Honden Rassen

Japanse Spaniël

Japanse-Spaniël

Het lijkt erop dat er mogelijk wat verwarring is ontstaan. De term “Japanse Spaniël” wordt over het algemeen niet erkend als een officieel hondenras. Er is echter wel een hondenras met een vergelijkbare naam, namelijk de “Japanse Spaniël Chin” of kortweg de “Japanese Chin”.

De Japanese Chin is een klein ras dat oorspronkelijk uit Japan komt. Ze staan bekend om hun elegantie, vriendelijke aard en opvallende uiterlijk, met een plat gezicht, grote ogen en een pluizige staart die over hun rug krult. Ze worden vaak beschouwd als gezelschapshonden en zijn liefdevolle metgezellen.

Officiële naam : Japanese Chin
Andere namen : Japanese Spaniel, Chin
Oorsprong : Japan

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

 • Algemeen beeld : De Japanese Chin is een kleine, elegante hond met een compacte en goed gebalanceerde lichaamsbouw. Ze hebben een aristocratische uitstraling en staan bekend om hun kenmerkende platte gezicht, grote ronde ogen en opvallende oren. De staart is bevederd en wordt over de rug gedragen.
 • Grootte : De ideale schofthoogte voor mannetjes ligt tussen 20 en 27 cm, en voor vrouwtjes tussen 20 en 25 cm. Het gewicht varieert meestal van 1,8 tot 3,2 kg.
 • Vacht : De vacht van de Japanese Chin is lang, zijdeachtig en recht. Ze hebben een dikke kraag rond de nek en bevedering aan de staart. De toegestane kleuren omvatten zwart en wit, rood en wit, en driekleurig (zwart, wit en rood).
 • Karakter en temperament : Japanese Chin staat bekend om hun vriendelijke, aanhankelijke en intelligente karakter. Ze zijn speels en sociaal en hebben vaak een sterke band met hun eigenaren. Ze gedragen zich vaak waardig en hebben een kalme aard.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
20 – 27 cm
Gewicht
2.5 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
20 – 25 cm
Gewicht
1.8 – 3.2 kg

 • Eerste weken : Geboorte tot 8 weken
 • Puppy : 2 maanden tot 12 maanden
 • Volwassen : 1 jaar tot 7 jaar
 • Oudere : 7 jaar tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

Deze kenmerken geven een algemeen beeld van hoe een typische Japanese Chin eruit zou moeten zien. Het is echter belangrijk op te merken dat individuele honden binnen het ras variaties kunnen vertonen

 • Vriendelijkheid : Over het algemeen staat de Japanese Chin bekend als een vriendelijke en aanhankelijke hond. Ze hebben vaak een goede relatie met hun eigenaren en kunnen goed overweg met kinderen en andere huisdieren.
 • Intelligentie : De Japanese Chin is intelligent en staat open voor training. Ze hebben echter ook een onafhankelijke kant, dus het is belangrijk om consistente, positieve trainingstechnieken te gebruiken.
 • Energiek : Hoewel ze niet overdreven energiek zijn, hebben Japanese Chins wel behoefte aan dagelijkse activiteit en mentale stimulatie. Regelmatige wandelingen en speeltijd zijn belangrijk om te voorkomen dat ze zich vervelen.
 • Goede zwemmers : Over het algemeen staat de Japanese Chin niet bekend als een uitstekende zwemmer. Vanwege hun kleine omvang en lichaamsbouw kunnen ze minder geneigd zijn om van zwemmen te genieten in vergelijking met rassen die van nature goede zwemmers zijn.

Temperament en Gedrag

 • Vrolijkheid : Over het algemeen staat de Japanese Chin bekend om zijn vrolijke en levendige karakter. Ze kunnen opgewekt en enthousiast zijn, vooral wanneer ze betrokken zijn bij interactie met hun eigenaren.
 • Sociaal : De Japanese Chin is meestal sociaal en geniet van het gezelschap van mensen. Ze kunnen ook goed overweg met andere huisdieren, inclusief andere honden, en hebben vaak geen probleem met nieuwe gezichten als ze goed gesocialiseerd zijn.
 • Speelsheid : Deze honden zijn vaak speels, zelfs als ze volwassen zijn. Ze kunnen genieten van speelgoed en interactieve spellen met hun eigenaren. Regelmatige speeltijd is belangrijk om ze zowel fysiek als mentaal gestimuleerd te houden.
 • Loyaliteit : Japanese Chins hebben de neiging loyaal en toegewijd te zijn aan hun eigenaren. Ze kunnen sterke banden ontwikkelen met de mensen in hun leven en staan erom bekend goede metgezellen te zijn.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Door deze tips in acht te nemen, kun je bijdragen aan het welzijn en de gezondheid van je Japanese Chin en een sterke band met je viervoetige vriend opbouwen.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

Hoewel Japanese Chins over het algemeen gezonde honden zijn, zijn er enkele gezondheidsproblemen en aandachtspunten waar je op moet letten.

 1. Oogproblemen : Door hun uitpuilende ogen kunnen Japanese Chins vatbaar zijn voor oogproblemen, waaronder hoornvlieszweren en oogirritaties. Regelmatige controle door een dierenarts kan eventuele problemen tijdig opsporen.
 2. Gebitsproblemen : Kleine honden hebben vaak een verhoogd risico op tandheelkundige problemen, zoals tandplak en tandsteen. Regelmatige tandheelkundige zorg, zoals tandenpoetsen en het geven van tandheelkundige traktaties, kan bijdragen aan een gezond gebit.
 3. Ademhalingsproblemen : Vanwege hun korte snuit kunnen sommige Japanese Chins vatbaar zijn voor ademhalingsproblemen, zoals snurken of ademhalingsmoeilijkheden. Vermijd overmatige inspanning bij warm weer om oververhitting te voorkomen.
 4. Hartproblemen : Sommige kleine rassen, waaronder de Japanese Chin, kunnen gevoelig zijn voor hartproblemen. Regelmatige veterinaire controles zijn belangrijk om eventuele problemen vroegtijdig te detecteren.
 5. Luxerende patella (knieschijfontwrichting) : Dit is een aandoening waarbij de knieschijf uit zijn normale positie kan schieten. Het is een bekend probleem bij kleine honden. Regelmatige lichaamsbeweging, een uitgebalanceerd dieet en vermijden van overgewicht kunnen helpen dit risico te verminderen.
 6. Allergieën : Net als veel andere rassen kunnen Japanese Chins gevoelig zijn voor allergieën, waaronder voedselallergieën of allergieën voor omgevingsfactoren. Als je vermoedt dat je hond last heeft van allergieën, raadpleeg dan een dierenarts voor passend advies.
 7. Obesitas : Overgewicht kan een probleem zijn bij kleine honden, waaronder de Japanese Chin. Zorg voor een uitgebalanceerd dieet en voldoende lichaamsbeweging om een gezond gewicht te behouden.
 8. Gebitsproblemen : Japanese Chins kunnen vatbaar zijn voor tandheelkundige problemen, dus regelmatige tandheelkundige zorg, waaronder tandenpoetsen, kan helpen tandproblemen te voorkomen

Het is belangrijk om regelmatig de gezondheid van je Japanese Chin te laten controleren door een dierenarts. Regelmatige veterinaire controles, een uitgebalanceerd dieet, voldoende lichaamsbeweging en aandacht voor eventuele veranderingen in het gedrag of de gezondheid van je hond kunnen bijdragen aan een lang en gezond leven.

De geschiedenis van de Japanse Spaniël

Japanse Spaniël

De term “Japanse Spaniël” wordt over het algemeen niet gebruikt om een officieel erkend hondenras aan te duiden. Het lijkt mogelijk een verwarrende benaming te zijn. Echter, als je verwijst naar de Japanese Chin, kan ik je wat informatie geven over de geschiedenis van dit specifieke ras.

De Japanese Chin, ook bekend als de Japanese Spaniel of Chin, is een klein ras dat zijn oorsprong vindt in Japan. Het ras heeft een geschiedenis die teruggaat tot vele eeuwen geleden. Er wordt aangenomen dat de voorouders van de Japanese Chin werden geïntroduceerd in Japan vanuit China of Korea.

De Japanese Chin werd oorspronkelijk gefokt als gezelschapshond en werd hoog gewaardeerd aan het keizerlijke hof in Japan. Ze werden beschouwd als waardevolle geschenken en werden doorgegeven aan leden van de adel. Het fokken van dit ras werd zorgvuldig bewaakt, en het was een tijdlang verboden om deze honden uit Japan te exporteren.

Na verloop van tijd kwamen Japanese Chins naar Europa, en in de 19e eeuw werden ze populair bij de Europese adel. Het ras werd uiteindelijk erkend door internationale kennelclubs, waaronder de Fédération Cynologique Internationale (FCI).

De Japanese Chin staat bekend om zijn elegante uiterlijk, levendige karakter en toewijding aan zijn eigenaren. Ze worden vaak beschouwd als gezelschapshonden en hebben de neiging uit te blinken in het bieden van liefdevolle gezelschap.

Als je meer specifieke informatie zoekt of als je verwijst naar een ander ras, laat het me dan weten, zodat ik je beter van dienst kan zijn.

Japanse-Spaniël
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Japanse Spaniël

De Japanese Chin komt oorspronkelijk uit Japan en heeft een geschiedenis die teruggaat tot vele eeuwen geleden. Ze werden hoog gewaardeerd aan het keizerlijke hof en werden beschouwd als waardevolle geschenken.

De ideale schofthoogte voor mannetjes ligt tussen 20 en 27 cm, en voor vrouwtjes tussen 20 en 25 cm. Het gewicht varieert meestal van 1,8 tot 3,2 kg.

Ja, Japanese Chins staan ​​bekend als uitstekende gezelschapshonden. Ze zijn aanhankelijk, sociaal en hebben de neiging sterke banden met hun eigenaren te ontwikkelen.

Over het algemeen zijn Japanese Chins vriendelijk en kunnen ze goed overweg met kinderen. Zoals bij elk ras, is het belangrijk om kinderen te leren hoe ze op een respectvolle manier met honden moeten omgaan.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen