Honden Rassen

Kerry blauwe terriër

Kerry-blauwe-terriër

De Kerry Blue Terriër, oorspronkelijk afkomstig uit Ierland, heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 18e eeuw. De exacte oorsprong van het ras is enigszins vaag, maar het wordt aangenomen dat het zich ontwikkelde in het graafschap Kerry, waar het zijn naam aan ontleent. De Kerry Blue Terriër werd oorspronkelijk gefokt als een veelzijdige werkhond voor boeren en jagers. Zijn taken omvatten het beschermen van vee, jagen op ongedierte en dienen als metgezel voor Ierse gezinnen. Door de jaren heen is de Kerry Blue Terriër geëvolueerd tot een geliefd huisdier en een opvallende verschijning op hondenshows.

Officiële naam : Kerry Blue Terriër
Andere namen : Irish Blue Terriër
Oorsprong : Ierland, specifiek het graafschap Kerry

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

Volgens de Fédération Cynologique Internationale (FCI) wordt de Kerry Blue Terriër gekenmerkt door de volgende algemene kenmerken:

 • Hoofd: Het hoofd is lang, met een vlakke schedel en een duidelijke stop. De snuit is sterk en krachtig.
 • Oren: De oren zijn V-vormig, hoog aangezet en naar voren gedragen.
 • Ogen: De ogen zijn donker, amandelvormig en expressief.
 • Lichaam: Compact en gespierd, met een rechte rug en een diepe borstkas.
 • Vacht: Het meest opvallende kenmerk is de dichte, krullende vacht die een karakteristieke blauwe tint heeft. Bij jonge pups is de vacht zwart en verandert geleidelijk naar blauw.
specifieke details
puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
45-49 cm
Gewicht
15-18 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
44-47 cm
Gewicht
14-16 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot  8 weken
 • Puppy : 8 weken tot 12 maanden
 • Volwassen : 12 maanden tot 7 jaar
 • Oudere : 7 jaar tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder
Raskenmerken
 • Unieke Vacht: Het meest opvallende kenmerk van de Kerry Blue Terriër is zijn unieke blauwe vacht, die krullend en dicht is.

 • Robuustheid: Kerry Blue Terriërs zijn stevig en gespierd, wat hun oorspronkelijke rol als werkhond weerspiegelt.

 • Intelligentie: Het ras staat bekend om zijn intelligentie en kan goed getraind worden, hoewel het soms een eigenwijs karakter kan hebben.

 • Veelzijdigheid: Van oorsprong een allround werkhond, is de Kerry Blue Terriër veelzijdig en past zich aan verschillende rollen aan.

 • Expressieve Ogen: De donkere, amandelvormige ogen dragen bij aan de expressieve uitdrukking van het ras.

Temperament en Gedrag
 • Aanhankelijkheid: Kerry Blue Terriërs zijn vaak aanhankelijk en vormen sterke banden met hun gezin.

 • Waakzaamheid: Van nature waakzaam, fungeren ze goed als waakhonden en geven ze waarschuwingen bij mogelijke gevaren.

 • Speelsheid: Ze hebben een speelse kant en genieten van interactie en spelletjes met hun eigenaren.

 • Sociaal: Goede socialisatie is belangrijk om ervoor te zorgen dat ze zich op hun gemak voelen in verschillende situaties en met andere dieren.

 • Energiek: Hoewel niet extreem energiek, hebben ze regelmatige lichaamsbeweging nodig om gezond en tevreden te blijven.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn enkele tips voor de optimale verzorging van een Kerry Blue Terriër:

Met de juiste zorg en aandacht zal je Kerry Blue Terriër een gelukkige, gezonde metgezel zijn.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

Net als veel hondenrassen kunnen Kerry Blue Terriërs vatbaar zijn voor bepaalde gezondheidsproblemen. Hier zijn enkele van de mogelijke gezondheidsproblemen en aandachtspunten die bij dit ras voorkomen:

 1. Allergieën: Kerry Blue Terriërs kunnen gevoelig zijn voor voedselallergieën of omgevingsallergieën, wat kan leiden tot jeuk, huiduitslag en gastro-intestinale problemen.

 2. Huidproblemen: Het unieke vachttapijt van de Kerry Blue Terriër vereist regelmatige verzorging om klitten te voorkomen. Ze kunnen gevoelig zijn voor huidinfecties en dermatitis als de vacht niet goed wordt onderhouden.

 3. Oorinfecties: Net als veel andere honden met hangende oren zijn Kerry Blue Terriërs vatbaar voor oorinfecties. Regelmatige reiniging en inspectie van de oren kunnen helpen om oorproblemen te voorkomen.

 4. Oogproblemen: Sommige individuen van dit ras kunnen vatbaar zijn voor oogproblemen, waaronder cataracten en progressieve retina atrofie (PRA). Regelmatige oogonderzoeken zijn belangrijk.

 5. Von Willebrandziekte: Dit is een bloedstollingsstoornis die soms voorkomt bij Kerry Blue Terriërs. Het kan bloedingen veroorzaken, en het is belangrijk om met de fokker samen te werken die genetische tests kan uitvoeren.

 6. Heupdysplasie: Heupdysplasie, waarbij de heupgewrichten zich abnormaal ontwikkelen, kan voorkomen bij Kerry Blue Terriërs. Een gezond dieet, passende lichaamsbeweging en regelmatige veterinaire controles zijn belangrijk.

 7. Cystinurie: Dit is een genetische aandoening die kan leiden tot de vorming van blaasstenen. Fokkers kunnen genetische tests uitvoeren om het risico te verminderen.

 8. Hartproblemen: Sommige Kerry Blue Terriërs kunnen vatbaar zijn voor bepaalde hartproblemen, zoals mitralisklepprolaps. Regelmatige veterinaire controles kunnen helpen bij het monitoren van de hartgezondheid.

Het is essentieel om een ​​gezonde levensstijl te bevorderen door middel van regelmatige veterinaire controles, een uitgebalanceerd dieet, voldoende lichaamsbeweging en goede verzorging. Bij het overwegen van de aanschaf van een Kerry Blue Terriër is het ook verstandig om samen te werken met een gerenommeerde fokker die zich inzet voor het fokken van gezonde dieren en die genetische screenings uitvoert.

De Kerry Blue Terriër is een opmerkelijk ras met een rijke geschiedenis en een uniek uiterlijk. Deze beschrijving biedt een overzicht van hun achtergrond, fysieke kenmerken en gedragseigenschappen. Voel je vrij om deze informatie aan te passen aan je specifieke behoeften of om extra details toe te voegen.

De geschiedenis van de

Kerry blauwe terriër

De geschiedenis van de Kerry Blue Terriër gaat terug tot het Ierland van de 18e eeuw. Hier zijn enkele belangrijke punten uit de geschiedenis van dit hondenras:

Oorsprong in Ierland: De Kerry Blue Terriër, ook bekend als de Irish Blue Terriër, vindt zijn oorsprong in het graafschap Kerry in Ierland. Het ras werd ontwikkeld in de 18e eeuw en was aanvankelijk een veelzijdige boerderijhond.

Boerderijhond en jager: Kerry Blue Terriërs werden gefokt om te dienen als boerderijhonden met diverse taken, waaronder het hoeden van vee, het bewaken van eigendommen en het vangen van ongedierte. Ze werden ook gebruikt als jachthonden voor het vangen van kleine prooien.

Selectieve fok: Fokkers werkten aan het selectief fokken van de Kerry Blue Terriër om eigenschappen te ontwikkelen die nuttig waren op de boerderij. Deze omvatten intelligentie, vastberadenheid en een harde vacht die bescherming bood tegen de ruwe Ierse omstandigheden.

Verandering van vachtkleur: De vachtkleur van de Kerry Blue Terriër verandert van zwart bij de geboorte naar de kenmerkende blauwe kleur naarmate ze ouder worden. Dit proces staat bekend als “clearing.”

Politieke associatie: Tijdens politiek tumultueuze periodes in Ierland, zoals de Ierse Onafhankelijkheidsoorlog, werd de Kerry Blue Terriër geassocieerd met aanhangers van de onafhankelijkheidsstrijd en kreeg het de bijnaam “Irish Blue Rebel.”

Rasstandaard en erkenning: De rasstandaard voor de Kerry Blue Terriër werd in het begin van de 20e eeuw vastgesteld. In 1922 werd het ras erkend door de Kennel Club in het Verenigd Koninkrijk, en in 1924 werd de Kerry Blue Terriër Club opgericht.

Veelzijdigheid en populariteit: Na verloop van tijd werd de Kerry Blue Terriër populair als een veelzijdige metgezelshond en showhond. Ze werden gewaardeerd om hun vriendelijke karakter, intelligentie en de unieke blauwe vacht.

Huidige rol: Tegenwoordig wordt de Kerry Blue Terriër gewaardeerd als gezinsgezel en tentoongestelde hond. Ze behouden nog steeds hun kenmerkende eigenschappen en zijn bekend om hun trouw aan hun gezin.

De geschiedenis van de Kerry Blue Terriër weerspiegelt de veelzijdige rol die het ras speelde op Ierse boerderijen en de latere evolutie tot een geliefde metgezelshond. Het ras heeft zijn Ierse erfgoed behouden en is wereldwijd populair geworden.

Kerry-blauwe-terriër
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over
Kerry blauwe terriër

Ja, Kerry Blue Terriërs kunnen goede gezinshonden zijn. Ze zijn vaak levendig, vriendelijk en loyaal. Vroege socialisatie en training zijn belangrijk om een evenwichtige relatie met kinderen en andere huisdieren te bevorderen.

De vacht van een Kerry Blue Terriër vereist regelmatig borstelen en trimmen om klitten te voorkomen en de vacht gezond te houden. Dit ras heeft een dichte, krullende vacht die specifieke aandacht vereist.

Kerry Blue Terriërs hebben matige tot stevige lichaamsbeweging nodig. Dagelijkse wandelingen en speeltijd zijn belangrijk om hun energie te kanaliseren en hun mentale welzijn te bevorderen.

Kerry Blue Terriërs zijn intelligente honden, maar ze kunnen ook eigenzinnig zijn. Consistente, positieve training met beloningen en lof is belangrijk. Vroege training is essentieel om ongewenst gedrag te voorkomen.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen