Honden Rassen

Japanse Spits

Japanse-Spits

De Japanse Spits is een relatief modern ras, en zijn geschiedenis begint in de vroege 20e eeuw.

Vandaag de dag is de Japanse Spits geliefd om zijn knuffelbare verschijning en vriendelijke karakter. Het ras wordt gewaardeerd als een toegewijde metgezel en wordt vaak gevonden in huishoudens over de hele wereld.

Officiële naam : Japanse Spits
Andere namen : Nihon Supittsu (in het Japans)
Oorsprong : Japan

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

 • Vacht : De Japanse Spits heeft een dubbele vacht.Bovenvacht: Recht, stand-off, en overvloedig. De vacht is wit. Ondervacht: Dicht en zacht.
 • Hoofd : Wigvormig met een vlakke schedel.Stop: Licht maar duidelijk.Neus: Zwart.Snuit: Niet te lang, smaller wordend naar de neus.Lippen: Strak en zwart.
 • Ogen : Donker, enigszins schuin geplaatst. Amandelvormig.Expressie: Levendig en intelligent.
 • Oren : Klein, driehoekig, rechtopstaand.Goed bedekt met kort haar.
 • Staart : Hoog aangezet. Over de rug gekruld.Bedekt met overvloedige haarbevedering.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
30 – 38 cm
Gewicht
5 – 10 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
30 – 38 cm
Gewicht
5 – 10 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot 2 maanden
 • Puppy : 2 maanden tot 12 maanden
 • Volwassen : 12 maanden tot 7 jaar
 • Oudere : 7 jaar tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Vriendelijkheid : Over het algemeen staat de Japanse Spits bekend om zijn vriendelijke en aanhankelijke karakter. Ze hechten zich sterk aan hun eigenaren en zijn vaak sociaal en speels.
 • Intelligentie : De Japanse Spits is intelligent en leergierig, waardoor ze over het algemeen gemakkelijk te trainen zijn. Ze reageren goed op positieve bekrachtiging en vinden het leuk om nieuwe commando’s en trucs te leren.
 • Energiek : Hoewel ze niet extreem energiek zijn, hebben Japanse Spitsen toch een redelijk actief temperament. Regelmatige lichaamsbeweging en mentale stimulatie zijn belangrijk om verveling te voorkomen en een gezond welzijn te bevorderen.
 • Goede zwemmers : Over het algemeen zijn Japanse Spitsen geen natuurlijke zwemmers. Sommige individuen kunnen terughoudend zijn om te zwemmen, terwijl anderen het misschien leuk vinden. Het is belangrijk om de hond rustig en positief te introduceren aan water als je wilt dat hij zwemt.

Temperament en Gedrag

 • Vrolijkheid : Japanse Spitsen staan bekend om hun vrolijke en opgewekte karakter. Ze hebben vaak een positieve en blije houding, wat hen tot aangename metgezellen maakt.
 • Sociaal : Over het algemeen zijn Japanse Spitsen sociaal en genieten ze van het gezelschap van hun familieleden. Ze kunnen goed overweg met kinderen en andere huisdieren, vooral als ze op jonge leeftijd aan verschillende sociale situaties worden blootgesteld.
 • Speelsheid : Deze honden zijn vaak speels, vooral in hun jongere jaren. Ze genieten van interactieve spelletjes en speelgoed, en ze kunnen ook genieten van tijd buitenshuis.
 • Loyaliteit : De Japanse Spits staat bekend om zijn sterke loyaliteit aan zijn eigenaren. Ze hechten zich sterk aan het gezin en tonen vaak toewijding en genegenheid. Deze loyaliteit maakt hen uitstekende metgezellen

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Door consistentie en aandacht te besteden aan deze aspecten van zorg, kun je ervoor zorgen dat je Japanse Spits een gezond, gelukkig en goed aangepast leven leidt.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

Hoewel de Japanse Spits over het algemeen bekend staat als een gezond ras, kunnen ze zoals veel hondenrassen vatbaar zijn voor bepaalde gezondheidsproblemen. Hier zijn enkele aandachtspunten

 1. Heupdysplasie : Heupdysplasie is een aandoening waarbij de heupgewrichten zich niet goed ontwikkelen, wat kan leiden tot pijn en mobiliteitsproblemen. Het is belangrijk om op de genetica te letten bij het kiezen van een fokker en regelmatige lichaamsbeweging te bieden om de spieren te versterken.
 2. Elleboogdysplasie : Elleboogdysplasie is een aandoening waarbij de ellebooggewrichten zich niet normaal ontwikkelen. Het kan leiden tot kreupelheid en pijn. Net als bij heupdysplasie is genetische aanleg een belangrijke factor.
 3. Erfelijke Hartaandoeningen : Sommige hondenrassen, waaronder de Japanse Spits, kunnen aanleg hebben voor erfelijke hartproblemen. Regelmatige veterinaire controles, vooral bij oudere leeftijd, kunnen helpen bij vroegtijdige detectie.
 4. Kanker : Zoals bij veel hondenrassen, kan ook de Japanse Spits gevoelig zijn voor kanker. Regelmatige gezondheidscontroles en bewustzijn van mogelijke symptomen zijn belangrijk.
 5. Huidproblemen : Witte honden, zoals de Japanse Spits, kunnen gevoeliger zijn voor huidproblemen, zoals allergieën en huidinfecties. Regelmatige controle en een goede hygiëne helpen bij het voorkomen en behandelen van deze problemen.
 6. Oogproblemen : Sommige oogproblemen, waaronder progressieve retina-atrofie (PRA) en cataract, kunnen voorkomen. Reguliere oogonderzoeken door een dierenarts kunnen vroegtijdige tekenen van deze aandoeningen detecteren.
 7. Gewichtsproblemen : Net als bij veel rassen, kan overgewicht problemen veroorzaken bij de Japanse Spits. Zorg voor een uitgebalanceerd dieet en voldoende lichaamsbeweging om een gezond gewicht te behouden.
 8. Hypothyreoïdie : Hypothyreoïdie, een verminderde functie van de schildklier, kan ook voorkomen. Symptomen zijn onder andere gewichtstoename, lethargie en een slechte vachtconditie. Een bloedtest kan de schildklierfunctie beoordelen.

Het is essentieel om een goede relatie met de dierenarts te onderhouden, regelmatige controles uit te voeren en alert te zijn op eventuele veranderingen in het gedrag of de gezondheid van je Japanse Spits.

Een gezond dieet, voldoende beweging en preventieve zorg kunnen allemaal bijdragen aan het welzijn van je hond.

De geschiedenis van de Japanse Spits

Japanse Spits

Ontstaan en Fokken

In de vroege 20e eeuw begonnen fokkers in Japan met het kruisen van verschillende kleine witte hondenrassen, waaronder de Duitse Spitz, Samojeed en andere witte keeshonden. Het doel was om een nieuw ras te creëren met een aantrekkelijk uiterlijk en een geschikt temperament als gezelschapshond.

Eerste Fokpogingen

De vroege fokpogingen vonden plaats in de jaren 1920 en 1930. Fokkers streefden naar een hond met een compact lichaam, een witte, pluizige vacht, puntige oren en een krullende staart die over de rug wordt gedragen.

Populariteit in Japan

De Japanse Spits werd snel populair in Japan vanwege zijn charmante uiterlijk en vriendelijke karakter. Het ras werd gewaardeerd als gezelschapshond en ontwikkelde al snel een reputatie als een toegewijde metgezel.

Erkenning door de Japanse Kennel Club

In 1948 werd de Japanse Spits officieel erkend door de Japanse Kennel Club (JKC). Deze erkenning hielp het ras verder te stabiliseren en te standaardiseren.

Internationale Erkenning

Hoewel het ras in Japan al lang populair was, duurde het tot 1977 voordat de Fédération Cynologique Internationale (FCI) de Japanse Spits officieel erkende.

Verspreiding naar andere landen

Na de internationale erkenning verspreidde de populariteit van de Japanse Spits zich naar andere delen van de wereld. Fokkers buiten Japan begonnen het ras te introduceren en te fokken, waardoor het een gewaardeerde metgezel werd in verschillende landen. De Japanse Spits wordt tegenwoordig gewaardeerd als een vriendelijke, intelligente en charmante gezelschapshond. Zijn geschiedenis weerspiegelt de inspanningen van fokkers om een uniek ras te creëren met specifieke kenmerken en temperament.
Japanse-Spits
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Japanse Spits

De Japanse Spits is een klein tot middelgroot hondenras dat zijn oorsprong vindt in Japan. Het staat bekend om zijn witte, pluizige vacht, puntige oren en krullende staart.

Over het algemeen staat de Japanse Spits bekend om zijn vriendelijke, vrolijke en intelligente karakter. Ze zijn loyaal aan hun eigenaren en sociaal met gezinsleden.

Ja, Japanse Spitsen staan erom bekend goede gezinshonden te zijn. Ze zijn over het algemeen vriendelijk tegen kinderen en kunnen goed opschieten met andere huisdieren.

Hoewel ze geen extreem hoge energieniveaus hebben, hebben Japanse Spitsen wel dagelijkse lichaamsbeweging en mentale stimulatie nodig. Regelmatige wandelingen en speelsessies zijn belangrijk.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen