Honden Rassen

Italiaans Windhondje

Italiaans-Windhondje

Het Italiaans Windhondje, ook bekend als de Piccolo Levriero Italiano, heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot het oude Egypte. Deze elegante windhond werd vaak vereerd door de adel en was een favoriet aan vele koninklijke hoven in Europa, waaronder het oude Rome en later de Italiaanse staten. Het ras stond bekend om zijn sierlijke verschijning en snelheid en werd vaak afgebeeld in kunstwerken uit verschillende tijdperken. Tegenwoordig staat het Italiaans Windhondje bekend als een geliefd gezelschapsdier vanwege zijn charmante karakter en compacte formaat.

Officiële naam : Italiaans Windhondje
Andere namen : Italiaanse Greyhound, Piccolo Levriero Italiano
Oorsprong : Italië

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

Volgens de Fédération Cynologique Internationale (FCI) wordt het Italiaans Windhondje gekenmerkt door de volgende algemene kenmerken:

 • Hoofd: Het hoofd is lang en smal, met een lichte stop en een fijne snuit.
 • Oren: De oren zijn groot, rechtopstaand, en hoog aangezet.
 • Ogen: De ogen zijn groot, donker en expressief.
 • Vacht: De vacht is kort, fijn, en zijdeachtig.
 • Lichaam: Het lichaam is compact, met een rechte rug en een goed ontwikkelde borst.
 • Kleur: Italiaans Windhondjes kunnen verschillende kleuren hebben, waaronder effen of bont.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
32-38 cm
Gewicht
3.6-5.4 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
32-38 cm
Gewicht
3.6-5.4 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot  8 weken
 • Puppy : 8 weken tot 12 maanden
 • Volwassen : 12 maanden tot 7 jaar
 • Oudere : 7 jaar tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Elegantie: Het Italiaans Windhondje staat bekend om zijn sierlijke en elegante verschijning, met een slank en gespierd lichaam.

 • Snelheid: Ondanks hun kleine formaat zijn ze zeer snel en behoren ze tot de windhondenfamilie.

 • Gevoeligheid: Deze honden zijn vaak zeer gevoelig en reageren goed op de stemming van hun eigenaar.

 • Aanhankelijkheid: Italiaanse Windhondjes vormen sterke banden met hun eigenaren en kunnen aanhankelijk en toegewijd zijn.

 • Vriendelijkheid: Over het algemeen zijn ze vriendelijk en sociaal, maar sommige individuen kunnen enigszins gereserveerd zijn tegenover vreemden.

Temperament en Gedrag

 • Gezelschapshond: Het Italiaans Windhondje gedijt goed als gezelschapshond en kan sterke banden vormen met zijn gezin.

 • Speelsheid: Ondanks hun aristocratische uitstraling kunnen ze speels en levendig zijn, vooral in een veilige omgeving.

 • Zindelijkheid: Ze hebben meestal een schone aard en zijn gemakkelijk te trainen op het gebied van zindelijkheid.

 • Gevoelig voor Koud Weer: Vanwege hun korte vacht zijn Italiaanse Windhondjes gevoelig voor koud weer en hebben ze bescherming nodig.

 • Trainbaarheid: Ze zijn over het algemeen intelligent en trainbaar, maar kunnen soms eigenwijs zijn.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn enkele tips voor de optimale verzorging van een Italiaans Windhondje:

Met de juiste zorg kunnen Italiaanse Windhondjes gezonde, gelukkige metgezellen zijn.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

Het Italiaans Windhondje, ook bekend als de “Piccolo Levriero Italiano” of kortweg “Iggy,” is over het algemeen een gezond en levendig ras. Hier zijn enkele mogelijke gezondheidsproblemen en aandachtspunten waarmee eigenaren van Italiaanse Windhondjes rekening moeten houden:

 1. Gebitsproblemen: Kleine rassen, waaronder het Italiaans Windhondje, zijn vatbaar voor gebitsproblemen zoals tandplak en tandsteen. Regelmatige tandheelkundige zorg, zoals tandenpoetsen en kauwspeelgoed, kan helpen bij het handhaven van een goede mondgezondheid.

 2. Luxerende patella (knieschijfdislocatie): Dit is een aandoening waarbij de knieschijf uit zijn normale positie glijdt. Het kan leiden tot kreupelheid en pijn. Regelmatige veterinaire controles zijn belangrijk om dit probleem te monitoren.

 3. Oogproblemen: Italiaanse Windhondjes kunnen gevoelig zijn voor oogproblemen, waaronder netvliesaandoeningen. Regelmatige oogcontroles zijn belangrijk om de gezondheid van de ogen te beoordelen.

 4. Patellaire Osteopathie: Dit is een erfelijke aandoening die vooral bij jonge Italiaanse Windhondjes voorkomt. Het kan kreupelheid en pijn veroorzaken. Een gerenommeerde fokker die screenings uitvoert, kan het risico verminderen.

 5. Fracturen: Vanwege hun fijne botten kunnen Italiaanse Windhondjes vatbaar zijn voor fracturen. Voorzichtigheid moet worden betracht om ongelukken te voorkomen, vooral bij jonge honden.

 6. Hartproblemen: Sommige kleine rassen zijn gevoelig voor hartproblemen, waaronder klepproblemen. Regelmatige veterinaire controles kunnen helpen bij het monitoren van de hartgezondheid.

 7. Allergieën: Net als veel andere honden kunnen Italiaanse Windhondjes gevoelig zijn voor voedselallergieën of omgevingsallergieën. Symptomen kunnen variëren van jeuk tot gastro-intestinale problemen.

 8. Gewichtsproblemen: Vanwege hun kleine gestalte kunnen Italiaanse Windhondjes gevoelig zijn voor overgewicht. Een uitgebalanceerd dieet en voldoende lichaamsbeweging zijn belangrijk om een gezond gewicht te behouden.

Het is belangrijk om regelmatige veterinaire controles uit te voeren, een gezond dieet te bieden, voldoende lichaamsbeweging te geven en aandacht te besteden aan eventuele veranderingen in gedrag of gezondheid. Bij het overwegen van de aanschaf van een Italiaans Windhondje is het raadzaam om samen te werken met een gerenommeerde fokker die zich inzet voor het fokken van gezonde dieren.

Italiaanse Windhondjes zijn charmante metgezellen die zowel elegant als liefdevol zijn. Ze passen goed in diverse leefomgevingen en vormen sterke banden met hun menselijke metgezellen. Voel je vrij om deze informatie aan te passen aan je specifieke behoeften of om extra details toe te voegen.

De geschiedenis van de

Italiaans Windhondje

Het Italiaans Windhondje, ook bekend als de “Piccolo Levriero Italiano” of simpelweg de Italiaanse Windhond, is een klein hondenras dat zijn oorsprong heeft in het oude Egypte en later populair werd in het Middellandse Zeegebied, inclusief Italië. Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis van het Italiaans Windhondje:

Oorsprong: Het Italiaans Windhondje heeft een oude geschiedenis en wordt beschouwd als een van de oudste hondenrassen ter wereld. Ze worden vaak afgebeeld op kunstwerken uit het oude Egypte en worden verondersteld te zijn meegebracht naar het Middellandse Zeegebied door handelaren.

Populariteit in de oudheid: Het ras genoot aanzienlijke populariteit bij de aristocratie van oude beschavingen, waaronder de Grieken en de Romeinen. Ze waren geliefd als gezelschapshonden en werden vaak afgebeeld op fresco’s, mozaïeken en sculpturen.

Verspreiding naar Italië: Het Italiaans Windhondje kreeg zijn naam vanwege zijn populariteit in Italië, waar het de voorkeur genoot van edelen en koninklijke families. Het ras werd specifiek gefokt voor zijn sierlijke verschijning en als metgezel voor de hogere klassen.

Renaissance en Barok: Tijdens de Renaissance en Barokperiodes in de geschiedenis bleef het Italiaans Windhondje in de mode. Het werd vaak afgebeeld in kunstwerken van die tijd en werd beschouwd als een statussymbool.

Napoleon en de Franse Revolutie: Het Italiaans Windhondje genoot ook populariteit bij Napoleon Bonaparte en zijn vrouw Josephine. Na de Franse Revolutie daalde de populariteit van het ras echter enigszins, maar het werd later weer herontdekt en gewaardeerd.

Moderne tijd: In de 19e eeuw kende het Italiaans Windhondje een opleving in populariteit, vooral in Engeland. Het ras werd uiteindelijk erkend door hondenverenigingen, waaronder de American Kennel Club (AKC) en de Fédération Cynologique Internationale (FCI).

Kenmerken: Het Italiaans Windhondje staat bekend om zijn elegante verschijning, slanke lichaamsbouw en fijne vacht. Ze zijn levendig, intelligent en hebben vaak een aanhankelijk karakter.

Rol als gezelschapshond: Tegenwoordig staat het Italiaans Windhondje bekend als een uitstekende gezelschapshond. Ze zijn geschikt voor gezinnen en individuen die op zoek zijn naar een kleine, vriendelijke metgezel.

Het Italiaans Windhondje heeft een rijke geschiedenis als gezelschapshond en statussymbool bij verschillende beschavingen door de eeuwen heen. Hun gracieuze uitstraling en charmante persoonlijkheid maken ze tot geliefde huisdieren in de moderne tijd.

Italiaans-Windhondje
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over
Italiaans Windhondje

Het Italiaanse Windhondje, ook bekend als de “Piccolo Levriero Italiano,” is een klein hondenras dat bekend staat om zijn elegante en slanke verschijning. Ze hebben een fijne vacht en een karakteristieke uitstraling met grote, expressieve ogen. Deze honden zijn sierlijk, levendig en hebben een vriendelijk karakter.

Over het algemeen staat het Italiaanse Windhondje bekend om zijn vriendelijke en aanhankelijke temperament. Ze zijn vaak alert, intelligent en genieten van de aandacht van hun eigenaren. Ondanks hun kleine formaat hebben ze vaak een speelse en energieke kant. Deze honden kunnen wat terughoudend zijn tegenover vreemden, maar zijn over het algemeen sociaal.

Het Italiaanse Windhondje heeft over het algemeen niet veel vachtverzorging nodig vanwege hun korte, fijne vacht. Regelmatig borstelen om losse haren te verwijderen en de huid en vacht gezond te houden is voldoende. Ze hebben behoefte aan dagelijkse lichaamsbeweging, maar vanwege hun kleine formaat is een gematigde hoeveelheid voldoende.

Het Italiaanse Windhondje past goed in gezinsomgevingen, vooral bij mensen die op zoek zijn naar een klein, elegant gezelschapshondje. Ze kunnen goed overweg met kinderen als ze met respect worden behandeld vanwege hun kleine gestalte. Vanwege hun sociale aard genieten ze van gezelschap en kunnen ze goed integreren in huishoudens waar veel interactie is.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen