Honden Rassen

Hellinikos Ichnilatis

Hellinikos-Ichnilatis

De Hellinikos Ichnilatis, ook bekend als de Greek Harehound, is een oude Griekse hond die zijn wortels heeft in de rijke geschiedenis van Griekenland. Dit hondenras is traditioneel gefokt voor de jacht op hazen en klein wild in de bergachtige gebieden van Griekenland. De naam “Ichnilatis” komt van het Griekse woord “ichnilatis,” wat “spoorder” betekent, en benadrukt het vermogen van deze hond om sporen te volgen tijdens de jacht.

Officiële naam : Hellinikos Ichnilatis
Andere namen : Hellenic Hound, Hellenikos Ichnilatis, Greek Harehound
Oorsprong : Griekenland

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

Hoewel de Hellinikos Ichnilatis niet officieel erkend is door internationale hondenorganisaties zoals de Fédération Cynologique Internationale (FCI), heeft het ras enkele kenmerken die het typeren:

 • Hoofd: Lang en smal met een lichte stop.

 • Oren: Hoog aangezet, middelgroot, hangend tegen het hoofd.

 • Ogen: Groot, donker en expressief.

 • Lichaam: Slank en gespierd met een diepe borst en een rechte rug.

 • Vacht: Kort en dicht, met verschillende kleuren zoals rood, wit en gestroomd.

 • Grootte: Middelgroot, met een atletische bouw.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
50-60 cm
Gewicht
18-27 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
48-58 cm
Gewicht
16-25 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot 8 weken
 • Puppy : 2 maanden tot 12 maanden
 • Volwassen : 12 maanden tot 6 jaar
 • Oudere : 6 jaar tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Snelheid en Behendigheid: De Hellinikos Ichnilatis staat bekend om zijn indrukwekkende snelheid en wendbaarheid, waardoor het een uitstekende jager is in bergachtige terreinen.

 • Jachtinstinct: Met een sterk ontwikkeld jachtinstinct is deze hond effectief in het volgen en vangen van hazen en ander klein wild.

 • Zelfstandigheid: Door de aard van hun oorspronkelijke taak, hebben deze honden de neiging zelfstandig beslissingen te nemen tijdens de jacht.

Temperament en Gedrag

 • Energiek: De Hellinikos Ichnilatis is een energieke hond die regelmatige lichaamsbeweging nodig heeft.

 • Sociaal: Met de juiste socialisatie kan deze hond sociaal zijn met mensen en andere dieren.

 • Toegewijd: Ze tonen toewijding aan hun eigenaar en gezin.

 • Onafhankelijk: Net als veel windhonden heeft de Hellinikos Ichnilatis een zekere mate van onafhankelijkheid.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn enkele tips voor de optimale verzorging van een Hellinikos Ichnilatis, ook wel bekend als de Greek Harehound:

Door deze richtlijnen te volgen, kun je ervoor zorgen dat je Hellinikos Ichnilatis een gezond, gelukkig en goed verzorgd leven leidt.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Hellinikos Ichnilatis, ook bekend als de Greek Harehound, is een oud ras van jachthonden dat voornamelijk werd gefokt voor de jacht op hazen en ander wild. Zoals bij elk hondenras kunnen er specifieke gezondheidsproblemen en aandachtspunten zijn. Hier zijn enkele mogelijke gezondheidsproblemen en algemene aandachtspunten voor de Hellinikos Ichnilatis:

 1. Gewrichtsproblemen: Net als veel andere grote en actieve rassen kunnen Hellinikos Ichnilatis-honden gevoelig zijn voor gewrichtsproblemen zoals heupdysplasie. Zorg voor regelmatige beweging en voorkom overmatige belasting op de gewrichten, vooral tijdens de groeiperiode.

 2. Oorproblemen: Jachthonden, waaronder de Hellinikos Ichnilatis, kunnen gevoeliger zijn voor oorinfecties vanwege hun activiteiten in het veld. Regelmatige controle en reiniging van de oren zijn belangrijk.

 3. Voedingsbehoeften: Zorg voor een uitgebalanceerd dieet dat geschikt is voor de leeftijd, grootte en activiteitenniveau van de Hellinikos Ichnilatis. Overgewicht moet worden vermeden om extra belasting van de gewrichten te voorkomen.

 4. Vachtverzorging: Afhankelijk van de vachtvariëteit van de Hellinikos Ichnilatis, kan regelmatig borstelen nodig zijn om losse haren te verwijderen en de vacht gezond te houden.

 5. Regelmatige lichaamsbeweging: Deze honden zijn van nature actief en hebben dagelijkse lichaamsbeweging nodig. Zorg voor voldoende speeltijd en wandelingen om fysieke en mentale stimulatie te bieden.

 6. Tandheelkundige zorg: Net als bij veel andere hondenrassen is regelmatige tandheelkundige zorg belangrijk om tandsteenopbouw en tandvleesproblemen te voorkomen.

 7. Gezondheidsonderzoeken: Regelmatige gezondheidsonderzoeken door een dierenarts zijn essentieel om vroegtijdig gezondheidsproblemen op te sporen en preventieve zorg te bieden.

 8. Socialisatie en training: Hellinikos Ichnilatis is intelligent en kan goed reageren op training. Vroege socialisatie en gehoorzaamheidstraining zijn belangrijk om een evenwichtige en goed aangepaste hond te ontwikkelen.

Het is belangrijk op te merken dat individuele honden verschillend kunnen reageren op gezondheidsproblemen, en niet alle Hellinikos Ichnilatis zullen dezelfde problemen ervaren. Regelmatige communicatie met een dierenarts en het bieden van de juiste zorg kunnen bijdragen aan een gezond en gelukkig leven voor deze jachthonden.

Het is belangrijk op te merken dat de beschrijving van de Hellinikos Ichnilatis kan variëren, omdat het ras niet gestandaardiseerd is volgens moderne internationale normen. Bij het overwegen van dit ras als huisdier is grondig onderzoek naar individuele fokkers en zorgvuldige socialisatie vanaf jonge leeftijd cruciaal.

De geschiedenis van de

Hellinikos Ichnilatis

De Hellinikos Ichnilatis, ook wel bekend als de Greek Harehound, is een hondenras dat zijn oorsprong heeft in Griekenland en specifiek is gefokt voor de jacht op klein wild, zoals hazen en konijnen. Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis van de Hellinikos Ichnilatis:

Oorsprong: De Hellinikos Ichnilatis is een oud hondenras dat zijn wortels heeft in Griekenland. Het ras wordt al eeuwenlang gebruikt voor de jacht op klein wild, en het is aangepast aan de lokale omstandigheden en behoeften van jagers.

Functie: De primaire functie van de Hellinikos Ichnilatis was traditioneel de jacht. Deze honden werden gefokt om snel en behendig te zijn, waardoor ze effectief konden jagen op hazen en konijnen in diverse terreinen.

Kenmerken: De Hellinikos Ichnilatis is een middelgrote hond met een slanke en gespierde bouw. Ze hebben een korte vacht die meestal glad en glanzend is. Het ras heeft kenmerkende kenmerken zoals grote, expressieve ogen en een elegante uitstraling.

Erkenning: De Hellinikos Ichnilatis is erkend door de Griekse kennelclub en heeft enige erkenning gekregen van internationale kennelclubs. Er is echter nog steeds een beperkte bekendheid van het ras buiten Griekenland.

Cultuur en geschiedenis: Naast zijn rol als jachthond, is de Hellinikos Ichnilatis ook geworteld in de Griekse cultuur en geschiedenis. Het ras is een onderdeel van de rijke traditie van de jacht in Griekenland en wordt soms beschouwd als een nationaal symbool.

Huidige status: Hoewel het ras minder bekend is dan sommige andere, wordt de Hellinikos Ichnilatis nog steeds gewaardeerd in Griekenland en wordt het gebruikt door jagers voor zijn vaardigheden bij de jacht op klein wild.

De Hellinikos Ichnilatis staat bekend om zijn snelheid, uithoudingsvermogen en vastberadenheid tijdens de jacht. Hoewel het ras niet zo wijdverspreid is als sommige andere hondenrassen, wordt het gewaardeerd door liefhebbers en jagers die de traditionele jachtpraktijken in Griekenland voortzetten.

Hellinikos-Ichnilatis
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over
Hellinikos Ichnilatis

Het temperament van de Hellinikos Ichnilatis wordt vaak beschreven als vastberaden, intelligent en toegewijd. Ze zijn over het algemeen alert en hebben vaak een goede neus, wat hen geschikt maakt voor hun oorspronkelijke rol als jachthond.

De Hellinikos Ichnilatis is een actieve hond die regelmatige lichaamsbeweging nodig heeft. Lange wandelingen en speelsessies kunnen helpen om aan hun energiebehoeften te voldoen.

De vacht van de Hellinikos Ichnilatis is meestal kort en vereist over het algemeen weinig verzorging. Regelmatig borstelen kan helpen om losse haren te verwijderen en de vacht gezond te houden.

Over het algemeen kunnen Hellinikos Ichnilatis goede metgezellen zijn voor gezinnen, vooral als ze goed worden gesocialiseerd vanaf jonge leeftijd. Ze kunnen echter gereserveerd zijn tegenover vreemden, wat een aspect is om rekening mee te houden.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen