Honden Rassen

Hanoverian Scenthound

Hanoverian-Scenthound

De Hannoveraanse zweethond, ook wel bekend als Hanoverian Scenthound, is een Duits hondenras dat zijn oorsprong vindt in de regio Hannover. Het ras is ontwikkeld voor het volgen van geuren en het opsporen van gewond wild tijdens de jacht. De fokkerij van dit ras begon in de 19e eeuw, en het werd tot stand gebracht door het kruisen van lokale Duitse jachthonden, zoals de Holsteiner en de Harzer Bracke. Het doel was om een hond te creëren met een uitstekend reukvermogen en doorzettingsvermogen bij het volgen van geuren.

Officiële naam : Hannoverscher Schweisshund (Hanoverian Scenthound)
Andere namen : Hanoverian Scenthound, Hannover Bloodhound
Oorsprong : Duitsland

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

De Hannoveraanse zweethond wordt beschreven door de Fédération Cynologique Internationale (FCI) met de volgende kenmerken:

 • Hoofd: Het hoofd is krachtig, met een duidelijke stop en een rechte neus.

 • Oren: De oren zijn middelgroot, hoog aangezet, en hangend naar beneden.

 • Ogen: De ogen zijn middelgroot, donker van kleur, en hebben een vriendelijke expressie.

 • Lichaam: Het lichaam is goed gespierd, met een rechte rug en een diepe borst.

 • Vacht: De vacht is kort, dicht, en hard aanvoelend.

 • Kleur: De gebruikelijke kleur van de vacht is zwart met lichte tot donkere aftekeningen.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
50-55 cm
Gewicht
40-45 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
48-53 cm
Gewicht
35-40 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot  8 weken
 • Puppy : 2 maanden tot 12 maanden
 • Volwassen : 12 maanden tot 6 jaar
 • Oudere : 6 jaar tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Uithoudingsvermogen: De Hannoveraanse zweethond staat bekend om zijn indrukwekkende uithoudingsvermogen, waardoor hij lange afstanden kan afleggen tijdens het volgen van geuren.

 • Reukvermogen: Dit ras heeft een uitstekend reukvermogen en is zeer bedreven in het volgen van geuren.

 • Zelfstandigheid: Ze kunnen zelfstandig werken en nemen beslissingen tijdens het volgen van een spoor.

 • Stevigheid: Hannoveraanse zweethonden staan bekend om hun stevige bouw en kracht, wat hen in staat stelt om door verschillende terreinen te navigeren.

Temperament en Gedrag

 • Vriendelijk: Over het algemeen hebben Hannoveraanse zweethonden een vriendelijk karakter, vooral naar hun eigenaren toe.

 • Toegewijd: Met de juiste socialisatie kunnen ze toegewijd zijn aan hun gezin.

 • Energiek: Dit ras is energiek en gedijt goed in actieve omgevingen.

 • Intelligentie: Ze hebben een slimme en alerte geest, waardoor ze geschikt zijn voor de uitdagingen van de jacht.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

De Hanoverian Scenthound is een middelgrote tot grote jachthond die bekend staat om zijn uitstekende reukvermogen. Hier zijn enkele tips voor de verzorging van een Hanoverian Scenthound:

Door deze richtlijnen te volgen, kun je ervoor zorgen dat je Hanoverian Scenthound een gezond, gelukkig en goed verzorgd gezinslid blijft.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Hanoverian Scenthound, ook bekend als de Hannoveraanse lopende hond, is een hondenras dat oorspronkelijk is gefokt voor de jacht op groot wild. Hier zijn enkele gezondheidsproblemen en aandachtspunten die relevant kunnen zijn voor dit ras:

 1. Heupdysplasie: Zoals bij veel middelgrote tot grote hondenrassen, kunnen Hanoverian Scenthounds gevoelig zijn voor heupdysplasie. Dit is een erfelijke aandoening waarbij de heupgewrichten niet goed passen, wat kan leiden tot pijn en mobiliteitsproblemen.

 2. Elleboogdysplasie: Een andere orthopedische aandoening die bij sommige hondenrassen voorkomt, is elleboogdysplasie. Dit kan pijn en kreupelheid veroorzaken.

 3. Oogproblemen: Sommige hondenrassen zijn vatbaar voor verschillende oogproblemen, waaronder progressieve retina atrofie (PRA) en cataract. Reguliere oogonderzoeken zijn belangrijk om deze aandoeningen op te sporen.

 4. Oorproblemen: Door hun hangende oren kunnen Hanoverian Scenthounds gevoeliger zijn voor oorinfecties. Regelmatige controle en reiniging van de oren zijn belangrijk.

 5. Obesitas: Net als bij veel hondenrassen is het belangrijk om het gewicht van de Hanoverian Scenthound te beheersen om gezondheidsproblemen, zoals gewrichtsproblemen, te voorkomen.

 6. Beweging: Hanoverian Scenthounds zijn actieve honden die regelmatige lichaamsbeweging nodig hebben. Zorg voor voldoende speeltijd en wandelingen om aan hun energiebehoeften te voldoen.

 7. Voeding: Geef hoogwaardig hondenvoer dat is afgestemd op de leeftijd, grootte en activiteitenniveau van de Hanoverian Scenthound.

 8. Vachtverzorging: De vacht van de Hanoverian Scenthound is kort en dicht. Regelmatig borstelen helpt bij het verwijderen van losse haren en het behouden van een gezonde vacht.

 9. Training en socialisatie: Hanoverian Scenthounds zijn intelligente honden die training en socialisatie nodig hebben om zich goed aan te passen aan het gezinsleven.

 10. Regelmatige veterinaire controles: Periodieke gezondheidscontroles bij de dierenarts zijn essentieel om potentiële gezondheidsproblemen te detecteren en vroegtijdig aan te pakken.

Zoals bij elk hondenras is het belangrijk om de individuele behoeften van je Hanoverian Scenthound te begrijpen en samen te werken met een dierenarts om een gezondheidsplan op maat te maken.

De Hannoveraanse zweethond is niet alleen een effectieve jachthond, maar ook een loyale metgezel voor actieve eigenaren. Ze hebben een specifieke set vaardigheden die hen geschikt maken voor het volgen van geuren en het assisteren bij de jacht.

De geschiedenis van de

Hanoverian Scenthound

De Hanoverian Scenthound, ook bekend als de Hannoveraanse Zweethond, is een Duits hondenras dat specifiek is gefokt voor de jacht, met name voor het volgen van geursporen van gewond wild. Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis van de Hanoverian Scenthound:

Oorsprong: Het ras vindt zijn oorsprong in de regio Hannover in Duitsland. Het werd ontwikkeld om te voldoen aan de behoeften van jagers in het gebied, die een competente hond zochten voor het volgen van geursporen en het opsporen van gewond wild.

Functie: De Hanoverian Scenthound werd gefokt voor de jacht op groot wild, zoals zwijnen en herten. Het ras staat bekend om zijn uitstekende reukvermogen en uithoudingsvermogen, waardoor het in staat is geursporen over lange afstanden te volgen en het wild op te sporen.

Kenmerken: De Hanoverian Scenthound is een middelgrote tot grote hond met een krachtige en gespierde bouw. Ze hebben een korte, dichte vacht die meestal zwart met bruin is. De oren zijn middelgroot en hangend, en de snuit is krachtig.

Erkenning: Het ras is erkend door de Vereniging van Duitse Kennel Clubs (Verband für das Deutsche Hundewesen – VDH) en de Fédération Cynologique Internationale (FCI). Het heeft een rasstandaard die de gewenste kenmerken en eigenschappen beschrijft.

Jachttradities: De Hanoverian Scenthound heeft diepe wortels in de Duitse jachttradities. Het ras werd gewaardeerd om zijn vermogen om zelfstandig te werken, geursporen accuraat te volgen en het wild op te sporen, vooral in dichtbegroeide en moeilijk bereikbare gebieden.

Behoud en huidige status: Gedurende de tijd is de Hanoverian Scenthound zorgvuldig gefokt om zijn jachtvaardigheden en eigenschappen te behouden. Hoewel het ras minder bekend is dan sommige andere Duitse jachthonden, wordt het nog steeds gewaardeerd door jagers en liefhebbers vanwege zijn uitstekende prestaties in de jacht.

De Hanoverian Scenthound staat bekend om zijn vastberadenheid, intelligentie en vriendelijke aard. Het is een hond die goed gedijt bij actieve bezigheden en graag betrokken is bij jachtactiviteiten. Naast zijn rol als jachthond kan het ras ook een loyale metgezel zijn voor actieve gezinnen.

Hanoverian-Scenthound-copy-0
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over
Hanoverian Scenthound

De Hanoverian Scenthound staat bekend om zijn vriendelijke en sociale karakter. Deze honden zijn doorgaans intelligent, gehoorzaam en toegewijd aan hun gezin. Ze hebben een sterk ontwikkeld reukvermogen en werden oorspronkelijk gefokt voor de jacht.

Ja, de Hanoverian Scenthound heeft een behoorlijke hoeveelheid lichaamsbeweging nodig. Ze zijn actief en houden van wandelingen, speeltijd en andere vormen van lichaamsbeweging. Regelmatige fysieke activiteit helpt hen mentaal en fysiek gezond te blijven.

De vacht van de Hanoverian Scenthound is kort en dicht en vereist minimale verzorging. Af en toe borstelen kan helpen bij het verwijderen van losse haren en het behouden van een gezonde vacht. Reguliere controle van oren, nagels en tanden is ook belangrijk.

Over het algemeen gaat de Hanoverian Scenthound goed om met kinderen en andere huisdieren, vooral als ze van jongs af aan gesocialiseerd zijn. Ze kunnen geduldig en vriendelijk zijn. Zoals bij elk ras is het belangrijk om toezicht te houden, vooral bij interacties met jonge kinderen.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen