Honden Rassen

Kishu

Kishu

De Kishu, ook bekend als de Kishu Ken, is een oud Japans hondenras dat zijn oorsprong vindt in de bergachtige regio’s van het Kishu-gebied, nu bekend als de prefectuur Wakayama. Het ras wordt beschouwd als een van de zes oorspronkelijke en inheemse Japanse hondenrassen. De Kishu was oorspronkelijk gefokt voor de jacht op groot wild, zoals zwijn en hert. Door de eeuwen heen heeft de Kishu zijn vaardigheden behouden en is hij een gewaardeerde metgezel geworden, vooral in Japan.

Officiële naam : Kishu
Andere namen : Kishu Ken
Oorsprong : Japan

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

De Kishu wordt gekenmerkt door de Fédération Cynologique Internationale (FCI) met de volgende algemene kenmerken:

 • Hoofd: Het hoofd is in verhouding tot het lichaam, met een licht afgeronde schedel en een duidelijke stop. De snuit is matig lang en taps toelopend.
 • Oren: De oren zijn middelgroot, driehoekig, en staan rechtop. Ze zijn naar voren gericht en licht naar buiten gebogen.
 • Ogen: De ogen zijn middelgroot, amandelvormig en donker van kleur. Ze stralen intelligentie en alertheid uit.
 • Lichaam: De nek is gespierd en van gemiddelde lengte, overgaand in een compact lichaam met een rechte rug en een diepe borstkas. De buik is licht opgetrokken.
 • Ledematen: De ledematen zijn recht, gespierd en goed in verhouding tot het lichaam. De voeten zijn compact en rond.
 • Staart: De staart is van gemiddelde lengte, dik aan de basis, en wordt in een krul over de rug gedragen. In rust kan de staart naar beneden hangen.
 • Vacht: De vacht is kort, dicht en recht. De ondervacht is zacht en dicht. De meest voorkomende kleur is wit, hoewel rode en sesamkleurige vachten ook zijn toegestaan.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
49-55 cm
Gewicht
18-27 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
43-49 cm
Gewicht
14-23 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot  8 weken
 • Puppy : 8 weken tot 12 maanden
 • Volwassen : 12 maanden tot 7 jaar
 • Oudere : 7 jaar tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

De Kishu Ken, een Japans hondenras, heeft kenmerkende eigenschappen die bijdragen aan zijn unieke identiteit. Hier zijn de belangrijkste raskenmerken van de Kishu:

 • Jachtkwaliteiten: De Kishu Ken is gefokt voor de jacht en behoudt sterke jachtinstincten. Ze staan bekend om hun vermogen om op groot wild te jagen.

 • Waakzaamheid: Deze honden zijn van nature waakzaam en alert, waardoor ze uitstekende waakhonden zijn. Ze beschermen hun gezin met vastberadenheid.

 • Onafhankelijkheid: Kishu-honden hebben een onafhankelijke aard. Ze kunnen gereserveerd zijn tegenover vreemden en vertonen een zekere mate van zelfstandigheid.

 • Intelligentie: Met een scherpe geest zijn Kishu’s intelligent en kunnen ze goed getraind worden. Een positieve trainingsaanpak met beloningen werkt het beste.

Temperament en Gedrag

 • Loyaliteit: Kishu-honden ontwikkelen diepe banden met hun gezin en tonen sterke loyaliteit aan hun eigenaren.

 • Sociale Aanleg: Vroege socialisatie is belangrijk om ervoor te zorgen dat Kishu’s goed omgaan met andere huisdieren en mensen.

 • Matige Energie: Hoewel ze actief zijn, hebben Kishu Ken een gematigd energieniveau. Regelmatige lichaamsbeweging is echter essentieel.

 • Zelfverzorging: Over het algemeen hebben Kishu’s minimale verzorging nodig. Hun korte vacht vereist af en toe borstelen.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

De Kishu, ook wel Kishu Ken genoemd, is een Japans hondenras dat bekend staat om zijn toewijding en intelligentie. Hier zijn enkele tips voor de optimale verzorging van een Kishu:

Met liefde, consistente training en goede verzorging zal je Kishu een gezonde en gelukkige metgezel zijn.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Kishu, ook wel bekend als de Kishu Ken of Kishu Inu, is een Japans ras dat traditioneel werd gefokt voor de jacht op groot wild, waaronder zwijn en herten. Over het algemeen is de Kishu een gezond ras, maar zoals bij elk ras kunnen er enkele gezondheidsproblemen en aandachtspunten zijn waar eigenaren op moeten letten. Hier zijn enkele mogelijke gezondheidsproblemen en aandachtspunten voor de Kishu:

 1. Heupdysplasie: Heupdysplasie is een genetische aandoening waarbij de heupgewrichten zich abnormaal ontwikkelen. Het kan leiden tot pijn en artritis. Een gezond dieet en regelmatige lichaamsbeweging zijn belangrijk om de gewrichtsgezondheid te ondersteunen.

 2. Elleboogdysplasie: Dit is een aandoening waarbij de ellebooggewrichten zich abnormaal ontwikkelen, wat kan leiden tot kreupelheid en pijn. Regelmatige veterinaire controles zijn belangrijk om dit probleem te monitoren.

 3. Oogproblemen: Sommige hondenrassen, waaronder de Kishu, kunnen vatbaar zijn voor oogproblemen zoals cataracten, progressieve retina atrofie (PRA) en entropion. Regelmatige oogcontroles zijn belangrijk voor het detecteren van problemen in een vroeg stadium.

 4. Huidproblemen: Huidproblemen, zoals allergieën, kunnen voorkomen bij de Kishu. Het is belangrijk om te letten op tekenen van jeuk, roodheid en huidinfecties.

 5. Gewichtsbeheersing: Het behouden van een gezond gewicht is essentieel voor de algehele gezondheid van de Kishu. Overgewicht kan bijdragen aan gewrichtsproblemen en andere gezondheidsproblemen.

 6. Dentaal Problemen: Net als veel andere honden kunnen Kishu’s gevoelig zijn voor tandproblemen. Regelmatig tandenpoetsen en het aanbieden van kauwspeelgoed kan helpen bij het behoud van een goede mondgezondheid.

 7. Parasitaire infecties: Bescherming tegen vlooien, teken en wormen is essentieel. Regelmatige preventieve behandelingen en inspectie van de hond kunnen helpen bij het voorkomen van parasitaire infecties.

 8. Voedselallergieën: Net als veel andere honden kunnen Kishu’s gevoelig zijn voor voedselallergieën. Let op tekenen van jeuk, huiduitslag en gastro-intestinale problemen en pas indien nodig het dieet aan.

Het is belangrijk om de Kishu regelmatig door een dierenarts te laten controleren, een gezond dieet te bieden, voldoende lichaamsbeweging te geven en aandacht te besteden aan eventuele veranderingen in gedrag of gezondheid. Bij het overwegen van de aanschaf van een Kishu is het ook verstandig om samen te werken met een gerenommeerde fokker die zich inzet voor het fokken van gezonde dieren en die genetische screening uitvoert.

De Kishu is een prachtig hondenras met een rijke geschiedenis, opvallende fysieke kenmerken en uniek gedrag. Deze beschrijving biedt inzicht in wat je kunt verwachten bij het hebben van een Kishu Ken als metgezel. Pas deze informatie aan naar specifieke behoeften en geniet van het gezelschap van deze bijzondere hond.

De geschiedenis van de

Kishu

De Kishu, ook wel bekend als de Kishu Ken of Kishu Inu, is een Japans hondenras dat zijn oorsprong heeft in de provincie Kishu, nu bekend als Wakayama. Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis van de Kishu:

Oude oorsprong: De Kishu is een van de oudste inheemse hondenrassen van Japan. Het ras heeft een lange geschiedenis, die teruggaat tot honderden jaren geleden. Het werd oorspronkelijk ontwikkeld voor de jacht op groot wild in de bergachtige regio’s van Kishu.

Jachtvaardigheden: De Kishu was traditioneel een jachthond die werd gefokt om te helpen bij de jacht op grotere dieren zoals wild zwijn, herten en soms zelfs beren. Het ras staat bekend om zijn moed, uithoudingsvermogen en intelligentie tijdens de jacht.

Kenmerken: De Kishu staat bekend om zijn elegante en sterke bouw. Ze hebben een dikke vacht, een rechte staart en karakteristieke driehoekige oren. De vachtkleur is meestal wit, hoewel er soms rode markeringen op het hoofd en de oren kunnen voorkomen.

Bewaring van het ras: Door de jaren heen werden inspanningen gedaan om het ras te behouden en te beschermen. Dit omvatte zorgvuldige fokprogramma’s en de erkenning van het ras door Japanse en internationale hondenverenigingen.

Cultural Heritage: De Kishu wordt beschouwd als een belangrijk onderdeel van het culturele erfgoed van Japan. Het ras is een symbool van trots en wordt gewaardeerd om zijn rol als jachthond en als metgezel.

Internationale erkenning: De Kishu heeft internationale erkenning gekregen, met name van hondenverenigingen zoals de Fédération Cynologique Internationale (FCI). Dit heeft geholpen om het bewustzijn van het ras buiten Japan te vergroten.

Moderne rol: Hoewel de Kishu nog steeds wordt gebruikt als een competente jachthond in sommige gebieden, heeft het ras ook een plaats gevonden als gezelschapshond. Ze staan bekend om hun loyaliteit aan hun gezin en hun alertheid.

De geschiedenis van de Kishu weerspiegelt zijn oorspronkelijke rol als jachthond in de bergachtige regio’s van Japan. Tegenwoordig wordt het ras gewaardeerd vanwege zijn historische betekenis en als een toegewijde metgezel.

Kishu
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Kishu

De Kishu is een middelgroot tot groot ras met een krachtige en evenwichtige bouw. Ze hebben een driehoekige kop, kleine driehoekige oren die rechtop staan, en een dikke staart die vaak over de rug wordt gedragen. De vacht is kort en dicht, meestal wit van kleur.

Over het algemeen staat de Kishu bekend om zijn moedige, loyale en waakzame karakter. Ze zijn vaak gereserveerd tegenover vreemden, maar toegewijd aan hun gezin. Deze honden zijn intelligent en onafhankelijk, waardoor ze uitdagingen in training kunnen waarderen.

De Kishu heeft over het algemeen niet veel vachtverzorging nodig vanwege hun korte vacht. Regelmatig borstelen kan echter helpen bij het verwijderen van losse haren en het behouden van een gezonde vacht. Ze hebben matige lichaamsbeweging nodig om fit en mentaal gezond te blijven.

De Kishu kan goed passen in gezinsomgevingen, vooral bij eigenaren die ervaring hebben met honden en die de tijd nemen voor consistente training en socialisatie. Ze hebben een sterk beschermend instinct en kunnen goede waakhonden zijn. Vroege socialisatie is belangrijk om een evenwichtige en vriendelijke hond te ontwikkelen.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen