Honden Rassen

Japanse Terriër

Japanse Terriër

Helaas is er beperkte informatie beschikbaar over de korte geschiedenis van de Japanse Terriër, ook bekend als Nihon Teria. Dit komt omdat het geen internationaal erkend ras is en mogelijk niet zo uitgebreid gedocumenteerd is als sommige andere hondenrassen.

Over het algemeen zijn kleine rassen zoals de Japanse Terriër vaak ontstaan uit het fokken van kleinere exemplaren van bekende rassen. In het geval van de Japanse Terriër is het mogelijk dat het ras is ontstaan ​​door het kruisen van kleine terriërrassen met andere kleine hondenrassen.

Officiële naam : Japanse Terriër (Nihon Teria)
Andere namen : Er zijn geen andere gangbare namen die breed worden erkend voor dit ras.
Oorsprong : Japan

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

Het is belangrijk op te merken dat de Japanse Terriër mogelijk niet is erkend door de Fédération Cynologique Internationale (FCI), de internationale hondenfederatie, omdat het geen internationaal erkend ras lijkt te zijn. Daarom kan het zijn dat er geen officiële FCI-rasstandaard beschikbaar is voor de Japanse Terriër.

 • Grootte : De Japanse Terriër is over het algemeen een klein ras. Ze wegen meestal tussen de 2 en 4 kilogram.
 • Vacht : De vacht van de Japanse Terriër is kort en glad.
 • Hoofd : Details over het hoofd van de Japanse Terriër, zoals de vorm en grootte, kunnen variëren. Over het algemeen hebben ze een compact hoofd in verhouding tot hun lichaam.
 • Ogen : De ogen van de Japanse Terriër zijn meestal rond van vorm. De kleur van de ogen kan variëren en is vaak donker.
 • Oren : De oren van de Japanse Terriër kunnen rechtop staan of enigszins naar voren gebogen zijn. De vorm kan variëren afhankelijk van de individuele hond.
 • Staart : De staart van de Japanse Terriër is meestal recht en kan hoog gedragen worden. De lengte van de staart is in verhouding tot het lichaam van de hond.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
20 – 30 cm
Gewicht
2 – 4 kg

 • Eerste weken : Vanaf de geboorte tot ongeveer 8 weken.
 • Puppy : Ongeveer 2 maanden tot 1 jaar
 • Volwassen : Ongeveer 1 jaar tot 7 jaar
 • Oudere : Ongeveer 7 jaar tot 10 jaar.
 • Senior : Ongeveer 10 jaar en ouder.

Raskenmerken

Hoewel de Japanse Terriër mogelijk niet internationaal erkend is door organisaties zoals de FCI, kunnen er algemene raskenmerken zijn op basis van lokale beschrijvingen en fokstandaarden in Japan. Hier zijn enkele mogelijke raskenmerken van de Japanse Terriër:

 • Vriendelijkheid : Over het algemeen staat de Japanse Terriër bekend als vriendelijk en toegewijd aan zijn eigenaar. Ze kunnen goed overweg met gezinsleden en kunnen een aanhankelijk karakter hebben.
 • Intelligentie : Japanse Terriërs worden vaak beschouwd als intelligente honden. Ze hebben vaak een snelle leercurve en kunnen goed reageren op training en stimulatie.
 • Energiek : Zoals veel kleine rassen, hebben Japanse Terriërs over het algemeen een redelijk hoog energieniveau. Ze genieten van spelen en hebben dagelijkse lichaamsbeweging nodig om zowel fysiek als mentaal gezond te blijven.
 • Goede zwemmers : Er is geen specifieke informatie beschikbaar die aangeeft dat de Japanse Terriër bijzonder goed of slecht is in zwemmen. Of een individuele hond van dit ras van zwemmen houdt, kan afhangen van de individuele voorkeuren en ervaringen.

Temperament en Gedrag

Het temperament en gedrag van de Japanse Terriër worden vaak beschreven als levendig, vriendelijk en toegewijd. Hier zijn enkele kenmerken met betrekking tot vrolijkheid, sociaal gedrag, speelsheid en loyaliteit.

 • Vrolijkheid : Japanse Terriërs staan bekend om hun vrolijke en levendige karakter. Ze kunnen opgewekt en enthousiast zijn, waardoor ze prettige metgezellen zijn voor hun eigenaars.
 • Sociaal : Over het algemeen zijn Japanse Terriërs sociaal ingesteld. Ze hebben vaak een goede relatie met hun gezinsleden en kunnen goed overweg met andere huisdieren als ze van jongs af aan worden gesocialiseerd.
 • Speelsheid : Deze honden hebben meestal een speels karakter. Ze genieten van interactie en spelen met hun eigenaars. Regelmatige speeltijd is belangrijk om hun energie te kanaliseren en hen tevreden te houden.
 • Loyaliteit : Japanse Terriërs staan erom bekend loyaal te zijn aan hun eigenaar. Ze kunnen sterke banden ontwikkelen met hun gezin en zijn vaak toegewijd en aanhankelijk

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

De optimale verzorging van een Japanse Terriër, zoals bij elk ander ras, omvat verschillende aspecten, waaronder voeding, lichaamsbeweging, gezondheidszorg en algemeen welzijn. Hier zijn enkele tips voor de optimale verzorging van een Japanse Terriër

Door aandacht te besteden aan deze aspecten van verzorging, kun je de gezondheid en het welzijn van je Japanse Terriër bevorderen en een gelukkig en goed aangepast huisdier hebben.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

Het is belangrijk op te merken dat specifieke gezondheidsproblemen en aandachtspunten kunnen variëren tussen individuele honden, zelfs binnen hetzelfde ras. Hoewel de Japanse Terriër over het algemeen als een gezond ras wordt beschouwd, kunnen sommige genetische aandoeningen en gezondheidsproblemen voorkomen. Hier zijn enkele potentiële aandachtspunten:

 1. Heupdysplasie : Hoewel deze aandoeningen vaak geassocieerd worden met grotere rassen, kunnen kleinere rassen zoals de Japanse Terriër ook vatbaar zijn. Dysplasieën zijn aandoeningen waarbij het heup- of ellebooggewricht zich niet normaal ontwikkelt, wat kan leiden tot pijn en mobiliteitsproblemen.
 2. Erfelijke Hartaandoeningen : Sommige hondenrassen kunnen aanleg hebben voor erfelijke hartproblemen. Regelmatige veterinaire controles, inclusief hartonderzoek, zijn belangrijk
 3. Kanker : Kanker kan bij alle hondenrassen voorkomen, ongeacht de grootte. Let op ongewone gezwellen, veranderingen in eetlust en gedrag, en raadpleeg een dierenarts bij eventuele zorgen.
 4. Huidproblemen : Sommige honden kunnen gevoelig zijn voor huidproblemen, zoals allergieën. Regelmatige inspectie van de huid en vacht en een gezond dieet kunnen helpen bij het voorkomen van huidproblemen.
 5. Oogproblemen : Japanse Terriërs kunnen vatbaar zijn voor bepaalde oogproblemen, zoals cataract of retinale aandoeningen. Oogonderzoeken bij de dierenarts zijn belangrijk voor het vroegtijdig opsporen van problemen.
 6. Gewichtsproblemen : Vanwege hun kleine formaat moeten Japanse Terriërs goed worden beheerd om overgewicht te voorkomen. Een gezond dieet en voldoende lichaamsbeweging zijn cruciaal.
 7. Hypothyreoïdie : Hypothyreoïdie kan voorkomen bij honden van elk formaat en ras. Dit is een aandoening waarbij de schildklier onvoldoende schildklierhormonen produceert. Symptomen zijn onder andere gewichtstoename, lethargie en een doffe vacht.

Het is belangrijk om regelmatig de dierenarts te raadplegen voor preventieve zorg en gezondheidscontroles. Een ervaren fokker kan ook informatie verstrekken over de gezondheidsgeschiedenis van de ouderdieren, wat kan helpen bij het inschatten van mogelijke genetische risico’s.

De geschiedenis van de Japanse Terriër.

Japanse Terriër

De geschiedenis van de Japanse Terriër is niet zo uitgebreid gedocumenteerd als die van sommige andere rassen. Het lijkt erop dat de Japanse Terriër ontstaan is in Japan, waar het ras mogelijk ontwikkeld werd door het kruisen van kleine terriërrassen met andere kleine honden. Deze fokpraktijken zouden tot doel hebben gehad om een kleine, levendige metgezel te creëren.

Het exacte ontstaan van de Japanse Terriër is echter niet volledig bekend, en er zijn weinig gedetailleerde historische gegevens beschikbaar over de vroege ontwikkeling van het ras. Het is mogelijk dat de Japanse Terriër in de loop van de tijd is ontstaan uit lokale fokpraktijken, waarbij fokkers selecteerden op eigenschappen zoals grootte, temperament en uiterlijk.

Wat wel bekend is, is dat de Japanse Terriër als ras in Japan zelf populair is. Het ras is voornamelijk een gezelschapshond en wordt gewaardeerd om zijn levendige en vriendelijke karakter.

Omdat de Japanse Terriër niet internationaal erkend is door grote hondenorganisaties zoals de Fédération Cynologique Internationale (FCI), is er minder gestandaardiseerde informatie beschikbaar over de geschiedenis en ontwikkeling in vergelijking met meer erkende rassen. Voor meer nauwkeurige en specifieke details over de geschiedenis van de Japanse Terriër zou je contact kunnen opnemen met fokkers en kennelclubs in Japan die zich specialiseren in dit ras.

Japanse-Terriër
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Japanse Terriër.

De Japanse Terriër komt oorspronkelijk uit Japan, waar het waarschijnlijk is ontstaan door het kruisen van kleine terriërrassen met andere kleine honden.

Volwassen Japanse Terriërs zijn over het algemeen klein en wegen meestal tussen de 2 en 4 kilogram.

Ja, hoewel ze klein zijn, hebben Japanse Terriërs vaak een redelijk hoog energieniveau en genieten ze van dagelijkse lichaamsbeweging.

Zoals elk ras kunnen Japanse Terriërs vatbaar zijn voor bepaalde gezondheidsproblemen, waaronder oogproblemen. Regelmatige veterinaire controles zijn belangrijk.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen