruine vacht met witte aftekeningen, lange oren en een pluimige staart. Het ras staat bekend om zijn vriendelijke uitdrukking en werkhondachtergrond, oorspronkelijk gebruikt voor het lokken van eenden in valstrikken.

Over het algemeen staat het Kooikerhondje bekend om zijn vriendelijke, nieuwsgierige en energieke temperament. Ze zijn intelligent en leren snel, waardoor ze geschikt zijn voor verschillende activiteiten. Dit ras is vaak aanhankelijk en gedijt goed in de gezinsomgeving.

Het Kooikerhondje heeft een halflange, dichte vacht die regelmatig geborsteld moet worden om klitten te voorkomen en de vacht gezond te houden. Ze hebben ook behoefte aan regelmatige lichaamsbeweging en mentale stimulatie. Deze honden zijn vaak actief en genieten van buitenspelen.

Het Kooikerhondje past over het algemeen goed in gezinnen. Ze zijn vriendelijk tegenover kinderen en andere huisdieren, en hun aanpassingsvermogen maakt hen geschikt voor verschillende leefomstandigheden. Vanwege hun achtergrond als werkhond hebben ze wel behoefte aan voldoende beweging en activiteit. Het zijn sociale honden die graag betrokken zijn bij gezinsactiviteiten.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen