Honden Rassen

Halden Hound

Halden Hound

De Halden Hound, ook wel bekend als de “Haldenstøvare,” is een Noors ras met een geschiedenis die teruggaat tot het begin van de 20e eeuw. Het ras is ontstaan in het district Halden in Noorwegen, waar het werd ontwikkeld als een jachthond voor de plaatselijke jagers. Het fokken van de Halden Hound betrof kruisingen tussen lokale Noorse jachthonden, waaronder de Harrier, Engelse Foxhound en verschillende Scandinavische brakken.

Officiële naam : Halden Hound
Andere namen : Haldenstoever, Halden Hound
Oorsprong : Noorwegen

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

De Fédération Cynologique Internationale (FCI) beschrijft de Halden Hound met de volgende kenmerken:

 • Hoofd: Het hoofd is middelgroot, met een lichte stop en een rechte neus.

 • Oren: De oren zijn hoog aangezet, middelgroot, en hangend.

 • Ogen: De ogen zijn donker, helder en expressief.

 • Lichaam: Het lichaam is goed geproportioneerd, met een diepe borst en een rechte rug.

 • Vacht: De vacht is kort, dicht, en glanzend.

 • Kleur: De Halden Hound heeft een driekleurige vacht, bestaande uit wit met zwarte vlekken en tanmarkeringen.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
47-56 cm
Gewicht
18-20 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
47-56 cm
Gewicht
18-20 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot  8 weken
 • Puppy : 2 maanden tot 12 maanden
 • Volwassen : 12 maanden tot 6 jaar
 • Oudere : 6 jaar tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Jachttalent: De Halden Hound is een uitstekende jachthond, oorspronkelijk gefokt voor het volgen van geur en het jagen op klein wild.

 • Uithoudingsvermogen: Deze honden hebben een indrukwekkend uithoudingsvermogen en kunnen langdurige jachtactiviteiten volhouden.

 • Sociaal: Over het algemeen zijn Halden Hounds sociaal van aard. Met de juiste socialisatie kunnen ze goed opschieten met andere honden en mensen.

 • Zelfstandigheid: Ze hebben een zekere mate van zelfstandigheid, een eigenschap die van pas komt tijdens de jacht.

Temperament en Gedrag

 • Energiek: Halden Hounds zijn energieke honden die genieten van fysieke activiteiten en mentale stimulatie.

 • Intelligentie: Deze honden hebben een slimme geest en zijn alert, waardoor ze snel kunnen reageren op verschillende situaties.

 • Toewijding: Ze kunnen toegewijd zijn aan hun eigenaar en gezin, vooral als ze goed worden behandeld.

 • Waakzaam: Van nature waakzaam, kunnen ze hun gezin beschermen als dat nodig is.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

De Halden Hound is een energieke en actieve hond, oorspronkelijk gefokt voor de jacht. Hier zijn enkele tips voor de verzorging van een Halden Hound:

Door deze richtlijnen te volgen, kun je ervoor zorgen dat je Halden Hound een gezond, gelukkig en goed verzorgd gezinslid blijft.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Halden Hound is een Noors jachthondenras. Hier zijn enkele gezondheidsproblemen en aandachtspunten die relevant kunnen zijn voor dit ras:

 1. Heupdysplasie: Net als veel andere middelgrote en grote hondenrassen kunnen Halden Hounds vatbaar zijn voor heupdysplasie. Dit is een aandoening waarbij de heupgewrichten niet goed passen, wat kan leiden tot pijn en artritis. Reguliere veterinaire controles en een uitgebalanceerd dieet kunnen helpen bij het monitoren en voorkomen van heupdysplasie.

 2. Oogproblemen: Sommige hondenrassen, waaronder Noorse rassen, kunnen gevoelig zijn voor oogproblemen. Regelmatige oogonderzoeken zijn belangrijk om eventuele problemen vroegtijdig op te sporen.

 3. Oorproblemen: Hangende oren kunnen het risico op oorinfecties vergroten. Zorg voor regelmatige reiniging van de oren en houd ze droog.

 4. Gewichtsbeheer: Zorg voor een uitgebalanceerd dieet en voldoende lichaamsbeweging om een gezond gewicht te behouden. Overgewicht kan bijdragen aan verschillende gezondheidsproblemen.

 5. Beweging: Halden Hounds zijn actieve honden die regelmatige lichaamsbeweging nodig hebben. Zorg voor voldoende speeltijd en wandelingen om hun energieniveau te behouden.

 6. Voeding: Zorg voor hoogwaardig hondenvoer dat is afgestemd op de leeftijd, grootte en activiteitenniveau van de Halden Hound.

 7. Vachtverzorging: De vacht van de Halden Hound kan kort en dicht zijn. Regelmatig borstelen helpt om losse haren te verwijderen en de vacht gezond te houden.

 8. Training en socialisatie: Halden Hounds zijn intelligent en hebben consistente training en vroege socialisatie nodig om goed aangepaste huisdieren te worden.

 9. Regelmatige veterinaire controles: Periodieke gezondheidscontroles bij de dierenarts zijn essentieel om potentiële gezondheidsproblemen te detecteren en vroegtijdig aan te pakken.

Zoals bij elk hondenras is het belangrijk om de individuele behoeften van je Halden Hound te begrijpen en samen te werken met een dierenarts om een gezondheidsplan op maat te maken.

De Halden Hound is niet alleen een bekwame jachthond, maar ook een geschikte metgezel voor actieve eigenaren die bereid zijn om aan hun bewegingsbehoeften te voldoen. Het zijn loyale honden met een sterke werkethiek en een liefdevolle aard.

De geschiedenis van de

Halden Hound

De Halden Hound, ook wel bekend als Haldenstøver, is een Noors hondenras dat specifiek is gefokt voor de jacht op groot wild, zoals herten en elanden. Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis van de Halden Hound:

Oorsprong: Het ras vindt zijn oorsprong in Noorwegen en is ontstaan in het Halden-gebied, gelegen in het zuidoosten van het land. Het ras is het resultaat van gerichte fokinspanningen om een hond te creëren die geschikt is voor de jacht in de bosrijke gebieden van Noorwegen.

Functie: De Halden Hound werd gefokt voor zijn uitstekende reukvermogen, uithoudingsvermogen en vastberadenheid tijdens de jacht. Het ras is vooral bekwaam in het volgen van geursporen van groot wild, en het werd vaak gebruikt in meutes voor de jacht op elanden en herten.

Kenmerken: De Halden Hound is een middelgrote hond met een atletische bouw. Ze hebben een korte en dichte vacht die meestal zwart en wit is, soms met bruine aftekeningen. De oren zijn middelgroot en hangend, en het ras heeft een levendige en expressieve uitdrukking.

Erkenning: Het ras is erkend door de Noorse Kennel Club (Norsk Kennel Klub) en heeft een rasstandaard die de gewenste kenmerken en eigenschappen beschrijft.

Jachttradities: De Halden Hound heeft sterke banden met de jachttradities in Noorwegen. Het ras werd traditioneel gebruikt voor de jacht op groot wild, waarbij het zijn uitstekende reukvermogen en vastberadenheid demonstreerde tijdens het volgen van het spoor.

Huidige status: Hoewel de Halden Hound minder bekend is dan sommige andere jachthondenrassen, blijft het gewaardeerd binnen Noorwegen voor zijn jachteigenschappen. Het ras wordt ook gewaardeerd als een gezinshond vanwege zijn vriendelijke aard en loyaliteit.

De Halden Hound staat bekend om zijn goede werkethiek en intelligentie. Het is een hond die gedijt bij actieve bezigheden en graag betrokken is bij de jacht. Tegenwoordig wordt het ras ook gewaardeerd als een gezelschapshond voor gezinnen die een actieve levensstijl hebben.

Halden Hound
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Halden Hound

De Halden Hound staat bekend om zijn vriendelijke en sociale karakter. Deze honden zijn doorgaans levendig, intelligent en toegewijd aan hun gezin. Ze hebben ook een goed ontwikkeld jachtinstinct, aangezien ze oorspronkelijk gefokt zijn voor de jacht.

Ja, de Halden Hound heeft een redelijke hoeveelheid lichaamsbeweging nodig. Ze zijn actief en genieten van wandelingen, spelen en andere vormen van lichaamsbeweging. Regelmatige fysieke activiteit helpt hen mentaal en fysiek gezond te blijven.

De vacht van de Halden Hound is kort en dicht en vereist minimale verzorging. Af en toe borstelen kan helpen bij het verwijderen van losse haren en het behouden van een gezonde vacht. Regelmatige controle van oren, nagels en tanden is ook belangrijk.

Over het algemeen gaat de Halden Hound goed om met kinderen en andere huisdieren, vooral als ze van jongs af aan gesocialiseerd zijn. Ze kunnen speels en geduldig zijn. Zoals bij elk ras is het belangrijk om toezicht te houden, vooral bij interacties met jonge kinderen.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen