Honden Rassen

Keeshond

Keeshond

De Keeshond, ook wel bekend als de Keeshond of Duitse Keeshond, heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot het oude Europa. Het ras heeft zijn wortels in arctische gebieden en is verwant aan andere Noordse rassen zoals de Samojeed en de Elkhound. In de 17e en 18e eeuw waren Keeshonden populaire metgezellen van Europese handelaren en schippers. Ze dienden niet alleen als waakhonden op schepen, maar ook als betrouwbare metgezellen voor handelaren en gezinnen aan wal. Hun levendige verschijning en waakzame aard maakten hen snel geliefd in heel Europa.

Officiële naam : Keeshond
Andere namen : Duitse Keeshond, Wolfspitz
Oorsprong : Duitsland en Nederland

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

Volgens de Fédération Cynologique Internationale (FCI) wordt de Keeshond gekenmerkt door de volgende algemene kenmerken:

 • Hoofd: Het hoofd is wigvormig met een heldere stop. De snuit is relatief kort en taps toelopend.
 • Lichaam: Het lichaam is compact, met een rechte rug en een goed ontwikkelde borst.
 • Oren: De oren zijn klein, puntig, en rechtopstaand.
 • Ogen: De ogen zijn donker, amandelvormig en expressief.
 • Vacht: De vacht is lang, dicht en pluizig, met een manenachtige kraag rond de nek.
 • Kleur: Keeshonden komen voor in verschillende kleuren, waaronder grijs, zwart, crème en bruin.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
43-48 cm
Gewicht
8-10 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
38-43 cm
Gewicht
6-8 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot 8 weken
 • Puppy : 8 weken tot 12 maanden
 • Volwassen : 12 maanden tot 7 jaar
 • Oudere : 7 jaar tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Uiterlijk: Keeshonden hebben een opvallend leeuwachtig uiterlijk, met hun manen, pluimstaart en donkere gezichtsmarkeringen.

 • Waakzaamheid: Ze staan bekend als uitstekende waakhonden vanwege hun waakzaamheid en alertheid.

 • Intelligentie: Keeshonden zijn intelligent en kunnen goed reageren op training, maar kunnen soms eigenwijs zijn.

 • Sociaal: Ze zijn doorgaans sociaal met hun gezin en kunnen goed overweg met kinderen en andere huisdieren.

 • Energiek: Hoewel niet extreem energiek, hebben Keeshonden regelmatige lichaamsbeweging nodig om gezond te blijven.

Temperament en Gedrag

 • Loyaal: Keeshonden zijn vaak zeer loyaal aan hun gezin en vormen sterke banden met hun eigenaren.

 • Onafhankelijkheid: Ze hebben een zekere mate van onafhankelijkheid, maar ze genieten nog steeds van menselijk gezelschap.

 • Speels: Keeshonden kunnen speels en levendig zijn, vooral in de aanwezigheid van hun gezin.

 • Beschermend: Ze hebben een natuurlijke neiging om hun gezin te beschermen en kunnen blaffen om potentiële gevaren aan te geven.

 • Zindelijkheid: Over het algemeen zijn Keeshonden zindelijk en houden ze hun omgeving graag schoon.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn enkele tips voor de optimale verzorging van een Keeshond:

Door deze richtlijnen te volgen, kun je ervoor zorgen dat je Keeshond een gezond, gelukkig en goed verzorgd leven leidt.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Keeshond is over het algemeen een gezond ras, maar zoals bij elk hondenras, zijn er enkele gezondheidsproblemen en aandachtspunten waarmee eigenaren rekening moeten houden. Hier zijn enkele mogelijke gezondheidsproblemen en aandachtspunten voor de Keeshond:

 1. Patellaire Luxatie: Dit is een aandoening waarbij de knieschijf tijdelijk uit zijn normale positie schiet. Het kan leiden tot kreupelheid. Regelmatige veterinaire controles zijn belangrijk om dit te monitoren.

 2. Heupdysplasie: Heupdysplasie is een genetische aandoening waarbij het heupgewricht zich niet goed ontwikkelt. Het kan leiden tot pijn en artritis. Goede voeding en regelmatige lichaamsbeweging kunnen helpen bij het voorkomen van problemen.

 3. Progressieve Retina Atrofie (PRA): PRA is een erfelijke aandoening die leidt tot het afsterven van de lichtgevoelige cellen in het netvlies. Het kan uiteindelijk leiden tot blindheid. Fokkers kunnen testen uitvoeren om het risico op PRA te verminderen.

 4. Hartproblemen: Sommige Keeshonden kunnen gevoelig zijn voor hartziekten, zoals mitralisklepprolaps. Regelmatige veterinaire controles en het monitoren van de hartgezondheid zijn belangrijk.

 5. Thyreoiditis: Auto-immuun thyreoiditis kan voorkomen bij Keeshonden, wat de schildklierfunctie beïnvloedt. Het is belangrijk om regelmatig bloedonderzoek uit te voeren om de schildklierfunctie te controleren.

 6. Dentaal Problemen: Keeshonden hebben vaak kleine kaken en kunnen daarom vatbaar zijn voor tandproblemen. Regelmatig tandenpoetsen en het aanbieden van kauwspeelgoed kan helpen bij het behoud van een goede mondgezondheid.

 7. Vachtonderhoud: De dikke, dubbele vacht van de Keeshond vereist regelmatige verzorging. Regelmatig borstelen helpt bij het voorkomen van klitten en houdt de vacht gezond.

 8. Allergieën: Sommige Keeshonden kunnen gevoelig zijn voor voedselallergieën of omgevingsallergieën. Het is belangrijk om te letten op tekenen van jeuk, huiduitslag en gastro-intestinale problemen.

Zoals altijd is regelmatige veterinaire zorg essentieel om de gezondheid van je Keeshond te waarborgen. Het bieden van een uitgebalanceerd dieet, voldoende lichaamsbeweging, regelmatige tandheelkundige zorg en aandacht voor mogelijke symptomen zijn belangrijke aspecten van de zorg voor een Keeshond. Het is ook verstandig om samen te werken met een gerenommeerde fokker die zich inzet voor het fokken van gezonde dieren.

Keeshonden zijn charmante, intelligente metgezellen met een opvallend uiterlijk en een sterke persoonlijkheid. Deze beschrijving biedt een overzicht van hun geschiedenis, fysieke kenmerken en gedragseigenschappen. Voel je vrij om deze informatie aan te passen aan je specifieke behoeften of om extra details toe te voegen.

De geschiedenis van de

Keeshond

De Keeshond is een hondenras dat zijn oorsprong heeft in Nederland en Duitsland. Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis van de Keeshond:

Oorsprong: De Keeshond, ook bekend als de Wolfspitz, is een oud ras dat teruggaat tot de 17e en 18e eeuw. Het ras is ontstaan in Nederland en Duitsland en was populair onder de boeren en handelaren in die regio’s.

Functie: De Keeshond diende oorspronkelijk als een veelzijdige boerderijhond. Ze werden gebruikt voor verschillende taken, waaronder het waarschuwen voor indringers, het bewaken van eigendommen, en zelfs als trekhonden op binnenschepen.

Kenmerken: De Keeshond is een middelgroot hondenras met een opvallende vacht, een pluizige staart die over de rug wordt gedragen, en een expressief gezicht met karakteristieke ‘bril’ en ‘manen’. Ze hebben een levendige uitstraling en een alert karakter.

Politieke betrokkenheid: De Keeshond heeft een historische associatie met de Nederlandse politiek. Tijdens de 18e eeuw waren Keeshonden populair bij aanhangers van de politicus Cornelis de Witt, die door zijn tegenstanders als “Kezen” werden genoemd. Het ras werd een symbool van politiek verzet.

Achteruitgang en heropleving: Tijdens de Franse Revolutie raakte de Keeshond uit de gratie en verminderde de populariteit ervan. Gelukkig werden inspanningen ondernomen om het ras te behouden en te herstellen, en het overleefde deze periode van achteruitgang.

Rasstandaard: In de 19e eeuw werd de rasstandaard van de Keeshond vastgesteld in Nederland. Fokkers werkten aan het definiëren van de kenmerken van het ras en het bevorderen van de gezondheid en het temperament.

Heropleving in de 20e eeuw: De Keeshond werd in de 20e eeuw opnieuw populair, zowel als gezelschapshond als showhond. Ze zijn geliefd om hun levendige en vriendelijke aard, waardoor ze geschikt zijn als gezinsgenoten.

Erkenning: De Keeshond is internationaal erkend als een hondenras en is opgenomen in de rasstandaarden van hondenverenigingen over de hele wereld, waaronder de American Kennel Club (AKC) en de Fédération Cynologique Internationale (FCI).

Tegenwoordig staat de Keeshond bekend als een charmante gezelschapshond met een rijke geschiedenis. Ze behouden nog steeds veel van de kenmerken die hen oorspronkelijk tot geliefde boerderijhonden maakten.

Keeshond
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Keeshond

De Keeshond is een middelgroot hondenras dat bekend staat om zijn dikke, pluizige vacht, pluimstaart en karakteristieke “manen” rond de nek. Ze hebben een alerte uitdrukking en een levendige houding. Keeshonden worden vaak gewaardeerd om hun intelligentie, alertheid en vriendelijke karakter.

Over het algemeen staat de Keeshond bekend om zijn levendige, alerte en vriendelijke temperament. Ze zijn vaak toegewijd aan hun gezin en kunnen goed overweg met kinderen. Keeshonden kunnen ook enigszins gereserveerd zijn tegenover vreemden, waardoor ze goede waakhonden zijn. Ze zijn intelligent en houden van mentale stimulatie in de vorm van training en interactie.

De Keeshond heeft een dikke dubbele vacht die regelmatige verzorging vereist. Dagelijks borstelen helpt klitten te voorkomen en houdt de vacht gezond. Ze verharen seizoensgebonden, dus extra aandacht kan nodig zijn tijdens deze periodes. Naast vachtverzorging hebben Keeshonden behoefte aan regelmatige lichaamsbeweging om te voorkomen dat ze zich vervelen.

De Keeshond past over het algemeen goed in gezinsomgevingen. Ze gedijen goed in de nabijheid van hun gezin en kunnen goede metgezellen zijn voor kinderen. Door hun waakzaamheid kunnen ze dienen als effectieve waakhonden. Omdat ze intelligent zijn, genieten ze van uitdagende activiteiten en zijn ze vaak bereid om nieuwe commando’s te leren. Het is belangrijk om hen vroeg te socialiseren en te trainen voor een goed aangepaste Keeshond.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen