Honden Rassen

Istarski Kratkodlaki Gonic

Istarski Kratkodlaki Gonic

De Istarski Kratkodlaki Gonic, ook bekend als de Istrische Kortharige Jachthond, is een oud ras afkomstig uit het Middellandse Zeegebied, met name uit de regio Istrië, die delen van Kroatië, Slovenië en Italië omvat. Dit ras werd oorspronkelijk gefokt voor de jacht, voornamelijk op klein wild zoals konijnen. Met zijn uitstekende reukvermogen en behendigheid in ruig terrein, diende de Istarski Kratkodlaki Gonic als een waardevolle hulp voor jagers in de regio. Door zijn aanpassingsvermogen en jachtvaardigheden heeft het ras een blijvende plaats in de geschiedenis van de jachtgemeenschap.

Officiële naam : Istarski Kratkodlaki Gonic
Andere namen : Istrian Short-Haired Hound
Oorsprong : Kroatië (Istrië)

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

Volgens de Fédération Cynologique Internationale (FCI) wordt de Istarski Kratkodlaki Gonic gekenmerkt door de volgende algemene kenmerken:

 • Hoofd: Het hoofd is middelgroot, met een licht gewelfde schedel en duidelijke stop. De snuit is conisch en heeft een rechte neus.
 • Oren: De oren zijn middelgroot, hangend en dicht tegen de wangen.
 • Ogen: De ogen zijn middelgroot, ovaal van vorm en variëren in kleur van donker tot licht afhankelijk van de vachtkleur.
 • Lichaam: Het lichaam is gespierd en compact, met een rechte rug en een diepe borstkas. De staart is middellang en wordt opgewekt gedragen.
 • Vacht: Het meest kenmerkende kenmerk is de korte, gladde vacht die dicht tegen het lichaam ligt. De kleuren variëren en omvatten wit met oranje of kastanjebruine vlekken.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
43-58 cm
Gewicht
12-27 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
43-58 cm
Gewicht
12-27 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot 8 weken
 • Puppy : 8 weken tot 12 maanden
 • Volwassen : 12 maanden tot 7 jaar
 • Oudere : 7 jaar tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Uitstekende Neus: Net als zijn langharige tegenhanger, staat de Istarski Kratkodlaki Gonic bekend om zijn uitstekende reukvermogen, wat essentieel is voor een goede jachtperformance.

 • Behendigheid: Dit ras is behendig en kan goed manoeuvreren in verschillende terreinen.

 • Onafhankelijkheid: Istarski Kratkodlaki Gonic heeft vaak een onafhankelijke aard, wat verband houdt met zijn rol als jachthond.

 • Vriendelijk: Ze kunnen vriendelijk en aanhankelijk zijn naar hun gezin toe, maar kunnen enige terughoudendheid hebben tegenover vreemden.

 • Energiek: Dit ras heeft een behoorlijk energieniveau en vereist regelmatige lichaamsbeweging om gelukkig en gezond te blijven.

Temperament en Gedrag

 • Jachtpassie: Net als andere jachthonden heeft de Istarski Kratkodlaki Gonic vaak een sterke jachtpassie.

 • Waakzaamheid: Ze kunnen waakzaam zijn en fungeren als goede waakhonden.

 • Intelligentie: Over het algemeen zijn ze intelligent en kunnen ze goed reageren op training, maar enige consistentie is belangrijk.

 • Sociaal met Familie: Ze kunnen goed overweg met kinderen en andere huisdieren, vooral als ze van jongs af aan zijn gesocialiseerd.

 • Zelfstandigheid: Vanwege hun jachtachtergrond kunnen ze enigszins zelfstandig zijn, maar met de juiste begeleiding kunnen ze goed luisteren naar hun eigenaren.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn enkele tips voor de optimale verzorging van een Istarski Kratkodlaki Gonic, ook wel bekend als de Istrische Korthaar:

Door deze richtlijnen te volgen, kun je ervoor zorgen dat je Istarski Kratkodlaki Gonic een gezond, gelukkig en goed verzorgd leven leidt.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Istarski Kratkodlaki Gonic, ook bekend als de Istrische Kortharige Jachthond, is over het algemeen een gezond en robuust ras. Zoals bij elk ras zijn er echter enkele gezondheidsproblemen en aandachtspunten waar eigenaren zich bewust van moeten zijn. Hier zijn enkele mogelijke gezondheidsproblemen en aandachtspunten voor de Istarski Kratkodlaki Gonic:

 1. Heupdysplasie: Heupdysplasie is een aandoening waarbij de heupgewrichten zich abnormaal ontwikkelen, wat kan leiden tot pijn en artritis. Regelmatige veterinaire controles en het handhaven van een gezond gewicht kunnen helpen bij het verminderen van het risico.

 2. Oogproblemen: Sommige hondenrassen, waaronder de Istarski Kratkodlaki Gonic, kunnen vatbaar zijn voor oogaandoeningen zoals cataracten of progressieve retina atrofie (PRA). Regelmatige oogcontroles zijn belangrijk voor het opsporen van problemen in een vroeg stadium.

 3. Hartproblemen: Hoewel minder vaak voorkomend, kunnen sommige hondenrassen vatbaar zijn voor bepaalde hartproblemen. Reguliere veterinaire controles kunnen helpen bij het monitoren van de hartgezondheid.

 4. Dermatitis en Huidproblemen: De korte vacht van de Istarski Kratkodlaki Gonic vereist ook regelmatig borstelen en verzorging. Huidproblemen kunnen optreden als gevolg van allergieën of andere irritaties.

 5. Oorinfecties: Zoals bij veel honden met hangende oren, kunnen Istarski Kratkodlaki Gonics gevoelig zijn voor oorinfecties. Regelmatige reiniging en inspectie van de oren zijn belangrijk.

 6. Voedselallergieën: Net als veel andere honden kunnen Istarski Kratkodlaki Gonics gevoelig zijn voor voedselallergieën. Let op tekenen van jeuk, huiduitslag en gastro-intestinale problemen.

 7. Parasitaire infecties: Bescherming tegen vlooien, teken en wormen is essentieel. Regelmatige preventieve behandelingen en inspectie van de hond kunnen helpen bij het voorkomen van parasitaire infecties.

 8. Gewrichtsproblemen: Grote hondenrassen zijn soms vatbaar voor gewrichtsproblemen, zoals artritis. Een uitgebalanceerd dieet, regelmatige lichaamsbeweging en het voorkomen van overgewicht kunnen de gewrichtsgezondheid ondersteunen.

Het is belangrijk om de Istarski Kratkodlaki Gonic regelmatig door een dierenarts te laten controleren, een gezond dieet te bieden, voldoende lichaamsbeweging te geven en aandacht te besteden aan eventuele veranderingen in gedrag of gezondheid. Bij het overwegen van de aanschaf van een Istarski Kratkodlaki Gonic is het ook verstandig om samen te werken met een gerenommeerde fokker die zich inzet voor het fokken van gezonde dieren.

De Istarski Kratkodlaki Gonic is een robuuste en toegewijde jachthond met een geschiedenis die teruggaat tot de oudheid. Deze beschrijving biedt een overzicht van hun achtergrond, fysieke kenmerken en gedragseigenschappen. Voel je vrij om deze informatie aan te passen aan je specifieke behoeften of om extra details toe te voegen.

De geschiedenis van de

Istarski Kratkodlaki Gonic

De Istarski Kratkodlaki Gonic, ook bekend als de Istrische Kortharige Jachthond, is een hondenras afkomstig uit de regio Istrië, die delen van Kroatië, Slovenië en Italië omvat. Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis van de Istarski Kratkodlaki Gonic:

Oorsprong: De Istarski Kratkodlaki Gonic heeft zijn wortels in de eeuwenoude jachthondenrassen die werden ontwikkeld om te jagen in het ruige terrein van Istrië, een gebied met verschillende soorten landschappen, waaronder bossen, heuvels en rotsachtige gebieden.

Functie: Het primaire doel van de Istarski Kratkodlaki Gonic was en is nog steeds de jacht. Deze honden werden gefokt om klein wild, zoals konijnen en vossen, op te sporen en vast te houden totdat de jager arriveert. Ze staan bekend om hun vastberadenheid en goede reukvermogen.

Kenmerken: Deze honden hebben een middelgroot tot groot formaat met een sterke en gespierde bouw. Ze hebben een korte, dichte vacht die hen beschermt tegen de elementen tijdens de jacht. De kleur van de vacht varieert, maar het is meestal een combinatie van wit en oranje.

Intelligentie en vaardigheden: De Istarski Kratkodlaki Gonic staat bekend om zijn intelligentie en jachtvaardigheden. Ze worden getraind om zelfstandig te werken in het veld, hun prooi op te sporen en vast te houden totdat de jager arriveert.

Behoud van het ras: Zoals veel oude rassen heeft de Istarski Kratkodlaki Gonic de aandacht van fokkers en liefhebbers getrokken om ervoor te zorgen dat de zuiverheid en kenmerken van het ras behouden blijven. Fokprogramma’s zijn gericht op het handhaven van de rasstandaard en het behouden van de jachtvaardigheden.

Moderne rol: Naast hun rol als jachthonden, hebben Istarski Kratkodlaki Gonici ook een plek gevonden als gezelschapshonden. Ze hebben een vriendelijk karakter en zijn loyaal aan hun gezin.

Erkenning: Het ras is erkend door nationale en internationale hondenverenigingen, waaronder de Fédération Cynologique Internationale (FCI).

De Istarski Kratkodlaki Gonic blijft een gewaardeerd hondenras in jachtomgevingen en als gezinsgezellen. Hun geschiedenis en kenmerken maken hen tot een belangrijk cultureel element van de regio Istrië en tot geliefde metgezellen voor degenen die hun specifieke vaardigheden waarderen.

Istarski Kratkodlaki Gonic
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over
Istarski Kratkodlaki Gonic

De Istarski Kratkodlaki Gonic is een middelgroot tot groot hondenras dat oorspronkelijk uit Kroatië komt. Ze hebben een korte, dichte vacht die hen beschermt tegen ruwe omstandigheden tijdens de jacht. Dit ras staat bekend om zijn uithoudingsvermogen, snelheid en behendigheid. Ze hebben vaak een gestroomlijnde lichaamsbouw en een alerte uitdrukking.

Over het algemeen staat de Istarski Kratkodlaki Gonic bekend om zijn energieke en vastberaden temperament. Ze zijn vaak toegewijd aan hun taak, vooral tijdens de jacht, en hebben een sterk ontwikkeld reukvermogen. Dit ras is intelligent en vereist regelmatige lichaamsbeweging en mentale stimulatie om tevreden te blijven. Ze kunnen sociaal zijn, maar vroege socialisatie is belangrijk voor een evenwichtige hond.

Vanwege hun korte vacht hebben de Istarski Kratkodlaki Gonic over het algemeen niet veel vachtverzorging nodig. Regelmatig borstelen kan echter helpen bij het verwijderen van losse haren en het behouden van een gezonde vacht. Zoals bij veel actieve rassen, hebben ze behoefte aan regelmatige lichaamsbeweging om zowel fysiek als mentaal gezond te blijven.

De Istarski Kratkodlaki Gonic kan goed passen in gezinsomgevingen, vooral als ze voldoende lichaamsbeweging en stimulatie krijgen. Vanwege hun energieniveau kunnen ze goed overweg met actieve gezinnen. Het is belangrijk om vroege training en socialisatie te bieden om een gehoorzame en evenwichtige metgezel te ontwikkelen.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen